Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Serbest Kürsü

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20-07-2008, 12:35   #1
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yabancı mönüleri anlama kılavuzu...

Click the image to open in full size.



Restoranları yabancı lezzetler işgal etti bize de Türkçelerini öğrenmek kaldı.


Click the image to open in full size.

Artık çoğu restoranın mönüsünde croque madame, carpaccio, bruchcetta, tortilla gibi lezzetler yer alıyor. Ancak restoranlarda bunların ne tür lezzetler olduğu konusunda doğru bilgi verenlere pek rastlanmıyor. Gelin, farklı ülkelerin mutfaklarından mönülerine yansıyan bu lezzetleri beraber tanıyalım


Croque madame, carpaccio, bruchcetta, tortilla... Kimisi uzun zamandır, kimisi son bir kaç yıldır mönülerde... Birlikte yemeğe gittiğim arkadaşlarım mönüyü ellerine alır almaz genellikle bana soru sormaya başlarlar. Bu hemen hemen katıldığım her yemekte karşılaştığım olağan bir durumdur. Bazı restoran, cafe ve bistro mönüleri bu saydığım yemek çeşitleri için ayrıntılı bilgi verse de, bazı yerlerde anlaşılır olmaktan uzaktır. Üstelik bahsettiğim iddialı ve pahalı mekanlar. Daha da acıklısı yine bazı yerlerin servis elemanları mutfaklarında yer alan bu lezzetler hakkında son derece bilgisizdir.

Geçenlerde, ‘Pardon şurada yazan şey nedir acaba?’ diye soran bir müşterisine, garson son derece emin bir tavırla ‘Patates Tortilla mı? Meksika usulü bir yemek, patatesli...’ diye cevap verdi. İstemeden kulak misafiri olduğum konuşmadan yola çıkarak hazırladığım bu küçücük rehberde, farklı ülkelerin mutfaklarından mönülerine yansıyan bu lezzetlerin orijinal tariflerine de yer verdim. Bana ayrılan bölüme maalesef bu kadarını sığdırabildim. Ancak sizlerin bu sayfalarda görmek istediğiniz ve benim yer vermeyi unuttuğum merak ettiğiniz veya bilip de sadece tarifini istediğiniz farklı mutfaklara ait değişik yemekler varsa lütfen bana mail atın. Hepinize afiyet olsun!


Carpaccio (karpaçyo)
1950 Venedik’inde Harry’s Bar’ın aşçısı Giuseppe Cipriani doktorunun et yemesini yasakladığı bir müşterisi için özel olarak hazırladığı tabağın tablo gibi olduğunu görünce adını o dönemin ünlü ressamından etkilenerek carpaccio koymuş. Bu yemek, günümüzde halen en çok sevilen başlangıçlardan biri. Hatta artık hemen tüm malzemelerle değişik carpacciolar yapılmakta. Orijinali sığır etiyle yapılan carpaccio, filetoluk yağı ve siniri tamamen ayıklanmış bir parçanın buzdolabında bekledikten sonra incecik kesilmesi ve üzerine sos ilave edilmesiyle hazırlanıyor. ‘Çiğ et yiyemem’ diyenler ise önceden haşlanarak yapılan ahtapot ve ıstakoz carpaccioları tercih edebilir.


Yarım kilo temizlenmiş dana fileto u 1 yemek kaşığı mayonez u 1 yemek kaşığı Worcestershire sosu u 3-4 damla limon suyu u Tuz, karabiber



ETİ yıkayıp, kağıt havluyla iyice kurulayın. Dondurucuda yaklaşık 5-10 dakika bekletin. Çok keskin bir bıçakla incecik kesin. Geniş bir servis tabağına bir tarafları üst üste gelecek şekilde düzgünce sıralayın. Mayonez, Worcestershire sosu, limon suyu tuz ve karabiberi bir kasede iyice çırpıp etin üzerine gezdirin. Yeşillikler veya ince şerit halinde kesilmiş sebzelerle süsleyerek servis yapın.


Bruschetta (bruşetta)
İTALYA’DA aperatif olarak ya da hafif bir akşam yemeği için sofra şarabı ile son derece uyumlu bir birlikteliği olduğu için tercih edilebilen bir atıştırmalık bruschetta. Ekmek dilimlerinin üzerine çeşitli malzemelerle hazırlanan ve yapımı son derece kolay bir aperatif. Klasik bruschetta için mevsiminde ve lezzetli domatesler, taze fesleğen, kaliteli bir zeytinyağı ve köy ekmeği yeterli.

8 dilim köy ekmeği (taze ve bir santim kalınlığında kesilmiş) u 3 büyük tarla domatesi u 1 avuç taze fesleğen u Sızma zeytinyağı u Kaya tuzu u Taze çekilmiş karabiber

Domatesleri iyice yıkayıp küçük küpler halinde kesin. Servis tabağına ekmek dilimlerini yerleştirip zeytinyağı gezdirin. Domatesleri bolca üzerine yerleştirip ince kıyılmış ya da bütün olarak fesleğenleri serpiştirin. Üzerine tuz ve karabiber serpip biraz daha zeytinyağı gezdirin ve servis yapın. Önemli bir ayrıntı; domatesler kesinlikle yumuşak olmamalı.


Tortilla
BURADA bahsi geçen tortilla İspanyol omleti olan tortilla! Meksikalıların mısır unu ile yaptıkları bir çeşit gözleme diyebileceğimiz incecik tortilla ekmeklerine artık hemen herkes aşina sanırım. İspanyolların daha doğrusu Katalan bölgesindeki halkın yokluk zamanlarında köylerinde en çok bulunan malzemeleri birleştirerek hazırladığı bu omlet günümüzde sevilerek yenilen bir yemek. Klasiği patatesli olan tortilla’yı, farklı malzemelerle de hazırlayabilirsiniz. Bu İspanyol omletine artık mönülerde bolca rastlanıyor.

6 yumurta u 5 büyük patates u Yarım çay bardağı zeytinyağı u 1 büyük kırmızı tatlı (dolmalık) biber u Tuz u Karabiber

PATATESLERİ soyup küçük küpler halinde kesin. Kurulama bezine veya kağıt havluya alın. Biberi de aynı büyüklükte küp küp doğrayın. Yapışmaz bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup ocağa alın. Isındığında patatesleri atın. Tuz serpin ve sürekli karıştırarak kavurun. Biberleri ekleyin. Diğer tarafta yumurta, zeytinyağı, tuz ve karabiberi iyice çırpın. Tavaya dökün. Üzerini kapatın, beş dakika kadar sonra açıp üzerindeki yumurtanın durumuna göre biraz daha bekleyin. Üzeri sulu değilse bir tabak yardımıyla ters çevirin. Aynı şekilde diğer tarafı da kızardığında sıcak olarak servis yapın. Bu tarife arzu ederseniz sarımsak ve kuru soğanda ekleyebilirsiniz.


Eggs Benedict (eg benedikt)
New York menşeili son derece doyurucu olan bu yemek daha çok kahvaltı saati geçtiğinde son derece uygun olabilir. Keyifli ve şımartan bir lezzettir. Bu yemeğin en önemli özelliğiyse iyi bir Hollandaise sos ve but bölümünden hazırlanmış çok kaliteli jambon. Tabii yumurtası da ‘poşe’ olarak hazırlanmalı. Poşe etmek, suyun içinde pişirilme tekniğidir. Derin bir kap içme su iyice kaynatılır, ocağın altı biraz kısılıp bir kaç damla sirke ilave edilir ve pişireceğiniz malzeme içine nazikçe bırakılır.

4 adet yumurta (buzdolabından yeni çıkmış) u 4 dilim parma jambon u 4 adet küçük tuzlu muffin veya sandviç ekmeğinin alt yarısı u Hazır Hollandaise sos veya Sos için u 4 yumurta sarısı u 100 gram tereyağı (eritilmiş) u 1/4 limon suyu Tuz, karabiber

DERİN bir tencereye su koyun ve kaynatın. Su kaynayınca ateşi kısın. Bir kaseye bir yumurta kırın ve su dolu tencereye yavaşça bırakın. Yaklaşık 3-4 dakika içinde yumurtaların üzeri beyazlaşınca delikli bir kepçe ile nazikçe suyun içinden alıp porselen bir tabağa aktarın. Tüm yumurtalara aynı işlemi yapın. Parma jambonlarını teflon bir tavada cızırdayana kadar iki tarafını da pişirin. Ekmekleri kızartın. Kızarmış ekmeklerin üzerine jambonları yerleştirin. Poşe yumurtaları dikkatlice koyup üzerine bir iki yemek kaşığı Hollandaise sos ya da aşağıda tarifini bulacağınız sosu gezdirip sıcak olarak servis yapın.

Benmari usulü kabı ocağa yerleştirin. Bir kapta dört yumurta sarısını yavaşça çırpın. Limon suyunu ekleyin ve ocaktaki tencere henüz ısınmadan içine yavaşça dökün. Sürekli karıştırarak rengi açık sarı olana kadar yaklaşık beş dakika çırpın. İyice ısınan yumurtaları ocaktan alın, içine erimiş yağı mikser yardımıyla yavaşça yedirin. Sosunuz çok sert olursa bir parça ılık su ilave edebilirsiniz. Tuz ve karabiberini ekleyin. Bu sosu zeytinyağıyla hazırlarsanız kıvamının tutması daha kolay olacaktır.


Croque madame (krok madam)
FRANSIZ mutfağına ait Croque madame (Türkçe’ye çıtır bayan olarak çevirebiliriz.) brunch veya öğlen yemekleri hatta akşamüzeri atıştırmalık için ideal bir seçim. Croque, yani gevrek gevrek bu tost için jambon, tost ekmeği ve yumurtaya ihtiyacınız var. Bildiğimiz çift kaşarlı ya da sucuklu tostlardan çok farklı olan Croque madame’ın lezzetinin sırrı ise peyniri ve gerçek Dijon hardalında saklı. Önemli bir başka noktaysa, tavada pişen yumurtanın beyazının tam pişmiş, sarısının ise sulu kalması. Ayrıca bu yumurtayı fırından çıkan tostun üzerine zarar görmeden düzgünce yerleştirmelisiniz. Bu tarifte ben, tostu fırında pişmiş seviyorum. Ancak ekmekleri teflon tavada alt üst kızartarak hazırlamak da mümkün.


3 adet yumurta

4 dilim beyaz tost ekmeği

Yarım çay bardağı süt

Oda sıcaklığında bekletilmiş 100 gram tereyağı

1 tatlı kaşığı Dijon hardalı

4 dilim gravyer peyniri

2 dilim dana jambon

Zeytinyağı

Yarım su bardağı kaşar peyniri

ORTA boy bir kaseye bir yumurtayı kırın, süt ekleyip hafifçe çırpın. Tuz ve karabiberini ekleyin. Ekmeklerin kenarlarını incecik şerit halinde kesip çıkartın. Tost yaptığınızda dışarıda kalacak taraflarını bu sütlü karışıma batırın. Alt üst olarak kullanacağınız dilimlerin iç taraflarının bir tarafına tereyağı, diğer tarafına hardal sürün. Hardallı tarafa bir dilim peynir yerleştirip, jambon ve yine bir dilim peynir ekleyin. Diğer mayonez sürdüğünüz dilim ile kapak yapın. Kaşar peyniri serpip 200 derecedeki fırında üzerindeki peynir eriyene kadar yaklaşık 8-10 dakika bekletin. Bu arada teflon bir tavaya zeytinyağı koyup iyice ısınınca yumurtaları kırın. Yumurtanın beyazı iyice pişince fırından çıkan tostunuzun üstüne düzgünce yerleştirip servis yapın.
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 10:07 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580