D vitamini kanser riskini azaltıyor | | ABD'de yapılan iki ayrı araştırmada, D vitamininin meme kanseri riskini yüzde 50 ve kalın bağırsak (kolorektal) kanserini de yüzde 66 azalttığı belirlendi. San Diego'daki California Üniversitesi Moores Kanser Araştırma Merkezi'nde değişik dozlarda D vitamini verilen 1750 denek üzerinde yapılan ilk araştırmada, kanında en yüksek oranda (mililitre başına 52 nanogram) D vitamini bulunanların en düşük meme kanseri riskine sahip oldukları tespit edildi. Dr. Cedric Garland, "Günde 2000 uluslararası ünite (mililitrede 46 nanogram) D vitamini alanlarda ve günde 10 ila 15 dakika güneşte kalanlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azalması sağlanabilir" diye konuştu. Bir başka araştırmada da D vitamininin kolorektal kanser riski üzerindeki etkileri gözlendi. Araştırmayı yapan Dr. Edward Gorham, günlük mililitre başına 13 ila 34 nanogram D vitamini alanlarda kolorektal kanser riskinin yarıya indiğini söyledi. "Risk, mililitreye 46 nanogram D vitamini alarak üçte iki oranında azaltılabilir" diyen Dr. Gorham, bu seviyeye ulaşmak için günde 10 ila 15 dakika güneşlenmenin gerektiğine de işaret etti. Yağda eriyen vitamin türlerinden D vitamini, insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. D vitamini, ısıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. Yüksek miktarlarda alınması zehirlenmelere sebep olabilir. |