![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
|
Makaleler Medya dan Beşiktaşımız ile ilgili Köşe Yazılarının Tartışıldığı Platform. |
| LinkBack | Seçenekler | Stil |
![]() | #1 | ||
Kıdemli Kartal ![]() Üyelik tarihi: Mar 2006 Yaş: 41
Tecrübe Puanı: 25 ![]() |
Başkası olma kendin ol ![]() Güzel bir stat, onca yıldız transferi, güçlü muhalefet baskısından uzak bir yönetim, Türkiye’nin en etkili taraftarı, yine de olmuyor. Peki nasıl olur? Futbol sadece matematik hesaplarla oynanan bir oyun değil. Yani “Basarım parayı, kaparım kupayı” olmaz. Tarih bunun örnekleriyle dolu. Bir takımın başarılı olması için gerekenler ‘planlama’ ve ‘stratejidir’. Beşiktaş’ı yönetenlerin, gerek planlamaları gerekse stratejilerinin doğru olmadığı apaçık ortada. 100. yıl şampiyonluğunun ardından o kadar çok hata yapıldı ki, yine de buna rağmen Türkiye’de futbolun yapısı gereği hep ligin en üst sıralarında tamamladı sezonları Beşiktaş. Yapılması gereken 5 yıllık bir plan çıkarmak, bu planı hayata geçirecek bir strateji belirlemek ve bunda inat etmektir. Bu ister bu yönetimle olsun, ister başkalarıyla, fark etmez. Önemli olan “Nasıl bir Beşiktaş istiyoruz?” sorusuna verilecek yanıttır. Benimki açıktır, ‘öteki’ ile uğraşmak yerine kendi tarzını yaratan ve bunu imrenilecek bir örnek haline getirmek için futbol ve hayat üzerine kafa yoranların takımı olarak Beşiktaş. Yani Tarkan’ın dediği gibi; “Başkası olma kendin ol/Böyle çok daha güzelsin...” Bu sezon sonunda Fenerbahçe ipi göğüslerse, Beşiktaş 100. yılında şampiyon olan tek kulüp unvanını yitirecek. Bu olasılık camiayı strese sokuyor mu? Türkiye enteresan bir ülke. Bu ülkede yaşayanların önemli bir bölümü kendi yapıp ettiklerinden çok ‘öteki’nin neyi yapıp yapamadığıyla daha çok ilgili. Beşiktaşlılar’ın önemli bölümünün, bu sezon Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını istememeleri bu anlamıyla doğal. İşin stres tarafına gelince, Beşiktaş’ın bu sezon oynadığı oyun, birkaç maç dışında taraftarını da memnun etmiyor. Haliyle bu oyunu Fenerbahçe stresine değil de, takım yapısının uyumsuzluğuna, ihtiyaç olunan mevkilere doğru adamların monte edilmemesine bağlamak daha analitik bir eleştiri olur, diye düşünüyorum. Ama tabii önde giden Fenerbahçe’nin geçen sezon yaptığını bu yıl tekrarlamayacağını da iddia etmek futbolun aklına pek uygun düşmez. Sanırım Erich Fromm’du ve üç aşağı beş yukarı şöyle diyordu; “İki dünya savaşını Almanlar çıkardı, üçüncüsünü de onların çıkarmayacağını nasıl iddia edebiliriz?” Rakip taraftarların alay sloganı olarak dilinden düşürmediği kaleci Runje ile nereye kadar? Cordoba’yı arıyor mu Beşiktaş? Önce bir şeyin altını çizmek gerek, ünlü, “Runyeeee... Runyeee” sloganı Beşiktaş tribünlerinin mizahi bir protestoydu başta. Fakat zamanla Runje, daha iyi maçlar çıkarınca bu alay içerikli tezahürat övgüye dönüştü. Tribünden arkadaşım Yusuf Canlı, Fransız bir arkadaşından Fransa’da futbolcuların Runje’ye penaltı atmak istemediğini, çünkü onun çok iyi bir kaleci olduğunu dinlemiş, onu anlatıyordu geçenlerde. Runje bence de iyi kaleci. Ama Oscar Cordoba benim için çok iyi kaleciydi. Topu tutma becerisinin ötesinde Zago, Ronaldo’nun arkasında oyunun ilk kurucusuydu. Kalesindeki güveni, milimetrik paslarıyla oyunu hep ileri taşıyan biriydi Oscar Cordoba. Ama o da tıpkı Vedran Runje ve diğer kaleciler gibi hatalı goller yedi elbette. Bence Beşiktaş’ın sorunu kalede değil, daha çok orta saha ve müdafaa kurgusunda... 1975 yılında, son 5 dakikada yediği 3 golle Steagul Roşu’ya UEFA Kupası’nda elenmenin yarattığı travma, nesil değişmiş olsa da hala sürüyor mu? Bir psikiyatr olmadığım belirterek naçizane görüşüm şudur; Türkiye’deki herhangi bir topluluğun bir travmayı bu kadar uzun süre yaşayacak kadar ‘hafızasına sadık’ olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta travmaların kalıcı izleri modern toplumlar için söz konusu olabilir. 12 Eylül gibi toplumsal bir dümdüz oluş bile memleketin zihninde hatırı sayılır bir travma yaratmamışken, 75’teki bir mağlubiyetin Beşiktaş’ta derin izler bıraktığını düşünmek pek olası gelmiyor bana...
__________________ iLk ÇıĞLıĞıM SoN NeFeSiM TeK AşKıM BEŞİKTAŞ'ım.... HeRşEyİn BiR sOnU vAr AmA BEŞİKTAŞ SeVgİsİnİn AsLa...! | ||
![]() | ![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |