02-02-2007, 08:51
|
#1 |
Guest | Dış Kaynaklardan Yararlanmanın Türleri | | DIŞ KAYNAKLARDAN YARARLANMANIN TÜRLERİ Dış kaynaklardan yararlanma farklı sektörlerde yaygınlaşan ve giderek daha fazla işi kapsamına alan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomotiv, beyaz eşya, gıda, perakendecilik, konfeksiyon, inşaat, ilaç sektöründe dış kaynaklardan yararlanma oranı oldukça yüksektir. Hem hizmet hem de mal üreten işletmelerin içinde yer aldığı bir sistem olarak dış kaynaklardan yararlanma hemen her işe uygulanabilmektedir: muhasebe, insan kaynakları, bilgi işleme sistemleri, ambalaj, depolama, yemek, taşıma, postalama-dağıtım, pazarlama, güvenlik, temizlik, otomobil kiralama vs. Gerek dünyada gerekse ülkemizde birçok firma tarafından gerçekleştirilen bu uygulamaya ilişkin birkaç örnek aşağıda verilmektedir: Yakın bir geçmişte Wolkswagen tarafından satın alınan Rolls-Royce firması dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarını sıkça kullanılan bir şirketti. Rolls-Royce 1993 fiyatlarıyla 319.300 Dolar olan Spur 2 Touring Limuzin’i de içine alan dünyanın en pahalı otomobillerini üretmekteydi. Firmanın 1991 ve 1992 yıllarında üretim harcamalarından dolayı uğradığı zarar 150 milyon dolar civarındaydı. Bu kayıplardan sonra firma yetkilileri tarafından alınan ilk karar, dış kaynaklardan yararlanma yoluyla yan ürünler tearik etmek için diğer firmalara sipariş vermek olmuştur. Bu kararı alınmasından sonra Rolls-Royce firması, kendi temel yeteneği olarak belirlediği motor,boya, deri ve ahşap işçilikleri dışındaki otomobilin tüm parçalarını diş kaynaklardan yararlanma yolu ile tedariki firmalardan sağlama yoluna gitmiştir.[1] Spor ayakkabısı piyasasında dünyanın en büyük ismi olan Nike firmasının dış kaynaklardan yararlanması % 100 oranında gerçekleşmektedir. Spor ayakkabısı işinin hem üretim hem de pazarlama aşamalarında geçerli olmak üzere, modaya ve teknolojiye uygun olması için yüksek bir esnekliğe sahip olması gerekmektedir. Nike bu amaçla üretim öncesi ar-ge çalışmalarına büyük bir önem vermektedir. Aynı zamanda üretim sonrası pazarlama faaliyetleri de ön plandadır. Nike pazarlama konusunu temel yeteneği olarak belirleyerek spor ayakkabısı üretiminin % 100’ünü dış kaynaklardan yararlanarak yapmaktadır. |
| |