![]() |
Kimi tesmim, kimi pür neşe eder cam-ı felek Beni öldürmedi gitti yazık alam-ı felek Neye dünya neye müstağrak zulmet olmuş Gitti mi kisve-i matem yine endam-ı felek Edemem ağlamasam derdimi asla teskin Eyle nolur beni öldür de hudaya teskin Eşk-i simin iyunem sizi hep yaldızlar Ben gibi siz dahi matemkeş valide misiniz? Sizi gördükçe iyunem yüreğim pek sızlar Edemem ağlamasam derdimi asla teskin Eyle nolur beni öldür de hudaya teskin Ey deniz sen dahi coşa ne gelirsin öyle Öyle coş kim beni al sine-i pür zulmunesen Kurtulup can atayım cay-ı ab müşfake ben Etme mahsun ve elemnak beni herdem böyle Edemem ağlamasam derdimi asla teskin |
Eyle nolur beni öldür de hudaya teskin Nuh Kuyulu: NACİYE MALUMAT Manzumenizdeki şedit tesir bizi de müte’ellim etti. Kadınlığınızla beraber tezyide-i irfana hasr-ı efkar ederek güzel güzel eser vücuda getirdiğinizden dolayı şayan-ı tebriksiniz. Şiirde tecviz ettiğiniz bazı güna-ı amalatı terk ederseniz daha münasip olur. Bir Gece Mehtab ile Girilen Makale-i Aşikane Şeb-i gam geldi gitti ruz-i hicran Tulu etti semada mah-ı taban Füruğı saye bahş oldu teraba Hazin avar ile geldim hıtaba Dedim bir dil şikare aşıkım ah Kesilmez ıztırabım ta sehergah Gezersen alemi hane bahane Gidersen evvel sevdiğim kaşı kemane Öpesin damen-i cananı vafer Söyledi ol çeşm-i siyahe hali bir bir Deli oldu gam-ı hicran-ı esiri Perişan-ı hatır ettin ol fakiri Yeni bir külbe-i ahzane döndü Vücudu hane-i virane döndü Vücudu hane-i virane döndü Cefayı derdmende mail olma mağdur hevaya katil olma Yetiş imdadına ölmezden evvel Kerem eyle ecel gelmezden evvel Ne günser oldu camu ayş u hali Senin boynunadır cana vebali Nazar ettim kamer vermez cevabı Huda’dan canibe ettim hıtabı Hudaya etmeli ancak niyazı Ki olur cümle derdün çare sazu Çamlıca’da Mukime: Hamide |
No.: 28 s.48 HAYAL Seni sevdim de bu hali buldum Gam u endişe ve melali buldum Seni gaybeyledim amma cana! Sana benzer bu hayali buldum Ne hayaldi o hayal-i rana O hayalinle visali buldum Kalmadı cevrine artık tamam Yine ben ah! Zevali buldum Esiyor serde nesim-i sevda Seni sevdim de bu hali buldum Nuhkuyulu: NACİYE BİR KITA Gönlümde olan ateşi teskin edemezsin Sen nafile ey ebr-i siyeh ağlama bari Endişemi uğraşma ki tehvin edemezsin Göster bana göster nolur ol sevgili yari NACİYE |
No.: 24 s.51 MÜNEVVER Cemal-i bi misalin pek münevver Onun dil bestesiyim hem esiri Şe’a ı vece alan pek münevver O hurşidin nazir dır nazırı Ser a pa nurdur nazik vücudun Beni cezb etti çeşman-ı kebutun O hal-i bi-misalin pek münevver Siyah nurdan anı halk eylemiş Hak O çeşm-ü pür malin pek münevver Füruğ la cevrdi dense ılık Ser a pa nurdan nazik vücudun Beni cezb eyledi çeşmi kebutun Nuhkuyulu: NACİYE No.: 25 Sayfa 56 Nigar Hanımefendi Hazretlerine Nazire: Gönlüm gibi hicran ile feryat edecek yok Efsus benim halime imdad edecek yok Peygule-i vahdette bu bimar-ı gam ağlar Bende olduğu zincirden azad edecek yok Günden güne tıfl-ı dil olur zar u perişan Bi - çareyi bir lütf ile şad edecek yok Cevr etse de vuslat demi abad idi gönlüm Mehcur olalı gönlümü abad edecek yok Sen nev-heves olsan dahi Yesri-i sühan senc Gayret! Sana benzer gazel inşad edecek yok Yesri |
MALUMAT Hakikaten gayret ediniz, tefahürden bir şey çıkmaz. Çünkü henüz müptedi olduğunuz sizce malum olacak bazı tashihatımızdan anlaşılır zannındayız. ŞARKI Cam aşkun nuş edip pür ıztırap oldum bu şeb Derd-/i hicr-i suzanınla harap oldum bu şeb Bezm ü salın yad edip Mahrum u hab oldum bu şeb Derd -i hicri suznanınla harap oldum bu şeb Cism i bi tabım dayanmaz nize i hicranına Rahmet Allah aşkına dildade i hayranına Eyle icrayı cefacan düşerse şanına Derd i hicri suznanınla harap oldum bu şeb Naciye MALUMAT Şayan-ı hezar aferindir Cidden bu neşidei dil ara Dünyada hemişe bir karar ol Ey şaire i bedia pira |
ŞARKI Bak gözlerime bir daha, dil hüzn ile dolsun Cellat-ı hayatım o siyeh gözlerin olsun Gönlüm bana ilk verdiğiniz gül gibi solsun Cellat ı hayatım o siyeh gözlerin olsun Ağyara verip yüz beni ağlatma yazıktır. Gel sinemi yar, gör dil -i zarum ne yanıktır Bak gözlerime gönlüme gir sinem açıktır Cellat ı hayatım o siyeh gözlerin olsun K.Y. No.:25 Sayfa 56 Nevakar Muhabet Bihr i alem dönüyorken, dinle Beni kuşlar gibi erken dinle Nale i hasreti benden dinle Ben nevakar olayım sen dinle Aklımı bir delikanlı aldı Gözlerim işte bunun çün daldı Ahir nameye pek az kaldı Ben nevakar olayım sen dinle Dağlara hüzn verirken sisler Düşer o sislere envar ı seher O zaman aşk ile ruhum inler Ben nevakar olayım sen dinle |
Söylemem gördüğümü rüyada Sevdiğim meşcereyi sahrada Ne olur ah şeb i tenhada Ben nevakar olayım sen dinle Doğdu demde mah ı tabanda Cuş eder hissi tesir bende Bülbül ah ederken gülşende Ben nevakar olayım sen dinle İCLAL No.: 27 Sayfa 60 O KAŞLAR Haset bahş hilal-i mah o kaşlar Kemander ı bilader ah o kaşlar Ederken süre i tayi tefsir Dokundu gönlüme negah o kaşlar Onun kabil değil teb idi, tutdu Hayalimde mekan eyvah o kaşlar Hayaliyle onun dil hasteyem ben Beni Leyla eder Billah o kaşlar Nuh Kuyulu: NACİYE Defter-i Es’arımın Üzerinde Böyle Yazılıdır İş ub defterdir bana bade i tezkar ı şebab Çünkü: Evvel devr se’idin sevgili mahsulüdür |
Muhtevidir kamilen ahval i meyusanemi Gerçi bi kıymetdar amma gönlümün makbulüdür. Nuh Kuyulu: NACİYE ŞARKI Esir i gamze i han har kim ben Seza i merhamet bimarkin ben Eğer çi ba’is-i ekdar kim ben Nakarat Seza-i Merhamet bimarkim ben Gönül azade-i renc ü gam olmaz Niçin vaslınla şad u hürm olmaz Bilirsin sevdiğim sen, bilmem olmaz Nakarat Seza-i merhamet bimar kim ben Nuh Kuyulu: NACİYE ŞARKI Bakmadın vaktiyle istikbaline Ağla ey dil ağla şimdi haline Uydu mu sandın felek amaline Nakarat Ağla ey dil ağla şimdi haline Hafide ŞARKI Cevr ile üftadeni kapladın heder Kalbine bi çarenin verdin keder İşte eyyam vassal etti gezer Nakarat Ağla ey dıl ağla şimdi haline MANZUME |
ŞARKI Var mıdır sinem gibi bir dağder Gözlerim giryan olur leyl ü nehar Bülbül-i nalan eder bu ahuzar Nakarat Eyliyor Hicran ile ömrüm güzar Ben bu bezmin görmedim ezvakını Ebr-i firkat kaplamış afakını Görmedim dildarımın eşfakını Nakarat Eyliyor hicran ile ömrüm güzar Kadıköyünde: Mihrcihan (Malumat) namı altında neşretmekte olduğunhuz nafi ve muhterem ve gayette sevimli olan gazetenizin bir karie-i acizanesiyim, fakat ne çare ki şimdiye kadar beyan-ı maksat etmeye muvaffak olamamışımdır. Sebebi de sayfiyede bulunmaklığımızdı. İşte bu haftaki nüshayı dahi kemal-i mesruriyetle aldım, okudum, mütelezziz oldum. Acizanelerinin öteden beri ufak tefek bazı şeyler karalamaya hevesim pek ziyade olduğu cihetle mahsul-i hevesim olan ufak bir şarkıyı dahi ayrıca takdim eyliyorum. Eğer muvafık tab-ı alileri olacak olursa (Malumat) ınızın bir köşesine dercini temenni eylerim. |
ŞARKI Aşıkın sermayesi feryat imiş Aşıka ah u figan mutat imiş Bilmem aşıkın sonu berbat imiş Nakarat Cism-i suzanım mneğer polat imiş mFikr edip hal-i teekül eyledim Çektiğim cevr-i tahayyül eyledim. Ben nasıl bulmem tahammül eyledim İZAN Bir de eğer müsaade buyurulursa daha doğrusu kabulü vad olunursa ara sıra tertibine muvaffak olacağım eğlenceli ve bazen ciddi ve fenni ufak tefek ve eşkal ve bilmece gönderebileceğimi arz ile ifayı ihtiramatı mahsusa eylerim. Karielerenizden Beşiktaşta Sakine: MAKBULE AFİFE |
Türkiye`de Saat: 04:39 . |