Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Hayvancılık ve Tarım

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29-01-2007, 10:59   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Hayvancılık Bilgisi

HAYVANCILIK BİLGİSİ
Domuz: Dünya et üretimine en büyük katkıyı sağlayan hayvandır.Çinde çok bulunur.
Türkiyede Kişi başına düşen Et Miktarı:29.5 Kğ.dır.
Türkiyede Kişi Başına düşen Süt Miktarı:154.8 Kğ dır.
En fazla Et Tüketilen Ülke:Yeni Zellandadır.(Koyun yetiştiriciliği fazladır)
En Fazla Süt Tüketilen Ülke: yeni Zellandadır.
Bir Ülkede Tarım İçinde Hayvancılığın Payı: Hayvansal ürünlerin üretim ve tüketim seviyesi genelde o ülkenin gelişmişliğinin göstergesi,Bir ülkenin ekonomik olarak gelişmiş olması o ülkede insanların hayvansal ürünlere talebinin artmasına ve hayvansal ürünlerin değer fiyatta satılmasına neden olur.
Ergin bir İnsanın Dengeli beslenmesi İçin:2800-3000 Kalori ve 75-80 gr protein alması Alınan bu proteinin 30-35 g nın (% 40-45) hayvansal protein olması gerekir.
Yumurtanın net protein kullanımı: 100 dür
Hayvan ve Bitki Türlerine Göre Net Protein Kullanımı:Domuz eti,84,Sığır eti 80,Sığır sütü 75,balık eti 83,pirinç 67,buğday unu,52 mısır 56, baklagil taneleri 47 kullanılır.
Selüloz: Bitkisel kaynaklıdır sindirilmesi zordur.Hayvansal besinlerde bulunmaz
Türkiyede Kişi başına Alınan kalori Miktarı:3084 caloridir
Türkiyede Kişi Başına Alınan hayvansal Protein Miktarı:17.9 Gramdır.
Çeşitli Türden hayvanların Etlerindeki Protein Miktarı: %17-20
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 11:00   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Hayvansal besinlerin İnsan beslenmesindeki Önemi:Esansiyel Amino asitlere sahip olmasıdır.
Bir Ülkedeki Çiftlik Hayvanlarının sayısı Ülkenin hayvancılık yönünden gelişmişliğini Ülkede üretilen hayvansal ürün (et,süt,yumurta,yapağı,tiftik ve deri) miktarları verir.
Türkiyede Üretilen ve Tüketilen Kırmızı Et Miktarı:1.284.0 ton 22 Kğ dır.
Türkiyede Üretilen ve Tüketilen Beyaz Et Miktarı: 460.0 ton 7,5 Kğ dır
Türkiyede Üretilen ve Tüketilen Süt Miktarı:9.508.0 ton 154.8 Kğ dır.
Türkiyede Üretilen ve Tüketilen Yumurta Miktarı:536.0 ton 7.6 Kğ dır.
Türkiyede İnsan Başına Et Üretimi:29.5 Kğ dır.
Türkiyede hayvancılıktan Elde Edilen Gelir (1988): 403.3 milyardır.
Türkiyede Ekim alanı yem bitkileri Ekim alanının Yaklaşık: % 3 kadardır.
Türkiyede Çiftlik Hayvanları bakımından sayıca en fazla olanı:Koyundur.
Lamarkın Teorisi:Evrim teorisini ilk defa ortaya atan doğa bilimcisidir.Teorisi kabul görmemiştir.Daha sonra Darvin geliştirerek ve yaygınlaştırarak kabul görmesini sağlamıştır.Çevre Bitkilerde doğrudan doğruya,hayvanlarda ise sinir sistemi yolu ile değişmelere yol açar.Bir organın kullanılması onun gelişmesi,kullanılmaması ise onun atrofiye uğramasına neden olur.değişmeler yoluyla kazanılan özellikler kalıtsaldır. Lamarkın bu görüşlerine lamarkizm denir.
Hibridasyon:İki tür arasında yapılan birleştirmelere hibridasyon denir.
Hibrit (Bastard) :Hibridasyonda elde edilen döllere denir
At Türünün Hibritleri:Eşek Aygır x Kısrak = Katır. Dişi Eşek x Aygır =Bardo
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 11:00   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Zebroid:Zebranın at ve eşekle birleştirmelerinden elde edilen hibrittir.
Sığır Türünün Hibritleri:
Santha Gertrudis=3/8 Brahman ve 5/8 Shorthon
Beefmaster=1/2 Brahman,1/4 Hereford ve 1/4 Shorthon
Bradford=Brahman x Hereford
Brangus=3/8 Brahman ve 5/8 Angus
Charbray=1/8 – 2/8 oranında Brahman ve 7/8-6/8 oranında Charolais Genotipi taşır.
Cattalo:Bizon boğaları ile evcil ineklerin birleştirmelerinden elde edilen dişi hibrit tir. Evcil inek birleştirmelerinden elde edilen erkekler kısır dişiler döl verimlidir.
Caprid =keçilerden doğmuş olan hibritlere denir.
Ovid:Koyunlardan doğmuş olan hibritlere denir.
Belli hayvan Grubu içinde farklılıklara ayrılan Irklar:Koyun türü içinde: Akkaraman, Morkaraman,İvesi,karakaya, Sığır Türü içinde: Yerlikara, Doğu Anadolu kırmızısı, boz ırk,Holstein,İsviçre esmeri;Keçi türünde kıl keçisi,Ankara keçisi,saanen;at türünde arap,İngiliz,haflinger;Tavuk türünde;Cornish,leaghorn,plymouth, farlılık gösterir.
İlkel yerli Irklar: Daha çok doğal seleksiyonun etkisi altında meydana gelmiş bulundukları çevre koşullarına uymuş düşük verimli ırklardır.
TekVerimYönlüSığırIrkları: Jersey, guernsey, ayrshire, hereford, aberden,angus,charol
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 11:00   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Sürüye Dışardan genç Dişilerin katılmasının sakıncaları:Yöntemin pahalı olması,İşletmeye dışardan alınacak hayvanlarla bulaşıcı hastalıkların girme riski ve alınan genç adayların gerçek verim kabiliyetlerinin bilinmemesi
Bir Sürüde Her Yıl Ayıklamada Damızlık Dışı Bırakma Oranı: % 20 dir.
Erken gelişen Sığır Irklarında Eşeysel Olgunluk yaşı: 6-12 ay.
Erken gelişen koyun Irklarında Eşeysel Olgunluk yaşı:5-7ay
Erken gelişen domuz Irklarında Eşeysel Olgunluk yaşı: 4-5 ay
Erken gelişen Keçi Irklarında Eşeysel Olgunluk yaşı: 4-6 ay
Geç gelişen Sığır Irklarında Eşeysel Olgunluk Yaşı: 8-14 ay
Geç gelişen Koyun Irklarında Eşeysel Olgunluk Yaşı:9-12 ay
Geç gelişen Keçi Irklarında Eşeysel Olgunluk Yaşı: 4-7 ay
Geç gelişen Domuz Irklarında Eşeysel Olgunluk Yaşı: 5-6 ay
Erken Gelişen Sığır Irklarında damızlıkta Kullanılma yaşı: 12-18 ay
Erken Gelişen Koyun Irklarında damızlıkta Kullanılma yaşı: 7-18 ay
Erken Gelişen Keçi Irklarında damızlıkta Kullanılma yaşı: 5-8 ay
Erken Gelişen Domuz Irklarında damızlıkta Kullanılma yaşı: 8-10 ay
Geç Gelişen Sığır Irklarında damızlıkta Kullanılma Yaşı: 18-30 ay
Geç Gelişen Koyun Irklarında damızlıkta Kullanılma Yaşı: 16-20 ay
Geç Gelişen Keçi Irklarında damızlıkta Kullanılma Yaşı: 5-8 ay
Geç Gelişen Domuz Irklarında damızlıkta Kullanılma Yaşı: 10-12 ay
Damızlıkta İlk Kullanma Yaşı:Genç hayvanlar ırklarına özgü ortalama canlı ağırlığın %70-75 ine ulaştıklarında damızlıkta kullanılırlar.
Damızlık hayvanlarda Ayırma İşlemi:Tay, 9 ay,Danalar 6 ay,Kuzu oğlaklarda 5 ay dır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 11:00   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Hayvanların Damızlıktan Çıkarılma Süreleri:Türe,ırka,Cinse, yaşın ilerlemesine, dişlerin dökülmesine ve bozulmasına,metabolizmanın ve fizyolojik faaliyetlerin yavaşlaması döl veriminde olduğu gibi üremedede gerilemelere yol açar.At 14-22 ,Sığır8-15,Koyun 7-8,Keçi 8-12,Domuz 5-6 yaşında damızlıktan çıkarılırlar.
Meme Bezi:Apokrin tipte bir dış salgı bezidir.meme bezinin büyümesini ve gelişmesini östrojen ve progesteron hormonları sağlar.
Prolaktin :Sütün salgılanmasını sağlayan hormondur.
Kuruda Kalma Süresi:Buzağılamadan önce 60 gün
Seleksiyon:gerek doğa gerekse insan tarafından bir populasyon içindeki bazı bireylere diğerlerine göre daha fazla döl verme imkanının sağlanması olayıdır.
Karakter bakımından Bireyin Fenotipi:P=G+E şeklinde dir.
Seleksiyon Yöntemleri:Bireylerin kendi fenotip değerlerine göre göre seleksiyon, Akrabaların fenotip değerlerine göre seleksiyon,
Tandem Seleksiyon Yöntemi:Belirli bir süre tek bir karakter üzerinde seleksiyon yapılarak bu karakterde istenilen seviyeye ulaşıldıktan sonra karakter üzerinde seleksiyona son verilip diğer karakter üzerinde çalışmaya başlanması na denir.
Melezleme:İki ayrı ırkın bireyleri arasında yapılan birleştirmelere denir.(çevirme melezlemesi,kombinasyon melezlemesi,kullanma melezlemesi )
Çiftlik hayvanlarında Yetiştirme DerecesiHangi Sınırı Geçince Verim özelliklerinde Gerilemeler Olur:%20
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 18:59   #6
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

paylaşım için tşkler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 09:51 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580