![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
![]() | #11 | ||
Guest
| Gıcır Gıcır Gelir Yarin Kağnısı (Isparta) Gıcır gıcır gelir yarin kağnısı Amman ömrüm palazım aman aman Öldürdün beni Soldurdun beni Yosmanın kızı Etme bu nazı Gel bize bazı Salın da boyunu göreyim aman Ben aşkından öleyim aman Ben bilemem benim yarim hangisi Amman ömrüm palazım aman aman Öldürdün beni Soldurdun beni Yosmanın kızı Etme bu nazı Gel bize bazı Salın da boyunu göreyim aman Ben aşkından öleyim aman İnce belli fidan boylu kendisi Amman ömrüm palazım aman aman Öldürdün beni Soldurdun beni Yosmanın kızı Etme bu nazı Gel bize bazı Salın da boyunu göreyim aman Ben aşkından öleyim aman | ||
![]() |
|
![]() | #12 | ||
Guest
| Güle Çıktım Gülmedim (Isparta) Güle çıktım gülmedim Gülden düştüm ölmedim O yar gezmesi Sefa imiş bilmedim Öleceğim senin için Uzadım kamış oldum Damladım gümüş oldum Ben sevdaya düşeli Yuva tutmaz kuş oldum Öleceğim senin için Çayır çimen üstünde İnek güderim inek Mubbile'nin yüzünden Yedim yüzelli değnek Öleceğim senin için | ||
![]() |
![]() | #14 | ||
Guest
| İncecik Bulgur Musun (Isparta) İncecik bulgur musun (dur kadın) Sen bana vurgun musun (ay gelin) El sözüne bakıp da sevdiğim Sen bana dargın mısın (ay gelin) (Bağlantı) Ay gelin boylarına maşallah Sevdiğim kavuşuruz inşallah Ay gelin oynayıver görsünler Sevdiğim kim olduğunu bilsinler Karşı karşıya evimiz (dur kadın) Sana düştü sevimiz (ay gelin) Sevdalık çeke çeke (dur kadın) Geçti gitti ömrümüz (ay gelin) Bağlantı | ||
![]() |
![]() | #15 | ||
Guest
| Köstüklü Osman Efe Türküsü (Isparta) Akşehir'den çıktım saat beş idi Kır atımla martin bana eş idi Öldürdüğüm hain yüzonbeş idi Süpürün damları Osman geliyor Kır atına binmiş arslan geliyor Gece ile gündüz benim kararım Yoktur din kardeşe benim zararım Elimde martinim düşman ararım Düştüm bir ırmağa ağlar giderim Kızılırmak gibi çağlar giderim Yüce dağ başında mangal kömürü Konya Valisinden aldım emri Arkadaşlar Allah size versin ömürü Kefenim koynumda der Osman Efe Kaçamak yolların bul Osman Efe Konya damlarına attım postumu Bilemedim düşmanımı, dostumu Selam söylen anam bana küstü mü Okundu fermanım üç günüm kaldı Nişanlımın koynunda müşkülüm kaldı Konya damlarını yardım da çıktım Katillik fermanın aldım da çıktım Kefenin koynuma sardım da çıktım Kefenin koynumdadır Osman Efe Kaçamak yolların bu Osman Efe Osman'ın bindiği yaldızlı eğer Her gelen kurşunlar Osman'a değer Osman'ın anası boynunu eğer Açıl kördumanlı dağlar kaygılardayız Garip bülbül gibi ahuzardayız Yüce dağ başında bir ulu leylek Leyleğin ağzında bir kanlı değnek Osman dedikleri bir civan zeybek Ellerim kelepçek, dal boynum lale Lalenin yerleri pek güzel ala hikayesi: Naci Kum, Köstüklü Osman Efe konusunda özetle şu bilgileri veriyor : Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Köstük köyünden olan Osman Efe 19'uncu yüzyılda yaşamıştır. Osman Zeybek sanıldığı gibi bir eşkiya ve cani değildi. Padişahlık yönetiminin kötü baskılarına dayanamayarak, martinini kucaklayıp kır atının sırtında dağa çıkmıştır. Kendisinden önce dağa çıkan Derviş Ahmet çetesiyle birleşmiş ve özellikle Konya ve Isparta yöresinde tam bir egemenlik sağlamış. Kendisi üzerine gönderilen jandarma birliklerini her defasında yenilgiye uğratarak, yönetimin korkulu düşü haline gelmiş. Ancak Akşehir ova köylerinin birinde, bir Kürt beyinin çadırında hileyle yakalanıyor ve Konya hapishanesine atılıyor. Efe burada bir jandarmanın açtığı ateşle ölüyor. Türküler, Osman Efe'nin yaygın bir üne kavuştuğunu ve halk arasında büyük ilgi gördüğünü gösteriyor. Hüsnü Yüksel, Köstüklü Osman Efe'yi, Bozdağlı Osman Efe ve Genç Osman gibi adlarla karıştırıyor. Yüksel, Köstüklü Genç Osman olarak nitelendirdiği Köstüklü Osman Efe hakkında bilgi verirken; bugün Yalvaç yakınlarında "Osman Beli" ve "Osman Çeşmesi" adıyla anılan yerler bulunduğunu belirtiyor. Hüsnü Yüksel yaşlılardan şu bilgileri aktarıyor: "Osman Efe, bu belde, memleketin en pinti zenginlerini durdurur, eşyalarına ortak olur ve her kaya dibinde pazar açardı. bütün fakirlere para, kumaş vs. dağıtırdı. Çok fakirlerimiz bu yiğidin yardımıyla geçinirlerdi. Memlekette, zenginler müstesna, çoluk çocuk herkes onu severdi. | ||
![]() |
![]() | #16 | ||
Guest
| Şahin İdim Çıktım Havaya (Isparta) Şahin idim de beyler çıktım havaya Avcılar vurdu indim gelip oraya Yavruları da ufak kodum yuvada Kendim burda gönlüm sılada Sıla ile gurbet bir olup gelir Akşam oldu da bastı yine kareler Ciğerimde göz göz oldu yareler Çok doktorlar gezdim yoktur yareler Çaresiz dertlere düştüm neyleyim (Bağlı olarak) Elma Attım dereye Kız geldi pencereye Kız mevlayı seversen Al beni içeriye Oy neyimiş neyimiş Kaderim böyleyimiş | ||
![]() |
![]() | #17 | ||
Guest
| Sıra Sıra Karpuzlar (Isparta) Sıra sıra karpuzlar Evde kalası kızlar Beşbin lira ediyor Halı dokuyan kızlar Gülün dalında tokur Genç kızlar halı dokur Benim sevdiğim güzel Gönen'de kitap okur Evinde tezgah çatlı Tezgahta halı taklı Halı dokuyan kızlar Koynunda para çaklı | ||
![]() |
![]() | #19 | ||
Guest
| Şu Dağlar Olmasaydı (Isparta) Şu dağlar olmasaydı Lalesi solmasaydı Ölüm Allah'ın emri Ayrılık olmasaydı Al yazmam dalda kaldı Gözlerim yolda kaldı Yıkılası meyhane Serhoşum nerde kaldı Al yazmanın oyası Yüzüne vurdu boyası Alcam dedi almadı Allah'ından bulası | ||
![]() |
![]() | #20 | ||
Guest
| Şu Derenin Uzunu (Isparta) Şu derenin uzunu Kıramadım buzunu Anasının şerrinden Alamadım kızını Yeşil ipek bükeyim Derdimi kimlere dökeyim O güzele o güzele de ben yandım Ey sokaklar sokaklar Yarim şeker ufaklar Ben o yari alırsam Sevinecek ahbaplar Boyun bağı boynunda Altın saat koynunda O güzele o güzele ben yandım | ||
![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |