Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Gıda *

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-01-2007, 10:09   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

K Vitamini Gereksinimi
Bu gün için alınması gerekli günlük miktarı ilan edilmemiştir. Ortalama bir beslenme ile günde asgari 75 - 150 mikrogram alınmaktadır. Günlük 300 mik.gr yeterlidir. Önerilen kilo başına 2 mik.gr.dır. Yeni doğan bebeklere 10 miligr. Lık tek bir enjeksiyon, gerektiğinde kg. başına 1 - 2 mg. la devam edilir. Bu miktarlar onların özel durumu ve ihtiyaçlarının farklı olmasındandır. Bir çok vitamin reçetesiz satılmasına karşın yurt dışında K Vitamini reçetesiz satılmamaktadır.
K Vitaminin Doğal kaynakları
En çok karaciğer, peynir, tereyağı, marul, lahana gibi besinlerde bulunur. En zengin yeşil çay ( 100 gr.da 700 mikrogr. ) iken siyah çayda 0 dır. Çiçek yağı, patates, ekmek gibi besinlerde yok denebilecek kadar azdır.

B1 VİTAMİNİ

Tiamin adıyla bilinir. İlk keşfedilen B Vitaminidir. Vücutta karaciğer, kalp ve böbreklerde çok az depolandığı için günlük olarak alınması gereklidir. Fazla alındığında da idrarla atılır. Oldukça dayanıksızdır. Alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hale gelir. Fırında pişirilme işleminde suda pişirilmeye oranla daha az tahribata uğrar.
B-1 Vitaminin Etkileri
Koenzim gibi hareket ederek vücutta önemli görevler yapar.
Click the image to open in full size. Başta glikoz olmak üzere Karbonhidrat metabolizmasında rol alarak enerji üretimine katılır. Bunu özellikle hücresel düzeyde gerçekleştirir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Etanolün su ve karbondioksite dönüşümünü sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yağ asitlerinin ve sterol denen maddelerin üretimine katılır. Bu yolla besinlerle alınan karbonhidratların gereğinde kullanılmak üzere yağa çevrilerek depolanmasını sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir sisteminin işlemesine yardımcı olur. Bunu sinirsel iletide önemli görevi olan asetil kolin maddesinin üretimindeki rolü ile yapar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Mide, kalp ve barsakların adalelerinin çalışmasına etkisi vardır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Büyümeye etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Zihin faaliyetlerine olumlu katkısı vardır. Özellikle öğrenme üzerine yararlıdır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Damar duvarına yağların yapışmasını engelleyerek damar sertliği (=atheroskleroz) oluşumunu önler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:10   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-1 Vitaminin Eksikliği
Uzun yıllardır bu vitamin eksikliğinin bazı sorunlara yol açtığı bilinmektedir.

Click the image to open in full size. Ruhsal sorunlar, depresyon, sıkıntı, isteksizlik, gerginlik, konsantrasyon zorluğu,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Halsizlik, yorgunluk hali, kuvvetsizlik, adale ağrıları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İştahsızlık, karın ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunları.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Dermansızlık, kalp ritminde yavaşlama ve göğüs ağrısı yakınmaları oluşur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Eksiklik arttıkça kalp ritmi düzensizlikleri, ayaklarda iğne batması hissi, duyu kayıpları ile adalelerde hassaslaşma ve incelmeler ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Göz sinirinin etkilenmesi ile görme bozulur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Beriberi hastalığına yol açar. 4 tipi vardır Bebeklik, yaş, kuru ve alkolik beriberi. Bebeklerde büyüme durur, ince tiz sesli bir ağlama ve kalp çarpıntıları meydana gelir. Yaş tipi ayak ve bacaklardan vücuda ilerleyen şişme (=ödem) ve kalp yetersizliği ile seyreder. Kuru tipi ise kilo kaybı, adalelerin incelmesi ve sinirlerin dejenere olmasına yol açar. Alkolik tipine Wernicke-Korsakof Sendromu da denilir. Beyin ile adaleleri tutarak yürüyememe, hafıza kaybı ve kişilik değişikliği yapar. Bu hastalık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır.
B-1 Vitaminin Fazlalığı
Vücutta önemli miktarda depolanamadığı için atılmaktadır ve toksik etkisi gözlenmemiştir. İğne şeklinde kullanıldığında ağrı ve ödem yapabilir.
B-1 Vitaminin Tedavide Kullanımı
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Zona Hastalığında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Şeker hastalarının duyusal kusurlarının (Neuropathy) tedavisinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Ameliyat sonrası ağrı giderilmesinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alkolik kişilerde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kalp çalışmasının desteklenmesinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Araç tutmalarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Mide asidi üretimine etkisi nedeniyle değişik nedenlere bağlı bulantılarda ve sindirim şikayetlerinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Huzursuz, morali bozuk ve depresif ruh halinde,
kullanılmaktadır.
B-1 Vitaminin Gereksinimi
Barsaklarda bulunan bakteriler tarafından da bir miktar üretilmektedir. Günlük gereksinim yaşa göre değişir. Erişkinler için 1,5 mg. Yeterlidir.
Yaş
Gereksinim mg / gün
0 - 1
0.4
1 - 3
0.7
4 - 6
0.9
7 - 9
1.1
10 - 12
1.3

Bazı durumlarda B-1 Vitamini ihtiyacı artabilir. Yoğun stres altında olmak, ateşli hastalıklar, ishal, ameliyat öncesi ve sonrası, sigara, alkol, çay, kahve tüketimi, gebelik, emzirme, ilaç kullanımı gibi durumlarda alınması gereken miktarlar daha fazla olmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:12   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-1 Vitaminin Doğal Kaynakları
Kuru bira mayası, hububat, kuruyemiş (fındık, fıstık, ceviz) ve baklagillerde (fasulye, nohut, bakla, mercimek ) bol olarak bulunur. Tereyağı ve bitkisel yağda bulunmaz.
B2 VİTAMİNİ

Riboflavin denilen maddedir. Dayanıksız olup, ısı, güneş ışığı, alkol, kafein, östrojen ile etkisizleşir. Vücutta karaciğer ve böbreklerdeki çok az miktarın dışında depolanamadığı için günlük olarak karşılanmalıdır. Barsaklarda bakteriler tarafından bir miktar üretilebilmektedir. Bu nedenle yetersiz alımlara karşın bazı kimselerde eksiklik belirtileri oluşmayabilir. Vücuttaki enzim olaylarına katılır. Stres gibi durumlarda gereksinimi artmaktadır.
B-2 Vitaminin Etkileri
Nükleotid denilen maddelerle birleşerek enzim sentezine girerler. Bu enzimler aracılığı ile oksidasyon-redüksiyon işlevlerini yaparlar.
Click the image to open in full size. Enerji üretiminde rol oynar. FMN ve FAD kısa isimli enzimlerle hidrojen taşıyıcılığı yapar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kısa zincirli yağ asitlerinin yakılmasını sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücrelerin gelişmesine ve solunumuna etki ederek oksijeni daha iyi kullanmasını sağlar. Bu yolla görme ve saç, cilt ve deri sağlığına yararlı etkisi olur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bazı amino asit ve glutathion redüktaz (Kandaki alyuvarlarda) maddesinin yapımına katkıda bulunur.
B-2 Vitaminin Eksikliği
Amerika'da yapılan araştırmalarda insanların yedikleri ile yeterli düzeyde alamadıkları vitaminlerin en başında B-2 Ribofalavin gelmektedir. Buna karşın eksiklik belirtileri bu denli sık görülmemektedir. Bunun da barsaklarda az miktarda da olsa üretilen B-2 Vitaminine bağlı olduğu düşünülmektedir. Tek başına bu vitaminin eksiklik belirtilerinin görülmesi nadirdir, genellikle diğer vitaminlerin de eksikliği ile birlikte olur. Yetersiz beslenme (B-2 vitamini zengin besin maddelerini yememek; zayıflamak, mide-barsak ülseri, şeker hastalığı için diyet yapmak ve fast-food ile beslenmek) barsaktan emilimin bozulması ve ateş, hipertiroidi, gebelik, emzirme, fazlaca alkol alımı gibi artan ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda söz konusudur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudakta kızarma, tahriş ve çatlaklar,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gözlerde kaşıntı, yanma hissi ve iltihaplanma, katarakt oluşumu,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Deride kepeklenme, saçların dökülmesi,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Çocuklarda büyümenin yavaşlaması,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kilo kaybı, canlılıkta azalma, sindirim sorunları
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Genital bölgede deri sorunları oluşur.
Hayvan deneylerinde ilk göze çarpan büyümenin durmasıdır. Hayvanlarda cilt, göz, saç problemleri ile üreme gücünde azalma oluşmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:12   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-2 Vitaminin Fazlalığı
Dışarıdan gereğinden fazla alınsa da idrar ile atıldığı için zararlı bir etki oluşmaz. Sadece idrarın rengi ve kokusu riboflavin renk ve kokusunu alır.
B-2 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Tek başına bu vitamin tedavi amaçlı kullanılmaz, genellikle diğer vitaminlerle beraber verilir. Yine de etkili olduğu düşünülen alanlar;
Click the image to open in full size. Enfeksiyon hastalıkları ve uzun süren antibiyotik tedavileri,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Fazla alkol alan ve düzensiz beslenen kişiler,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Ağız çevresi, göz ve genital bölge de oluşan cilt sorunlarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yorgunluk, stres, baş ağrısı şikayetlerinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Büyümenin desteklenmesi istendiğinde kullanılır.
B-2 Vitaminin Gereksinimi
Yaşa metabolizma hızına, yiyeceklerle alınan protein ve kalori miktarına göre değişmektedir. Ayrıca insan vücudu tarafından barsaklarda yapıldığı da düşünülmektedir. Besinlerle alınan miktar 1.2 mg.ın altında kalınca depolardaki vitamin kullanılmaya başlanır. Bu depolardaki de yeterli değildir. İlaçların içersinde 10 mg. doz yeterlidir.
Yaş
mg / gün
0 - 1
0.4 - 0.6
1 - 3
0.8 - 0.9
4 - 6
1.0
7 - 9
1.4
10 - 12
1.5
Erişkin erkek
1.6
Erişkin kadın
1.2
Gebelik
1.5
Emzirme
1.7

B-2 Vitaminin Doğal Kaynakları
Diğer B Vitaminleri bulunan kaynaklarda genellikle birlikte yer alır. Fakat bir çok besin maddesinde yeterli miktarda bulunmaz. Karaciğer, dil, bira mayası B-2 yönünden zengindir. Süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokado içersinde makul miktarda bulunur.
B3 VİTAMİNİ

Niasin, Nikotinik Asit, Nikotinamin gibi isimleri de vardır. PP Vitamini de denilir. Eskiden sadece bu adlarla anılırken artık B-3 denilmektedir. Kimyasal olarak nikotin ile yakınlığı varsa da etkilerinin benzerliği yoktur. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Vitaminler içersinde en dayanıklısıdır denebilir. İnsan vücudu bunu triptofan isimli amino asitten üretebilir. Ayrıca karaciğerde az miktarda depolanabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:13   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-3 Vitaminin Etkileri
İnsan vücudunda 50 den fazla metabolik olayda rol alan NAD ve NADP kısaltılmış isimli koenzimin yapısına girer.
İnsan vücudu için hayati fonksiyonlarda rol alır, hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir.
Basit bir anlatımla protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin öğelerinin vücutta kullanılmasını sağlar.
Glikoliz denilen karbonhidrat ve glikozdan enerji üretilmesinde anahtar görevi vardır.
Yağ asitlerinin sentezine etkilidir.
Deaminasyon (= proteinlerin yapı taşı amino asitlerin kullanılma aşamalarından azot ayrılma işlemi) olayını gerçekleştirir.
Click the image to open in full size. Beyin çalışması için temel maddedir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hormon üretimine katılır (östrojen, progesteron, testesteron gibi cinsiyet ve tiroid hormonları, kortizon, insulin gibi)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İlaç ve zararlı maddelerin etkisizleştirilmesini sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Deri ile dil ve sindirim sisteminin sağlığına destek verir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan dolaşımına etkisi vardır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan kolestrol seviyesini ayarlar (Nikotinik asit formu).
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Histamin deşarjına ve damarların genişlemesine yol açar. Bu etkinin oluşabilmesi için nikotinik asit formunun 50 mg. ve üzerinde ilaç olarak alınması gerekir. Diğer niasinamid ve nikotinamid isimli formları bu etkiyi yapmazlar.
B-3 Vitaminin Eksikliği
Yetersiz beslenme sonucu olabileceği gibi ana maddesi olan triptofanın metabolizmasının etkilendiği hastalıklardan (tümör, ilaç kullanımı, Hartnup hastalığı) dolayı da oluşabilir. Emilim sorunlarından dolayı olması nadirdir. Mısır gibi bazı besin maddelerinde bağlı durumda bulunur ve vücut bunu kullanmaz. Eksiklik belirtileri mısır ağırlıklı beslenen toplumlarda sık görülür.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kolay yorulma, kolay sinirlenme,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İştahsızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sorunları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Deride ışığa karşı hassasiyet, kaba, kalın ve sert cilt haline dönüşmesi,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Dilde yanma hissi, kızarma, diş eti hassasiyeti, ağız kokusu,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Önceleri huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı ile başlayan, ellerde titreme, artan endişe, korku, kaygı duyguları ile devam edip psikoz tablosuna kadar giden sinir sistemi şikayetleri ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Eğer eksikliği uzun sürerse ölümcül Pellegra hastalığı oluşur. (Deri belirtileri, ishal gibi sindirim problemleri ve unutkanlık - bunama gibi sinir sistemi belirtileri ile seyreder ve ölümle sonuçlanır. Bu nedenle 4 D Hastalığı denilmiştir. (Dermatit, Diare, Demans ve Death.)
Pellegra hastalığı bu vitaminin alımının eksikliği yanında tüberküloz tedavisinin temel ilaçlarından olan İNH 'ın kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Alkoliklerde, böbrek hastalığı nedeniyle diyetle beslenenlerde, karsinoid tümör varlığında, doğumsal bir hastalık olan Hartnup Hastalığında bu durum oluşabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:13   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-3 Vitaminin Fazlalığı
Alınan miktara göre değişebilir.
Click the image to open in full size. Deride yanma, kızarma, kaşıntı (100 mg. Üzeri)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Karaciğer hasarı (500 mg. Üzeri)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gut, diabet, mide ülseri, karaciğer hastalığı gibi mevcut sorunları ağırlaştırabilir.
B-3 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Uzun yıllardır bilinen etkisi ile değişik amaçlarla kullanılmaktadır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Pellegra, Hartnup gibi hastalıkların tedavisinde
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yorgunluk, bitkinlik halleri ile hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yağ hücrelerinden kana serbest yağ asidi geçişini azaltmak için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Atar damarların açılarak, dolaşımın düzenlenmesine yönelik olarak, (bacak krampları, kulak çınlaması, baş dönmesi, migren tipi baş ağrısı)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürmek için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Mideden asit salgılanmasının arttırılması amaçlandığında (=hipoasidite tedavisi),
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Depresyon, şizofreni ile yaşlılık, alkol ve ilaç kullanımına bağlı, bazı ruhsal hastalıkların tedavisinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hormon tedavilerine destek olarak kullanılır.
B-3 Vitamini Gereksinimi
Besinlerden alınan 60 mg. triptofandan 1 mg. B-3 Vitamini elde edilir.
Erişkinler aldıkları her 1000 kalori için en az 6.6 mg. da B-3 Vitamini almalıdırlar ve alınan miktar günde kadınlarda 13, erkeklerde 18 mg. altına indiğinde eksiklik belirtileri başlar. Fazla fizik egsersiz yapanlar, gebelik, emzirme, büyüme, hastalık, stres gibi durumlar gereksinmeyi arttırır. Rafine şeker, hazır yiyecekler tüketilirken yanında B-3 Vitamini de almalıdır. İlaç şeklinde günde 50-100 mg. doz yeterlidir.

Yaş
mg / gün
0 -1
6
1 - 3
9
4 - 6
11
7 - 9
14
10 - 12
16
Erişkinler
15 - 20

B-3 Vitaminin Doğal Kaynakları
Besinlerle alınan triptofandan vücut gerekli vitamini elde edebilir. Diğer formlarda ise yapısal olarak bağlı formda olmadıkları takdirde vitamini vücut doğrudan alabilir. Bira mayası, kuru fasülye ve bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığı B-3 Vitamini ve triptofan yönünden zengindir.
Kaynak
100 gr.da mg olarak
Bira mayası
30 - 50
Kepek
25
Yer fıstığı
15
Sakatat
10 - 20
Kırmızı et
3 - 6
Et, balık
2 - 6
Buğday
4 - 5
Baklagiller
1 - 3
Un
0.7
Yumurta, süt
çok az



  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:14   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B5 VİTAMİNİ

Pantoteneik Asit adıyla da bilinir. Doğada çok yaygın olarak canlı her hücrede bulunur. Vücutta depolanmaz, suda eridiği için kolaylıkla atılır. Günlük olarak alınmalıdır. Nemli sıcağa, oksidayon ve redüksiyona dayanıklı olmasına karşın asit (sirke, limon), alkali (kabartma tozu) ve kuru ısıya (fırında pişirme) karşı dayanıksızdır. Tahılların içindeki B-3 Vitamini öğütülme sırasında % 50 oranında kayba uğrar. Ettekinin 1/3 ü pişirilme esnasında yok olur.
B-5 Vitaminin Etkisi
İnsan için hayati önemi olan maddelerin oluşumuna etkilidir.
ADP (Adenozin difosfat ) ile birlikte koenzim A yı oluşturur. Bu madde insan yaşamında gerekli olan bir çok işlem için olması şart olan bir enzimdir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enerji üretiminde rol alır ( piruvatın, yağ asitlerinin oksidasyonu)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Asetilasyon işlemi denilen bir kimyasal olayın yapı taşıdır.
Yağ asitlerinin, kolesterolun, fosfolipidlerin sifingosinlerin yapımını sağlar.
Böbrek üstü bezine etki ederek kortizon gibi steroid hormonların yapımını sağlar. Bu hormonların katkısı ile yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerine olumlu etkiler yapar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Antistres özelliği ile ruhsal yapı üzerine etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sindirim sisteminin işleyişine katkı sağlar.
Kandaki alyuvarların ve savunma maddelerinin yapımına faydalıdır.
B-5 Vitaminin Eksikliği
Doğada bol olduğu için eksikliğine pek rastlanmaz. Ayrıca bir miktar barsaklarda da yapılmaktadır. Eksiklik rafine ve işlenmiş yiyeceklerle beslenme ile antibiyotik etkisiyle barsak bakterilerinin de ölmesi sonucu ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi ilk oluşan yakınmadır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Topuklarda yanma ve ağrı,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Mide asitlerinde azalma ile iştahsızlık, kusma, barsak bozuklukları ve krampları gibi sindirim şikayetleri,
Ruhsal güçsüzlük, strese dayanıksızlık, isteksizlik, uykusuzluk, depresyona gidiş yakınmaları,
Kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntısı,
Cilt bozuklukları, akne oluşumu,
Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alerjik yakınmalarda artış,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Büyüme üzerine olumsuz etkiler,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hayvanlarda tüylerin beyazlaşması ( İnsanlarda ? ) görülebilir.
B-5 Vitaminin Fazlalığı
İdrarla atıldığı için vücutta birikmez. Toksik etkisi gözlenmemiştir. İshal ve diş hassasiyeti yapabilir.
B-5 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Bir çok nedene yönelik kullanılmış ve hala da kullanılmaktadır. Bazı konularda kullanımı tartışmalıdır. Tek başına tedavi edici yönünden daha çok tedaviye destek amacıyla kullanılması uygun olacaktır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Allerji tedavilerine destek amacı ile,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Stres ilişkili ruhsal sorunlar,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sindirim problemleri, özellikle iştahsızlık ve kolit hastalığında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yanık tedavisine destek için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alkol kullanımının fazla olduğunda kullanılmaktadır.
B-5 Vitamini Gereksinimi
Günlük gereksinim için kesin rakam vermek zordur, kişilerin özel durumları sonucu değişik miktarlara gereksinimi olabilir. Fakat minimal fonksiyonlar için 6-10 mg. olduğu söylenebilir. Normal bir beslenme ile bu miktar kolaylıkla karşılanabilir.
Yaş
mg / gün
0 - 3
2 - 3
4 - 6
3 - 4
7 - 9
4 - 5
10 - 12
5 - 7
Erişkinler
6 - 10
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:15   #18
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-5 Vitaminin Doğal Kaynakları
Anne ve inek sütündeki miktarlar bebekler için yeterlidir. Karaciğer, böbrek, yumurta sarısı, mayalar, buğday, kepek ve bazı sebzeler bu yönden zengindir. Şeker, tereyağı, nişasta, makarna, margarin de bulunmaz. Donmuş gıdalar çözülürken B-5 vitamini de bozulur. Normal pişirmeden etkilenmez fakat 100 derecenin üstüne çıkılınca harap olur.
Kaynak
100 gr.da mg.olarak
Karaciğer
7.7
Kımızı et
0.5 -1.0
Tavuk
1.0
Yumurta
1.6
Ekmek
0.5
Sebze
1.0
İnek sütü
0.3

B6 VİTAMİNİ

Piridoksin adı ile bilinir. Besinlerde B-6 vitamini piridoksin, piridoksamin ve piridoksal olarak 3 şekilde bulunur. Bunlar vücutta birbirine dönüşebilir. Aktif şekli kısaca PLF (piridoksalfosfat) denilen şeklinde bulunur. Kadınlarda hormon ve su dengesine etkisi erkeklere oranla daha fazladır. Dayanıksızdır, alkali ortamda, güneş ışığı etkisiyle, işlenme esnasında, uygun olmayan saklama koşullarında, pişirme sırasında kolaylıkla harap olur.
B-6 Vitaminin Etkileri :
İnsan vücudunda hayati rol oynayan bir çok işlemde bulunur. Kısaca değinilecek olursak ;
Click the image to open in full size. 60 kadar enzimin işlemesi için koenzimdir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Proteinin ana maddesi nükleik asit sentezine katılır, amino asitlerin barsaktan emilerek kana ve kandan hücrelere geçmesi için gereklidir. Ayrıca amino asitlerin yapım, yıkım ve birbirlerine dönüşümlerine yardımcı olur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Merkezi sinir sisteminde GABA denilen önemli bir maddenin yapımına destek verir. Ayrıca sinirsel ileti için şart olan norepinefrin ve asetilkolin maddelerinin metabolizmasına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Triptofandan niasin ve araşidonik asitten prostoglandin E2 yapılması için gereklidir. Kolin, metionin, serin, sistin, triptofan ve nisain metabolizmalarına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enerji işlevinde karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında etkilidir, ayrıca karaciğer ve adalelerde depolanan yedek enerji kaynağı glikojenin salınmasını sağlar
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Vücut savunmasında antikor ve akyuvar (hemoglobin sentezi) oluşumunda rol alır, DNA ve RNA nın sentezi ve fonksiyonlarına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enfeksiyonlara karşı direnç oluşumuna etkilidir,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Vücutta önemli görevleri olan serotonin maddesinin yapımına etkilidir,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. B-12 vitaminin emilimine, magnezyum, çinko ve selenyum elementlerinin vucüttaki işlevlerine katkı sağlar,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Histamin yapımını azaltalarak allerjik reaksiyonların şiddetini düşürür,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Vücuttaki Sodyum ve Potasyum dengelerine etkisiyle hem vücudun sıvı dengesini korumaya hem de sinir, kalp ve adale dokularının elektriksel aktivitesine yardımcı olur. Adale kasılmalarını ve krampları azaltır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Prolaktin (süt hormonu) hormonun salgılanmasını azaltır. Gebelik döneminde annenin hormon ve sıvı dengesini korur ve bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için gereklidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:16   #19
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-6 Vitaminin Eksikliği :
Eksiklik belirtileri diğer B Vitaminleri eksikliğinde görülenlere benzer.
Çevresel sinirlerde iltihaplanma (Nevrit), EEG değişiklikleri, duyu kusurları, koordinasyon bozuklukları, dalgınlık, uykusuzluk,
Click the image to open in full size. Bebeklerde erişkinlere oranla daha sık olarak konvülziyon (Havale),
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kansızlık (Anemi),
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Huzursuzluk, sinirlilik, depresyon gibi ruhsal sorunlar ve adet öncesi sendromuna benzer arazlar,
Migren tipi baş ağrısı,
Ciltte kuruluk, kaşıntı, göz ve ağız çevresinde deri çatlamaları, görme problemleri,
Özellikle gebelik döneminde vücutta su tutulması ile sabahları artan bulantı ve kusma gibi sindirim sitemi şikayetleri görülür. Gebeliğin ilerleyen aylarında tansiyon artışı, ödem ve reflekslerin şiddetlenmesinin B-6 Vitamini ile ilişkisi uzun yıllardır bilinen ve tartışılan bir konudur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sık enfeksiyonlara yakalanma,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluşabilir.
B-6 Vitaminin Fazlalığı :
Toksik olmaması ve vücutta depolanmaması nedeniyle fazlalık arazları oluşmaz. Fakat yine de bir süre yüksek doz ( 2-10 gr.) düzenli alındığında sinir sistemi sorunlarına yol açabilir.
B-6 Vitaminin Tedavide Kullanımı :
İlaç firmalarının da teşviki ile oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bazı konularda etkinliği kesin ilen bazı konularda yararlı olup olmadığı net değildir. Kullanıldığı konular ;
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Adet öncesi sendromu denilen göğüslerde hassasiyet, sıvı tutulumu ve ruhsal gerginlik durumunda,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bebeklikte proteinden zengin beslenmeye ek olarak kasılma ve havalelerin engellenmesi için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bazı ilaçların (Tüberküloz, doğum kontrol gibi) yanında olumsuz etkileri önlemek için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Nevrit denilen sinir iltihaplarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bir çok ruhsal şikayetlerin tedavisinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kansızlık için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kusmaları önlemek amacıyla,
Hormonal hastalıklarda (galaktore-amenore),
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Şeker hastalarında, eklem ve kalp sorunlarında kullanılmaktadır. Yazılanlardan çok daha fazla nedene yönelik de kullanılmaktadır. B grubu vitaminlerin içersinde Folik Asitten sonra üzerinde en fazla önemle durulan vitamin olması nedeniyle bir çok soruna iyi gelebileceği düşünülmektedir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:16   #20
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-6 Vitamini Gereksinimi
Besinlerle alınan protein miktarına paralel olarak B-6 Vitamin gereksinmesi de artmaktadır. 100 gr. Protein için 0.6 - 1.2 mg. alınması uygundur.
Yaş
mg / gün
Süt Çocuğu
0.4
Çocukluk dönemi
0.6 - 2.0
Yetişkin
2.0
Gebelik ve emzirme
2.5

B-6 Vitaminin Doğal Kaynakları :
Avokado, soya fasulyesi, patates, sebzeler, kuruyemiş, et, yumurta, karaciğer bu yönden zengindir.
Kaynak
100 gr.da mikrogram olarak
Karaciğer
840
Böbrek
360
Kırmızı et
150 - 300
Balık
200 - 400
Tavuk
300 - 600
Yumurta
110
Fıstık
400
Çiğ sebze
30 - 500
Peynir Beyaz/Kaşar
80 / 40
Süt
40
Beyaz ekmek
40
Esmer ekmek
180

B11 VİTAMİNİ - FOLİK ASİT

Folik Asit ve vitamin BC gibi isimleri varsa da folik asit olarak bilinir. Vücuda girdikten sonra kimyasal yapısı değişir ve karaciğerde bir miktar depolanabilir. Depo edilen miktar 6 - 9 ay kadar eksiklik belirtilerinin çıkmasını engeller. Folik asitin içersinde barındırdığı moleküllerden PABA ve Glutamik Asit ayrı bir vitamin gibi etki gösterir, sanki vitamin içersinde vitamin gibidir. Barsak bakterileri tarafından da üretilmektedir. Dayanıksızdır, ışık, ısı, bekleme ve pişirilme esnasında tahrip olur.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 00:40 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580