Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Sağlık

Sağlık Bu Bölümde Sağlık Hakkında Bilgiler bulunur.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14-11-2006, 14:17   #1
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bembeyaz Dişleriniz Olsun,istermisiniz!!!

Neden bazı insanların dişleri bembeyaz, ama bazılarınınki neredeyse kahverengidir? Peki, siz dişlerinizin renginden memnun musunuz? Bleaching yöntemiyle, bembeyaz dişlere sahip olmak artık imkansız değil.
Bembeyaz dişlerle korkmadan gülümsemek şüphesiz hepimizin hayali. Bu konuda bilmeniz gereken her şeyi ve diş beyazlatmadaki son teknikleri Yavuz İpçi, Erdil Köksöker, Filiz Kahveci Yıldırım ve Giray Sagat'a sorduk.


''Diş beyazlatma tekniklerinin kanıtlanmış bir zararı yok.''
Primadent Diş ve Ağız Kliniği Hekimi Yavuz İpçi'ye göre diş beyazlatma yöntemi, özellikle diş renginden memnun olmayıp porselen kaplama yaptırmak isteyen hastalar için birebir.

Dişteki renklenmelerin nedenleri nedir?
Bunun birçok sebebi var. Sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi dış etkenlerle sonradan oluşan renklenmeler olabilir ya da doğuştan, yani annenin veya babanın diş renginin koyu olmasından kaynaklanan renklenmeler olabilir. Bunun dışında, antibiyotik kullanımına bağlı renk değişimlerine de rastlıyoruz.
Bu konuda kaç farklı teknikten söz edilebilir?
İki ana diş beyazlatma tekniği var. Biri, klinikte uygulanan ''ofis bleaching'' dediğimiz yöntem, diğeri ise hastanın evde kendisinin uyguladığı ''home bleaching'' yöntemi. Evde gerçekleştirilen beyazlatma yöntemi için hastaya ağız yapısına uygun şeffaf bir kalıp hazırlanıyor. Kalıbın içine koyduğumuz özel bir jel var. Hasta bu kalıbın içine öngörüldüğü miktarda jel koyup bunu ağzına takıyor. Şeffaf bir damaklık şeklinde olan kalıp, dişlerin üzerine geçiriliyor. Kalıp gün içinde bir saat takılarak kullanılıyor. On veya on beş gün kullanıldıktan sonra istenen beyazlığa ulaşılabilir. Klinikte yapılan beyazlatma yöntemi ise dişin durumuna göre iki, üç ya da dört seansta gerçekleştiriliyor. Beyazlatma işlemini gerçekleştirecek jeli hastanın dişlerine sürdükten sonra ışın veriyoruz. Bu lazer ya da başka bir ışık kaynağı olabilir. Bu işlemde dişe oksijen verilerek dişin mine yapısına giriliyor ve oradaki rengin açılması sağlanıyor. Bu, dişin mine katmanının kalınlığına ve renklenmenin süresine bağlı olarak değişiyor, bazen tek seansta da istenilen sonuca ulaşılıyor.
Evde ve ofiste uygulanan yöntemlerde sonuç aynı mı oluyor?
Benim genellikle tercih ettiğim yöntem ''home bleaching'', yani hastanın dişlerini evinde kendi kendine beyazlatması. Uzun vadede eski haline dönme ihtimali yok diyebilirim, ama ofiste yaptıklarımızda bu risk var. Evde yapılan beyazlatmada, işlemi daha yavaş yaptığımız ve uzun süreye yaydığımız için kullandığımız kimyasal madde oranı da daha düşük oluyor. Bu yüzden genellikle ''home bleaching''i öneriyorum, ama iki yöntem de özellikle dişlerinin renginden memnun olmayıp porselen yaptırmak isteyen hastalarımız için birebir. Sırf renginden rahatsız olduğumuz için dişi kesmek çok yanlış, çünkü mine tabakası yok oluyor. Bunun yerine beyazlatmaya gitmek çok daha güvenli.
Beyazlatma yöntemlerinin herhangi bir zararı var mı?
Hiçbirinin ispatlanmış bir zararı yok. Dişe zarar vermediğine dair yaklaşık 1000 tane araştırma var. Zarar verdiğine dair hiçbir bilgiye rastlamadım. Bir araştırmada, bu malzeme dişin üzerinde 240 saat bırakıldı. Bu maddenin 240 saat sonra dişte yaptığı aşınma miktarı, kola gibi asitli içeceklerin dişte oluşturduğu aşınma miktarına eşdeğer. Jeli tedavi boyunca dişin üzerinde iki, üç saatten fazla tutmadığımızı göz önünde bulundurursak, hiçbir zararının olmadığını söyleyebiliriz. Zararlı olduğuna dair söylentiler şuradan kaynaklanıyor; diş beyazlatma sırasında diş minesi oksijen aldığı için hassasiyet yapabiliyor. Dişin üzerindeki mine tabakası normalde sıcağı ve soğuğu geçirmez. Fakat beyazlatma esnasında oksijen aldığından, sıcak ve soğuğu geçirmeye başlar ve bazı kişilerde hassasiyet olabilir. Bu çok normal ve geçici bir durum. Tedavi bırakıldığı an geçiyor.

''Hazır yiyeceklerdeki boyalar diş rengini koyulaştırır.''
Esthe-dent Etiler'den Dr. Giray Sagat beyazlatmanın sadece doğal diş yapısı üzerinde etkili olduğunu vurguluyor.

Bleaching işlemine hangi aşamada başvurulmalıdır?
Çay, kahve sigara gibi bilinen en kuvvetli boyayıcıların yanı sıra havuç, portakal suyu gibi ''kromojenic'' gıdalar, hazır yiyeceklerdeki boyar maddeler de dişlerin rengini koyulaştırır. Diş üzerindeki lekelenmelerle dişin kendi renginin koyulaşmasını karıştırmamak gerekir. Dişlerin yüzeyine yapışmış olan lekeler, fırçalar ve cila pastaları yardımı ya da diş hekiminin yapacağı temizlik işlemi ile kolayca çıkar, ancak dişin içine işlemiş olan renkleşmelerde bleaching işlemi devreye girmelidir.
Bleaching işlemi eski dolgu veya kaplamalı dişin rengini de açar mı?
Hayır. Beyazlatma sadece doğal diş yapısı üzerinde etkili bir yöntem.
Beyazlatmadan sonra dişler ne kadar süre rengini korur?
Çay, kahve, sigara gibi maddelerin kullanımı sınırlandığında dişler beyazlığını uzun yıllar koruyabilir. Bleaching?li dişlerin rengini korumak dişlerimizin temizliğine ne kadar önem verdiğimizle yakından ilişkili. Günde en az iki kere diş fırçalamak, bir kez diş ipi kullanmak ve altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmek sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmanın birinci koşulu.

''Önce dişlerdeki hassasiyet giderilmeli''
Alman HastanesiDiş Hekimi Erdil Köksöker, doğru kullanıldığı takdirde ''bleaching'' yönteminin hiçbir zararı olmadığının altını çiziyor.

Diş beyazlatma yönteminin önerilmediği durumlar var mı?
Bu yöntem hamile kadınlarda ve emziren annelerde kullanılamaz, çünkü bu konuda herhangi bir araştırma yok. Bence 18 yaşından küçüklerde de kullanılmamalı. Bunun dışında kanser tedavisi gören hastalarda kullanılması da sakıncalı. Doğru uygulanmadığı ve doğru hasta seçilmediği takdirde kötü sonuçlar verebilir. Eğer hastanın dişlerinde çok ciddi aşınmalar varsa; sıcağa, soğuğa ya da tatlıya karşı hassasiyeti varsa önce bu şikayetler tedavi edilmeli, sonra beyazlatma işlemine geçilmelidir. Aksi takdirde dişlere zarar verilmese de ciddi hassasiyetlere sebep olunabilir. Hastanın ağzında açık yara veya çürük varsa bu hastalarda kullanılması sakıncalıdır. Bu yüzden hasta önce bu malzemeyi kullanacak hale getirilmeli, sonra işlem yapılmalıdır.
''Bleaching'' yapılmadan önce dişlerdeki hassasiyet nasıl tedavi edilir?
Özel flor preperatı uygulanabilir ya da bazı bölgelere dolgu yapıp izole ederek tedavi edilebilir, ama bu her zaman söz konusu olmayabilir de. Aşırı hassasiyet oluştuğunda tedaviye ara verilmeli ya da günaşırı uygulanmalı.
Her koyu renkli diş beyazlatılabilir mi?
Antibiyotik kullanımından oluşan diş renklenmelerinde başarı elde etmek zordur. Kanal tedavisi yapılmış ve siniri alınmış dişlerde şans biraz daha fazladır. Kanal tedavisi uygulanmış dişin içini açıp ?internal bleaching? yaparak başarılı olunabilir.

''Bleaching işlemi doktor kontrolü altında yapılmalı''
Cosmodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Hekimi Filiz Kahveci Yıldırım, kontrolsüz kullanılan diş beyazlatma ürünlerinin dişte yapısal bozukluklara sebep olabileceğini belirtiyor.

Uygulanan yöntemin süresi herkes için aynı mıdır?
Özellikle evde yapılan işlem kontrol altında olmalı, çünkü dişin bir doygunluk noktası var. O noktadan sonra uygulama bitirilmeli. Daha fazla kullanılması anlamsız olur çünkü diş daha fazla beyazlamayacaktır. Bu süre hastanın diş rengine ve doygunluk noktasına göre değişiyor.
Eczanelerde satılan diş beyazlatma ürünleri sonuç veriyor mu? Zararları var mı?
Eczanelerde satılan ve hastaların bilinçsiz bir şekilde uyguladığı bazı sistemler var. Bu tip ürünler kontrolsüz uygulandığında gerçekten zararlı. Bu ürünleri kontrol etme şansımız yok, çünkü beyazlatmada dişin yapısındaki su ile oynuyorsunuz. Eğer hasta bunu bilinçsiz bir şekilde kullanırsa dişte yapısal bir bozukluk meydana gelebilir. Bazı beyazlatma ürünleri tamamiyle aşındırıcı içerir. Bunlar daha çok macunların içinde bulunur. Aslında dişin üzerindeki birikintilere yönelik şeylerdir, ama hasta bunu sürekli kullandığında dişte aşınmalar yapabilir. O yüzden bu tür ürünleri tavsiye etmiyoruz, çünkü kontrol etme şansımız yok.
Beyazlatmada başarı sağlanamayacak hastalara başka ne tür işlemler uygulanabilir?
Bu tip hastalarda lamina dediğimiz daha estetik yöntemlere gitmek gerekiyor. Bu da dişin üst yapısına porselen tırnak uygulanarak yapılan estetik bir yöntem. Lamina, dişin sadece görünen kısmına uygulanan porselenlerdir. İşlemin gerçekleşmesi için diş 1-1,5 mm kesiliyor. Bu işlem için önce dişin ölçüsü alınıyor. Daha sonra laboratuvarda porselenler hazırlanıyor ve dişin üzerine yapıştırılıyor. Çok ciddi renklenmeleri ancak bu işlemle kapatabiliyoruz.
Beyazlatma işleminden sonra diş rengi eski haline dönerse ne yapılmalı?
Kola, çay ve kahve renkte geri dönüşümü hızlandırabiliyor. Örneğin iki yıl sonra diş eski rengine döndüğünde, plaklar bir ya da iki gece tekrar uygulanırsa parlaklık ve beyazlık yine sağlanabilir. Bu yüzden hastanın plaklarını saklaması gerekiyor.
İşlem evde uygulanırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Beyazlatma işlemi öncesi diş taşı ve plağı temizliği yapılmalı, çünkü uygulamayı temiz diş yüzeyine yapmak gerekiyor. Hasta evde dişlerini fırçaladıktan sonra plağının içine jeli koyuyor ve ağzına takıyor. Sabah kalktığında da çıkarıp ağzını ve plağı yıkıyor. Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir işlem.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 14-11-2006, 14:22   #2
 
aysedeniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

kim istemez ki?paylaşım için teşekkürler onur...
__________________
impossible is nothing...
aysedeniz Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 14-11-2006, 14:32   #3
iLHAN-MANSiZ
Guest
 
iLHAN-MANSiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

kabartma tozumuydu neydi sil onunla beyaz olur
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 05:21 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580