|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
18-04-2008, 23:35 | #1 | ||
Tecrübe Puanı: 26 |
Merhabalar arkadaşlar, Öncelikle buradan sesimi duyurmak ve sizleri bir konu hakkında bilgilendirmek istedim. Benim başıma yeni geldi ve kötü bir tecrübe oldu benim için. Aramızdaki arkadaşlardan gerek iş, gerek tatil amaçlı ulaşım araçlarından uçağı kullanmış olanlar veya kullanacak arkadaşlar vardır. Şimdi yazdıklarım benim başımdan geçen ve güvenle özenerek seçtiğimiz, milli gurur olarak sandığımız bir Türk firmasında yaşanmıştır. Ve bu firma bir Türk vatandaşı (belkide çok Türk vatandaşı)'nı gerek maddi gerek manevi olarak mağdur bırakmakta 10 numara bir boyut göstermiştir. Evet bu firmanın ismi TÜRK HAVA YOLLARI.. Öncelikle başımdan geçen olayı anlatayım. Yurtdışı dönüşümde havaalanında valizimi almamla birlikte gördüğüm ilk şey (valizimin kilidinin kırılması) ve içinden alınan fotoğraf makinem. Benim için manevi bir değer taşıyan fotoğraf makinemin tutanağını hemen tutturdum. Ve Türk Hava Yolları tutanağımı incelemeye başladı. Bir sürü yazışmalar yaşadık. Onlara sorularımı ve düşüncelerimi ilettim... (Uçağa biniş-iniş saattim belli, hangi personel nerede ne yapmış belli ve en önemlisi valizimi verdiğim andan itibaren cd kayıtları, kamera kayıtları olması gerekmezmi veya yer hizmetinde çalışan anlaşmalı firma başında kendi personelleri bulunmuyormu) gibi sorular. Ve ısrarla fotoğraf makinesinden ziyade içindeki fotoğraflar benim için daha önemliydi dedim. Mağdurum sözüme hiçbir olumlu bir yanıt alamadım. Neymiş efendim, değerli eşyalarınızı yanınıza alsaymışınız... Sizce bu normalmi, bu doğrumu? Biletin üzerinde yazıyormuş eşyalarınızı almanız için 8kg yer ayırmışlarmış.. Sizlere soruyorum arkadaşlar, güvenle teslim ettiğiniz valizi sizler nasıl almak istersiniz? Valizinizin içinde değerli bir eşya olmasa bile bunun ismi, insanların özeline tecavüzde olmuyormu? Kimi insan vardır ki yırtık iç çamaşırı bile onun için maneviyat sayılabilinir. Ama yurdum insanını böyle saçma 2 cümlelik kelimelerle kandırmasını öğrenmiş firmalar. Garantili malda bile garantiyi inkar edip kabul etmeyen firmalar var. Burada link vermek doğrumu bilmiyorum ama şikayetvar sitesinde valizinden çalınmış birçok mağdur insanımız bulunmakta ve çoğuda cevapsız kalmış bir şekilde.. Ve siz siz olun, firmaların dikkatsiz ve tedbirsiz davranışlarından kaynaklanan, güzel bir iş toplantısı veya güzel bir tatil dönüşünü zehir ettirmemek için önlemlerinizi alın. Sonuç olarak ben mağdur kaldım, sizlerde kalmayın... Saygılarımla
__________________ Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .! | ||
|
18-04-2008, 23:38 | #2 | ||
Tecrübe Puanı: 26 | Ve birazda bilgilendirmek amaçlı alıntılar ekliyorum... Havayolu taşımasında bagaj hasarı halinde yapılması gerekenler Turizm ve hava taşımacılığında yüksek sezonun arifesindeyiz. Havayolu yolcu trafiğinin artmaya başladığı ve turizm sezonuna girildiği günlerde, arzu edilmemesine rağmen yolcu bagajında hasar, kayıp ve gecikmelerle ilgili yolcu yakınmaları artacaktır. Bu nedenle geçen yıl yine bugünlerde değişik başlık altında, ancak içeriği yaklaşık olarak aynı olan bu yazımızı bazı ilavelerle tekrar yayınlanmasında yarar olduğunu düşündüm. Bilindiği gibi, iç hat uçuşları ile yapılan hava taşımacılığı esas olarak 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu (TSHK) ve bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Türk Ticaret Kanununun(TTK) hükümlerine tabidir. Sivil Havacılık Kanununun 121. ve Ticaret Kanununun 781. maddeleri hükümlerine göre, taşıyıcı havayolu, yolcunun kaybolan bagajından veya bagajda meydana gelen kayıp ve hasardan sorumludur. TSHK 121.madde hükmüne göre “Tescil ettirilmiş bagaj veya yükün kaybı veya zarara uğraması halinde, zarara sebebiyet veren olay, havayolu ile taşıma sırasında meydana gelmiş ise zarardan taşıyıcı sorumludur.”. Bu madde metninde yer alan tescil kelimesi, bagajın check-in işlemi sırasında havayolu yetkilisine beyan edilip bagaj kuponu ile kayıt alına alınması işlemi için kullanılan kelimedir. Bagajın tescil edilmiş olduğu, ileride kayıp halinde bu kupon ile kanıtlanacaktır. Bu nedenle bagaj kuponunun yolculuk sona erip, bagajlar teslim alındıktan sonra dahi bagaj ve içerisindeki eşyalarda herhangi bir hasar veya eksiklik olmadığından emin olana kadar saklanması gerekir. TSHK 121. maddeden başka, TTK 781/1. madde hükmüne göre de eşyanın kendisine teslim edildiği tarihten gönderilene teslim olunduğu tarihe kadar geçen müddet içinde uğradığı ziya ve hasardan taşıyıcı sorumludur. Uluslar arası havayolu taşımaları, halen dünyanın bir çok ülkesinin taraf olduğu 1999 tarihli Montreal Konvansiyonu hükümlerine ve Türkiye’ye veya Türkiye’den yapılan uluslararası havayolu taşımaları ise Türkiye’nin halen 1999 Montreal Konvansiyonunu onaylamamış olması nedeniyle, Varşova Konvansiyonu hükümlerine tabidir. Varşova Konvansiyonunun 18/1. maddesinde “Taşıyıcı, kabul edilmiş herhangi bir bagaj veya eşyanın tahribi veya kaybı veya zarar uğraması halinde doğan zarardan sorumlu olacaktır; ancak zarara sebep olan olay havayolu ile taşıma sırasında meydana gelmiş olmalıdır.” denilmektedir. Türkiye’de ve Varşova/Lahey Konvansiyonu ile 1999 Montreal Konvansiyonunun uygulama sahasına giren bir çok ülkede (ABD ve AB ülkeleri de dahil olmak üzere), bagaj kaybı, hasarlanması veya geç teslimi nedeniyle, bu hasar, kayıp, eksiklik veya gecikme nedeniyle ilgilisinin ayrıca maddi ve manevi tazminat hakkı da bulunmaktadır. Özellikle Türk Mahkemelerinin ve Yargıtayımızın, ABD mahkemelerinin, AB üyesi ülke mahkemelerinin yerleşmiş uygulamaları vardır. Bu konuda Gökyüzü Haberci’de daha detaylı açıklamalarımızı içeren yazılarımız daha önce yayınlanmıştır. Daha geniş bilgi edinmek isteyen okuyucuların Gökyüzü Haberci’nin eski sayılarından bu konudaki açıklamalarımıza ve mahkeme kararlarının tarih ve sayılarına ulaşmaları mümkündür. Hem ulusal hem de uluslararası mevzuatta, havayolu taşıyıcısının, taşınmak üzere teslim aldığı kayıtlı bagajın, havayolu ile taşıma sırasında uğrayacağı zarardan sorumlu olacağı böylece saptanmaktadır. Uçuş sonrası bagajını almak istediğinde, bagajı hiç teslim edilmeyen veya hasarlı teslim edilen yolcunun, durumu derhal havaalanındaki havayolu taşıyıcısına ihbar ederek bildirmesi gerekir. Özellikle hasarlı bagajın veya yükün, bunları teslim almaya yetkili kişi tarafından itiraz edilmeden kabulü, bagajın veya yükün taşıma belgesine (bilete, hava yük senedine) uygun olarak ve iyi durumda teslim edildiklerine karine teşkil eder. (TSHK 128/1). Bu özellikle bagajdaki hasarın dışarıdan ilk bakışta görülebilecek durumda olması hali için söz konusudur. Harici muayene ile anlaşılamayan, ancak daha sonra yapılacak bir muayene ile anlaşılabilecek olan hasar veya kayıplarda ise, teslim almaya yetkili kişi tarafından hasarın veya kayıbın öğrenilmesinde derhal ve teslimlerinden itibaren yolcu bagajı için en geç yedi gün içinde ve yük için en geç ondört gün içinde taşıyana (havayoluna) ihbarda bulunulması gerekir. (TSHKmd. 128/2) Bu ihbar süreleri uluslararası uçuşlarda Varşova Konvansiyonunun 26/2.maddesine göre; hasar halinde, teslim almaya yetkili kişinin, hasarın farkedilmesinden sonra derhal taşıyıcıya şikayette bulunması ve bu şikayetin, bagaj için alınışından itibaren en geç üç gün ve yük için en geç yedi gün’dür. Bagajın gecikmesi halinde, yolculuğun sona ermesinden sonra ise, bu ihbar süresi, iç hat uçuşlarında TSHK.128/2.maddenin son cümlesinde yirmibir gün ve uluslararası uçuşlarda ise Varşova Konvansiyonunun 26/2.maddesinin son cümlesine göre ondört gün’dür. Bagajda hasar ve kayıp olduğu veya gecikme halinde ne yapılacak? Öncelikle bagajda hasar, kayıp veya gecikme söz konusu ise ve harici muayene ile ilk bakışta bu hasar veya eksiklik anlaşılıyorsa veya bagaj hiç gelmemiş ve alınamamışsa, öncelikle havaalanında havayolu taşıyıcısının “kayıp eşya” bürosuna veya kontuarına kupon ve biletle başvurarak, hasar veya eksiklik veya kayıp taşıyıcısının yetkilisine bildirilmelidir. Bu sözlü bildirim üzerine, havayolunun kayıp eşya bildirimlerini kabul ettiği formun doldurulmasını ve bir nüshasının imzalanıp kendisine verilmesini talep etmeli ve verilmemesi halinde ısrarcı olunmalıdır. Bu form birlikte veya duruma göre sadece havayolu yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra alınmalıdır. Bu tür bir yazılı belge düzenlenemiyorsa, TSHK 128/3 ve Varşova Konvansiyonu 26/3. madde hükmüne göre, taşıma belgesi (yük senedi veya bilet) üzerine de yazılarak ihbarda bulunma gereği yerine getirilmiş olur. Genellikle taşıyıcı havayolunun yetkilisi, hasar veya kayıp veya gecikme ihbarını aldıktan sonra, bu formu verirken durumu şirketlerinin yetkilileri tarafından araştırılacağı ve inceleneceği ve yolcu ile temas kurulacağı bildirilmektedir. Bagajın tamamen kaybı söz konusu olduğunda, bagajın uçağa hiç yüklenmemiş olması veya yanlışlıkla başka bir uçağa yüklenerek başka bir alana gönderilmiş olmasının araştırılıp, kayıp bagajın bulunması halinde bagaj daha sonra yolcuya teslim edilmektedir. Veya bagaj kayıp ise ve bulunamıyorsa, havayolu taşıyıcısı yolcuya başka bir form göndermekte ve kaybolan bagajdaki eşyaların bir listesini ve değerlerini istemektedir. Bu takdirde bagajda kaybolan eşyaların listesi ve değerleri bildirildikten sonra makul bir süre içerisinde, yolcuya tazminat ödemesi genellikle AB ülkelerinde yapılmaktadır. Ülkemizde sık sık duyduğumuz ise genellikle tazminat ödemesinin reddedildiği veya başka savunmalarla tazminden kaçınıldığıdır. Bagajın kaybolmaması, ancak hasarlı olması halinde ise havaalanında havayolunun yetkilisi ile hasarın veya bagajdan kaybolanların neler olduğunun bir tutanakla (Property Irregularity Report) tespiti gerekir. Havayolu yetkilisi böyle bir tutanağın tanzimini kabul etmez ve reddederse, bagajdaki hasarın (yırtılma, parçalanma vs gibi) ve varsa kayıp eşya beyanının aynı yerde bulunan diğer yolcular, polis memuru, gümrük memurları veya havaalanı çalışanlarının katılımıyla bir tutanakla tespiti ve havayolu yetkilisinin imzadan çekindiğinin (imtina ettiğinin) de tutanağa yazılması ve hazır bulunanlarca imzalanması ve hasarlı bagajın ve eşyaların fotoğraflarının çekilmesi, ileride açılacak olan muhtemel bir tazminat davasının delilleri olacaktır. Bagaj teslim alınıp gidildikten daha sonra, bagaj açıldığında hasar veya kayıp öğrenilirse bu takdirde en seri vasıtayla, yukarıda belirtilen süreler içinde taşıyıcıya hasar, kayıp veya gecikme ihbarları yazılı olarak yapılmalıdır. Bu ihbarın iadeli taahhütlü posta, APS, faks (gönderi teyit raporu alınmak şartıyla), postaneden gönderilebilecek elektronik mektupla veya bizzat giderek veya noter vasıtasıyla yapılması gerekir. Bazen taşıyıcının havaalanındaki ofisine, iniş saatinde kapalı olması nedeniyle, hemen yapılması gereken ihbarların yapılması mümkün olmamaktadır. Bu durumda havayolu taşıyıcısının, alandaki ofisinin kapalı olduğunun alan yetkilileri veya güvenlik görevlileri ile birlikte bir tutanakla tespit edilmesi ve akabinde faks veya PTT vasıtasıyla yukarıda belirtilen iletişim vasıtaları kullanılarak gerekli ihbarın yapılması tavsiye olunur. Yolcunun taşıyıcıya yaptığı ihbardan sonra, havayolu tarafından yolcu tazminat talebinin değerlendirilmesi için, belgelerini ve tutanakları ibraz edilmeye çağrıldığında, havayoluna verilecek olan belge, bagaj kuponu, bilet, hasar tutanağı ve diğer belgelerin tam bir fotokopisinin alınması ve bir yazı ekinde sunulması ve yazının ikinci nüshasına yazı ve eki belgelerin aslının alındığının yazılarak ve havayolu yetkilisi tarafından imzalanması karşılığında verilmesi tedbirli bir davranış olur. Zira ileride taşıyıcı, ödemede bulunmayı reddederse veya ödememekte direnirse yargı yoluna başvurulduğunda, zararınızı ve iddianızı mahkemeye kanıtlamak için ihtiyacınız olacak olan bu belgelere ulaşamayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen sürelere uyulmaması halinde, taşıyıcının hileli davranması hali hariç olmak üzere, taşıyıcı aleyhine dava açılamayacaktır. (TSHK 128/son) Taşıyıcının hileli davranışlarıyla sürenin geçirildiğini iddia edecek olan yolcunun, bunu kanıtlaması gerekecektir. Alıntı: Gökyüzü Haberci
__________________ Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .! | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |