![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
|
![]() | #1 | ||
![]() Üyelik tarihi: Jul 2006
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() | Alevilik Ana madde: Alevilik Alevilik, Türkiye'de İslamiyet'in başlıca iki mezhebinden birisidir. Çıkış noktası Şiilik ile çok yakın olmasına rağmen uygulamada ve anlayışta büyük farklılıklar gösterir. Bazı Alevi kaynaklarında Alevilik şöyle tarif edilir: ‘Allah-Muhammed-Ali’yolunun ‘Kırklar Meclisi’nde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; ‘Mürşid’, ‘Pîr’ ve ‘Rehber’ huzurunda ikrar verilerek ‘Dört Kapı Kırk Makam’ aşamasından geçilir. Alevilerin ibadet yeri cemevidir. 'Dört kapı kırk makam' kavramı [değiştir] Dört Kapi Kirk Makam seklindeki kamil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş Veli’nin tespit ettigine inanilir. Hacı Bektaş "Kul Tanrı’ya kırk makamda erer, ulaşır, dost olur." demiştir. Dört Kapı şunlardır: 1. Şeriat, 2. Tarikat, 3. Marifet ve 4. Hakikat Her kapının on makamı vardır. Şeriat kapısının makamları: 1. İman etmek, 2. İlim öğrenmek, 3. İbadet etmek, 4. Haramdan uzaklaşmak, 5. Ailesine faydalı olmak, 6. Çevreye zarar vermemek, 7. Peygamberin emirlerine uymak, 8. Şefkatli olmak, 9. Temiz olmak ve 10. Yaramaz işlerden sakınmak. Tarikat kapısının makamları: 1. Tövbe etmek, 2. Mürşidin öğütlerine uymak, 3. Temiz giyinmek, 4. İyilik yolunda savaşmak, 5. Hizmet etmeyi sevmek, 6. Haksızlıktan korkmak, 7. Ümitsizliğe düşmemek, 8. İbret almak, 9. Nimet dağıtmak ve 10. Özünü fakir görmek Marifet kapısının makamları: 1. Edepli olmak, 2. Bencillik, kin ve garezden uzak olmak, 3. Perhizkarlık, 4. Sabir ve kanaat, 5. Haya, 6. Cömertlik, 7. İlim, 8. Hoşgörü, 9. Özünü bilmek ve 10.Ariflik. Hakikat kapısının makamları: 1. Alçakgönüllü olmak, 2. Kimsenin ayıbını görmemek, 3. Yapabileceğin hiçbir iyiliği esirgememek, 4. Allah'ın her yarattığını sevmek, 5. Tüm insanları bir görmek, 6. Birliğe yönelmek ve yöneltmek, 7. Gerçeği gizlememek, 8. Manaya bilmek, 9. Tanrısal sırrı öğrenmek ve 10. Tanrısal varlığa ulaşmak kaynak:Wikipedia | ||
![]() |
![]() | #2 | ||
![]() Üyelik tarihi: Jun 2007 Yaş: 44
Tecrübe Puanı: 27 ![]() | çok doğru söyledin dişi kartal alevilik bir yaşam felsefesi bir yaşam biçimidir
__________________ ![]() | ||
![]() |
![]() | #3 | ||
Dişi Kartal ![]() ![]() Üyelik tarihi: May 2007 Yaş: 39
Tecrübe Puanı: 22 ![]() | İlkönce nedn alevilik farklı gösteriliyor demiş. Vede müslümanlık=sunnilik gibi lanse edildiği için mi? Benim anlatmak istediğim şu: Sunnilik=Hanefi mezhebi. Hanefilik bir mezheptir. Ehli sünnet mezheplerinden. Diğer 3 ünüde mesajımda belirttim. Arkadaş alevilik ve hanefiliği aynıymış gibi vurgulamak istemiş. Ben ona yönelik yazdım bunu Servet çok karışık birşey değilki... Alevilik ne kadar da aynıymış gibi anlatılsada günümüzde birçok değişikliğe uğramıştır. Kendi içerisinde bile farklı yaşanıyor farklı inanışlara sahipler. Hak mezhebiyle ölçülemez sanırım. Derinliklere inmek istemiyorum tartışmaya açık bir konu.
__________________ geçti istemem gelmeni yokluğunda buldum seni bırak vehmimde gölgeni ![]() gelme artık neye yarar... | ||
![]() |
![]() | #4 | ||
Tecrübe Puanı: 22 ![]() | Arkadaşlar benim tanıdığım alevilerin bir kısmı mezhep olarak görüyorlar sizde yaşam felsefesi olarak adlandırıyorsunuz saygı duyuyorum ![]()
__________________ geçti istemem gelmeni yokluğunda buldum seni bırak vehmimde gölgeni ![]() gelme artık neye yarar... | ||
![]() |
![]() | #5 | ||
alayına gider ![]() Üyelik tarihi: Jul 2007 Yaş: 42
Tecrübe Puanı: 19 ![]() | bende soyle anladım sunnilik neden tartısılmıyor diyor..
__________________ ![]() Ben başkalarının yaptığı ilkelere değil, ancak kendi ilkelerime uyarım MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.. ben baskalarının yaptığı ilkelere değil, ancak MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ilkerine uyarım | ||
![]() |
![]() | #6 | ||
![]() Üyelik tarihi: Jun 2007 Yaş: 44
Tecrübe Puanı: 27 ![]() | tabiki zeynep alevilik bir mezhep ama ayrıca bir yaşam felsefesi çünkü alevi inancında özgürlük çok önemli bir madde buda bence bir yaşam biçimi
__________________ ![]() | ||
![]() |
![]() | #7 | ||
Tecrübe Puanı: 22 ![]() | Ben çok alevi tanıyorum ve içlerinde çok bulundum. Çokta iyi insanlar. Aynı zamanda birçok fıkıh kitabı da okudum Sıla. Yalnız gerçekler herzaman gerçektir bu kişilere göre değişmez.
![]() |
![]() | #8 | ||
Guest
| | ||
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |
![]() | ![]() |