|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
06-07-2007, 20:04 | #1 | ||
Tecrübe Puanı: 26 |
Yukaridaki basligin anlami Napoliyi gormeden olme! Bu cumlenin anlamını Napoli'yi gorunce daha iyi anlayacaksiniz. Napoli deyince akla mafya,hirsizlik,fakirlik,kaos,pis sokaklar geliyor,kisacasi tehlikeli sehir,ama gercek Italya orada.Floransayi gezerken kendinizi muzede gezer gibi hissedersiniz.Ama filmlerde gordugumuz sardunyali,panjurlu evler,binalarin arasina asilmis camasirlar,bagira cagira konusan insanlar,siyahlar giymis yasli sisman kadinlar,kapkaccilar,dar,uzun,merdivenli yokuslar,sagli sollu parketmis,her tarafi vurulmus arabalar bu kuralsiz kentte,Napoli’dedir.Emin olun kaldiginiz 3 gunluk turlarda bunlarin hicbirisini goremezsiniz.Gercek Italyayi gormek icin guneye inmeli ve kesfetmelisiniz. Biz kesfetmeye tren istasyonundan basladik.Guc bela istasyonun yakininda bir otel bulduk.Aksam yemek icin disari ciktigimizda,etrafin fahiselerle dolu oldugunu gorduk.Evet, gercekten de Laleli’deydik sanki.Bu benzetmeyi yapiyorum cunku Napoli’nin İstanbul’a ne kadar benzedigine inanamayacaksiniz.Bu da Napoli’ye asik olmaniz icin cok onemli bir sebep! Polislere merkeze nasil gidebilecegimizi sordugumuzda,yanitlari “hic gitmeyin cok tehlikeli” oldu.Kentte polislere bile guven yok.Dikkatli olmali,cantaniza yapismali,kesinlikle ama kesinlikle yol kenarinda yurumemelisiniz.Napoli tam bir kesmekes,trafik lambalari,trafik isaretleri,cogu yerde kaldirim bile yok,ama İstanbuldan geldigimiz icin biz antrenmanliyiz.Butun bunlarin yaninda sokak aralarinda kesfedeceginiz bir kilise dertlerinizi unutturacak,,tipki Istanbul’da oldugu gibi. Napoli’de hayat hic durmuyor,sabahin 4’unde bile inanilmaz bir trafik var sokaklarda.Aradigimiz Italya burada,cok kalabalik ve cok coskulu.Napoli de İstanbul gibi yokuslarla dolu,Capri ve Ischia adalarina bakan mukemmel koydan,Napolinin tepelerinden sehrin panoramasini izlemelisiniz. Napoli kuzeye gore oldukca ucuz.Cok ucuz restoranlarda acaip lezzetli pizzalari mideye indirebilirsiniz.Ustelik pizzanin ana vatani burasi.Italyan bayragi renklerindeki Pizza Margaritayi bir de burada deneyin.Ayrica Napolililer tam bir tatli hastasi.Bizim tulumba tatlisina benzeyen bir tatli cesitleri var ve bayila bayila yiyorlar,yaninda da erimis cikolatayla yapilan bir kahve iciyorlar ki enerjilerinin nereden geldigini anlamak mumkun.Yedikleri ictikleri onlarin olsun,ben size gorduklerimi anlatiyorum.Ama frutti di mare yani deniz urunlerine diyecek laf bulamiyorum.Balikla ozellikle sardalyayla harikalar yaratiyorlar.İste deniz kentlerinin farki...Bogazda yenen luferin de yerini hicbir sey tutmaz mesela...Zeytin ve zeytinyaglarina girmiyorum bile,o apayri bir yazi konusu olur. Italyanlar hayattan zevk almayi gercekten iyi biliyorlar. Biraz da kenti turlayalim.Napoli’de dunyanin en onemli arkeoloji muzelerinden biri bulunuyor.Castel Nuovo ve Castel dell’Ovo’yu da gormenizi tavsiye ederim,biraz merkezden uzaktalar ama ozellikle Castel dell’Ovo’nun arkasi deniz urunleri restoranlariyla dolu. Umberto Gallery de cam tavaniyla gercekten etkileyici,,icerisinde dukkanlar ve barlar bulunuyor. Eger kitap almak isterseniz Dante meydaninda 2. el kitap satiyorlar. Bu arada Napoli aksanini anlamak mumkun degil.Napolice-Italyanca acaip kalin bir sozluk bile satiliyor.”Ne bicim konusuyorsunuz boyle,Rusca gibi.” deyince cok sinirleniyorlar.Asil Italyancanin kendi konustuklari Italyanca oldugunu savunuyorlar,Floransalilar da tam tersini. Yani guney kuzey tam bir cekisme icinde.Ne olacak bu Italya’nın hali? Guney Italyayi gezerken cok dikkatli olun.Gezerken biraz gerileceksiniz ama bir Fellini filmini gercekten yasamak da sizin icin farkli bir deneyim olacak.
__________________ Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .! | ||
|
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |