Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Teknoloji

Teknoloji Bu Bölümde Uydu vb. teknolojik gelişimler izlenir.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-02-2007, 16:15   #1
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Google veya Yahoo bir gün çökerse

İnternet kullanıcılarının her gün onlarca kez girdiği arama motorları Google ve Yahoo'nun çöktüğünü düşünün. Ne yaparsınız? Ünlü köşe yazarları bu bilimsel kopmloyu yorumladı..

İnternet sayesinde dünyanın bütün bilgisi bir ‘tık’ ile parmaklarımızın ucunda yer alıyor. Dünyadaki web sayfası sayısı geçtiğimiz yıl 100 milyon adedi geçti. Firmalardan şahıslara, devlet kurumlarından medyaya internette kendine yer edindi. Öyle ki internet, bilgi için en önemli referans kaynaklarından biri halini aldı. Sanal dünya ne aranırsa bulunabilecek bir mecraya dönüştü. Bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabilmesi araştırma yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırırken, bazıları için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Ünlüler açısından da tıpkı TV, gazete gibi kendini gösterme için yeni bir alan sunuyor internet. Öyle ki internette en çok arananlar arasına girmek gündemde kalma araçlarından biri halini aldı. Web’deki bilgi yığını arasında istediğimizi en hızlı şekilde bize ulaştıran arama motorları olmasa samanlıkta iğne aramak durumuna düşebilirdik. Google, Yahoo, Live Search gibi arama motorları milyarlarca bilginin yer aldığı uçsuz bucaksız sanal âlemde istenilen bilgiyi saniyeden daha kısa sürede bize getiriyor. Arama motorları internetteki birçok bilgiyi birbirine bağlayan bir görev de üstleniyor.

Zira aynı konu hakkında birçok bilgi dünyanın değişik bölgelerine yayılmış durumda bulunuyor. Arama motorunda arama yapıldığında bu bilgileri bir arada görme imkânı elde ediliyor. Böylece işe yarayan bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşılıyor. Eğer google, yahoo bir süreliğine çökse internette taş devrine dönüş olur.

Çocuğunuzun ev ödevi olarak İstanbul’un fethini yazması gerekiyor. Google’a “İstanbul’un fethi” yazıyorsun ama eyvah google çalışmıyor. Bir de Yahoo’yu deneyelim, o da çökmüş. Microsoft’un Live Search’ünü deneyelim. Tüh o da gitmiş. Ödevin de yarına bitmesi gerekiyor. Gel de İstanbul’un fethini, diğer siteleri araştırarak bulmaya çalış. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sayfasında var mıdır acaba? Varsa bile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sayfasının adresi neydi sahi? Çocuk ertesi gün okulda öğretmenine, “Hocam google çalışmadığı için ödevimi yapamadım.” demek zorunda kalacak. Eskiden kütüphaneler, evdeki kitaplık idi bilgi kaynaklarımız. Ansiklopediler, tozlu kitap sayfaları arasında geçen saatler sayesinde uzun emekler karşılığında bir bilgiye ulaşılırdı. Araştırma yapan bilim adamları, alanlarındaki kitap koleksiyonları, bilimsel dergiler, makaleler ve konferanslar ile istedikleri bilgilere ulaşıyordu.

Hâlâ bu yöntemler kullanılsa da internet, bilgiye erişim hızını ışık hızına çıkardı. Gazeteciler arşivlerde, kitaplarda aradıkları bilgileri google’a sorarak birkaç saniyede buluyor. Ya da gündemi takip etmek için her gazetenin sayfasını tek tek okuyacağına internette bütün gazeteleri hızlı bir şekilde gözden geçirebiliyor.

İnternet üzerinden yapılan ticaret milyarlarca dolara ulaştı. Açık artırma sitelerinden satış yapan firmalara kadar herkes, internet üzerinden satışlarını artırmak için milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Çok ziyaret edilen siteler reklâm alarak kazanç sağlıyor. Milyarlarca dolar piyasa değeri olan internet şirketleri, arama motorları olmasa değersiz şirketlere dönüşür. Amazon.com, eBay, YouTube, gittigidiyor.com gibi şirketler başarılarını önemli ölçüde bilginin hızla bulunmasını sağlayan arama motorlarına borçlu. Birçok insan bu sitelere arama motorlarına aradıklarını bulmak için girince ulaşıyor.

Arama motorları interneti sürekli tarıyor. Tarama işlemini web sürüngeni veya örümceği adı verilen programlarla yapıyor. Sayfaları sürekli dolaşan örümcekler sitelerdeki kelimeleri endeksleyerek kaydediyor. İnternet o kadar büyük ki arama motorları bütün sanal dünyayı gezemez. Sadece yüzde 20’lik bir kısmı örümcekler tarafından taranır. Haber veya blog siteleri gibi dinamik sayfalar diğer sitelere göre daha fazla ziyaret edilir çünkü bu sayfalardaki bilgiler sıklıkla değişir, yeni bilgiler eklenir. Arama motorlarının, özellikle dinamik sayfalardan dolayı, verdiği sonuçlar 500 kat daha fazla çıkabiliyor. Üstelik dinamik sayfaları endekslemek için daha fazla süre gerekiyor.

İnternet çökerse fonksiyonumu yitiririm

Serdar Turgut: Google ve diğer arama motorları hayatın teknolojik gelişmelerine nasıl çabuk uyum sağladığımızın bir göstergesi. Bunlar çökerse ben fonksiyonumu yitiririm sanırım. Her an her yazıda yeni bir şeyler öğreniyorum. Cep telefonu gibi, o yokken ne yaptığımızı hatırlamamamız gibi, daktilo döneminde de yazarlık yaptım ben. Ama şimdi o dönemi hatırlamıyorum bile. Güvenilirliğe gelince, adresler güvenilirse, bilgi de güvenilirdir.

Arşivi olmayanlar yandı

Hasan Pulur: Eskisi gibi kitaplardan dergilerden arayamayanlar bu durumdan çok etkilenir. Her şey o kadar teknolojik ki... Biz eskiden o kadar çok araştırırdık ki, şimdi bir tuşa basıyorlar açılıyor. Arşivim var benim. Çalışma düzeniniz internete ve arama motorlarına endeksliyse çok etkilenirsiniz tabii. Bir de şu var: Bilgisayara yüklenen bilgiler doğru mu? Kim yüklüyor onları? Cenab-ı Rabbülalemin yüklemiyor onları, insan yüklüyor. İnsanın her zaman doğru iş yaptığına inanmıyorum. Ben de her zaman doğru iş yapmıyorum. Ama keşke bilgisayar daha da çok ilerlese, hatta kafamdan geçen düşünceleri ekrana dökse…

Benim için zaman birden bire uzar

Mehmet Barlas: Olur da bu tür siteler çökerse zaman benim için birden bire uzar. Çünkü neticede arama motorları benim hayatıma 7-8 sene önce girdi. Ben kitaplardan ararım bilgiyi. Dünyadaki bütün mevcut bilgi kitaplardadır. Asıl mesele bilgiye hangi yollardan ulaşacağını bilmekte. Benim geçmişimde kitaplardan arama konusunda 40 yıllık bir deneyim olduğu için çok fazla zorluk çekmezdim. Ama çok vakit gerektirirdi. Arama motorları bir saniyede karşınıza getiriyor.

Google, cep telefonu kadar önemli

Ahmet Hakan: İnternetten önce ne yaptığımızı hatırlamıyoruz bile. Arama motorları da öyle. Gündelik hayatın içinde cep telefonu gibi bir yer edindi kendine. Buralarda çıkan her bilgi güvenilir değil elbette. Ben zaten daha çok hatırlayamadığım şeylere bakıyorum bu tür sitelerden. Benim için birincil kaynak değil neticede ama çok önemli.

İnternet kuşağı ne yapacağını şaşırır

Emre Aköz: Eğitim olarak çarpım tablosunu ezberlemiştik. Biz o açıdan belli bir bilgiyi ezbere biliriz. Bilgisayarlar, hesap makineleri çökse bile biz kâğıdı kalemi elimize alır o işi yaparız. Bilgiye ulaşmaya gelince, benim binlerce kitabım, onlarca sözlüğüm, ansiklopedim, atlasım var. Ama bir yere bir trenle gitmek var bir de uçakla gitmek var. Google’la doğmuş, büyümüş kuşak ne yapacağını şaşıracak büyük ihtimalle. Arşive girme, kitap arama… Bütün bunları, bilgiye nasıl ulaşacağını bilmeyen kuşak ne yapacağını bilemez sanıyorum. New York’ta elektrik kesilince, yoksul kesim şehrin merkezindeki dükkânları yağmaladı. Şimdi her şey elektriğin varlığına bağlı. Elektrik, bilgisayar, internet, Google… Çalışma hayatımızı bunun üzerine kuruyoruz. Bütün bunlar gitse bile bizim kuşak hayatta kalır. Canımız sıkılır ama hayatta kalırız. Google kuşağı ise çok zaman ister alışmak için.

Çökerse çöksün abartmayalım

Haşmet Babaoğlu: Çöksünler, ne olacak! Ansiklopedilerim, almanaklarım, kaynak kitaplarım elimin altında. Ama hayır, bu cevap doğru olmazdı. Gazetedeki odamda dolmuş taşmış bir kütüphane var. Yine de hiçbiri arama motorlarının sağladığı kıvrak ve zengin hizmeti sağlayamaz bence. Bunu inkar edenler ya internet korkaklarıdır ya da internet cahilleridir. Şunu karıştırmamalı: Bilgi başka bir şey malumat (enformasyon) başka bir şeydir. İnternet malumat açısından çok zengin. İnternetten önce de "bilgi"yle aramız iyiydi, hoştu. Ama bilmek gerekir k, ilgi, insan beyniyle bilgi kaynağı arasındaki özel bir ilişkinin ürünüdür. Bilmesini bilmedikten sonra, ne çok gezen ne de çok okuyan bilir. Bilgi kirliliği lafını bir tür internet acemiliği olarak değerlendiriyorum. Kitapları çok "temiz" mi sanıyoruz? Ya da hayatı...

Kütüphanelere nur yağardı her halde

Ali Fuat Kartal (Türkiye Kütüphaneciler Derneği Başkanı): Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de internet ve arama motorları kütüphanelere olan ilgiyi azalttı. Gerçi internetten ulaştığımız bilgilerin doğruluğu tartışılır. Bu açıdan akademisyenler kütüphanelerden daha fazla yararlanıyor. Komplo teorisi üretmek istemem, arama motorlarının çökmesine de gönlüm razı olmaz; çünkü ben de kullanıyorum. Ama çökerse Türkiye için kütüphaneler bazında ne değişir bilemem. Tabii Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkeler için yıkım olur. Kütüphanelerde kaos yaşanır, uzun kuyruklar oluşur.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 17:19   #2
 
karakartal_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

çökerse çöksün farketmez
karakartal_1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 18:09   #3
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

çökmesin
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 19:44   #4
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Google a bişi olmasında
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 02:45   #5
 
bjkemre06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

yahoo çökerse çöksün google çökmesin
__________________
BEŞİKTAŞ olunmaz BEŞİKTAŞ doğulur!!!

███████████████████████
BEŞİKTAŞ 1903
███████████████████████
bjkemre06 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 03:06   #6
iLHAN-MANSiZ
Guest
 
iLHAN-MANSiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yahoo'nun koy biryerine gitsin Google ye bişe olmasın
  Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 07:46   #7
 
onurgulcemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ewet google'a bişey olmasın bencede her isteğime cevap veriyoo
__________________
http://img246.imageshack.us/img246/6780/onurglcemal4jj2gr7.jpg
SiYah&BeYaZ
onurgulcemal Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 09:17   #8
 
The_Black_One - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

altavista'tı kullanırım
__________________
Click the image to open in full size.
The_Black_One Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 20:00   #9
Banned
 
pancu38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

banane yahoodan hic kullanmiyom google daha iyi
__________________
Hayat ne kadar uzun ama sana olan aşk o kadar sonsuz çünkü biz hakiki beşiktaş lıyıız......

pancu38 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-02-2007, 20:56   #10
Banned
 
Besiktasim_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ikiside Cokmesin Lütfen....
__________________
Vicdanı Tertemizdi, Çünkü Onu Hiç Kullanmamıştı...
Besiktasim_1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 03:23 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580