Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tarih

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-02-2007, 11:55   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Eski Mısır

TARİH

Eski Mısır yaklaşık üç binyıl varlığını sürdürdükten sonra, İ.S. 395'te Bizans egemenliği altına girerek Hıristiyanlığı yada Kıptiliği benimsedi ama Hıristiyanlar ve Araplar, bu son derece gelişmiş uygarlığın izlerini silemediler.
İ.S.VI. yy'da imparator İustinianos, Philai'deki İsis Tapınağı'nı (Hıristiyan mısır'daki son pagan merkezi) kapattırınca, dünyanın en eski uyarlığı sayılan bu uygarlığın üstüne bütün kapılar kapanmış oldu.
Daha sonra Fransız Jean-François Champollion'un hiyeroglif yazılarını incelemesi ve dolayısıyla o tarihe kadar karanlıkta kalmış birçok soruya ışık tutması sonucunda Eski Mısır uygarlığıyla ilgili pek çok şey öğrenildi.
XIX. yy'a kadar, Mısır tarihi Eski Yunan yazarlarının, özellikle de Herodotos, Sicilyalı Diodoros ve Stranbon'un yazdıklarından öğreniliyordu; ayrıca Mısırlı rahip Manethon'un Aigyptiake adlı yapıtından da yararlanılıyordu; Manethon bir Mısır tarihi yazmaya girişmiş ve Mısır firavunlarını 31 sülalede toplayarak bir firavunlar listesi yapmaya çalışmıştır.Bu bölümleme modern bilinler tarafından her zaman kullanılmıştır.Günümüzde Eski Mısır bilimi (ejiptoloji) henüz çok yeni bir bilim dalıdır, ama incelediği yazıtlar ve arkeoloji gereçleri o kadar zengin ve o kadar çeşitlidir ki, daha şimdiden Tarihöncesi dönemden Hıristiyanlık dönemine kadar Eski Mısır uygarlığının ve tarihinin ana hatları
çizilebilir, en özgün yanları belirtilebilir.İ.Ö. 3000'e doğru, Mısır'ın yazılı tarihinin başladığı sıralarda, uyarlığın bütün öğeleri bir araya toplanmıştı: Ülke Nil'in suladığı bir toprak şeridi üstüne kurulmuştu ve ırmağın taşkın sularıyla besleniyordu; güneş her gün ışıklarıyla çevreye iyilik saçıyor, Afrika kökenli beyaz halk sulama kanallarının bakımıyla uğraşıyor ve huzurunu sağlayan doğal öğelere tapıyordu.Mısır halkı daha tarihsel döneminin başlangıç yıllarında kendine özgü bir dinginlik edinmişti; bu durum biraz da siyasal sistem, dinsel özellikler, dil ve yazıyı koruma kaygısından kaynaklanıyordu.Eski Mısır yalnızca, şaşmaz ve düzenli bir firavunlar dizisi değil, ama eksiksiz bir uygarlığın serüveni görünümünü taşıyordu.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:56   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Eski Mısır'da hükümdar ve ülkenin mutlak efendisi. Eski Mısır dilindeki Per-aâ'dan gelen firavun sözcüğü, önceleri krallık sarayını belirtirken, XXII. Sülale döneminde (İ.Ö. 950-İ.Ö. 730) bu sarayın sahibi, yani Mısır kralı da bu adla anılmaya başlanmış, bu anlamıyla sözcük, ilk olarak ibraniler tarafından yaygın olarak kullanılmıştır

-----------------------------

PİRAMİTLER

Krallık ailesinin lahitlerini barındırmak amacıyla yapılan piramitler (Yunanlıların bir pasta adından esinlenerek verdikleri ad) Mısır'da çok eski tarihlerde ortaya çıktı ve Eski İmparatorluğun (III.-VI. sülale, İ.Ö. 2780-2380) belirgin anıtları olarak kaldı.
Piramitlerin biçimi bir simgedir; Gerçekten de kenarları basamaklar halinde olduğunda piramitler ölü kralın ruhunun, babası Ra'ya yani, Güneş'e kavuştuğu merdiveni belirtir; daha sonraları kenarları düz yapılmaya başlandığında piramitlerin bulutların içinden geçerek eğimli biçimde düşen güneş ışınları demetinin taşlaşmış bir görüntüsünü simgelediği bilinir.Piramit ölü kral için yaptırılan mimari bütünün en önemli bütünüydü.Çevresinde anıtsal bir duvar vardı; yanındaysa ölü tapınakları yer alıyordu.Piramitlerin başlangıçta çok büyük olan boyutları Eski İmparatorluk döneminde yavaş yavaş küçüldü ve Orta İmparatorluk'ta belirli bir ölçüde kaldı.Yeni İmparatorluk dönemindeyse piramitler kral mezarı olarak
ortadan kalktı.
III. sülalenin kurucusu olan kral Zoser'in piramidi bilinen ilk piramittir.Kahire'nin 28 km güneyinde Sakkara yaylasında eski başkent Menfis (Memphis) yakınında yükselen bu piramit, firavunun emri üzerine mimar İmhotep tarafından gerçekleştirildi.İmhotep piramit biçimindeki ilk kral mezarını ortaya attı ve bu gelenek, firavunlara tanınan bir ayrıcalık olarak kaldı.Dört bir yanındaki altışar geniş taş basamağıyla dev bir merdiven gibi görünen Zoser piramidi 109m eninde 121m boyundaki dikdörtgen bir taban üstünde yükseliyordu (61m).

  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:56   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Piramidin altında, kayalar içine derin biçimde oyulmuş ve mavi fayans karolarla süslü ölü odaları bulunuyordu.Bu basamaklı piramit, 1600m uzunluğunda ve 10,5m yüksekliğinde görkemli bir duvarla kuşatılan on beş hektarlık merkezinde yer alır.Kralın bu "ebedi konutu"nda törenlerinin kutlanmasına yarayan çeşitli ek binalar da, günümüzde Mısır'ın en etkileyici arkeolojik sitelerinden biri olan bu anıtlar bütününün içinde yer alıyordu.
Piramit yapımında bundan sonraki aşama Sakkara'nın 19 km güneyinde Medum sitesinde IV. Sülalenin ilk firavunu Snefru tarafından yürütüldü.Başlangıçta sekiz basamaklı olan mezar, basamakları doldurtarak tabandan tepeye kesiksiz eğim halinde yükselen dümdüz dört kenarı elde eden Snefru tarafından tam bir piramide dönüştürüldü.Snefru için, Sakkara yakınında Dahşur'da iki piramit daha dikildi









  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:56   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

AŞAĞIDA BİNLERCE OLARAK SAYILABİLECEK MISIR TANRILARININ EN GÜÇLÜLERİNDEN
BİRKAÇ ÖRNEKLER VERDİM.İNANÇLARA GÖRE İLK TANRI 'ATUM'DUR VE BÜTÜN TANRILARIN BABASI SAYILIR.

ATUM:İMPARATORLUK TANRISI
ANUBİS:ÖLÜLER TANRISI
SEKMET:SAVAŞ TANRISI
HATOR:NEŞE VE AŞK TANRIÇASI
HORUS:GÖK VE IŞIK TANRISI
THOTH:İLİM TANRISI
PTAH:SANATÇILARIN TANRISI
OSİRİS:YERALTI VE ÖLÜLER TANRISI
İSİS:BEREKET TANRIÇASI
MAAT:ADALET TANRIÇASI
RA:GÜNEŞ TANRISI
SETH:ÇÖL TANRISI
AMON:GÖK TANRISI


-----------

PİRAMİT

Piramitler denince çoğu insanın aklına Gize'deki üç büyük piramit gelir.Ancak Mısır'da çok daha fazla vardır.Bunlar da Piramit çağı diye adlandırılan Dördüncü sülaleden Altıncı sülaleye kadar olan zaman diliminde yapılmıştır.
Üçüncü Sülale döneminde ilk basamaklı piramitler ortaya çıktı.Bunların şum zamana kadar korunanlarının en büyüğü Firavun Zoser'in
Saqqara'da yaptırdığıdır.Bunun mimarının Zoser'in veziri,papaz İmhotep olduğu bilinmektedir.Daha sonra dördüncü sülaleden KralSnefru,basamakları terketmiş ve son piramit şeklini meydana getirmiştir.Yukarı Mısır'da iki büyük piramit inşaa etmiştir.Keops ise babasının yaptırdıklarının çok uzağında Gize'de
bildiğimiz en büyük piramidi yaptırmıştır.Peki neden?Mezar hırsızlarından
korumak için değil kuşkusuz.Çünkü piramitler hırsızları korkutacağına görkemi boyutlarıyla onları daha çok çekmiştir.Ayrıca dördüncü sülalenin piramitleri (Khufu,Khafra,Menkaura,Kızıl ve Çarpık Piramit)diğerlerinkinden çok daha sağlam ve büyükyürler
ama diğer sülalelerin piramitlerinde birçok hiyeroglif olmasına rağmen onlarda hiç yoktur.Robert Bauval'a göre bunlar bir 'master plan'ın parçasıdır.Eski Mısırda Firavunların ölünce gökyüzünde yıldızlardan oluşan 'Duat' adlı bir bölgeye gideceğine inanılırdı.Bauval'da elindeki kanıtlarla Dördüncü Sülalenin Piramitlerinin bu bölgeyi yani 'Orion ve Hyades' takımyıldızlarının konumlarına göre yapıldığını öne sürmektedir.


  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:56   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Eski Mısır'da esas olarak çok tanrılı bir din vardı ve bu din binlerce yıl hüküm sürmüştü.Halk hükümdarları geçerken "Ey biz canlıların tanrısı, yaşa, varol !" diye tezahürat yapardı. Yani hükümdarlarına (Firavun) ilahlık atfetmek gibi çok yanlış bir inanca sahiplerdi. Firavun, Tanrı'nın oğlu veya doğrudan doğruya yeryüzünde yaşayan bir nevi tanrı gibi kabul ediliyordu.
Firavunların saltanatı 3000 yıldan fazla sürdü ve bu arada otuz hükümdar sülalesi birbirini izledi. M.Ö. 1364 yılına gelindiğinde 18'inci sülaleden Ameophis IV (Akheneton) tahta çıktı. Bu sırada Mısırlılar başta Amon (Güneş Tanrısı) olmak üzere birçok tanrıya tapıyorlardı.
Tahta çıktıktan 5 sene sonra 41 yaşında iken kendisinde çok büyük bir manevi değişiklik hasıl oldu. Tanrı'nın bir, isminin ise Aton olduğunu halkına ilan etti. Tapınaklardaki bütün putların kırılmasını, duvarlardaki tanrı (!) isimlerinin kazınmasını emretti. Ameophis (İmparatorluk tanrısı Amus razı olsun) olan adını Akheneton (Aton'un hadimi, yani hizmetkarı) olarak değiştirdi. Mısır'da o asırda halk tam 13 tanrıya inanıyordu.
Akheneton'un inandığı ve halkının da inanmasını istediği tanrı, kendi ifadesine göre, yalnız Mısırlıların değil, bütün insanların, bütün kainatın tanrısı idi. Güneş'i, Ay'ı, yıldızları yaratan "O" idi.
Akheneton, eski inancın baş şehri olan Teb şehrine karşılık yeni bir başkent kurdu ve adına "Aton'un ufku, Aton'un çevresi" anlamına gelen Akhetaton dedi. Ölünceye kadar bu şehirde yaşadı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:57   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Akheneton'un bir şiiri
Tanrı uludur, birdir, tektir.
Ondan başkası yoktur.
Bir tanedir,
O'dur her varlığı yaratan
Bir ruhtur Tanrı, görünmeyen bir ruh...
Ta başlangıçta vardı Tanrı,
Tek varlıktı o.
Hiç birşey yokken o vardı.
Herşeyi o yarattı (...)
Ezelden beri süregelen varlığı,
Ebediyete kadar sürecek,
Gizlidir Tanrı, kimse görmemiştir onu.
İnsanlara ve yarattıklarına sır kalır her zaman.


Mısır'da adetler
Eski Mısır'a yaşlı bir adam gençlerin bulunduğu bir yere gelince gençler oturdukları yerden kalkmak zorundaydılar. Erkekler sünnet oluyorlardı. Domuz eti yemek günahtı. Tapınağa girmeden önce el ve ayaklarla yüz belirli bir ritüele uygun olarak yıkanıyor, yani abdest alınıyordu. Cinsel ilişkiden sonra da mutlaka yıkanmak lüzumu vardı (gusül abdesti).
Hz. Yusuf'un Akheneton'dan önce Mısır'a yaşadığını biliyoruz. Demek ki Akheneton'un ortaya çıkmasını, Hz. Adem'den beri süregelen ve Hz. İbrahim'le devam eden ve son peygamber Hz. Muhammed'e (sav.) kadar uzanan o tek kaynağa bağlamak akla daha yatkın olacaktır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:57   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Akheneton'a karşı ayaklananlar
Akheneton'a ilk karşı çıkanlar ve bu yeni inancı beğenmeyenler; din adamları yani rahipler oldu. Bunlar eski sistemin devamından çıkar sağlıyorlardı. Mısır halkından bir kısmını da arkalarına alarak firavunu dinsizlikle suçladılar.
Akheneton öldükten sonra yerine geçen Tutankhaton, rahiplerin isteklerine boyun eğdi. Adını Tutankhamon (Bazı kitaplarda Tutankamon olarak geçer) yaparak, başkenti eski yerine taşıdı ve eski din tekrar serbest oldu. Hz. Musa gelene kadar batılın hükmü Mısır'da sürecektir.
ESKİ MISIR'DA İKİ ÜLKENİN YÖNETİCİSİNE(YUKARI VE AŞAĞI MISIR)FİRAVUN DENİRDİ.BUNLAR ÜSTÜN KİŞİLİKLERDİ.TAPINAKLAR İNŞAA EDERLER VE
TANRILARLA İYİ İLİŞKİLER KURMAYA ÇALIŞIRLARDI.BÖYLECE MISIR HALKININ
BOLLUK VEBEREKET İÇİNDE YAŞAYACAĞINA İNANILIRDI.
MISIR'IN EN BÜYÜK FİRAVUNU II.RAMSES'Yİ.60 YILA YAKIN BİR SÜRE
İKTİDARDA KALDI VE ÜLKESİNİ ÇOK İYİ YÖNETTİ.AYRICA EN BÜYÜK FİRAVUNLARIN
SONUNCUSU OLDU.ONDAN SONRA GELENLER ONUN KADAR BAŞARILI OLAMADI AMA ÖYLE OLMAK İÇİN KENDİLERİNE SÜREKLİ RAMSES ASINI KOYDULAR:3.RAMSES,4.RAMSES
GİBİ.MISIR'IN GÜNÜMÜZDEKİ EN BİLİNEN FRAVUNU İSE TUTANKAMON.ASLINDA SADECE
TAHMİNEN 9 YIL İKTİDARDA KALDI AMA KRALLAR VADİSİNDE MEZARI SOYULMAMIŞ
TEK FİRAVUN OLDUĞU İÇİN ALTIN MASKESİYLE VE HAZİNELERİYLE ÜNLÜDÜR.BU MEZARI VADİDE YILLAR SÜREN ÇALIŞMALARININ SONUNDA 4 KASIM 1922 DE İNGİLİZ
ARKEOLOG 'HOWARD CARTER'BULMUŞTUR.


--------------
  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:57   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

AŞAĞIDA BİNLERCE OLARAK SAYILABİLECEK MISIR TANRILARININ EN GÜÇLÜLERİNDEN
BİRKAÇ ÖRNEKLER VERDİM.İNANÇLARA GÖRE İLK TANRI 'ATUM'DUR VE BÜTÜN TANRILARIN BABASI SAYILIR.

ATUM:İMPARATORLUK TANRISI
ANUBİS:ÖLÜLER TANRISI
SEKMET:SAVAŞ TANRISI
HATOR:NEŞE VE AŞK TANRIÇASI
HORUS:GÖK VE IŞIK TANRISI
THOTH:İLİM TANRISI
PTAH:SANATÇILARIN TANRISI
OSİRİS:YERALTI VE ÖLÜLER TANRISI
İSİS:BEREKET TANRIÇASI
MAAT:ADALET TANRIÇASI
RA:GÜNEŞ TANRISI
SETH:ÇÖL TANRISI
AMON:GÖK TANRISI


-------------------

İRAMİTLERİN GİZEMİ
Piramitler denince çoğu insanın aklına Gize'deki üç büyük piramit gelir.Ancak Mısır'da çok daha fazla vardır.Bunlar da Piramit çağı diye adlandırılan Dördüncü sülaleden Altıncı sülaleye kadar olan zaman diliminde yapılmıştır.
Üçüncü Sülale döneminde ilk basamaklı piramitler ortaya çıktı.Bunların şum zamana kadar korunanlarının en büyüğü Firavun Zoser'in
Saqqara'da yaptırdığıdır.Bunun mimarının Zoser'in veziri,papaz İmhotep olduğu bilinmektedir.Daha sonra dördüncü sülaleden KralSnefru,basamakları terketmiş ve son piramit şeklini meydana getirmiştir.Yukarı Mısır'da iki büyük piramit inşaa etmiştir.Keops ise babasının yaptırdıklarının çok uzağında Gize'de
bildiğimiz en büyük piramidi yaptırmıştır.Peki neden?Mezar hırsızlarından
korumak için değil kuşkusuz.Çünkü piramitler hırsızları korkutacağına görkemi boyutlarıyla onları daha çok çekmiştir.Ayrıca dördüncü sülalenin piramitleri (Khufu,Khafra,Menkaura,Kızıl ve Çarpık Piramit)diğerlerinkinden çok daha sağlam ve büyükyürler
ama diğer sülalelerin piramitlerinde birçok hiyeroglif olmasına rağmen onlarda hiç yoktur.Robert Bauval'a göre bunlar bir 'master plan'ın parçasıdır.Eski Mısırda Firavunların ölünce gökyüzünde yıldızlardan oluşan 'Duat' adlı bir bölgeye gideceğine inanılırdı.Bauval'da elindeki kanıtlarla Dördüncü Sülalenin Piramitlerinin bu bölgeyi yani 'Orion ve Hyades' takımyıldızlarının konumlarına göre yapıldığını öne sürmektedir.

-------------------------
  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:57   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MISIR MEDENİYETİ


Mısır Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alır.Büyük bölümü çöllerden oluşmaktadır.Herodot'un da dediği gibi:'Mısır Nil'in armağanıdır.'Nil'in yaşanılabilir alanı iki ana bölgede toplanabilir:biri Nil'in böğazlardan ve çöllerden geçerek suladığı upuzun şeriy,diğer de Akdeniz2e dökülürken oluşturduğu deltadır.Bu iki bölgeye her zaman Yukarı ve Aşağı Mısır denmiştir ve bu iki yoprağın karakterleri birbirinden çok farklıdır.
Toprağın doğal nedenlerle bölünmüş olması Yukarı Mısır'la Aşağı Mısır'da iki ayrı krallığın gelişmesine yol açmıştır.Bu iki krallığın tarih öncesi çağlarda nasıl ilişkiler içinde olduğu bilinmese de arkeologlar bunların M.Ö. 3100 yıllarında güçlü Yukarı Mısır Kralı Menes tarafından birleştirildiğini sanmaktadırlar.Birinci sülaleyi böyle kurduğu söylenir.
Genelde bu tarih Mısır Medeniyetinin başlangıcı olarak kabul edilir.Ama ne zaman kurulduklarını veya nerden geldiklerini hiç bir ders kitabı yazmaz.Bazı araştırmalara göre Maya Uygarlığı ve Mısır Uygarlığı birbirine
çok benzemektedir.Bu kadar birbirine uzak olan ülkelerin nasıl olup ta benzediklerini şöyle açıklayabiliriz:Mısırlıların kökenleri Mayalılara dayanmaktadır.Kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de bazı kaynaklar Mısırlıların M.Ö 10.000lerde bile varolduklarını söylemektedirler.
Mısırlılar çok tanrılı bir yıldız dinine inanmışlardır.Firavunların tanrıların elçileri olduklarını düşünürlerdi ve sadece firavunların öldüklerinde tanrıların yanına,gökyzünde 'Duat'denilen 'Orion'yıldız kuşağına gittiklerine inanılırdı.Firavunlar öldüğünde 'Krallar Vadisi' denilen yere gömülmeden önceki 70 günde ceset mumyalanır ve cenaze eşyaları hazırlanırdı.Mezara gömüldükten sonra Ölüler Tanrısı Anubis'in
ölen kişinin kalbini 'tarttığına'inanılırdı.Terazinin bir tarafına ölen kişinin kalbini,bir tarafına da hukuk tanrıçası'Maat'ı temsil eden bir tüy koyardı.Eğer kalp tüyden hafif gelirse o kişi yeraltı ve ölüler tanrısı Osiris'in cennetine giderdi,ama değilse kişinin ruhunun korkunç bir canavar tarafından yutulduğuna nanılırdı.







  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2007, 11:57   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

AMEN(Amon,Amun,Ammon,Amoun)

"Amen" "sakli olan" demektir.Teb'in bas tanrisidir.Esi Ame -net'le birlikte ilk tanrilardan biridir.Kutsal hayvanlari kaz ve koçtur.Orta Krallik döneminde sadece yerel bir tanriydi ama Tebliler Misir'a hakim olunca Amen önemli bir tanri oldu.18.Hanedan'dan itibaren Tanrilarin Krali oldu.Ünlü Amen tapinagi Karnak,dünyanin en büyük dinî yapisidir.Yeni Krallik boyunca Amen'in esi Mut olarak kabul edildi.Bu ikilinin çocugu Ay tanrisi olarak bilinen Khons(Chons)'tur.







AMEN-RA(Amon-Re)

Amen rahipleri tarafindan Yeni Krallik'a geçisi saglamasi için tasarlanmis karma bir tanridir.Bu Amen'in gücünü Ra'ya yansitir (veya tam tersi)





ANUBIS(Anpu,Ano-Oobist)

Anubis,Nephthys ve Seth'in(bazi efsanelere göre Osiris ve Isis'in) ogludur.Çakallarin mezarlar etrafinda dolasmasi nedeniyle çakal basli Anubis ölümle birlikte anilmistir.Ölen Osiris'i mumyaladigi için mumyalama tanrisi olmustur.Görevi tüm ölüleri korumak ve yüceltmektir.Bu yüzden mumyalamayla görevli kisiler Anubis maskesi takarlar.Ölen kisi diger dünyada yargilanirken ona yardim eder.

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:06 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580