![]() |
KOKTEYL: GECE YARISI BOĞAZİÇİ -1 fincan portakal likörü -1 fincan konyak -1 fincan limon suyu -Buz KOKTEYL: UZAY 1999 -1 fincan portakal likörü -Yarım fincan greyfurt suyu -Yarım fincan cin -Buz KOKTEYL: SİDE AKŞAMLARI -2 fincan vermut -2 fincan votka -2 fincan muz likörü -Yarım fincan limon suyu -Buz KOKTEYL: UÇAK KEYFİ -Yarım fincan cin -3- 4 çay kaşığı limon suyu -4 çay kaşığı portakal likörü -3- 4 damla nane likörü KOKTEYL: SAFİNAZ -Yarım fincan cin -Yarım fincan sek vermut -Üzerine bir yeşil zeytin KOKTEYL: ANNE BUSESİ -1 fincan cin -1 çay kaşığı süzülmüş bal -1/4 limon suyu -Buz |
KOKTEYL: MELEK VE ŞEYTAN -1 fincan nar suyu -1 fincan konyak -1 fincan muz likörü (Birbirine karışmayacak şekilde yavaş yavaş, kat kat konur. Kamışla verilir.) KOKTEYL: ARMAĞAN -Yarım fincan şeker -1 fincan limon suyu -1 fincan portakal suyu -3 fincan viski -Buz KRAL İÇİN KOKTEYL: -1 fincan krem şanti -1 fincan kakao likörü -1 fincan konyak veya cin (Kadehe boşaltılır. Üzerine ince rendelenmiş çikolata serpilir. Kamışla verilir.) BOL MALZEMELER: -2 portakal -2 elma -2 mandalina -2 limon -2 muz -1 kahve fincanı portakal likörü -1 kahve fincanı konyak -1 şişe beyaz şarap -1 çorba kaşığı şeker -3 şişe soda -Buz YAPILIŞI: 1- Meyveler yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır. 2- Bol kabına konur. Üzerine şeker ve limon suyu serpilir. 3- Portakal, muz likörü ve konyak ilave edilip kapak kapatılır. 3- 4 saat bekletilir. 4- İkramdan önce soğuk şarap, soda ve buz katılıp karıştırılır. Not: Şarap yerine şampanya da konabilir. SOĞUK SÜTLÜ İÇECEKLER Bütün malzemeler karıştırılıp çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay ve güzel olur.) MUZLU SÜT -2 bardak süt -2 muz -1 çorba kaşığı şeker -4- 5 parça buz KAHVELİ SÜT -2 bardak süt -1 porsiyon kaymaklı veya vanilyalı dondurma -1 tatlı kaşığı nestcafe -1 çorba kaşığı şeker -4- 5buz |
KAYISILI SÜT -2 bardak süt -Kabuğu ve çekirdeği çıkarılmış 4- 5 kayısı -2 çorba kaşığı bal -Üzerine 2 ince dilim limon -4- 5 parça buz ŞEFTALİLİ SÜT (Çilek de aynı hazırlanır.) -2 bardak süt -2 taze veya konserve şeftali (çekirdeksiz ve kabuksuz) -1 çorba kaşığı şeker -4- 5 buz ANANASLI SÜT -2 bardak süt -1 yumurta -1 çorba kaşığı bal -2 ananas dilimi (taze veya konserve) -4- 5buz ÇİKOLATALI SÜT -2 bardak süt -1 yumurta -2 çorba kaşığı şeker -1 çorba kaşığı kakao -4- 5buz KISA BİLGİ: Süt sağlığın ve güzelliğin en büyük yardımcısıdır. Çiğ süt kaymağı cilde sürüldükten sonra 15 dakika rahatça uzanmalı, sonra limonlu su ile yüz yıkanmalıdır. |
ALKOLSÜZ SOĞUK İÇECEKLER LİMONLU SODA -1 limon suyu -1 çorba kaşığı şeker -1 soda -2 parça buz VİŞNELİ SODA -Yarım bardak vişne suyu -Yarım bardak nar suyu -1 -2 çorba kaşığı mandalin suyu -1 soda -2 parça buz DONDURMALI SODA -1 çorba kaşığı meyveli dondurma -1 çorba kaşığı aynı dondurmanın likörü -Kadeh doluncaya kadar soda LİMONLU DOMATES SUYU -1 kadeh domates suyu -1 çorba kaşığı limon suyu -Yarım çorba kaşığı kereviz suyu -Tuz, karabiber -Buz FİZLER AMERİKAN FİZ -3 çorba kaşığı limon suyu -3 çorba kaşığı konyak -3 çorba kaşığı cin -1 tatlı kaşığı nar suyu -Kadeh doluncaya kadar soda |
CİN FİZ -1 /4 kadeh cin -1/4 limon suyu -1 çay kaşığı şeker -Kadeh doluncaya kadar soda ROYAL FİZ -1 yumurta sarısı -1 tatlı kaşığı nar suyu -1 kadeh cin -Bardak doluncaya kadar soda Not: Reçeteler bir dakika çarpılır. Viski kadehi ile servis yapılır. FİLİPLER BRANDY FİLİP -2 parça buz -1 yumurta sarısı -1 çay kaşığı şeker -Yarım kadeh konyak -Hindistin cevizi rendesi (Çarpılıp kamışla servis yapılır.) ŞOKOLA FİLİP -2 parça buz -1 yumurta sarısı -2 tatlı kaşığı kakao -1 tatlı kaşığı pudra şeker -1/4 kadeh muz likörü -3/4 kadeh elma şarabı (Çarpılıp, kamışla servis yapılır.) İNGİLİZ PUNÇ -2 çay kaşığı şeker -2 çorba kaşığı portakal likörü -2 likör kadehi viski -2 çorba kaşığı turunç likörü -1- 2 ince portakal dilimi (Hepsi iyice karıştırılır. Bardağın geri kalan kısmı kaynar su ile doldurulur. Kamışla servis yapılır.) |
ŞURUPLAR GÜL ŞURUBU MALZEMELER: -15- 20 adet kokulu pembe gül -5- 6 kahve kaşığı limon tuzu -5- 6 gelincik YAPILIŞI: 1- Gülün beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır. 2- Bir kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp 1- 1,5 ay bekletilir. 3- Kullanılacağı zaman: 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenen oranda gül şurubu ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır. KIZILCIK ŞURUBU (Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal) yazlık-kışlık MALZEMELER: -1 kg. kızılcık -1 kg. şeker -2 limon YAPILIŞI: 1- Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür. 2- Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 12 taşım kaynatılır. 3- Ilıyınca kavanozlara konur. 4- Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır. Not: 1) Şurup hemen ikram edilecekse kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir. 2) Vişne, çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı şekilde yapılır. LİMONATA MALZEMELER: -1 su bardağı şeker -7 bardak su -4 limon YAPILIŞI: 1- Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır. 2- Süzülüp soğutulur. 3- Limonata, vitamin değerini kaybetmemesi için yapıldıktan sonra bekletilmeden içilmelidir. Not: 1 bardak limonata için, 1,5 çorba kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir. |
BOZA MALZEMELER: -3 su bardağı bulgur -2,5 su bardağı şeker -1 paket vanilya -1 çay bardağı boza (maya için) YAPILIŞI: 1- Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 45 saat bekletilir. 2- Ezilinceye kadar haşlanıp kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. 3- 4- 5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2- 3 gün mayalandırılır. (Boza koymadan da kendi kendine mayalanır; ancak süre daha uzun olur.) 4- Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur. 5- Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir. 6- Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir. Not: Boza; porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir. KISA BİLGİ: Boza B grubu vitamin kaynağıdır. B vitaminleri yağların hazmolmasını kolaylaştırdığı için ishallerin meydana gelmesini önler. Ayrıca sinirleri dinlendirir, cilt sağlığını ve tırnakların kırılmamasını sağlar. TÜKENMEZ MALZEMELER: -3 Ayva -3- 4 Elma -3- 4 Armut -1 kg. muşmula (döngel) -1 kg. taze üzüm (veya 2- 3 avuç kuru üzüm) -1- 5 bardak şeker -20- 25 bardak su YAPILIŞI: 1- Meyveler yıkanır. Muşmula ve üzüm taneleri bütün, ayva, elma ve armut kabuklu olarak dilim dilim kesilir. Hepsi karıştırılır. 2- Musluklu bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir. 3- En üste tülbentle çıkılanmış küçük bir parça ekmek konur. 20- 25 bardak su doldurulur. Ağzı kapanır. Küp ara sıra sallanır. 15- 20 gün sonra içilebilir. Not: 1) Tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir. 2) Suyu azaldıkça üzerine su ve şeker konur. |
KAYMAKLI DONDURMA MALZEMELER: -1 litre süt -1 paket salep (10 gr.) -1 kahve kaşığı patates nişastası -1,5 su bardağı şeker -2- 3 parça damla sakızı YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencereye şeker, salep, nişasta, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir. 2- Ara sıra karıştırarak soğutulur ve 10- 15 dakika çarpılır. 3- Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.) VANİLYALI DONDURMA (Fındıklı, Fıstıklı, Kokteyl meyveli) MALZEMELER: -1 litre süt (kaynar) -1- 5 su bardağı şeker -3 yumurta -1 çorba kaşığı patates nişastası -Limon kabuğu rendesi -Vanilya (1 paket) YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencereye yumurta, şeker, nişasta, limon kabuğu rendesi konup süt katarak ezilir. Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz, kesilir.) 2- Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. 10 dakika kadar çarpılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenmelidir.) Not: Vanilyalı dondurmaya kavrulmuş ve dövülmüş fındık, iç yeşil fıstık, küçük doğranmış meyve şekerlemesi konarak lezzeti ve görünümü değiştirebilir. ÇİKOLATALI DONDURMA MALZEMELER: -1 litre süt -1- 5 su bardağı şeker -3 yumurta -1 çorba kaşığı nişasta -1- 2 çorba kaşığı kakao -Limon kabuğu rendesi -1 paket vanilya -1 dilim sütsüz çikolata (50 gr.) YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencerede şeker, yumurta, nişasta, kakao, limon kabuğu rendesi karıştırılır. 2- Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz kesilir.) 3- Karıştırarak soğutulur. Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur. 10 dakika kadar çarpılır. 4- Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. Ara sıra karıştırılır. (Buz dolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.) KAVUN DONDURMASI MALZEMELER: -1 kg. kokulu kavun -Yarım su bardağı şeker -4 yumurta akı -Yarım limon suyu YAPILIŞI: 1- Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ile iyice ezilir, çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.) Buz kalıplarına boşaltılıp buz dolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırmak gerekir.) |
MUZLU DONDURMA MALZEMELER: -7- 8muz -Yarım limon suyu -4 yumurta akı -1 paket vanilya -Yarım su bardağı şeker YAPILIŞI: 1- Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir. 10 dakika kadar çarpılır. 2- Buz kalıbına boşaltılıp buz dolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.) Not: Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur. VİŞNELİ DONDURMA (Çilek, Kayısı, Şeftali) MALZEMELER: -2 su bardağı şeker -500 gr. vişne -3 yumurta akı -2 bardak su YAPILIŞI: 1- Vişne yıkanıp ayıklanır. İyice ezilip kaşıkla bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. 2- Şeker ile yumurta akı ovulup vişne suyu ve su konup karıştırılır. 3- Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmalı ve ara sıra karıştırmalıdır.) Not: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da aynı şekilde yapılır. LİMONLU DONDURMA (Portakallı Dondurma) MALZEMELER: -2 su bardağı şeker -5 limon -3 yumurta akı -3 bardak su YAPILIŞI: 1- Limonlar yıkanır, ince rendelenir. Limon kabukları şeker ve yumurta akı ile iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır. 2- Kaşık ile bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. Buz kalıplarına boşaltılıp, buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.) Not: 1) Buz dolabının en soğuk ayarını açmalıdır. 2)Pastane dondurmaları özel dondurma makinesinde (soğutucu ve karıştırıcı) yapıldığı için başarılıdır. 3) Portakal dondurması da aynı şekilde yapılır. |
FRİGO MALZEMELER: -Yarım su bardağı pudra şeker -1 küçük paket margarin (yumuşak-125 gr.) -2 çorba kaşığı kakao -4 yumurta akı -200 gr. krem şanti YAPILIŞI: 1- Margarin ile kakao iyice karıştırılır. 2- Yumuşak akları çarpılıp kar haline getirilir. Kaşık kaşık kakaolu yağa ilave edilir. 3- Krem şanti pudra şekerle karıştırılır. (Fazla karıştırılmaz; çünkü bozulur.) 4- Hepsi birine karıştırılıp ıslak buz kalıbına boşaltılır. Buzdolabında dondurulur. İstenen biçimde dilimlenir. Not: İçine dövülmüş fındık, fıstık da konabilir. LOKUM MALZEMELER: -1 kg. şeker (5 su bardağı) -90 gr. nişasta (3,5 dolu çorba kaşığı) -1 kahve kaşığı krem tartar -1 su bardağı kavrulmuş fındık -1 su bardağı hindistan cevizi rendesi YAPILIŞI: l-Şeker, 4 su bardağı ile kaynatılıp köpükleri alınır. 2- Nişasta 1 bardak su ile ezilip kaynayan şekerli suya ilave edilir. Karıştırarak pişirilir, koyulaştırılır. 3- Lokumun kıvamı şöyle anlaşılır: İçine temiz bir kaşık batırılıp soğutulur. Sakız gibi uzuyorsa ol muştur. 4- Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye boşaltılıp yayılır. Üzerine biraz nişasta serpilir ve bir gün bekletilir. 5- Ertesi gün nişastalar temizlenir. Yüzeyi kuru ise biraz su ile ıslatılır. 6- Tam kenarına sıra halinde fındık konur. Sarılarak silindir yapılır. Kenarları yapıştırılır. 7- İki parmak eninde dilimlere kesilip hindistan cevizi ile kaplanır. KESTANE SEKERİ MALZEMELER: -1 kg. kestane -750 gr. toz şeker (3,5- 4 su bardağı) -2,5 bardak su -1 paket vanilya YAPILIŞI: 1- Kestanelerin dış kabukları soyulur. Parçalanmayacak şekilde biraz haşlanıp iç kabukları çıkarılır. 2- Bir tencerede şeker ve su kaynatılır. Kestaneler içine atılıp 3 saat çok hafif ateşte pişirilir. 3- Ateşten alınıp ertesi güne kadar şurubunda bekletilir. 4- Ertesi gün daha hafif ateşte 3 saat daha pişirilir. 5- Vanilya konur. Soğuyunca kestaneler birer birer yaldızlı kağıtlara sarılır. |
FINDIKLI FONDAN MALZEMELER: -2,5 su bardağı şeker -2 su bardağı çekilmiş fındık -1 kahve kaşığı limon suyu (fazla koymayınız) YAPILIŞI: 1- Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır. 2- Koyulaşınca ateşten alınır. (Kıvamın olduğu şöyle anlaşılır: Bir fincan soğuk suya 2- 3 damla damlatılır; damlalar lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konur. 3- Ilıyınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır. 4- Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır. Not: Şeker, aynı miktar süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur. Şeker ile sütü kaynatılırken devamlı karıştırmak gerekir. FISTIKLI ÇİKOLATA MALZEMELER: -100 gr. kakao -Yarım su bardağı pudra şeker -100 gr. fındık -50 gr. iç yeşil fıstık -1 yumurta -2- 3 çorba kaşığı meyve likörü YAPILIŞI: 1- Porselen bir kaseye kakao, pudra şeker, yumurta, likör konur. Su buharında karıştırılır. 2- Kıyılmış fındık ilave edilip yoğrulur. Küçük toplar yapılıp yeşil fıstıkla kaplanır. TAVUK GÖĞSÜ MALZEMELER: -1 litre süt -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -2,5 kahve fincanı un -2,5 kahve fincanı şeker YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencerede yağ ile un çok açık pembe kavrulur, 1 litre süt ve şeker konup karıştırarak pişirilir. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. 2- Mikserle 15- 20 dakika çarparak sakızlaştırılır. Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki cam tabak veya tepsiye boşaltılıp buzdolabında soğutulur. Dilimlenip servis yapılır. |
NUGA MALZEMELER: -1 su bardağı fındık veya badem -1 su bardağı pudra şeker -10- 15 damla limon suyu YAPILIŞI: 1- Pudra şeker bakır bir tencere içinde orta hararetli ateşe konur. 10- 15 damla limon sıkılır. 2- Şeker eriyince kavrulmuş ve çekilmiş fındık veya badem konur. Hızlı karıştırılır. 3- Zeytinyağ ile hafif yağlanmış mermer üzerine alınır. Yağlanmış merdane ile yarım santimetre kalınlığında açılır. Soğumadan istenen biçimde kesilir. (Avuç içinde küçük toplar da yapılabilir.) AYVA ŞEKERLEME jöle MALZEMELER: -1 kg. Ayva -6 bardak su -limon -Şeker (elde edilen meyve suyu kadar) -3- 4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi. YAPILIŞI: 1- Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır. 2- Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır. 3- Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar şeker konup kaynatılır. 4- Kıvamını anlamak için şu deney yapılır: Kaşık batırılıp çıkarıldığında kaşık, peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır. 5- Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5- 6 saat beklenir. 6- Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır. Not: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçirilip şeker ve limon suyu ilavesiyle marmelat yapılabilir. KOLAY BONBON MALZEMELER: -250 gr. bisküvi -1 su bardağı pudra şeker -1 büyük paket margarin (250 gr.) -2- 3 çorba kaşığı kakao (veya daha az) -2- 3 çorba kaşığı çekilmiş fındık -3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi YAPILIŞI: 1- Yağ ile şeker porselen bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir. 2- Dövülüp elenmiş bisküvi, kakao, fındık konup yoğrulur. 3- Küçük toplar yapılıp hindistan cevizi rendesi ile kaplanır. 4- Buzdolabında soğutulur. MOZAİK PASTA YAPMAK İÇİN: 250 gr. bisküviyi elinizle kırınız. 250 gr. margarin, 1 su bardağı pudra şeker, 2- 3 kaşık kakao ve 1 yumurtayı iyice çırpınız. 2- 3 kaşık süt katınız. Kırılmış bisküvileri ilave edip karıştırınız. Parşömen veya alüminyum kağıda rulo halinde sıkıca sarınız. Buzlukta dondurduktan sonra kağıdı çıkarıp dilimleyiniz. KISA BİLGİ: İyi ve akıllı bir beslenme ile sağlık her yaşta yeniden elde edilir. |
PÜR LEZZET MALZEMELER: -6 patlıcan -300 gr. kıyma -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -2 soğan -3- 4 sivri biber -2- 3 domates -Yarım demet maydanoz, dereotu -2 kahve kaşığı tuz -1 kahve kaşığı karabiber YAPILIŞI: 1- Patlıcanlar uç kısmından başlayarak ocakta közlenir. 2- Soyulup ince ince kıyılır. Yağlanmış küçük bir tepsiye yerleştirilir. 3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağda kavrulur. 4- Soyulup doğranmış domates, tuz, karabiber konup karıştırılır. Ateşten alınınca ince doğranmış maydanoz dereotu ilave edilir. 5- Bu harç, tepsiye yerleştirilmiş patlıcanların üzerine yayılıp kapak kapatılır. Hafif ateşte bir kaç dakika pişirilir. KARA KIZ KÖFTESİ MALZEMELER: -2 su bardağı ince bulgur -2 çorba kaşığı un -1 çorba kaşığı nişasta -1 yumurta akı -2 çay kaşığı tuz -1 çorba kaşığı kuru nane SOSU İÇİN: -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -3- 4 diş sarımsak -1 çorba kaşığı biber salçası -1 tatlı kaşığı kırmızı biber -1 demet maydanoz -1 kahve kaşığı kimyon YAPILIŞI: 1- Bulgur bir tencereye konur. Üzerine 1,5 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır. 2- Bulgur kabarınca, un, nişasta, yumurta akı, kuru nane, tuz konup iyice yoğrulur. (Gerekirse ara sıra su serpilir.) 3- Küçük toplar yapılıp ortaları parmak batırılarak çukurlaştırılır. Kaynar tuzlu suda 5- 6 dakika haşlanır. 4- Sudan alınıp servis tabağına konur. 5- Sarımsak ayıklanıp dövülür. Kızgın zeytinyağa ilave edilip karıştırılır. Biber salçası, kırmızı biber, kimyon, tuz atılıp köftelerin üzerine dökülür ve karıştırılır. 6- İnce doğranmış maydanoz yaprakları ile süslenir. |
ORUK MALZEMELER: -750 gr. yağlı kıyma (Kıyma çekilirken 2- 3 yumurta kadar kuyruk yağı ilave edilmelidir.) -2 su bardağı ince bulgur -1 soğan -1 avuç kuru nane yaprağı -1 kahve kaşığı tuz -1 yumurta YAPILIŞI: 1- Kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, nane ve yumurta iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.) 2- Uzun köfteler yapılır. Yağlanmış şişelere geçirilir. 3- Kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. EKŞİLİ MALZEMELER: -4 çorba kaşığı sumak (dövülmemiş) -4 su bardağı su -1 çorba kaşığı un -250 gr. kıyma -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -1 kuru soğan -1 çorba kaşığı biber salçası -2- 3 sivri biber -Tuz, karabiber -1 su bardağı ince bulgur -1 demet maydanoz -3- 4 taze soğan YAPILIŞI: 1- 4 çorba kaşığı sumak, 4 bardak su ile iyice kaynatılır. 2- Bir kaşık un, yarım bardak su ile ezilip kaynamakta olan sumaklı suya katılır. Ateşten alınıp durulmaya bırakılır. 3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağ ile kavrulur. Biber salçası, tuz, karabiber konur. 4- Bu harca, durulmuş sumak suyu süzülerek ilave edilir. Kaynayınca l bardak ince bulgur katılıp orta ateşte pişirilir. 5- Sulu olarak ateşten alınıp karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz serpilir. TENCERE BÖREĞİ MALZEMELER: -4 yufka -4 yumurta -1 büyük paket margarin (250 gr.) -250 gr. beyaz peynir (Bir büyük paket margarin kadar.) -250 gr. kaşar peyniri -1 su bardağı süt -Yarım demet maydanoz, dereotu -1 kahve kaşığı karabiber -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: 1- Dibi yuvarlak 30- 35 cm. çapında bir tencere yağlanır. Yufkanın bir tanesi kenarlarından eşit sarkacak şekilde yerleştirilir. 2- Kalan 3 yufka iyice didiklenir. 3- Beyaz peynir, kaşar peynir rendelenir. Kırmızı ve karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu karıştırılır. 4- Yufka ve peynir karışımı kat kat tencereye yerleştirilir. 5- Yumurta, erimiş yağ ve süt çarpılır. Yufkanın üzerine gezdirerek dökülür. (1 fincan kadar üzeri için ayrılır.) 6- Sarkan yufkalar tencerenin içine toplanır. Ayrılan karışım sürülüp orta hararetli fırında pişirilir. (İçinin iyi pişmesi için uzun süre pişirmeye dikkat etmelidir.) 7- Servis tabağına ters çevrilip, dilimlenir. |
AKITMA MALZEMELER: -1 su bardağı süt -1 su bardağı su -1 tatlı kaşığı şeker -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -1 tatlı kaşığı tuz -1- 2 yumurta (toprak sacı yağlamak için) -1 küçük paket tereyağ ve margarin (125 gr.) -Aldığı kadar un YAPILIŞ: 1- Yaş maya, 1 tatlı kaşığı şeker 1 bardak süt ile ezilir. Sonra 1 bardak su ilave edilir. 2- Elenmiş un ve tuz konarak sulu bir hamur yapılır. (Hamurun üzeri örtülür. Ilık bir yerde mayalandırılır.) 3- Toprak saç ısıtılır. Üzerine 1 yumurta kırılıp pişirilir. Yumurta akı ayrılır; sarısı saça sürülerek yağlanır. 4- Mayalanan hamur 1 veya 2 fincanlık cezve ile alınıp toprak saçın ortasına dökülür. Cezvenin tersi ile 1012 cm çapında yayılır. 5- Her iki taraf pişince saçtan alınıp yağlanır. Yumuşak kalması için üzeri örtülür. Not: Akıtmayı pişirirken, her sefer sacı daha önce pişirdiğiniz yumurta sarısı sürerek yağlayınız. HAVUÇLU KEK MALZEMELER: -4 yumurta -1 su bardağı erimiş yağ -2,5 su bardağı şeker -3 su bardağı un -3 su bardağı ince rendelenmiş havuç -1 su bardağı dövülmüş ceviz -1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi -1 paket vanilya -2 tatlı kaşığı tarçın -1 tatlı kaşığı kabartma tozu -1 fiske tuz YAPILIŞI: 1- Ortası delik yuvarlak kalıp yağlanır, unlanır. 2- Havuçlar kazınıp ince rendelenir, ceviz dövülür, fırın ısıtılır. 3- Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker iyice çarpılır. 4- Erimiş yağ, rendelenmiş havuç, dövülmüş ceviz, tarçın, kabartma tozu, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuz konur. 5- Elenmiş un ilave edilir karıştırılır. 6- Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 40- 45 dakika pişirilir. 7- Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis tabağına alınır. KISA BİLGİ: Yumurtaları kırınca kabukları parmak ile sıyırınız. Sıyırmazsanız 10 yumurtadan birini atıyorsunuz demektir. |
ANADOLU ÇÖREĞİ MALZEMELER: -1 su bardağı yoğurt -1 su bardağı su -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -2 yumurta (1 yumurta hamura, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek) -Yarım su bardağı tahin -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -1 su bardağı ince dövülmüş ceviz -1 kahve kaşığı yenibahar -2 kahve kaşığı şeker -3 kahve kaşığı tuz -Aldığı kadar un (Yumuşak bir hamur yoğrulacak.) YAPILIŞI: 1- Bira mayası, yoğurtla ezilir. 1 bardak su, 2 kahve kaşığı şeker, 1 yumurta tuz konup karıştırılır. 2- Aldığı kadar elenmiş un ile yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır. (Hamur iki misli kabarmalıdır.) 3- Hamur ikiye ayrılır. Bir tanesi unlanmış yere alınıp elle bastırarak inceltilir. Üzerine zeytinyağ tahin karışımı sürülüp bohça gibi katlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. 4- Hamur tekrar elle açılabildiği kadar açılıp bu sefer üzerine ceviz, tahin, zeytinyağ, yenibahar karışımı sürülür, bir uçtan başlayarak iki parmak genişliğinde sarılır. 5- Sarılan bu hamurun sol ucu içe, sağ ucu ise dışa döndürülerek burulur. 6- Sonra uçtan başlayarak kendi etrafında sarılır ve yuvarlak bir çörek yapılır. (Son uç, alta gizlenir.) 7- Yağlanmış tepsiye alınıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir. Not: İstenirse üzerine yumurta sürüldükten sonra susam ve çörek otu serpilir. BİSKÜVİLİ PELTE (Limonlu-Portakallı) MALZEMELER: -250 gr. hazır bisküvi -3/4 su bardağı limon suyu (1 bardaktan az) -1 su bardağı şeker -2 çorba kaşığı nişasta -2 bardak su -2 yumurta -1 küçük paket margarin (125 gr.) YAPILIŞI: 1- Rendelenmiş limon kabuğu ile şeker kaşıkla ezilir, limon suyu ve 2 bardak su konup karıştırılır, süzülür. 2- 2 yumurta ile nişasta biraz limonata ile ezilir. Sonra limonatanın hepsi katılıp karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca 1 paket yağ katılır (125 gr.). 3- 25 cm çapında bir tepsi veya kalıp ıslatılır. Bu pelteden 3- 4 kaşık konup yayılır. 4- Kalan sıcak pelteye küçük küçük kırılmış bisküvi katılıp karıştırılır. Kalıba boşaltılıp kaşıkla bastırarak düzeltilir. 5- Buzdolabında 5- 6 saat veya bir gece bekletilip tabağa ters çevrilir. Not: İsterseniz pelte yerine kakaolu krema da yapabilirsiniz. 2 yumurta, 2 kaşık kakao, 1 bardak şeker, 2 kaşık nişastayı karıştırıp yarım litre süt katarak pişirin. Ateşten alınca 1 küçük paket margarin (125 gr.) katıp karıştırın. Sıcak olarak kullanın. |
YOĞURTLU JÖLE MALZEMELER: -1 su bardağı yoğurt (taze ve fazla suyu süzülmüş) -100 gr. hazır bisküvi (dövülmüş) -Yarım su bardağı fındık (dövülmüş) -1 paket jöle -4 şeftali (mevsime göre istenen her meyve kullanılır.) YAPILIŞI: 1- Jöle 2 su bardağı sıcak su ile eritilir. Sonra 1 bardak soğuk su konur. Elde edilen sıvı-üç kısma ayrılır. 2- Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki tepsiye jölenin 1/3'ü konur. Soyulup dilimlenmiş şeftaliler yerleştirilir. Jöle donuncaya kadar buzdolabında bekletilir. 3- 1 bardak yoğurt ile jölenin diğer 1/3'ü iyice karıştırılır. Meyveli jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur. 4- Dövülmüş bisküvi ile fındık, jölenin son kalan 1/3'ü ile karıştırılır. Katı olursa 1- 2 kaşık su ilave edilir. Yoğurtlu jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur. 5- Kalıp birkaç kere ılık suya batırılır. Servis tabağına ters çevrilir. KURABİYE MUTİ MALZEMELER: -2 yumurta -1 su bardağı yoğurt -1 su bardağı erimiş margarin -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -1,5 su bardağı şeker -2 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık -1 limon kabuğu rendesi -2 çay kaşığı kabartma tozu -Aldığı kadar un YAPILIŞI: 1- Derince bir kapta malzemeler el ile iyice karıştırılır. 2- Aldığı kadar un ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 3- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır, hafifçe bastırılıp tepsiye dizilir. 4- Orta hararetli fırında açık pembe pişirilir. ASLAN SÜTÜ MALZEMELER: -1 litre süt -1 su bardağı toz şeker -3 çorba kaşığı tel şehriye (silme) -1 çorba kaşığı nişasta -2 çorba kaşığı iç yeşil fıstık -1 çorba kaşığı badem -1 çorba kaşığı iç fındık -1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Badem ve yeşil fıstık bir taşım kaynatılıp kabukları soyulur. 2- Badem, fıstık ve fındık ince ince kıyılır veya havanda dövülür. 3- Tel şehriye ateşte pembe olarak kavrulur. 4- Süt ile şeker kaynatılır. Kavrulmuş şehriye ilave edilir. 5- Nişasta yarım bardak su ile ezilir. Kaynamakta olan süte katılıp devamlı karıştırılır. 6- Son olarak, badem, fıstık, fındık ve hindistan cevizi ile vanilya ilave edilir. 7- Kaselere boşaltılır. |
MAYALI ELMALI TORTE MALZEMELER: -4,5 su bardağı un -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -1,5 kahve fincanı şeker -4 kahve fincanı süt (ılık) -1/3 paket margarin (yaklaşık 90 gr.) -Yarım çay kaşığı tuz -Limon kabuğu rendesi MEYVESİ: -1- 1,5 kg. mayhoş elma -Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm -1 kahve fincanı galeta unu -2 kahve fincanı toz şeker -2 tatlı kaşığı tarçın ÜZERİ İÇİN: -2,5 su bardağı un -3/4 paket margarin (190 gr.) -Yarım su bardağı dövülmüş fındık MAYALI HAMURUN YAPILIŞI: 1- Ilık süt içinde şeker ve maya eritilir. Margarin limon kabuğu rendesi, tuz ve elenmiş un konup yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek iki misli oluncaya kadar mayalandırılır. 2- Mayalı hamur yağlanmış fırın tepsisine kenarları biraz yüksek olarak el ile yayılır. 3- İnce elma dilimleri sırt sırta yerleştirilip üzüm konur. Üzerine önce galeta unu sonra tarçınlı şeker serpilir. 4- 2,5 bardak un ile margarin (190 gr.) bir tutam tuz ilavesi ile yoğrulup buzlukta dondurulur. Elmaların üzerine rendelenir. 5- İri dövülmüş fındık serpilip orta ısılı fırında pişirilir. KARADENİZ KEKİ MALZEMELER: -5 yumurta -2,5 kahve fincanı şeker -1,5 su bardağı iç fındık (200 gr.) -1 limon kabuğu rendesi -1 kahve fincanı galeta unu YAPILIŞI: 1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın ısıtılır. Fındık çok ince olarak makinede çekilir. 2- Bakır bir tencerede yumurtalar, şeker ve limon kabuğu çarpılıp iyice koyulaştırılır. 3- Çekilmiş fındık ve galeta unu konup kaşıkla karıştırılır. 4- Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. ÜZERİNE: Bir kasede 1 su bardağı pudra şekere 2- 3 çorba kaşığı sıcak su azar azar konarak karıştırılır ve ezilmiş yoğurt kıvamına getirilir. Kalıptan çıkarılan kekin üzerine yarısından çoğu dökülüp bıçakla yayılır. Kasede kalana 1- 2 tatlı kaşığı kakao elenir. Karıştırılıp kekin üzerine istenen şekle göre dökülür. İki renk birbirine kaynaştırılır. Donması beklenir. |
ALMAN KEKİ MALZEMELER: -4 yumurta -3 kahve fincanı şeker -1,5 su bardağı un -1 su bardağı patates nişastası -2 limon kabuğu rendesi -1 çorba kaşığı limon suyu (varsa 1- 2 damla limon esansı) -2 çay kaşığı kabartma tozu -1 paket vanilya -1 büyük paket margarin (250 gram, yumuşak) YAPILIŞI: 1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın ısıtılır. 2- Cam kasede yağ ile şeker krem haline getirilir. Yumurta sarıları, limon kabuğu rendesi ve limon suyu konur. 3- Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir; şekerli yağa katılır. 4- Un, patates nişastası, kabartma tozu, vanilya karıştırılıp elenerek ilave edilir. 5- Kaşıkla karıştırılıp kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. ÜZERİNE: Bir kasede 1 su bardağı pudra şeker 2- 3 çorba kaşığı sıcak su azar azar konup karıştırılır. Ezilmiş yoğurt kıvamına gelince, kalıptan çıkarılmış soğuk kekin üzerine dökülüp bıçakla yayılır. DONDURMALI YANARDAĞ PASTASI MALZEMELER: -5 yumurta -1 su bardağı şeker -1,5 su bardağı un, yarım su bardağı patates nişastası -1 limon kabuğu rendesi ve bir kaşık limon suyu -1 çay kaşığı vanilya ve 1 çay kaşığı kabartma tozu -Pastayı nemlendirmek için 1 kahve fincanı likörlü su DONDURMA İÇİN: -Kaymaklı veya vanilya dondurma (sayfa 277- 278) ÜZERİ İÇİN -4 yumurta -3 kahve fincanı şeker -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- 25 cm. çapında kalıp yağlanır, unlanır, fırın yakılır. 2- Yumurtalar, şeker ve limon kabuğu rendesi iyice koyulaşıncaya kadar çarpılır. Elenmiş nişasta-un vanilya, kabartma tozu karışımı konup karıştırılır. Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır. 3- Enine iki parçaya kesilir. Parçalar soğuk likörlü şekerli su ile ıslatılır. Arasına dondurma konur. Buzlukta soğuk olarak saklanır. 4- 3 kahve fincanı şeker, 2 fincan su ile kaynatılıp çok koyu bir şurup yapılır. Yumurta akları çarpılır, katı kar haline getirilir. Kaynar şurup dökülüp karıştırılır. Vanilya konur. 5- Soğuyunca altta biriken şurubu almadan krema torbasına doldurulur. Pastanın üzerine dağ biçiminde sıkılır. 6- Sofraya getirilirken pastanın tepesine saf alkole batırmış bir kesme şeker konur ve yakılır. Şeker karamelize olarak yanıp aşağı doğru akar. Not: Pastanın etrafı mevsim meyveleri ile süslenir. |
ISPANAKLI HAZIR YUFKA BÖREĞİ MALZEMELER: -1 kg. ıspanağın yaprağı (kök ve sapları yemek yapınız.) -4 kaşık sıvı yağ (ıspanağı kavurmak için) -2 soğan, 2 sivri biber -Tuz-karabiber -4 yufka -Yarım su bardağı erimiş yağ -1 yumurta -çörek otu YAPILIŞI: 1- Ispanak yaprakları yıkanıp kıyılır. 2- İnce doğranmış soğanla biber yağda pembeleştirilir. Ispanaklar konup karıştırarak kavrulur. Tuz, karabiber atılır. 3- Yarım bardak erimiş yağın üzerine ılık su konup karıştırılır. 4- Her yufka ayrı ayrı sulu yağ karışımı ile yağlanıp bohça gibi dörde katlanır. (Aralar da yağlanır.) 5- Her yufka dört kare parçaya kesilip ortasına ıspanak kavurması konur. 6- Dört ucu ortaya getirilip, tepsiye ters çevrilir. (Hepisi 16 adet börek) 7- Üzerine yumurta sarısı sürülüp istenirse çörek otu serpilir. Fırında pişirilir. 8- Sıcak servis yapılır. Not: İstenirse böreklere, ıspanakla beraber 1 dilim sucuk ve 1 dilim taze kaşar da konabilir. MANİSA KEBABI MALZEMELER: KEBAP İÇİN: -750 gr. süt danası kuşbaşı et (küçük doğranmış) -3 kaşık sıvı yağ -2 soğan, 2 biber, 2 domates (veya yarım kaşık salça) -1 paket yemeklik mantar (200 gr.) -Tuz-karabiber KREP HAMURU İÇİN: -3 yumurta -1 su bardağı + 1 çorba kaşığı ilave un -2 su bardağı süt -1 kahve kaşığı tuz -1 çorba kaşığı erimiş yağ YAPILIŞI: 1- Düdüklü tencereye et, ince doğranmış soğan, biber, domates, tuz, karabiber, yıkanıp 2- 3 parçaya bölünmüş mantar konup karıştırılır. 2- Kapak kapatılıp ocağa konur. Buhar çıktıktan sonra hesap edilmek üzere 20 dakika pişirilir. (Et, yağına kalmalıdır.) 3- KREP YAPILIŞI: Bir kapta yumurtalar, tuz, erimiş yağ ve un, azar azar süt konup ezilir. Sütün tamamı konup sulu bir hamur yapılır. 4- Küçük bir tava yağlanır. Bu hamurdan küçük bir kepçe konup yayılır, pişirince ters çevrilir. 5- Pişen krepler tavadan alınıp yarısına 1 kaşık mantarlı kebap konur. İkiye katlanır. Servis tabağına sırt sırta yerleştirilir. |
teşekkürler |
Süper tarifler ya,teşekkürler...Bazı püf noktalarıni bile yazmışsınız,sağolun...:) |
himm bunlari önermek lazim evdeki bayanlara :p |
Alıntı:
|
bu hatunLar süper bişi ya :D sewiyorem bayanLarı bütün yemekLeri ögrenin canLarım benim :) |
Alıntı:
tesekkurler :D |
Alıntı:
|
Türkiye`de Saat: 12:08 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2