|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
23-02-2008, 13:31 | #1 | ||
hüngürella Üyelik tarihi: May 2007 Yaş: 42
Tecrübe Puanı: 24 |
Üniversite son sınıf öğrencileri veya okulunu yeni bitirenler... "Şimdi ne olacak? Askerliğimi mi yapsam? Yoksa okulda kalıp yüksek lisansa mı devam etsem? Hemen iş aramaya mı başlasam?..." Söz konusu iş bulmak olunca akıllardaki sorular da benzerlikler taşıyor. Biz de cevabınızı kendi içinizde bulmanıza ışık tutabilecek bazı ipuçları hazırladık. Belki bu şekilde kendi planlarınızı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha kolay bulabilirsiniz. İşte zihinleri en çok meşgul eden sorulan soruların ikinci bölümü… Kendimi analiz etmek istiyorum ama yardıma ihtiyacım var. Kişilik ve kariyer belirleme testleri, danışmanlık gibi hizmetler çok mu pahalı? Ne yapmalıyım? Kendinizi analiz ederken, bol bol okumaya, düşünmeye, araştırmaya ve deneyimli kişilerle konuşmaya ihtiyacınız var. Danışmanlık ve kariyer testleri birer seçenek. Ayrıca sanıldığı kadar pahalı seçenekler değil. İnternet üzerinden çok düşük ücretlerde kişilik testi ve sonuçlarını veren siteler mevcut. Bir de seçme ve yerleştirme yapan kurumlardaki danışmanlar da size hem e-posta ortamında, hem görüşme yaparak hem de telefonda vakitleri yettiğince yardımcı oluyorlar. Ayrıca mezun olduğunuz veya olmak üzere olduğunuz okulların kariyer danışmanlık sistemlerini araştırın ve desteği okuldan da almaya çalışın. Destek ararsanız, bulmanız zor değil. Özgeçmiş hazırlamaya çalışıyorum ama bu konuda yüzlerce örnek var. Hangisinin doğru olduğunu nasıl bilebilirim? Internetten, özgeçmiş örneklerini inceleyip bunların ortak noktalarını yakalayarak kendi özgeçmişinizi yaratabilirsiniz. Tek bir özgeçmiş tipi doğrudur diye bir şey yok. Biçim farklılıkları var. Onlardan fikir edinip özgeçmişiniz hazırlayın, hatta çalışma hayatındaki tanıdıklara, deneyimine güvendiğiniz kişilere, hazırladığınız metni gösterin, fikrini alın. Eğer bir danışmanlık firmasına başvuruyorsanız, mülakat sırasında özgeçmişinizi değerlendirmelerini, yorum yapmalarını rica edebilirsiniz. Ayrıca www.yenibirisakademi.com sitesinden de Etkili Özgeçmiş Yazma dersini internet üzerinden alabilirsiniz. Eğitim aldığım konunun kişiliğime uygun olmadığını düşünüyorum. Bambaşka bir alanda kariyer yapmak istemem sakıncalı mı ve bana zaman kaybettirir mi? Bu, eğitim aldığınız konuya göre değişir ama sakıncalı olmaz, sadece bilgi ve deneyim kazanmak konusunda biraz daha dezavantajlı olursunuz. İçinizdeki potansiyel size bir konuda çok başarılı olacağınızı söylüyorsa, buna kulak verin ve şansınızı deneyin. Belki biraz daha fazla çalışmanız gerekecek ama kendinizi geliştirerek aradaki farkları kapatmak elinizde. Bir de şu duruma dikkat... Çok özel bir bölüm bitirip de bu işi yapmak istemediğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz. Sadece kulaktan dolma bilgilerle mi yoksa deneyimleyerek mi bu kanıya vardınız? Biraz daha araştırmaya, belki bir süre staj şeklinde de olsa kendi mesleğinizi denemeye karar verebilirsiniz. Önerilen başlangıç ücretleri çok değişken. Ücret konusunda kendimi nasıl ifade etmeliyim? Ücret kurumun gücüne, finansal yapısına, kültürüne ve hedeflerine göre değişen bir olgudur. Uluslararası şirketler farklı, yerel şirketler farklı, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler farklı politikalar uygularlar. Sizin ücretinizi, siz değil potansiyeliniz belirler. Düşük ücretli bir yerde çalışmaya başlayıp kısa süre içinde istediği ücreti almaya başlayan insanlar var. Bunun yanı sıra uzun süre çok düşük ücretle çalışıp kendine yeni iş arayan kişiler var. Ücret politikasını belirleyememiş, çalışanlara eşit davranmayan ve sürekli yeni mezunlarla çalışıp, sirkülasyonu yüksek olan kurumlar da söz konusu. Size önerimiz, görüşmeler sırasında ücret konusunu karşı tarafın açmasını beklemek. İyi bir iş bulma konusunda kendinize çok güveniniz varsa, belirlenen koşulları gözden geçirip hareket edebilirsiniz. Çok istediğiniz bir firmada düşük bir ücret karşılığında deneyim kazanmak da bir tercih olabilir. | ||
|
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |