Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07-02-2007, 14:52   #141
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

(Meþarun ileyh) vüzera ve meþireler ile ve kazasker ve Ýstanbul payelilerine ve bala vavlý ve ferik rütbelerini haeiz olanlara (mümi ileyh) onlarýn derununda bulunanlara (merkum) ehada yazýlýr.
Kadýnlardan sahibe-i þeref ve itibar olan Hanýmefendilere (meþarun ileyha) ve onlarýn derununda bulunanlara (mumi’l-liha) ve ehada (mezbure) yazýlýr.
Mezkur, merkum, mezbur, bunlara yalnýz zat hakkýnda müstamel olmayýp eþya için dahi müstameldir.
Meþkur -hane- meblað-ý mezbur- Eþya-yý merkume gibi. Bunlarýn mezkur ve müennesinde ve müfred tesniye ve ceminde mutabakat aranýr.

No.: 28 Sayfa 63
Mektup ve tezkire numunelerinden
1-
Devamından kalben emin ve mutmain olduğum tevcihat-ı üftanelerinin asar-ı aleniyesinden olarak ara sıra almakda olduğum keremname-i ruhnüvazanelerine bir müddetten beri nail olmamaktayım beynimizde .............. olan rabıta-i kuvviye-i muhabbetin avarız-ı adiye ile halledar olmayacağını bildiğim cihetle iltifatnamelerine arm nailiyetimin sebebi inhiraf-ı mizacları olmak tevehhümü ile miktar ve mahzun bulunduğumdan sıhhat ve afiyet-i ismetanelerinin sürat-i tebşir ve aşarını temenni ederim. Çocuklar eteklerinizden öperler baki emr ve irade
Muhal İmza
2- Tezkere
Bugün bendehaneyi teşrif buyurulmuş olduğunu sokaktan aratmada haber alarak bulunamadığımdan dolayı müteessif olmuş isem de kerime-i muhteremeleri hanımın iade-i afiyetle beraber gelmiş olmasından memnun olduğu elbise numunelerinden dört kıtası emr-i üftadelerine imtisalen takdim kılındı. Tab-ı nazikanelerine muvafık geldiği halde bizim ............ emr buyurulr. Mumül-lihanın zat-ı ismetpenahilerini memnun edeceği ma’mul-i kuvvidir efendim.
Muhal İmza
3. Cevap
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:52   #142
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ariza takdiminde vaki olan kusur naçiziden bahisle afiyet-i vücudiyyetimizin serat-i eşarına dair dest-i izaze vasıl olan keremname-i üftaneleri beynimizdeki hukuk-u uhuvvet ve muhabbetin asar-ı bahresinden bulunmakla mucib-i memnuniyet-i mahsusa olmuştur. Takdim-i arifanedeki tehirat esbab-ı sıhhiyeye mebni olmayıp le’el hamd ailece afiyet-i acizanemiz ber kemal bulunmuştur. Hak acizanemizde öteden beri bi - dirig bsuyurıyla kalan lütuf ve iltifat garpemanelerinin hamume-i nevbeti olan işbu nevaziş u istifsar-ı acizelerini cidden minnetdar eylemiş ettiğinden arz-ı teşekkürat ibtida eylerim. Dua-yı sıhhat ve afiyet - i aliyeleri daima tilavet ve tekrar kılınmaktadır. Ol babda.
Muhal İmza
Nazif Serveri
No.: 28 Sayfa 64
BÜLBÜL
Hikayemin ismine bakıpta bülbül denilen latif sadalı kuştan bahsedeceğimi zannetmeyiniz. Bu bir nam-ı müsteardır. Gerçekten kuş değil fakat o güzel sesli hayvancağız gibi nağme tıraz olmak arzusunda bulunduğundan bülbül ünvanıyla yad olunan bir adamdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:53   #143
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1840 tarihinde Fransa’nın (Rişo) kasabasında tevellüd etmiş olan bu adam anfuvan-ı şebabını kırlarda bayırlarda geçirip maarif-i medeniye fikrinden mahrum bulunuyordu. Sahranurd olduğu demlerde en birinci işi o kendince en güzel eğlencesi bülbülleri taklit etmekti.
Malum olduğu üzere hangi bir şey ve sanat olursa olsun birdenbire iktisab olunamaz. Yavaş yavaş öğrenilebilir. Mamafih ihtiyar olunan şey ve sanat neyse onun için istidad lazımdır istidad olmayınca ne kadar çalışılsa ele getirilemez.
Bizim bülbül mukallidi musiyunun zannınca kendinde bu istidad mevcut idi. Kırlarda, ağaçlarda cevelanide bundan naşi idi. Her işin başlangıcı güç olur.
Musiyu bülbül nezü envar-ı şefik elvah-ı tıbbiye üzerine aks endaz-ı letafet olmaksızın kulübesinden çıkar. Kasabanın yegane mesiresi olan (Bağçeler) mevkını ziyaretle avaze-i endaz-ı andelibe atf-ı güç heves bi - harf ve savt-ı taklide say eylerdi. Bir çok zamanlar bu vecihle çalıştıktan sonra kendinde hissettiği eser-i terakkiye yani ahenk-i derunu sayesinde hasıl eylediği kabiliyete binaen negehanı ötmeye başladı.
Aman yarabbi! Ne güç ve ne gülünç şey! Evet! İnsanın elinden hiçbir şey kurtulmadığı halde insanlığı tahatti ile bir kuşun nağme-i bi manasını tahsile çalışması hem güç hem gülünçtür.
Zira insanın nutuk ve lisanı ile hayvanın nehk ve sütü arasındaki fark cidden mühimdir galiba ben bunu yapamayacağım musiyu bülbül bu sözleri mırıldandı fakat meyus olmayıp, ertesi günü yine bir ağacın sayesine iltica ile bülbüli dinlemeye koyuldu. Güller üzerinde birer latif inci gibi duran şebnemler zavallının başını kaşını ve sakalını da ziyaret ettiğinden müteessir idi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:53   #144
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bülbül mahir bir musiki şinasın elhan saba hissini tanzir edercesine latif ve hazin nağmeler yapıyor. Aşk ile aşinalığı olan kalblere nükteli manalar ve muessir hayaller ihsas ediyorlardı.
Güneşin henüz tesirsiz olan şuası ağaçların narin dalları ve demizdin yaprakları arasında ye ve yerdeki ezhar ve nebatata münakis olup bahar sabahlarına mahsus rüzgar ise hafif ve gayet latif bir surette vezan idi.
En hissiz gönülleri bile taht-ı tesiriyle olabilen şu bedayi tabiata karşı ancak bülbülün sesini taklit arzusuyla haraket eden musiye (Rosinyol) bir müddet hayvancasına dalıp durduktan sonra terennüme ibtidar eyledi.
Nerede bülbül! Nerde o! Zavallı bülbülün bir sıfrini ve bir demeti bile çekemedi. Adi bir ciycaktan başka elinden ve dilinden gelen olmadı. Acemi bülbül bu kadar mı öter demenin sırası gelmişse de kendisi insan sıfatında olduğundan bu itizarede muhal yok idi.
Bir yarım saat kadar ötmeye yeltenip kuru bir ses ve bayağı bir ıslıktan başka bir şey yapamadığı ve soğuk nağmeleriyle sütazını bizar edip zavallı kuşcağızı mecburu samt ve sükut eylediği cihetle müteessif idi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:53   #145
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Haklı fakat alacaklı değil. Bülbül gibi ötmekten ne çıkacak. Alem gibi o da dinleyip zek alsa daha hoş olur ama kime anlatırsın.
Ertesi günü yine orada bulunarak vazife-i taklidi ifaya şuru eyledi. Bu sefer hiç beceremiyordu. Bülbülün mağmat-ı müselselesini değil. Ahenk-i ibtidarını ilan için ilk çıkardığı teraneciği bile taklide muvaffak olamamakta idi.
Canı sıkılıyordu. Ne demek olsun epeyce zamandır müdavim olduğum halde yapamıyorum diyordu.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:55   #146
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SONUÇ
Bir dönem hakkında bilgi edinmek istiyorsak o dönemde yazılmış olan ve o devri yansıtan kaynalara başvurmak en güvenilir yoldur. Bu sebeble başvuru kaynaklarını iyi tesbit etmek ve onun hakkında bilgi edinmek gerekir. Bu kaynaklar, kendi devrinden bahseden kitaplar, gazeteler, dergiler, o devirde yaşamış kişilerin yazdığı anı, hatıra kitapları olabilir.
Biz de Yeni Türk Edebiyatı ile ilgili yapacağımız tez çalışmaında II. Abdulhamid zamanında çıkmaş olan “MALUMAT” dergisini (1894 - 1905) seçtik.
Bu dergi 1894 yılında matbaacı Artin Asadoryan tarafından haftalık olarak kırk sekiz sayı yayınlanıp (23 Şubat 1894 - 3 Mayıs 1895) kapandı. Daha sonra 23 Mayıs 1895 te Mehmed Tahir (Baba Tahir) tarafından gene haftalık olarak yeniden çıkarıldı.
Dergi padişaha karşı olanlarla mücadele ederken bir yandan da Servet-i Fünun dergisiyle rekabete girişti. Eski edebiyatı sürdürmek isteyenlerin organı oldu.
Biz tüm bunları göz önüne alarak “Malumat” dergisini incelemeye başladık. Buna yönelme sebebimiz şimdiye kadar “Malumat” a araştırmalarda pek az yer verilmesi ve Servet-i Fünun dergisinin gölgesinde kalmış olduğu için onu da okurların, incelemecilerin hizmetine sunmaktır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:55   #147
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

“Malumat” Servet-i Fünun gibi gazete hüviyetinde bir dergidir. Haftalık olarak yayınlanmıştır. Osmanlı topraklarında hanımlara hitap eden bir dergidir. Adı bile “Hanımlara Mahsus Malumat” tır. Muhtevası da hanımlara yöneliktir. O zamandaki moda’dan Avrupa’dan gelen esintilerdten bahsediyor. Terzilik başlığı altında hanımlara biçki dikiş dersleri veriyor ki hazır elbiselere koşup boşuan masraf etmeyin diyor.
Hanımlara ve genç kızlara çocuk büyütme, çocuk terbiyesiyle ilgili tembihlerde bulunuyor. Avrupa gazetelerini de takip ediyor ve onlardan çeviri yapıp okurların hizmetine veriyor. Sağlık konusunu da unutmamışlar, ev eczahanesi diye bölüm açmışlar orada evde yapılabilecek ilaç tariflerini vermiş.
Dergide sadece kendi yazarlarının yazısını yazmamış, dergiye gelen mektup, şiir, makale gibi yazılara da yer vermişler ve devamlı suretle halktan yazı ve tenkid bekliyorlar.
Hanımlara Talim-i Kitabet kısmında yazı yazmanın kuralları anlatılıyor. Halkın kullandığı yanlış kelimelerin doğru şekilleri verilmiş.
Edebi yazılarda eski edebiyat tarzında şiirler yazılmış. Bu şiirlerin çoğu halk tarafından gönderilen şiirler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 14:55   #148
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

“Malumat” dergisi Osmanlı Türkçesi ile yani o dönemin dili ile yazılmış. Dili biraz ağır okumada biraz zorluk çektim. Okunmayan kelimeleri lugatlar yardımı ile çözdüm. Diğre bir sorun da hiçbir ansiklopedide malumatla ilgili tam bir bilgiye rastlayamadım. Konu hakkında bmilgi derlerken zorluk çektim.
Çalışmamda herkese faydalı olabilecek bir şekilde genel olarak gazetecilik konusunda bilgi ve özel olarak ilk gazeteler ve gazetecilik hakkında bilgi vererek, gazetecilik tarihini ilk gazetelerden günümüze kadar getirdim.
Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan dergiyi günümüz Türkiye Türkçesine çevirdik. Daha sonra araştırma yapacak olanlara gerçek manada bir kaynak olacağına inandığım çalışma uzun bir araştırma ve sıkı bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 23:25   #149
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler..
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-01-2008, 21:07   #150
 
zenn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler arkadaşım saolasın bilgiler için
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
zenn Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 13:25 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580