![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
![]() | #31 | ||
Guest
| Aşamadım Emirdağ'ı Başından (afyon) Aşamadım Emirdağ'ı başından Yatamadım hayalinden düşünden Az mı oldu ayrılalı eşimden Kız iken beraber olan ben idim Emirrdağı ne belalı başın var Yastık olup yaslanacak taşın var Şu dağlarda bir gelinle işim var Kız iken beraber olan ben idim | ||
![]() |
|
![]() | #32 | ||
Guest
| Attım Tabancamı (afyon) Attım tabancamı da ateş almadı Fani dünya kimselere kalmadı Sensiz ben yattım da sabah olmadı Gitme dedim yar boynuma sarıldı Bize kısmet gurbet elden verildi Verildi anam verildi ben yandım Bir taş attım indi de gitti dereye Hain düşman aldı beni araya Hekim bakmaz iy'oleycek yaraya Gitme dedim yar boynuma sarıldı Bize kısmet gurbet elden verildi Verildi anam verildi ben yandım | ||
![]() |
![]() | #33 | ||
Guest
| Ben Giderim ****a (Yaşar) (afyon) Ben giderim ****a Şahan derler adıma Geleli üç ay oldu Doyamadım tadına Yalan mıydın Yaşar Karakolda doğru söyler Mahkemede şaşar Karşıdan gelen atlı Altında kilim katlı Anam babam sağolsun Hepisinden yar tatlı Yalan mıydın Yaşar Karakolda doğru söyler Mahkemede şaşar Sarı yayımın bendi Ne tez unuttun beni Düşmanlar bile etmez Bana ettiğin fendi Yalan mıydın Yaşar Karakolda doğru söyler Mahkemede şaşar Konakta duran kadı Cemile gelsin dedi Biz nasıl ayrılalım Yaşlarımız on yedi Yalan mıydın Yaşar Karakolda doğru söyler Mahkemede şaşar | ||
![]() |
![]() | #34 | ||
Guest
| Boz Bey Türküsü (afyon) Boz Beye de ferman geldi Dost ağladı, düşman güldü Hane halkı mahzun kaldı Melül da olsun ağlarım, melül of felek Kıratımın adı benli Toprağı kavrar üzengi Yok Al-i Osman 'da dengi Kıratı da istemiş, ha babam Vezir Kırata meydan bulunmaz Düşman yüze güler bilnmez Yararlı kardeş bulunmaz Gönlüme bir karar aldıramadım, ah gönül Yaşa kıratım bin yaşa Yaptıram sana altın kaşa Çakırköylü Rıza Paşa Ondan da bana imdat olmadı, ah gönül Kıratın kuyruğu düğüm Sineme açtılar döğün Ayrılık günler bugün Kıratı da istemiş, ha babam Vezir Kıratım yemini yemez Sırrını meydana vermez Koçyiğitsiz kavga olmaz Yayılım ateşine yanan, ağlasın ah gönül Ne olduysa Allah'tan oldu Düşmanlar avluya doldu Davamız mahşere kaldı Mahşerde sürelim davamızı, of felek Ayağımla kendim geldim Boynuma attım kemendim Çarhacı Paşa efendim Ondan da bana imdat olmadı, of felek hikayesi: 17. Yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı sanılan Boz Bey, Afyon yöresindeki anlatışa göre, yiğitliği sayesinde yükselen bir Sipahi'dir. Zamanın Veziri, gözüne kestirdiği Boz Bey'in kıratını elinden almak istiyor. Ancak kıratını gözü gibi seven Boz Bey, vermek istemiyor ve bu yüzden Vezir'le arası açılıyor. Vezir nüfuzunu kullanarak Boz Bey'i tutuklatıp atını almak istiyor. Boz Bey'i yakalatıp Karahisar kalesinde zindana attırıyor. Ne var ki kırat, bir türlü Vezirin adamlarına yakalanmıyor. Boz Bey ise, kale muhafızının göz yummasıyla kaçıyor ve atıyla buluşup, Vezirle adamlarına meydan okumaya başlıyor. Boz bey'in Vezirle arası iyice açılmıştır. Vezir, bunun üzerine Boz Bey'in, isyan eden Yeğen Osman paşa ile birleşerek devlete kafa tuttuğunu Saraya ihbar eder. Saray'dan Boz Bey ya da Bozoğlan hakkında idam fermanı çıkarttırılır ve evi basılır. Boz Bey'i yakalayamazlar, ancak annesine büyük baskı yaparlar. Annesinin durumuna dayanamayan Boz Bey çaresiz teslim olur ve idam edilir. Halkın anlattıkları, türküyle genellikle çakışıyor. Türküde, ayrıca Boz bey'in güvendiği Rıza Paşa ve Çarhaca Paşa'nın da kendisini kurtaramadıkları ya da yardımcı olmadıkları anlaşılıyor. Şer'iye Sicillerinde rastlanan Anadolu beylerbeyinin bir buyruğunda, Boz Bey (Bozoğlan)ın şikayet edildiği açıkça anlaşılıyor: "... Şeriatmeap Karahisar Kadısı Efendi zide fazluhu ihna ve ilam olunur ki, hala Karahisar Beyi olan Bozoğlan isyan ve tuğyan üzere olan yeğen Osman Paşa itbaından (tebasından) olmağla, haklarından gelinmek babında fetvayı şerif sadır olmadığın ol tarafta mütesellimi firar idüp vilayet hali olduğu istimaımız olmağla (haber aldığımızdan)..." Özetle, Karahisar Beyi (Mutasarrıfı) Boz Bey'in, isyancılarla işbirliği yaptığı iddiasıyla idam edildiği anlaşılıyor. Yaklaşık 300 yıllık bir olayı yansıtmasına karşın, türkünün yitip gitmemesi ve canlılığını koruması, olayın etkileyiciliğinden ve yaygınlığından olsa gerek. | ||
![]() |
![]() | #35 | ||
Guest
| Çemberim Dalda Kaldı (afyon) Çemberim dalda kaldı Gözlerim yolda kaldı da vay Yıkılası meyhane Sarhoşum nerde kaldı da Eyvahlar olsun olsun da Kadehler dolsun Ey sokaklar sokaklar Yarim şeker ufaklar da vay Pul pul olsun dökülsün Seni öpen dudaklar da Eyvahlar olsun olsun da Kadehler dolsun Kalenin ardı pınar Elimi soksam donar da vay Ne ağladım ne güldüm Yüreğim ona yanar da Eyvahlar olsun olsun da Kadehler dolsun | ||
![]() |
![]() | #36 | ||
Guest
| Çeşmenize Güğüm Koydum (afyon) Çeşmenize Güğüm Koydum Doldu mu? Çeşmenize Testi Koydum Doldu mu? Üstüne Yar Sevdim Ayan Oldumu da Ayan Oldu mu? Üç Ay Oldu Ben Buradan Gideli Aylar Oldu Ben Buradan Gideli İnce Bellerini Saran Oldumu da Saran Oldu mu? Çoban Davarını Yüksekte Tutar Hani Yar Verdiğin Sözlerde Verdiğin Sözler Kırmızı Dudaklar Boyalı Yüzler Beni Deli Eder Sendeki Gözlerde O Kara Gözler Bilmiyom Allah'tan Bilmiyom Sizden Haber Alamadım Tarafınızdan Tarafınızdan Bir Hediye Saldığından Bu Yana Onun Üzerinde Ben de Duruyom Ben de Duruyom | ||
![]() |
![]() | #37 | ||
Guest
| Çöngün Fatma (afyon) Çöngünün uykusu yoktur Kimseden korkusu yoktur Hep söylenenler bana Benim günahım yoktur. Kalay'ı vurdum yere Yıkılsın kanlı dere Çok yalvardım olmadı Geldik kanlı yere hikayesi: Bundan yıllar öncesi,Afyonun Sandıklı ilçesinde yaşamış Fatma isminde bir köy kızı vardır.Genç yaşta anne ve babasını kaybeden Fatma, köyün ileri gelenleri tarafından büyütülmüş,ve genç kız olmuştur. Küçük yaştan beri her işe koşan Fatma, büyüyünce de etrafa yük olmamak için, çiftini kendi sürer,ekinini kendisi biçer,harmanını kendisi kaldırır. Dağdan yakacak ****unu bile kendisi getirirmiş. Tez zamanda ünü çevre köylere kadar yayılmıştır Fatma'nın. Herkes bu kızı kıskanır olmuş. Fatma cesur mu cesur, çalışkan mı çalışkan beldesinde de çok sevilen birisi haline gelivermiş. Fatma Bayram ve düğünlerde, çok güzel oyunlar sergilermiş. Döne döne, çöke çöke oyunlar sergilediği için bu kıza, çevre halkı Çöngün Fatma derlermiş. İşte böyle güle oynaya geçen günlerden sonra: Fatma yalnız yaşadığı için kendini güven altında tutmak, kötülere fırsat vermemek amacıyla iki kama taşırmış. Kama'ların birini ayağındaki yün çorabın içinde diğerini de belindeki kuşağın içinde saklarmış. Fatma'yı kıskanan çevre köylerin gençleri; Nasıl oluyor da bu kız kimseden korkmuyor. Şunu bir sıkıştıralım da görsün diye fırsat kollarlarmış. Günlerden bir gün dağa **** kesmeye gittiğinde yakın köylerden üç delikanlı ormanın içinde, Kanlıdere mevkiinde Fatma'nın yolunu keserler. Alaycı ve tiksindirici sözlerle Fatma'yı sıkıştırmaya başlarlar. Fatma her ne kadar yalvarıp yakardıysa da bu gençlerden tatlılıkla kurtulamayacağını anlar. Çok güzel kullandığı kamasını belinden çıkararak en yakın delikanlıya atar. Kalbinden kamayı yiyen delikanlı oracıkta can verirken, diğer kamasını da çarığının arasından çıkararak ikincisini de vurur. Bu vaziyeti gören delikanlıların üçüncüsü, oradan hemen kaçar. Köye gelip olayı, ölen arkadaşlarının ailelerine anlatır. Bu acı haberi alan köylüler öbek öbek dağın yolunu tutarlar. Olay yerinde iki kurbanın başında ağlayan Fatma, diğer adıyla Çöngün Fatma o anda köy tarafından gelen köylüleri görünce yaptığı işin kötü bir olay olduğunu, köylülerin yüzüne nasıl bakacağını düşünerek, baltasını ve ekmek çıkınını alır, ormana doğru giden yolda kayıplara karışır. O günden sonra Çöngün'ün izine rastlayan olmaz. O zamandan bu zamana türküsü söylenmekte,oyunu oynana gelmektedir. | ||
![]() |
![]() | #38 | ||
Guest
| Dam Başına Asa Goymuş(afyon) Dam başına da asa da goymuş galbırı da Aman galbırı,hele galbırı,gine galbırı Bekarları da yatağından galdırı Galdırı aman,aman hallerim yaman Bu dert bizi de iflah etmez öldürü de Aman öldürü,hele öldürü,gine öldürü (Bağlantı) Aman yadlarda evleriniz nerdolur Eller sarar yüreğime aman derdolur Aman aman ellere demen Kapardına da asa da goymuş eleği de Aman eleği,hele eleği,gine eleği Anasının da möhür gözlü meleği Meleği aman,aman hallerim yaman (Saz...) Yiğitlerin de bir tanecik dileği de Aman dileği,hele dileği,gine dileği Bağlantı | ||
![]() |
![]() | #39 | ||
Guest
| Emirdağı Derler Darlar Ulusu (afyon) Emirdağı Derler Darlar Ulusu Yayılmaz mı Koyun İle Kuzusu Gelin Kuzusu Ne Zalimmış Anasıyla Bacısı İstedim de Seni Bana Vermiyor Buradan Gidelim Yazın Yeğin Akar Bucağın Çayı Ben de Bekler İdim Doğacak Ayı Doğacak Ayı Hiç Yardım Etmiyor Gavurun Köyü Tut Elinden Yeşil Çaya Gidelim Buradan Gidelim Ada Çalı Derler Çalı Bitmiyor Cahil Gönlüm Kapınızdan Gitmiyor Gönül Gitmiyor Ben de Sevdiğimi Alacak İdim Alacak İdim Zalim Babana da Sözüm Geçmiyor Zalim Anana da Sözüm Geçmiyor | ||
![]() |
![]() | #40 | ||
Guest
| Esbap Serdim Sicime (afyon) Esbap serdim sicime Uyma elin picine Yar üstüme yar sevdi de vay amman O gidiyor gücüme de vay amman Al entarim asılsın Kara gözlüm nasılsın İkimizin sevdası da vay amman Gazeteye basılsın da vay amman Minareden at beni İn aşağı tut beni Ak gerdanın üstünde de vay amman Nennicek uyut beni de vay amman | ||
![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |