Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tekstil Bölümü

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22-01-2007, 12:01   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dokuma Kumaş Analizinde Kullanılan Malzemeler ve Yapılan İşlemler

DOKUMA KUMAS ANALIZINDE KULLANILAN MALZEMELER
VE YAPILAN ISLEMLER
Dokuma kumaş analizleri; aynisi dokunması gereken bir kumaşın veya kullanım özellikleri belirlemek amacıyla herhangi bir dokuma kumaşı aşağıda adi gecen kumaş yapısı kriterlerini tespit etmek amacıyla yapılan bir dizi testtir. Kumaşın parametreleri denilen bu özellikler tespit edildikten sonra diğer dokuma üretim hesapları yapılarak kumaşın üretimine gecilebilir.
Kumas ozellikleri asagidaki parametrelerle belirlenmektedir.
a)Orgu(dokuma orgusu)
b)Çözgü ve atkı sıklıkları
c)Atki iplik cins ve numaralari
d)Cozgu ve atkinin kivrim orani
Kumas analizi ile ilgili bu parametrelerin tespiti icin yapilan islemler bu bolumde asagidaki basliklar altinda incelenbilir.
A- Dokuma kumas analizinde kullanilan malzemeler

a) Desen kağıdı
b) Lup
c) Igne
d) Cetvel ve mezura
e) Makas
f) Hassas terazi
g) Renkli kalemler

B-Kumas eninin tespit edilmesi
C-Kumas yuzunun tespit edilmesi
D-Kumasin atki ve cozgu yonunun tesbit edilmesi

E-Kumasin orgusunun tesbit edilmesive analizi
a- Orgu raporu
b- Baglanti noktasi
c- Iplik atlamalari
d- Orgunun analizi ve grafiklendirilmesi
e- Orgunun grafiklendirilmesi
f- Tahar plani yapilmasi,
g- Armur planinin yapilmasi.

F- Kumas birim agirliginin analizi

a) Kumas agirliginin tanimi
b)Kumaslarin metrekare agirligi
c)Kumasarin metretul agirligi
d)Kumasann yardakaresinin ons cinsinden agirligi

G-Kumasta iplik sikliginin tespit edilmesi

a)Atki sikligi

b)cozgu sikligi

H-Kumasi olusturan ipliklerin numaralarinin tespit edilmesi

I-Dokuma kumaslarda renk raporu tespiti

a)Cozgu renk raporu
b)Atki renk raporu

J-Elyaf analizi testleri

a)Yakma Testi
b)Boyama Testi
c)Kimyasal cozunurluk testi


1.1.DOKUMA KUMAS ANALIZINDE KULANILAN MALZEMELER
Dokuma kumas analizlerini yapabilmek icin asagidaki araclara gereksinim vardir . Bunlar;
Desen kagidi,
Lup,
Igne,
Renkli kalemler,
Cetvel,
Makas,
Hassas terazidir.
1.1.1.Desen Kagidi
Dokuma kumas orgulerinin, tahar planinin, armur planinin veya kumasin desen raporunun isaretlenerek gosterilmesi icin kullanilan ozel kareli kagitlara desen kagidi adi verilir. Desen kagitlari ince cizgilerle milimetrik karelere veya dikdortgenlere, kalin cizgilerlede buyuk karelere bo1unmuslerdir. Kucuk kareler cozgu ve atki ipliklerinin baglanti yaptiklari noktalari isaretlemek icin gereklidir.Buyuk kareler ise belirli sayida kucuk kareyi kapsayan ,hesaplamalarda kolaylik saglayan bolumlemelerdir.
1.1.2.Lup

Lup, iplikleri ve kumaşı incelemek için kullanılır. Bir büyüteç cami ile bunun tabaninda karşılık gelen ölçek ile birlikte bir bütündür.Kare seklinde ölçek degisik luplarda 0.5 cm ile 7 cm arasinda degisebilir.en cok kullanilan lup 1cm*1 cm veya 1inc * 1inc ile 5 cm *5cm acikliktadir. Acik lup kumasin uzerine konulur ve buyutecin camindan kumasa dogru bakilir.
1.1.3.Analiz Ignesi
Ozel olarak kumas analizinde kullanilmak uzere uretilmistir. Kalem tipinde bir
sapi ve bu sapa takilmis bir igneden ibarettir. Igne kismini kapali tutmak icin bir kapagida bulunur. kumas orgusunun analizinde iplikleri kumastan duzgunce ayirmak ve baglanti noktalarini takip etmek icin kullanilir. Ayrica siklik sayimi yapilirken lupla birlikte iplikleri sirasiyla takip etmek icin kullanilir.
1.1.4.Cetvel ve Mezura
Kumas eninin ve bazi kumas analizlerinde belli uzunluklarin kumasta olculmesi, isaretlenmesi icin kullanilan cizim ve olcum aletleridir. Bilinen klasik cetvel ve mezuralardan ozel bir farki yoktur.
1.1.5.Makas
Kumaştan bazi test parçalarının kesilip alinmasi icin kullanilir.

2. KUMAS ENININ TESPIT EDILMESI

Kumaş eni kumaş kenarının bir kenarindan diger kenarina olan uzakligidir.Kumas eni olcumu , kumas kenarina dik olarak ,genellikle kenar bolgesi haric olacak sekilde yapilir.Kumas eni olculurken kumas duz bir sekilde yayilmis olmali ,kirisikliklar,katlar olmamali ve gerilimsiz bir sekilde serilmis olmalidir..
3. KUMAS YUZUNUN TESPIT EDILMESI
Dokuma kumaslarda dokuma ,basma veya apre isleminde giyim esyasinin disi veya yuzu olmak uzere belirlenmis olan kumas yuzeyi dokuma kumasin yuzu olarak adlandirilir.Kumasin iki yuzu genellikle orguden veya yapilan apreden dolayi degisik olur.
4. KUMASIN ATKI VE COZGU YONUNUN TESPIT EDILMESI
Atki ve cozgu yonu tespit edilmek istenen dokuma kumasta kumas kenari belli ise atki ve cozgu yonunu tespit etmek kolaydir.Kumas kenarina paralel olan yon cozgu, kumas kenarina dik olan yon atki yonudur.Ancak kumas kenari belli degilse bazi genel kurallarla ve dokuma ozelliklerinden faydalanarak atki ve cozgii yonu bulunur.
a) Cozgu iplikleri, genel olarak atkiya gore daha fazla bukumludur.
b) Kumasta iki yondeki iplikler farkli kalinliktaysa ince iplikler genellikle cozgu iplikleridir.
c) Atkı iplikleri genelde tek katlidir.Çok katli iplik varsa çözgü ipliğidir.
d) Sardonlanmis kumaşlarda tüyler çözgü yönündedir.
e) Atkıda ve çözgüde renkli iplikler varsa daha fazla renkli iplikleri olan taraf çözgü yönüdür
f) Dokuma kumaşlar eğer elastik iplikler veya başka özel iplikler ve özel örgüler kulanilmadiysa atkı yönünde çözgü yönüne doğru biraz daha esnerler.
g) kumaşın iki yönündeki iplik sıklıkları farklı ise iplik sıklığı fazla olan taraf genellikle çözgü yönüdür.

5. KUMASIN ORGUSUNUN TESPIT EDILMESI VE ANALIZI

Dokunmuş kumaşların örgülerinin analizinin yapılabilmesi için öncelikle bazı
tanimlann bilinmesi gereklidir. Bunlar orgu raporu, bağlantı noktası iplik
atlamaları veya yüzmeleridir.

5.1.Orgu Raporu

Örgüde kullanılan bağlantılar ve renk açısından farklı şekillerde sıralanmış çözgü ve atkı ipliklerinin tekrar eden bolumu anlamında kullanılır. Dokuma kumaşlarda kumaş eni ve boyunca tekrar eden en küçük orgu birimine o kumaşın orgu raporu denir. Cozgu ve atkı iplik sayısı ile belirtilen ve atkı ile çözgü ipliklerinin örgüdeki bağlantılarının yani birbirleriyle ilişkilerini gösterebileceği en küçük alandır.
5.2.Bağlantı Noktası
Çözgü ve atkı ipliklerinin birbirinin altından ve üstünden çeşitli şekillerde geçmesiyle oluşan baglantilardir.Cozgu ipliklerinin ustten alta gectigi veya alt-tan ustte ciktigi yada ayni sekilde atki ipliklerinin hareket ettigi noktalar baglanti noktalaridir. Kumas olusumunun temeli bu baglanti noktalaridir.

5.3.Iplik Atlamalari

Dokuma kumas olusumunda, orgu yapisinda bir iplik iki veya daha cok ipligin uzerinden ve­ya iki veya daha cok ipligin altindan geciyorsa, buna iplik atlamasi denir. Eger bir iplik iki ip­ligin uzerinden geciyor ve ucuncu ipligin altin­dan geciyorsa, buna "ikili iplik atlamasi" denir. Mesela, besli iplik atlamasinda iplik bes ipligin uzerinden ve altincinin altindan gececektir

5.4.Orgunun Desen Kagidi Uzerine Aktarilmasi
Atki veya cozgu ipliklerinin birbirleri ile kesistigi yerleri gostermek icin desen kagidi adi verilen grafik kagidi veya kareli kagit kullanilir.Desen kagidi desenin portre seklinde ortaya cikarilmasi icin gereklidir.
Raporun solundan sagina dogru ve ustunden altina dogru veya altindan ustune dogru calisarak her atki ipligi incelenir.ozel desen kagidinda her cozgu ipliginin goruldugu yer icin bir kareyi doldurarak gosterilir.
5.5.Tahar Planinin Yapilmasi

Tahar plani, cerceveli dokumalarda cozgu ip­liklerinin cercevelere dagilimini gosteren plandir. Kumas analizinde kumasin orgu raporu belirlendikten sonra tahar ve armur desen plani bulunabilir.
Kumas orgusunun raporunun bulunup uzerine isaretlendigi desen kagidinda, orgu raporunun ust kismina ayni hizaya tahar plani cikanlir. Orgu raporunun isaretlendigi kismin sol tarafindaki birinci dikey hat birinci cozgu teli olarak kabul edilir ve tahar icin kullanilacak alt sol karenin ici doldurulur ki bu da birinci cozgu telinin bir numarali gucu cercevesine gecirildigini gosterir. Ve raporda bunun aynihareketiyapan dikey hatlarda bir numarali gucu cercevesi-ne gecirilmis olacaktir. Desen kagidindaki ikinci dikey kareler hatti incelenir ve eger birinci hattan degisik ise, bunun anlami bu cozgu telinin baska bir gucu cercevesinde olmasi gerektigidir.Bu da taharin cizildigi desen kagidinda iki numarali karenin doldurulmasi ile isaretlenir ve tum digger hareketi yapan dikey hatlarda bu gucu cercevesine gecirilmis olacaktir.

5.6.Armur Planin Cikarilmasi


Armur plani atki atilmasi sirasinda her atkida hangi cercevelerin yukari kalkacagin belirlemek icin duzenlenir.Yani orguye bagli olarak cercevelere takili guculerin gruplar halinde yukari kalkmasini veya asagi inmesini temin etmek icin yapilir.


6. KUMAS BIRIM AGIRLIGININ ANALIZI


6.1.Kumaş Ağırlığının Tanımı


Kumaş ağırlığı o kumaşın birim alan inin ağırlığı olarak ölçülen değerdir. Kumas ağırlığı ayni tipteki iki kumaşın kiyaslanmasinda bir kalite faktorudur. Ornegin daha agir havli kumas, hafif olanindandaha iyi kalitede oldugu kabul edilir. Kumas agirligi ayni zamanda kumasin belirli bir son kullanima uygun olup olmadigini anlamda onemlidir.Ham pamuk ve yun kumaslar satilirken genellikle kumas agirligi da kumas ozelliklerinden birisi olarak belirtilir. Kumaslarin birim agirliklari, santimetredeki iplik sayisi kadar, kumas yapilarinda kullanilan iplik numaralarina gore de farklilik gosterir.. Kumas yapiminda ortaya cikan kumas eni degisimleri de kumasin birim agiriligini etkileyecektir.
.
Bitim islemi gormus (terbiye edilmis)kumaslarin enlerinde degiskenlikler olur, bunun nedeni degisik endeki ham kumaslarin bitim islemleri sirasinda degisik cekme miktarlarinin soz konusu olmasidir.

6.2.Kumas Birim Agirliginin Bulunmasi

Dokuma kumaslarda gramaj genellikle dort degisik sekilde ifade edilmektedir..Bu ifade sekillleri ve tespit edilmeleri asagidaki basliklarda aciklanmistir.
Kumasin metrekare agirligi
Kumasin metretul agirligi
Kumasin yardakaresinin ons cinsinden agirligi

Kumaşların yardatulunun ons cinsinden ağırlığı
6.2.1.Kumaslarin metrekare agirligi
Bir metrekare alana sahip kumaşın gram cinsinden agirligidir.Yani bir metre eninde bir metre boyunda kumaş parçasının gram olarak agirligidir.
6.2.2.Kumaslarin metretul agirligi.
Bir metre uzunlugunda kumasin eni ne olursa olsun gram olarak agirligidir.



6.2.3.Kumaslarin yardakaresinin ons olarak agirligi

Eni ve boyu 36 inc olan yani 1 yarda kare alana sahip bir kumas parcasinin ons olarak agirligidir.Ozellikle denim kumaslarda yaygin olarak kumas agirligini tanimlamada kullanilir. Ornegin14 ons jean kumas dendiginde bir yarda karesi 14 ons (396,9 gr)olan kumas anlasilir.




7. KUMASTA IPLIK SIKLIKLARININ TESPIT EDILMESI

Kumasin sikligi dokuma kumaslar icin cm deki atki ve cozgu sayisidir.Orme kumaslar icin ise yatay ve dikey siralarin cm deki sayisiyla belirtilir.
Bir kumasta iplikler arasi mesafe olarak sikligi olcmek cok zor oldugu icin kumas sikligi birim mesafedeki iplik sayisi olarak verilir.Sikligi belirtilen kumasin o siradaki durumuda yani tezgahta mi ,ham mi veya mamul kumas mi oldugu belirtilmelidir.Bir cm deki iplik sayisi olarak cozgu ve atki sikliklari arasinda *carpim isareti olarak verilir.Birinci sayi cozgu ipligi,ikinci sayi atki ipligi icindir.Ornegin:
30*24 dendigi zaman kumasin cozgusunun bir cm sinde 30 iplik ,atkisin bir cm sinde 24 iplik var demektir.
Iplik sikliginin cok olmasi kumasa su ozellikler kazandirir:
a)kumas daha yuksek dayanima sahip olur
b)kumas birim agirligi artar
c)kumas daha stabil ve tok bir tutum kazaninr.
d)Iplik kaymalari daha az meydana gelir.

7.1.Atki Sikligi


Dokuma kumaslarda belli bir uzunlugundaki atki ipligi sayisi o kumasin atki sikligini gosterir. Atki sikligi sayimi su uretim safhalarinda yapilabilir :
Dokuma tezgahinda
Ham kumasta
Mamul kumasta

7.2.Cozgu Sikligi

Dokuma kumaslarda kumasin belli bir miktar enindeki cozgu ipligi sayisi o kumasin atki sikligini gosterir.sayim ayni atki sikliginda oldugu gibi cesitli safhalarda yapilir.
Dokuma tezgahinda
Ham kumasta
Mamul kumasta

8. KUMAS IPLIKLERININ NUMARALARININ TESBITI


Dokuma kumaşları meydana getiren atkı ve çözgü ipliklerinin numaralarının tespit edilmesi için bu iplikçilerin kumaştan sökülmesi gerekir. bu işlem için boyutları belli olan (genelde10cm*10cm)bir kumaş parçası alınarak çözgü ve atkı iplikleri sokulur. Çözgü ipliklerinin toplam sayisi bir adedinin uzunluğu ile çarpılarak bütün ipliğin uzunluğu bulunur.Daha sonra bu iplikler hassas terazide tartilarak toplam agirliklari tesbit edilir.Bu bulunan degerler iplik numarasi formulunde yerlerine konularak iplik numarasi hesaplanir. Ayni islem atki icinde yapilir.
Ornegin;
10cm*10cm bir kumas parcasinin 400 adet cozgu ipligi ve 300 adet atki ipligi cikarilmis olsun
400 adet cozgu ipligi toplam uzunlugu 400*10=4000 cm olur
300 adet atki ipliginin toplam uzunlugu 300*10=3000 cm olur.
400 adet cozgu iplihgi hassas terazide tartildiginda 1 gr ,
300 adet atki ipligi tartildiginda o da 1 gr olarak agirliklari tespit edilmis ise,
o zaman iplik numaralari ;
cozgu ipligi icin ; Nm=40/1=40Nm olarak bulunur
atki ipligi icin ; Nm=30/1:30 Nm olarak bulunur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 22-01-2007, 12:05   #2
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 22:22 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580