Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Teknoloji

Teknoloji Bu Bölümde Uydu vb. teknolojik gelişimler izlenir.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11-09-2008, 11:44   #1
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
En tehlikeli 10 virüs !

Click the image to open in full size. Gün geçtikçe yaygınlaşan ve şirketleri büyük zarara uğratan en tehlikeli 10 virüs.




Gün geçtikçe yaygınlaşan ve gerçek hayatta gerçekleştirilen birçok aktivitenin taşındığı devasa bir platform olan internet, son 10 yılda oldukça yol kat etti. .

Dünyayı küçük bir köy haline getiren ve iletişimin dışında bankacılıktan, alışverişe kadar geniş kulvarda insanlara hizmet veren internet, genelde insanlığa faydalı gibi görünse de, aslında içerisinde barındırdığı tehditlerle birçok kişinin kabusu olabiliyor.

Bu nedenle, bugün milyonlarca farklı virüsün barındığı internetin zararlılarına karşılık geliştirilen birçok anti-virüs yazılımına rastlayabilirsiniz. Birbirinden farklı güvenlik çözümü sunan bu yazılımlar sayesinde kullanıcılar bu zararlılara karşı tam olarak olmasa da, maksimum seviyede güvenliklerini sağlayabiliyorlar.

Ancak bazı virüsler var ki, güvenlik yazılımları da bu virüsler karşısında çaresiz kalabiliyor. Şirketleri milyarlarca dolar zarara uğratan ve güvenlik yazılımlarını kolaylıkla bypass edebilen, tarihe geçmiş en tehlikeli ve yıkıcı 10 virüsü mercek altına aldık

CIH (1998)
Dünya genelinde yaklaşık 20 ila 80 milyon dolar zarara yol açan ve PC'lerde bulunan sayısız hayati önemdeki veriyi bir anda yok eden CIH, 1998 yılında ortaya çıkarak tüm dünyanın bir numaralı kabusu oldu.

1998 yılının Haziran ayında Tayvan'da ortaya çıkan ve çok kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan CIH'in en önemli özelliği şüphesiz CIH'in dünyada bilinen en yıkıcı ve tehlikeli virüs olmasıydı. CIH, Windows 95, 98 ve ME işletim sistemlerinde bulunan tüm hayati uygulama dosyalarına bulaşarak bu sistemlerde çalışan PC'leri kısa sürede çökertmeyi başarmıştı.

CIH'in en tehlikeli yanı ise virüsün harekete geçmesiyle birlikte sunucu bilgisayarın HDD'sinde bulunan tüm verilerin üzerine veri girişi yaparak sistemleri çökertmesiydi. Bunun yanında BIOS'a da sızan CIH, bilgisayarların boot-up fonksiyonunu da pasifleştirebiliyordu.

Ayrıca birçok yazılımın içine sızan CIH, bu yazılımlar aracılığıyla dünya geneline daha kolay yayılmayı başarmıştı. Örneğin Activision'ın o yıllarda meşhur olan Sin adlı oyununun demo sürümü dahi bu virüsü içermekteydi bu nedenle bu oyunun demo sürümünü sistemine kuran hemen herkes, bilmeden CIH'i sistemine sokmuş oluyordu.

Çernobil virüsü olarak da adlandırılan ve Çernobil'in neden olduğu büyük yıkım etkisiyle benzer yanları olan CIH, Windows 2000, XP ve NT gibi CIH'e kolay teslim olmayan sağlam işletim sistemleri sayesinde bugün için artık tehdit olmaktan çıkmıştır.


Melissa (1999)İlk olarak 26 Mart 1999 yılında görülen ve internet mail sistemlerini çökerten Melissa, her ne kadar zararsız ve hoş bir ismi olsa da, kullanıcıları yaklaşık 300 ila 600 milyon dolar zarara uğrattığı sanılıyor.

Oldukça hızlı bir şekilde yayılan ve sistemlerinde Outlook yazılımını kullanan Intel ve Microsoft başta olmak üzere birçok şirketin tüm e-mail sistemini çökerten Melissa, Microsoft'un Outlook yazılımını kullanarak kendine mail atmak suretiyle virüsü sistemlere bulaştırıyordu.

Gönderilen e-mail ise şu mesajı içeriyordu: "İşte aradığınız belge... Bu belgeyi sakın kimseye gösterme -)". Bu mesajı okuyan ve bir tehdit unsuru olduğunu anlayamayan binlerce kullanıcı, bu mesajın yer aldığı e-mail'de bulunan ilişikteki .DOC belgesini açmak suretiyle Melissa'yı sistemlerine bulaştırdı.

MS Word 97 ve Word 2000 gibi milyonlarca kullanıcısı bulunan kelime işlemcileri kullandığından çok kısa sürede tüm dünyaya yayılan Melissa tehdidi, Word 2003 ve sonraki kelime işlemci yazılımları ile tamamen ortadan kalkmıştır.


ILOVEYOU (2000)
Loveletter (Aşk mektubu) olarak da bilinen ve bir Visual Basic script'i olan ILOVEYOU, ilk olarak 3 Mayıs 2000 tarihinde görüldü.

8 yıl önce Hong Kong'da ortaya çıkan bu virüs, Love-Letter-For-You.TXT.vbs isimli bir dosyayı içeren ILOVEYOU başlıklı e-mail'leri internet üzerinden PC'lere dağıtmak suretiyle yayılmaya çalışıyordu.

Melissa'ya benzer şekilde MS Outlook yazılımını kullanarak kişi rehberi kayıtlarına mail'ler gönderen ILOVEYOU'nun yaklaşık olarak 10 ila 15 milyar dolar zarara neden olduğu sanılıyor.

O günlerde email'lerin ilişiğinde bulunan dosyalarla virüslerin yayılması son derece modaydı ILOVEYOU da bu yolu izledi ve milyonlarca kişinin bilgisayarına sızarak bilinen en tehlikeli virüsler arasına adını altın harflerle yazdırmayı başardı.

Code Red (2001)
Bir bilgisayar worm'u olarak bilinen ve ağ sunucuları üzerinde yayılan Code Red, ilk olarak 13 Temmuz 2001 yılında görüldü.

Oldukça tehlikeli olan bu worm'un hedefi ise Microsoft'un Internet Information Server (IIS) Web sunucusunu kullanan bilgisayarlardı. IIS işletim sistemindeki spesifik zayıf noktaları yakalayıp tespit eden ve bu noktaları sömürmeye çalışan Code Red, Microsoft'un daha sonraları yayınladığı bir yama sayesinde tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

Yaklaşık 2.6 milyar dolar zarara neden olduğu sanılan ve aynı zamanda Bady ismiyle de bilinen Code Red, sistemlere maksimum seviyede zarar verilebilmesi için geliştirilmişti. Bu virüsün gazabına uğrayan sunucunun etkisinde kalan web sayfalarında ise şu mesaj görüntüleniyordu: "HELLO! Welcome to Remove Adware, Spyware, Worms and Viruses from Your Computer - Worm.com! Hacked by Chinese!".

400.000 kadar sunucuyu etkilediği sanılan Code Red, kısa sürede bir milyondan fazla bilgisayara sızmayı da başarmıştı.

SQL Slammer (2003)
SQL Slammer, diğer virüslerin aksine bir Cumartesi günü ortaya çıktığından dolayı, zarar da haliyle özellikle şirketler için daha düşük oldu.

Ancak buna rağmen 500.000 kadar sunucuya bulaşan ve Güney Kore'nin internet bağlantısını neredeyse 12 saat boyunca dondurmayı başaran SQL Slammer, ilk olarak 25 Ocak 2003 yılında görüldü.

Sapphire (safir) ismiyle de tanınan ve 75.000 kadar bilgisayarı 10 dakika içerisinde esir almayı başaran SQL Slammer, o günlerde global internet trafiği üzerinde son derece etkili olmayı başarmıştı. Fakat Sapphire'in hedefi diğer virüslerin aksine PC kullanıcıları değil, sunuculardı.

Tek bir paket halinde olan ve yaklaşık 376-byte boyutunda olan bu worm, karışık IP adresleri üreterek, kendisini oluşturduğu bu IP adreslerine göndermeye çalışıyordu.

Blaster (2003)
İsmi hafızalardan silinmeyen ve 2003 yılına damgasını vuran Blaster, dünya genelinde 2 ila 10 milyar dolar zarara neden oldu ve kısa sürede hızla yaygınlaşarak onbinlerce bilgisayara sızmayı başardı.

2003 yılının yaz aylarında ortaya çıkan Blaster, Lovsan ya da MSBlast olarak da biliniyor. İlk olarak Ağustos ayının 11'inde tespit edilen ve hızla yaygınlaşmaya başlayan Blaster, sadece iki gün içerisinde binlerce PC'yi etkisi altına aldı.

Network ve internet trafiğini kullanarak özellikle Windows 2000 ve XP'deki gedikleri kullanan Blaster, aktive olduğunda PC kullanıcısı sistemin derhal kapatılması yönünde bir uyarı penceresiyle karşılaşıyordu.

Microsoft'un o yıllarda başında olan Bill Gates'e 'para kazanmayı bırak da yazılımındaki gedikleri kapat' diye uyarıda bulunmayı da ihmal etmeyen MSBLAST.EXE kodu içerisinde gizlenen Blaster, 'I just want to say LOVE YOU SAN!!' ve 'bill Gates why do you make this possible? Stop making Money and fix your software!!' mesajlarını da içeriyordu

Sobig.F (2003)
Blaster'ın küllerinden doğan ve 5 ila 10 milyar dolar zarara neden olduğu sanılan Sobig worm'u, 2003 yılının bir diğer kabusu olmuştu.

Yaklaşık olarak 1 milyon PC'yi etkisi altına almayı başaran ve şirket ve ev kullanıcıları için Ağustos ayını kabusa çeviren Sobig.F, ilk olarak 19 Ağustos tarihinde kayıtlara geçti.

Kendisinin sadece 24 saat içinde 1 milyon kopyasını oluşturan Sobig.F, e-mail'lerde yer alan ilişikteki dosyaları kullanarak yayılma fırsatı buldu.

10 Eylül 2003 tarihine kadar etkisini sürdüren Sobig.F, bu tarihten itibaren pasif konuma getirildi ve bir tehdit olmaktan çıktı. Microsoft'un Sobig.F ile ilgili yaptığı bir açıklamasında, bu virüsü geliştiren kişinin en az 250.000 doları cebine indirdiği vurgulanırken, bu kişinin henüz yakalanamadığı da ifade edildi

Bagle (2004)
On milyonlarca dolar zarara neden olan ve sayısız PC'ye sızmayı başaran bir diğer virüs de 2004 yılında kendini gösteren Bagle'dı.

Sofistike yapıda bir worm olarak bilinen ve 18 Ocak 2004 tarihinde ilk kez görülen Bagle, pek çokları gibi e-mail'lerde yer alan ilişikteki dosyaları kullanarak yayılmaya çalışıyordu.

Bagle'ın tehdit unsuru olmasının en büyük nedeni ise bu virüsün yaklaşık 60 ila 100 kadar türevinin olmasıydı. Diğer bir deyişle Bagle'ın virüs tarayıcılara yakalanması pek kolay değildi zira 100'e yakın farklı türü bulunan bir virüsün tespiti nispeten zordu.

PC'lere sızan Bagle, bir TCP portuna açılan arka kapıyı kullanarak sistemde bulunan veri ve uygulamalara kolayca ulaşabiliyordu. Finansal ve kişisel bilgiler dahil hemen her veriye eli uzanabilen Bagle'ın Bagle.B varyantının yayılması 28 Ocak 2004 tarihinden itibaren durduruldu ancak Bagle'ın diğer varyantları bugün için hala tehdit unsuru olmayı sürdürüyor.

MyDoom ve Sasser (2004)
MyDoom


MyDoom'un bilinen en büyük fonksiyonu, global internet performansını yaklaşık olarak %10 oranında yavaşlatmasıydı. Bunun yanında MyDoom'un etkili olduğu günlerde, web sayfaları da neredeyse %50 oranında daha yavaş açılabiliyordu.

26 Ocak 2004 yılında kendini gösteren ve birkaç saat içerisinde şok bir dalgayla tüm dünyaya yayılan bu worm, e-mail'leri yayılmak için bir araç olarak kullanıyordu. Norvarg ismiyle de anılan MyDoom, bu makalemizde bahsettiğimiz diğer pek çok virüsün yayılma politikasını izliyordu.

'Mail Transaction Failed' mesajını içeren hata mesajlarıyla görülen MyDoom, o yıllarda yoğun olarak kullanılan Kazaa'nın paylaşım klasörlerini de yayılmak için kullanmıştı.

Maddi olarak zararın boyutu tam olarak kestirilemeyen MyDoom'un serüvenine ise 12 Şubat 2004 tarihinde son verildi.


Sasser


30 Nisan 2004 tarihi itibariyle görülmeye başlanan ve on milyonlarca dolar zarara neden olan Sasser'ın etkisi dünya genelinde oldukça büyük oldu.

Delta havayollarının dahi sistemlerine giren ve uçuşların ertelenmesine neden olan Sasser, birçok şirketi milyonlarca dolar zarara uğratmıştı. Bilinen klasik worm'ların aksine, e-mail ile yayılmayı tercih etmeyen Sasser, güncel olmayan Windows 2000 ve XP sistemleri altında bulunan güvenlik gediklerini kullanmak suretiyle yayılıyordu.

17 yaşındaki bir Alman lise öğrencisi tarafından yazılan ve 18. yaş gününde yaymaya başladığı Sasser'ın yarattığı zarar öylesine büyük oldu ki, bu Alman genci bilgisayarlara karşı sabotajda bulunduğundan dolayı hapis cezasına çarptırıldı.

CHIP Online - Bilgisayar, Teknoloji, İnceleme, Haberler
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-09-2008, 11:54   #2
ah mine'l-aşk
 
semra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Blaster hariç diğerlerinin isimlerini ilk defa duyuyorum... yaptıklarına bakınca gerçekten tehlikeliler... uzman olmak lazım bu konuda... teşekkürler paylaşım için.
__________________


Yar gurbette can yürekte..Bir kafeste ne amansız..Sonsuz ayrılıktır geçmez zaman..Her gece hep aynıdır..Fırtınada ak ayazda..Sürgün her yerde hep yalnızdır..Gül açsada kuş uçsada..Görmez dargındır..
semra Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 09:37 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580