| Banned
Tecrübe Puanı: 0  | 5. 4207 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri | | 4207 Sayılı Kanunun İdari Yaptırım Kararlarının Uygulanması İdari Yaptırım Kararlarının Uygulama Usul ve Esasları Ek-1 (İdari Yaptırım Karar Tutanağı) Ek-2 (İdari Yaptırım Karar Defteri) 4207 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri 1 - Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketenlere,
- Koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketenlere,
- Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketenlere,
- Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarında tütün ürünleri tüketenlere;
- Özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde (19 Temmuz 2009 itibarıyla) tütün ürünleri tüketenlere,
- Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri tüketenlere,
- Kanun kapsamında tütün tüketimine mahsus oluşturulmasına izin verilmiş olan alanlar dışındaki kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketenlere,
- Tütün firmalarının isimleri, amblemleri veya ürünlerin marka veya işaretleri ya da bunları çağrıştıracak alâmetleri kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşıyanlara
5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39. maddesi gereği: - Kamu hizmet binalarında ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri,
- Özel toplu taşıma araçlarında ilk başvurulan kolluk birimi yetkilileri,
- Özel hukuk kişilerine ait binalarda en yakın kolluk birimi yetkilileri, tarafından 2008 yılı için 62 YTL idari para cezası uygulanır.
2 - Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara
5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği: - Belediye zabıta görevlileri tarafından 2008 yılı için 23 YTL idari para cezası uygulanır
3 - Koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikâmete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında,
- Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında,
- Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarında,
- Özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde (19 Temmuz 2009 itibarıyla)
- Otelcilik hizmeti verilen işletmelerde,
- Her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinde, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarı yazısı işletme sorumlusuna tebliğ edilir. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler,
- Belediye sınırları içinde belediye encümeni,
- Belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 500 YTL'den 5.000 YTL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.
4 - Yaşlı bakım evlerinde,
- Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde,
- Ceza infaz kurumlarında (cezaevleri),
- Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilir.
Tütün ürünleri tüketilmesine mahsus oluşturulan bu alanlar 18 yaşını dolduran kişiler tarafından kullanılabilecek olup bu alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecridi ve havalandırma tertibatı konması gerekmektedir. Bununla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarı yazısı işletme sorumlusuna tebliğ edilir. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, - Belediye sınırları içinde belediye encümeni,
- Belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 500 YTL'den 5.000 YTL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.
5 - Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alâmetlerini kullanarak reklam ve tanıtımını yapanlar, bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenleyenler, etkinliklere isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olan, tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar,
- Tütün sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlerin markalarının tanınmasını sağlayacak bir uygulama yapanlar,
- Üretilen ve pazarlaması yapılan tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtan firmalar,
- Tütün ürünlerinin isim, logo veya amblemlerini kullanarak bildirim yapan, basın-yayın organlarına ilân verenler,
- TAPDK'nın kararı doğrultusunda 50.000 YTL'den 250.000 YTL'ye kadar cezalandırılır.
6 - Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanıldığında, görüntülerine yer verildiğinde
- RTÜK'ün kararı doğrultusunda,
Yerel yayın yapan kuruluşlar 1.000 YTL'den 5.000 YTL'ye kadar,
Bölgesel yayın yapan kuruluşlar 5.000 YTL'den 10.000 YTL'ye kadar,
Ulusal yayın yapan kuruluşlar 50.000 YTL'den 100.000 YTL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılır. 7 - Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünleri satışı yapıldığında,
- Belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1.000 YTL idarî para cezası verilir.
8 - 18 yaşını doldurmamış kişilere tütün ürünleri satanlar,
- Türk Ceza Kanununa göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
9 - Tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında 18 yaşını doldurmamış kişiler
istihdam edildiği takdirde - Mahalli mülki amir tarafından işletme sahibine her bir kişi için 1.000 YTL idarî para cezası verilir
10 - Tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler üretenler,
Belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 20.000 YTL'den 100.000 YTL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılır. 11 - Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarıların; TAPDK'nın 12.05.2008 tarihli ve 4201 Karar nolu Kurul Kararına uygun olarak ve tütün ürünlerinin tüketilmesine tahsis edilen alanlarda tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan sağlık uyarılarının herkes tarafından görülebilir yerlere asılması ile ilgili düzenlemeleri yapmayanlara,
- Tütün ürünlerinin satışının serbest olduğu yerlerde TAPDK tarafından belirlenen usullere uygun olarak yazılmış, "Yasal Uyarı: 18 yaşını doldurmayanlara sigara ve diğer tütün ürünleri satılamaz; satanlar hakkında yasal işlem yapılır." İbaresini görülebilen ve okunabilen yerlere asmayanlara,
- Mahalli mülki amir tarafından 1.000 YTL idari para cezası uygulanır.
12 - Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketlerinin üzerine, en geniş iki yüzünden, bir yüzüne toplam alanın yüzde kırkından, diğer yüzüne yüzde otuzundan az olmamak üzere özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar koymayan, aynı şekilde, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları üzerine bu uyarı yazılarını yazmayan,
- Tütün ürünlerinin paketlerinde ve etiketlerinde, bu ürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonları ile ilgili yanlış ve eksik bilgi veren, aldatıcı tanımlama, marka, renk, figür veya
işaret kullanan üretici firmalar, - TAPDK tarafından bu yükümlülüklere aykırı olarak piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, verilecek idarî para cezasının miktarı 250.000 YTL'den az olamaz.
13 - Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri ve sağlığa zararlı diğer alışkanlıkların zararları konusunda uyarıcı, eğitici mahiyette yayınlar yapacaktır. Bu yayınlar, asgari 30 dakikası 17:00-22:00 saatleri arasında olmak üzere 08:00-22:00 saatleri arasında olacak ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teslim edilecektir. Buna uygun davranmayan kuruluşlar RTÜK tarafından,
- Yerel yayın yapan televizyon kuruluşları 1.000 YTL'den 5.000 YTL'ye kadar, radyo kuruluşları 100 YTL'den 500 YTL'ye kadar,
- Bölgesel yayın yapan televizyon kuruluşları 5.000 YTL'den 10.000 YTL'ye kadar, radyo kuruluşları 500 YTL'den 1.000 YTL'ye kadar,
- Ulusal yayın yapan televizyon kuruluşları 50.000 YTL'den 250.000 YTL'ye kadar, radyo kuruluşları 5.000 YTL'den 25.000 YTL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.
14 Bu Kanundaki görevlerini yerine getirmeyen memurlar ve diğer kamu görevlilerine tabi oldukları mevzuattaki disiplin hükümleri uygulanır.
__________________ ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM! |