![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
|
![]() | #1 | ||
Guest
| Ev Yaptırdım Çam Dalından (afyon) Ev yaptırdım çam dalından meşeden Dolan gel sen arpalıktan köşeden Sen doldur da ben içeyim şişeden Aman Allah lamba vurdum yanmıyor Rasime kız laflarıma kanmıyor Evlerine vara gele yoruldum Ne dedim de kafir kıza darıldım Ufacıktın kız ben sana sarıldım Aman Allah lamba vurdum yanmıyor Rasime kız laflarıma kanmıyor | ||
![]() |
![]() | #2 | ||
Guest
| Gara Hüseyin Türküsü (afyon) Gara Hüseyin mavzerini yağlıyor Hatçe gelin siğim siğim ağlıyor Mavzerin kurşunu dağı deliyor Aman Arif Bey'im öldürme beni Mermer direklere sardırma beni Af(ı)yon damını yardım da kaçtım Suvermez yoluna sar(ı) altın saçtım Onbeş atlıyınan gız aldım gaçtım Aman Arif Bey'im öldürme beni Mermer direklere sardırma beni Gayışdandır Arif Bey'in kuşağı Kubanlık gidiyor yörük uşağı Beynimde patladı domdom fişeği Aman Arif Bey'im öldürme beni Mermer direklere sardırma beni Yağmur gibi yağdım yel gibi esdim Belce'yi aşınca umudum kesdim Beni öldürünceye varımış kasdım Aman Filik aman har demedin mi? Yanımda Mustafa var demedin mi? Arif Bey geliyor bakın kastine Selam verir yarenine dostuna Af(ı)yon'u tapulatmış üstüne Uyan Hatçem uyan gör neler oldu Seni saran kollar sarardı soldu Heybetli olur Azziye'nin kalemi Ben bilirim arkamızdan geleni Yar elinden çekticeğim elemi Uyan Hatçem uyan gör neler oldu Seni saran kollar sarardı soldu Gölcük yaylasında dört kaçak gezer Dördünün omzunda var beşli mavzer Anamdan evvelde Hatçe gız gezer Mustafa, Mustafa ille Hüseyin Ben kendime ettim kime söyleyim hikayesi: Karacalar köyünden Gara Hüseyin ve Mustafa, adi bir suçtan dolayı Afyon cezaevine düşerler.Bir süre sonra arkadaşları Durmuş'la beraber cezaevinden kaçarlar.Gara Hüseyin, Suvermez köyünden sevdiği Filiğ'in Hatçe'yi kaçırır.Bu sırada, 2.Bozkır, Apa ve Dinek isyanını bastırmaktan dönen Kuvayı Milliye Reisi Bayat'lı Yarbay Arif Bey, Karakeçili müfrezesiyle beraber Emirdağ'ına gelir.Amacı müfrezeye gönüllü yazmaktır.Arif Bey'in ilçeye geldiğini duyan Filik, Suvermez köyünden gelerek kızını kaçıran Gara Hüseyin ve arkadaşlarını Arif Bey'e şikayet eder. Arif Bey (Bayat'lı Arif Göngör), Gara Hüseyin ve arkadaşlarına haber göndererek "Kendilerine birşey yapmayacağını, müfrezesine dahil edeceğini" söyler.Gara Hüseyin ve arkadaşları Hatçe'yi de alarak Emirdağ'ına inmeye karar verirler.Ancak, Horan (Yavuz) köyü yakınlarında Belce mevkiinde Arif Bey'in adamları tarafından yakalanarak, elleri bağlı olarak Emirdağ'ına getirilirler. Arif Bey, Gara Hüseyin, Mustafa ve Durmuş'u bugünkü İnkilap İlkokulu'nun (O zaman ki hükümet binası) bahçesindeki mermer direklere sardırarak, kurşuna dizdirir.Ve halka ibret olsun diye cenazeler üç gün asılı kalır. Ağıdı, Gara Hüseyin'in annesi ile karısı Hatçe söylemiştir.Ağıt, bugün türkü olarak söylenmektedir. | ||
![]() |
![]() | #3 | ||
Guest
| Hapisane İçinde Bir Mermer Direk (afyon) Hapisane Önünde Yayılır Kazlar, Bir Bayramdan Bir Bayrama Çalınır Sazlar, Çok Kışlar Geçirdim Gelmiyor Yazlar. Düştüm Ben Bir Zindana Yanar Döner Ağlarım, Demir Parmaklıklardan Boyun Büker Ağlarım. Hapisane İçinde Bir Mermer Direk, Kimimiz Yüz Birli Kimimiz Kürek, İdam Cezalarına Dayanmaz Yürek. Düştüm Ben Bir Zindana Yanar Döner Ağlarım, Demir Parmaklıklardan Boyun Büker Ağlarım. Hapisane İçinde Ötüşen Kuşlar, Hayırdır İnşallah Gördüğüm Düşler, Herkes Sevdiğine Canlar Bağışlar. Düştüm Ben Bir Zindana Yanar Döner Ağlarım, Demir Parmaklıklardan Boyun Büker Ağlarım. Hapisanenin Suyu İçinden Akar, Arkadaşlar Gelmiş Kapıdan Bakar, Gardiyanlar Darılır,Canımı Yakar. Düştüm Ben Bir Zindana Yanar Döner Ağlarım, Demir Parmaklıklardan Boyun Büker Ağlarım. | ||
![]() |
![]() | #4 | ||
Guest
| Harman Yeri Yaş Yeri (afyon) Harman yeri yaş yeri Yavaş yürü hoş yürü Ak gerdanın altıncla Otuz iki diş yeri Ay Ayşem menevşem Böyle olalım her akşam Harman yeri yarıldı Anam bana darıldı Ne darıldın hey anam Eloğludur sarıldı Ay Ayşem menevşem Böyle olalım her akşam Harmana kuyu kazdım Hem okudum hem de yazdım Ak göbeğin altına Düştüm bayıla yazdım Ay Ayşem menevşem Böyle olalım her akşam Harman yeri süpürdüm Bağdaş kurdum oturdum Ne darıldın hey ana Sarhoş keyfi yetirdim Ay Ayşem menevşem Böyle olalım her akşam | ||
![]() |
![]() | #5 | ||
Guest
| Hezin Hezin Gir Kapıdan (afyon) Hezin hezin gir kapıdan Sendin gönlümü avutan A yarim aman da aman Ellere demen (Bağlantı) Oynayışın sallanışın Bulanışın ırlanışın Del'etti beni aman aman Kül etti beni Ah yatamadım mis kokudan Aman Fadik edalı Fadik Gümüşten dökmeli Fadik A yarim aman da aman Ellere demen Bağlantı Kapıyı açtım aman Fadik kaçtı İnce belden şalvar uçtu A yarim aman da aman Ellere demen Bağlantı | ||
![]() |
![]() | #6 | ||
Guest
| İslamoğlu 2 (afyon) İslamoğlu kale yapar taşınan Gözlerim doldu kanlı yaşınan Ah ne diyara gidem garip başınan Eyvahlar olsun saçlı doru şanına Beş yüz altın yakışır senin yiğit şanına Tümsek çam üstünde leylek yuvası Ay yine yeşillendi Afyon'un ovası N'ettim sana hey dininden bulası Eyvahlar olsun saçlı doru şanına Beş yüz altın yakışır senin yiğit şanına | ||
![]() |
![]() | #7 | ||
Guest
| Kap'ardına Asakoymuş Eleği (afyon) Kap'ardına asakoymuş eleği Bekarların genç kızlardan dileği Anasının mühür gözlü meleği Aman yarim evleriniz nerd'olur Eller sarar yüreğime derd olur Yeni çıkmış kestanenin dalına Beni koymadılar kendi halime Kamalar mı sokam kendi kalbime Aman yarim evleriniz nerd'olur Eller sarar yüreğime derd olur | ||
![]() |
![]() | #8 | ||
Guest
| Kara Koçun Boynuzu (afyon) Kara da koçun boynuzu Siyah da saçın kunduzu Koyver de yosmanın kızı Doğru şafak yıldızı Haydi de bir tanem çarşıdan Biraz da alalım komşudan Kara da koç meler gelir Dağları deler gelir Gurbete giden gelin Aklına neler gelir Haydi de bir tanem çarşıdan Biraz da alalım komşudan | ||
![]() |
![]() | #9 | ||
Guest
| Karahisar Kalesi (afyon) Karahisar kalesi yıkılır gelir Zülüfler gerdana dökülür gelir Bir yiğit de sevdiceğin almazsa Yaşları gözünden dökülür gelir (O yiğidin ömrü sökülür gelir) (Bağlantı) Yayladan gel allı gelin yayladan Kesme umudunu gadir Mevla'dan Ver elini garlı dağlar aşalım Bayramlaşalım Gapıya bağladım gınalı goçu Harmanlar galdırdım gız senin uçu Eğer anan seni bana vermezse Afiyonun damları gız benim uçu Bağlantı Ben bir goyun olam sen de bir guzu Meleye meleye getirem yazı Bağlantı | ||
![]() |
![]() | #10 | ||
Guest
| Kınası Karılır Tasta (afyon) Kınası karılır tasta Oğlan evi pek heveste Kız anası kara yasta Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Tuz kabını tuzsuz koyan Koca evi ıssız koyan Anasını kızsız koyan Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Ana hamama vardın mı Yunduğum yeri gördün mü Şimdi kıymetim bildin mi Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Atlayıp geçer eşiği Sofrada kaldı kaşığı Gelin evlerin ışığı Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Kaya dibi karıncalı Yanı çifte görümceli Hem dayılı hem amcalı Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun | ||
![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |