![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
![]() | #1 | ||
zɐʎaq ɥɐʎis ![]() Üyelik tarihi: Jun 2006 Yaş: 43
Tecrübe Puanı: 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
__________________ Emre - 1981 - Yeşilköy - Arh + | ||
![]() | ![]() |
|
![]() | #3 | ||
Tecrübe Puanı: 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Kanunda buna ilişkin açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, Savcının kamu davası açma aşamasında iddianamede yazması gerekli zorunlu unsurlar arasında Şikayetçinin kimliği de yer almaktadır. Yani şikayetçinin kim olduğu açık adres bilgileri iddianameye yazılmak zorundadır. Ancak bu kovuşturma yani yargılama aşaması için geçerlidir. Kanımca Savcının tam yetkili olduğu soruşturma aşamasında gerekli görürse şüphelini kimliğinin gizli tutulmasına karar verebilir. Çünkü Savcı soruşturma aşamasında yürütür ve tam yetkilidir. Soruşturmanın sağlıklı bir şekilde ilerleyip leyhte ve aleyhte tüm delillere ulaşılabilmesi için savcı tüm için bile gizlilik kararı alabilecek yetkiye sahiptir. Bundan yola çıkarak kanımca Savcı şikayetçinin kimliğinin gizli tutumasına karar verebilir. Meslektaşım herhalde Şüphelinin üzerine atılı suçu öğrenme hakkından bahsetmek istemiş.
![]() | ![]() |
![]() | #5 | ||
Tecrübe Puanı: 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bende tam onu söyleyecektim. Benim de girdiği bazı duruşmalarda şikayteçinin ismi gizli tutulmuş olabiliyor. Şikayet eden illaki suçtan zarar gören kişi değildir. Suçu haber alan öğrenen veya gören başkası da olabilir. Şikayetçi dilerse isimsiz bir dilekçe vererekte şikayette bulunabilir. Önemli olan savcının bir suçu haber almasıdır. Soruşturmakla yükümlüdür. Savcı kendi kanaatine göre veya şikayetçinin talebine göre şikayet edenin açık kimliğini gizli tutabilir. Ben bu tip olayları sürekli yaşıyorum. Özellikle uyuşturucu olaylarında kendi paylarını alamayan suç ortakları savcılıklara şikayet dilekçeleri gönderiyorlar. "Gelen bir ihbar üzerine" tabiri bu tip durumlar için kullanılıyor. Ancak şunu da söylemek gerekir ki genel olarak ceza hukukunda esas olan açıklık ilkesidir. Hazırlık soruşturması tamamen açık olarak yapılır dosya yapılan işlemler ilgililerin ulaşımıza açıktır. Ancak soruşturmanın sağlıklı yürütülebilemesi için Cumhuriyet savcısı gizlilik kararı verebilir. Kanımca Şikayetçinin Kimlik bilgilerinin gizli olması da kanunda açıkça yazmamakla birlikte Savcının yetkisi dahilinde olmalıdır.
![]() | ![]() |
![]() | #7 | ||
Tecrübe Puanı: 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bu konuda kanunda kesin bir düzenleme yok ancak uygulamada böyle durumlar var. Benim bizzat gördüğüm olaylar var. Sanırım bu tip konuların çok detaylı düzenlenmemesinin neden zaten Savcıya hazırlık soruşturmasınin yürütülmesi esnasında çok geniş yetkiler verilmiş olması. Zaten bende buradan yola çıkarak yorum yapabiliyorum.
![]() | ![]() |
![]() | #9 | ||
![]() Üyelik tarihi: Sep 2006 Yaş: 35
Tecrübe Puanı: 19 ![]() | slm emre abi...mesela biri beni telefonla rahatsız ediyorsa ben de suç duyurusunda bulunursam o numaranın sahibi benim kimliğimi ve açık adresimi öğrenebilir değil mi ?
__________________ ђєгкєร ђค๔๔iภi ๒ilєςєк..! мυнтαç σℓ∂υğυη кυ∂яєт ∂αмαяℓαяıη∂αкi αѕiℓ кαη∂α мєν¢υттυя ![]() No ernesto ! "gσ∂ ωiℓℓ giνє мє נυѕтi¢є" | ||
![]() | ![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |
![]() | ![]() |