|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 10:09 | #11 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| K Vitamini Gereksinimi Bu gün için alınması gerekli günlük miktarı ilan edilmemiştir. Ortalama bir beslenme ile günde asgari 75 - 150 mikrogram alınmaktadır. Günlük 300 mik.gr yeterlidir. Önerilen kilo başına 2 mik.gr.dır. Yeni doğan bebeklere 10 miligr. Lık tek bir enjeksiyon, gerektiğinde kg. başına 1 - 2 mg. la devam edilir. Bu miktarlar onların özel durumu ve ihtiyaçlarının farklı olmasındandır. Bir çok vitamin reçetesiz satılmasına karşın yurt dışında K Vitamini reçetesiz satılmamaktadır. K Vitaminin Doğal kaynakları En çok karaciğer, peynir, tereyağı, marul, lahana gibi besinlerde bulunur. En zengin yeşil çay ( 100 gr.da 700 mikrogr. ) iken siyah çayda 0 dır. Çiçek yağı, patates, ekmek gibi besinlerde yok denebilecek kadar azdır. B1 VİTAMİNİ Tiamin adıyla bilinir. İlk keşfedilen B Vitaminidir. Vücutta karaciğer, kalp ve böbreklerde çok az depolandığı için günlük olarak alınması gereklidir. Fazla alındığında da idrarla atılır. Oldukça dayanıksızdır. Alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hale gelir. Fırında pişirilme işleminde suda pişirilmeye oranla daha az tahribata uğrar. B-1 Vitaminin Etkileri Koenzim gibi hareket ederek vücutta önemli görevler yapar. Başta glikoz olmak üzere Karbonhidrat metabolizmasında rol alarak enerji üretimine katılır. Bunu özellikle hücresel düzeyde gerçekleştirir. (Vitaminler) Etanolün su ve karbondioksite dönüşümünü sağlar. (Vitaminler) Yağ asitlerinin ve sterol denen maddelerin üretimine katılır. Bu yolla besinlerle alınan karbonhidratların gereğinde kullanılmak üzere yağa çevrilerek depolanmasını sağlar. (Vitaminler) Sinir sisteminin işlemesine yardımcı olur. Bunu sinirsel iletide önemli görevi olan asetil kolin maddesinin üretimindeki rolü ile yapar. (Vitaminler) Mide, kalp ve barsakların adalelerinin çalışmasına etkisi vardır. (Vitaminler) Büyümeye etkilidir. (Vitaminler) Zihin faaliyetlerine olumlu katkısı vardır. Özellikle öğrenme üzerine yararlıdır. (Vitaminler) Damar duvarına yağların yapışmasını engelleyerek damar sertliği (=atheroskleroz) oluşumunu önler. | ||
|
30-01-2007, 10:10 | #12 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-1 Vitaminin Eksikliği Uzun yıllardır bu vitamin eksikliğinin bazı sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Ruhsal sorunlar, depresyon, sıkıntı, isteksizlik, gerginlik, konsantrasyon zorluğu, (Vitaminler) Halsizlik, yorgunluk hali, kuvvetsizlik, adale ağrıları, (Vitaminler) İştahsızlık, karın ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunları. (Vitaminler) Dermansızlık, kalp ritminde yavaşlama ve göğüs ağrısı yakınmaları oluşur. (Vitaminler) Eksiklik arttıkça kalp ritmi düzensizlikleri, ayaklarda iğne batması hissi, duyu kayıpları ile adalelerde hassaslaşma ve incelmeler ortaya çıkar. (Vitaminler) Göz sinirinin etkilenmesi ile görme bozulur. (Vitaminler) Beriberi hastalığına yol açar. 4 tipi vardır Bebeklik, yaş, kuru ve alkolik beriberi. Bebeklerde büyüme durur, ince tiz sesli bir ağlama ve kalp çarpıntıları meydana gelir. Yaş tipi ayak ve bacaklardan vücuda ilerleyen şişme (=ödem) ve kalp yetersizliği ile seyreder. Kuru tipi ise kilo kaybı, adalelerin incelmesi ve sinirlerin dejenere olmasına yol açar. Alkolik tipine Wernicke-Korsakof Sendromu da denilir. Beyin ile adaleleri tutarak yürüyememe, hafıza kaybı ve kişilik değişikliği yapar. Bu hastalık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır. B-1 Vitaminin Fazlalığı Vücutta önemli miktarda depolanamadığı için atılmaktadır ve toksik etkisi gözlenmemiştir. İğne şeklinde kullanıldığında ağrı ve ödem yapabilir. B-1 Vitaminin Tedavide Kullanımı (Vitaminler) Zona Hastalığında, (Vitaminler) Şeker hastalarının duyusal kusurlarının (Neuropathy) tedavisinde, (Vitaminler) Ameliyat sonrası ağrı giderilmesinde, (Vitaminler) Alkolik kişilerde, (Vitaminler) Kalp çalışmasının desteklenmesinde, (Vitaminler) Araç tutmalarında, (Vitaminler) Mide asidi üretimine etkisi nedeniyle değişik nedenlere bağlı bulantılarda ve sindirim şikayetlerinde, (Vitaminler) Huzursuz, morali bozuk ve depresif ruh halinde, kullanılmaktadır. B-1 Vitaminin Gereksinimi Barsaklarda bulunan bakteriler tarafından da bir miktar üretilmektedir. Günlük gereksinim yaşa göre değişir. Erişkinler için 1,5 mg. Yeterlidir. Yaş Gereksinim mg / gün 0 - 1 0.4 1 - 3 0.7 4 - 6 0.9 7 - 9 1.1 10 - 12 1.3 Bazı durumlarda B-1 Vitamini ihtiyacı artabilir. Yoğun stres altında olmak, ateşli hastalıklar, ishal, ameliyat öncesi ve sonrası, sigara, alkol, çay, kahve tüketimi, gebelik, emzirme, ilaç kullanımı gibi durumlarda alınması gereken miktarlar daha fazla olmaktadır. | ||
30-01-2007, 10:12 | #13 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-1 Vitaminin Doğal Kaynakları Kuru bira mayası, hububat, kuruyemiş (fındık, fıstık, ceviz) ve baklagillerde (fasulye, nohut, bakla, mercimek ) bol olarak bulunur. Tereyağı ve bitkisel yağda bulunmaz. B2 VİTAMİNİ Riboflavin denilen maddedir. Dayanıksız olup, ısı, güneş ışığı, alkol, kafein, östrojen ile etkisizleşir. Vücutta karaciğer ve böbreklerdeki çok az miktarın dışında depolanamadığı için günlük olarak karşılanmalıdır. Barsaklarda bakteriler tarafından bir miktar üretilebilmektedir. Bu nedenle yetersiz alımlara karşın bazı kimselerde eksiklik belirtileri oluşmayabilir. Vücuttaki enzim olaylarına katılır. Stres gibi durumlarda gereksinimi artmaktadır. B-2 Vitaminin Etkileri Nükleotid denilen maddelerle birleşerek enzim sentezine girerler. Bu enzimler aracılığı ile oksidasyon-redüksiyon işlevlerini yaparlar. Enerji üretiminde rol oynar. FMN ve FAD kısa isimli enzimlerle hidrojen taşıyıcılığı yapar. (Vitaminler) Kısa zincirli yağ asitlerinin yakılmasını sağlar. (Vitaminler) Hücrelerin gelişmesine ve solunumuna etki ederek oksijeni daha iyi kullanmasını sağlar. Bu yolla görme ve saç, cilt ve deri sağlığına yararlı etkisi olur. (Vitaminler) Bazı amino asit ve glutathion redüktaz (Kandaki alyuvarlarda) maddesinin yapımına katkıda bulunur. B-2 Vitaminin Eksikliği Amerika'da yapılan araştırmalarda insanların yedikleri ile yeterli düzeyde alamadıkları vitaminlerin en başında B-2 Ribofalavin gelmektedir. Buna karşın eksiklik belirtileri bu denli sık görülmemektedir. Bunun da barsaklarda az miktarda da olsa üretilen B-2 Vitaminine bağlı olduğu düşünülmektedir. Tek başına bu vitaminin eksiklik belirtilerinin görülmesi nadirdir, genellikle diğer vitaminlerin de eksikliği ile birlikte olur. Yetersiz beslenme (B-2 vitamini zengin besin maddelerini yememek; zayıflamak, mide-barsak ülseri, şeker hastalığı için diyet yapmak ve fast-food ile beslenmek) barsaktan emilimin bozulması ve ateş, hipertiroidi, gebelik, emzirme, fazlaca alkol alımı gibi artan ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda söz konusudur. (Vitaminler) Dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudakta kızarma, tahriş ve çatlaklar, (Vitaminler) Gözlerde kaşıntı, yanma hissi ve iltihaplanma, katarakt oluşumu, (Vitaminler) Deride kepeklenme, saçların dökülmesi, (Vitaminler) Çocuklarda büyümenin yavaşlaması, (Vitaminler) Kilo kaybı, canlılıkta azalma, sindirim sorunları (Vitaminler) Genital bölgede deri sorunları oluşur. Hayvan deneylerinde ilk göze çarpan büyümenin durmasıdır. Hayvanlarda cilt, göz, saç problemleri ile üreme gücünde azalma oluşmaktadır. | ||
30-01-2007, 10:12 | #14 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-2 Vitaminin Fazlalığı Dışarıdan gereğinden fazla alınsa da idrar ile atıldığı için zararlı bir etki oluşmaz. Sadece idrarın rengi ve kokusu riboflavin renk ve kokusunu alır. B-2 Vitaminin Tedavide Kullanımı Tek başına bu vitamin tedavi amaçlı kullanılmaz, genellikle diğer vitaminlerle beraber verilir. Yine de etkili olduğu düşünülen alanlar; Enfeksiyon hastalıkları ve uzun süren antibiyotik tedavileri, (Vitaminler) Fazla alkol alan ve düzensiz beslenen kişiler, (Vitaminler) Ağız çevresi, göz ve genital bölge de oluşan cilt sorunlarında, (Vitaminler) Yorgunluk, stres, baş ağrısı şikayetlerinde, (Vitaminler) Büyümenin desteklenmesi istendiğinde kullanılır. B-2 Vitaminin Gereksinimi Yaşa metabolizma hızına, yiyeceklerle alınan protein ve kalori miktarına göre değişmektedir. Ayrıca insan vücudu tarafından barsaklarda yapıldığı da düşünülmektedir. Besinlerle alınan miktar 1.2 mg.ın altında kalınca depolardaki vitamin kullanılmaya başlanır. Bu depolardaki de yeterli değildir. İlaçların içersinde 10 mg. doz yeterlidir. Yaş mg / gün 0 - 1 0.4 - 0.6 1 - 3 0.8 - 0.9 4 - 6 1.0 7 - 9 1.4 10 - 12 1.5 Erişkin erkek 1.6 Erişkin kadın 1.2 Gebelik 1.5 Emzirme 1.7 B-2 Vitaminin Doğal Kaynakları Diğer B Vitaminleri bulunan kaynaklarda genellikle birlikte yer alır. Fakat bir çok besin maddesinde yeterli miktarda bulunmaz. Karaciğer, dil, bira mayası B-2 yönünden zengindir. Süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokado içersinde makul miktarda bulunur. B3 VİTAMİNİ Niasin, Nikotinik Asit, Nikotinamin gibi isimleri de vardır. PP Vitamini de denilir. Eskiden sadece bu adlarla anılırken artık B-3 denilmektedir. Kimyasal olarak nikotin ile yakınlığı varsa da etkilerinin benzerliği yoktur. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Vitaminler içersinde en dayanıklısıdır denebilir. İnsan vücudu bunu triptofan isimli amino asitten üretebilir. Ayrıca karaciğerde az miktarda depolanabilir. | ||
30-01-2007, 10:13 | #15 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-3 Vitaminin Etkileri İnsan vücudunda 50 den fazla metabolik olayda rol alan NAD ve NADP kısaltılmış isimli koenzimin yapısına girer. İnsan vücudu için hayati fonksiyonlarda rol alır, hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Basit bir anlatımla protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin öğelerinin vücutta kullanılmasını sağlar. Glikoliz denilen karbonhidrat ve glikozdan enerji üretilmesinde anahtar görevi vardır. Yağ asitlerinin sentezine etkilidir. Deaminasyon (= proteinlerin yapı taşı amino asitlerin kullanılma aşamalarından azot ayrılma işlemi) olayını gerçekleştirir. Beyin çalışması için temel maddedir. (Vitaminler) Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar. (Vitaminler) Hormon üretimine katılır (östrojen, progesteron, testesteron gibi cinsiyet ve tiroid hormonları, kortizon, insulin gibi) (Vitaminler) İlaç ve zararlı maddelerin etkisizleştirilmesini sağlar. (Vitaminler) Deri ile dil ve sindirim sisteminin sağlığına destek verir. (Vitaminler) Kan dolaşımına etkisi vardır. (Vitaminler) Kan kolestrol seviyesini ayarlar (Nikotinik asit formu). (Vitaminler) Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına etkilidir. (Vitaminler) Histamin deşarjına ve damarların genişlemesine yol açar. Bu etkinin oluşabilmesi için nikotinik asit formunun 50 mg. ve üzerinde ilaç olarak alınması gerekir. Diğer niasinamid ve nikotinamid isimli formları bu etkiyi yapmazlar. B-3 Vitaminin Eksikliği Yetersiz beslenme sonucu olabileceği gibi ana maddesi olan triptofanın metabolizmasının etkilendiği hastalıklardan (tümör, ilaç kullanımı, Hartnup hastalığı) dolayı da oluşabilir. Emilim sorunlarından dolayı olması nadirdir. Mısır gibi bazı besin maddelerinde bağlı durumda bulunur ve vücut bunu kullanmaz. Eksiklik belirtileri mısır ağırlıklı beslenen toplumlarda sık görülür. (Vitaminler) Kolay yorulma, kolay sinirlenme, (Vitaminler) İştahsızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sorunları, (Vitaminler) Deride ışığa karşı hassasiyet, kaba, kalın ve sert cilt haline dönüşmesi, (Vitaminler) Dilde yanma hissi, kızarma, diş eti hassasiyeti, ağız kokusu, (Vitaminler) Önceleri huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı ile başlayan, ellerde titreme, artan endişe, korku, kaygı duyguları ile devam edip psikoz tablosuna kadar giden sinir sistemi şikayetleri ortaya çıkar. (Vitaminler) Eğer eksikliği uzun sürerse ölümcül Pellegra hastalığı oluşur. (Deri belirtileri, ishal gibi sindirim problemleri ve unutkanlık - bunama gibi sinir sistemi belirtileri ile seyreder ve ölümle sonuçlanır. Bu nedenle 4 D Hastalığı denilmiştir. (Dermatit, Diare, Demans ve Death.) Pellegra hastalığı bu vitaminin alımının eksikliği yanında tüberküloz tedavisinin temel ilaçlarından olan İNH 'ın kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Alkoliklerde, böbrek hastalığı nedeniyle diyetle beslenenlerde, karsinoid tümör varlığında, doğumsal bir hastalık olan Hartnup Hastalığında bu durum oluşabilir. | ||
30-01-2007, 10:13 | #16 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-3 Vitaminin Fazlalığı Alınan miktara göre değişebilir. Deride yanma, kızarma, kaşıntı (100 mg. Üzeri) (Vitaminler) Karaciğer hasarı (500 mg. Üzeri) (Vitaminler) Gut, diabet, mide ülseri, karaciğer hastalığı gibi mevcut sorunları ağırlaştırabilir. B-3 Vitaminin Tedavide Kullanımı Uzun yıllardır bilinen etkisi ile değişik amaçlarla kullanılmaktadır. (Vitaminler) Pellegra, Hartnup gibi hastalıkların tedavisinde (Vitaminler) Yorgunluk, bitkinlik halleri ile hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarında, (Vitaminler) Yağ hücrelerinden kana serbest yağ asidi geçişini azaltmak için, (Vitaminler) Atar damarların açılarak, dolaşımın düzenlenmesine yönelik olarak, (bacak krampları, kulak çınlaması, baş dönmesi, migren tipi baş ağrısı) (Vitaminler) Kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürmek için, (Vitaminler) Mideden asit salgılanmasının arttırılması amaçlandığında (=hipoasidite tedavisi), (Vitaminler) Depresyon, şizofreni ile yaşlılık, alkol ve ilaç kullanımına bağlı, bazı ruhsal hastalıkların tedavisinde, (Vitaminler) Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında, (Vitaminler) Hormon tedavilerine destek olarak kullanılır. B-3 Vitamini Gereksinimi Besinlerden alınan 60 mg. triptofandan 1 mg. B-3 Vitamini elde edilir. Erişkinler aldıkları her 1000 kalori için en az 6.6 mg. da B-3 Vitamini almalıdırlar ve alınan miktar günde kadınlarda 13, erkeklerde 18 mg. altına indiğinde eksiklik belirtileri başlar. Fazla fizik egsersiz yapanlar, gebelik, emzirme, büyüme, hastalık, stres gibi durumlar gereksinmeyi arttırır. Rafine şeker, hazır yiyecekler tüketilirken yanında B-3 Vitamini de almalıdır. İlaç şeklinde günde 50-100 mg. doz yeterlidir. Yaş mg / gün 0 -1 6 1 - 3 9 4 - 6 11 7 - 9 14 10 - 12 16 Erişkinler 15 - 20 B-3 Vitaminin Doğal Kaynakları Besinlerle alınan triptofandan vücut gerekli vitamini elde edebilir. Diğer formlarda ise yapısal olarak bağlı formda olmadıkları takdirde vitamini vücut doğrudan alabilir. Bira mayası, kuru fasülye ve bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığı B-3 Vitamini ve triptofan yönünden zengindir. Kaynak 100 gr.da mg olarak Bira mayası 30 - 50 Kepek 25 Yer fıstığı 15 Sakatat 10 - 20 Kırmızı et 3 - 6 Et, balık 2 - 6 Buğday 4 - 5 Baklagiller 1 - 3 Un 0.7 Yumurta, süt çok az | ||
30-01-2007, 10:14 | #17 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B5 VİTAMİNİ Pantoteneik Asit adıyla da bilinir. Doğada çok yaygın olarak canlı her hücrede bulunur. Vücutta depolanmaz, suda eridiği için kolaylıkla atılır. Günlük olarak alınmalıdır. Nemli sıcağa, oksidayon ve redüksiyona dayanıklı olmasına karşın asit (sirke, limon), alkali (kabartma tozu) ve kuru ısıya (fırında pişirme) karşı dayanıksızdır. Tahılların içindeki B-3 Vitamini öğütülme sırasında % 50 oranında kayba uğrar. Ettekinin 1/3 ü pişirilme esnasında yok olur. B-5 Vitaminin Etkisi İnsan için hayati önemi olan maddelerin oluşumuna etkilidir. ADP (Adenozin difosfat ) ile birlikte koenzim A yı oluşturur. Bu madde insan yaşamında gerekli olan bir çok işlem için olması şart olan bir enzimdir. (Vitaminler) Enerji üretiminde rol alır ( piruvatın, yağ asitlerinin oksidasyonu) (Vitaminler) Asetilasyon işlemi denilen bir kimyasal olayın yapı taşıdır. Yağ asitlerinin, kolesterolun, fosfolipidlerin sifingosinlerin yapımını sağlar. Böbrek üstü bezine etki ederek kortizon gibi steroid hormonların yapımını sağlar. Bu hormonların katkısı ile yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerine olumlu etkiler yapar. (Vitaminler) Antistres özelliği ile ruhsal yapı üzerine etkilidir. (Vitaminler) Sindirim sisteminin işleyişine katkı sağlar. Kandaki alyuvarların ve savunma maddelerinin yapımına faydalıdır. B-5 Vitaminin Eksikliği Doğada bol olduğu için eksikliğine pek rastlanmaz. Ayrıca bir miktar barsaklarda da yapılmaktadır. Eksiklik rafine ve işlenmiş yiyeceklerle beslenme ile antibiyotik etkisiyle barsak bakterilerinin de ölmesi sonucu ortaya çıkar. (Vitaminler) Halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi ilk oluşan yakınmadır. (Vitaminler) Topuklarda yanma ve ağrı, (Vitaminler) Mide asitlerinde azalma ile iştahsızlık, kusma, barsak bozuklukları ve krampları gibi sindirim şikayetleri, Ruhsal güçsüzlük, strese dayanıksızlık, isteksizlik, uykusuzluk, depresyona gidiş yakınmaları, Kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntısı, Cilt bozuklukları, akne oluşumu, Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, (Vitaminler) Alerjik yakınmalarda artış, (Vitaminler) Büyüme üzerine olumsuz etkiler, (Vitaminler) Hayvanlarda tüylerin beyazlaşması ( İnsanlarda ? ) görülebilir. B-5 Vitaminin Fazlalığı İdrarla atıldığı için vücutta birikmez. Toksik etkisi gözlenmemiştir. İshal ve diş hassasiyeti yapabilir. B-5 Vitaminin Tedavide Kullanımı Bir çok nedene yönelik kullanılmış ve hala da kullanılmaktadır. Bazı konularda kullanımı tartışmalıdır. Tek başına tedavi edici yönünden daha çok tedaviye destek amacıyla kullanılması uygun olacaktır. (Vitaminler) Allerji tedavilerine destek amacı ile, (Vitaminler) Stres ilişkili ruhsal sorunlar, (Vitaminler) Sindirim problemleri, özellikle iştahsızlık ve kolit hastalığında, (Vitaminler) Yanık tedavisine destek için, (Vitaminler) Alkol kullanımının fazla olduğunda kullanılmaktadır. B-5 Vitamini Gereksinimi Günlük gereksinim için kesin rakam vermek zordur, kişilerin özel durumları sonucu değişik miktarlara gereksinimi olabilir. Fakat minimal fonksiyonlar için 6-10 mg. olduğu söylenebilir. Normal bir beslenme ile bu miktar kolaylıkla karşılanabilir. Yaş mg / gün 0 - 3 2 - 3 4 - 6 3 - 4 7 - 9 4 - 5 10 - 12 5 - 7 Erişkinler 6 - 10 | ||
30-01-2007, 10:15 | #18 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-5 Vitaminin Doğal Kaynakları Anne ve inek sütündeki miktarlar bebekler için yeterlidir. Karaciğer, böbrek, yumurta sarısı, mayalar, buğday, kepek ve bazı sebzeler bu yönden zengindir. Şeker, tereyağı, nişasta, makarna, margarin de bulunmaz. Donmuş gıdalar çözülürken B-5 vitamini de bozulur. Normal pişirmeden etkilenmez fakat 100 derecenin üstüne çıkılınca harap olur. Kaynak 100 gr.da mg.olarak Karaciğer 7.7 Kımızı et 0.5 -1.0 Tavuk 1.0 Yumurta 1.6 Ekmek 0.5 Sebze 1.0 İnek sütü 0.3 B6 VİTAMİNİ Piridoksin adı ile bilinir. Besinlerde B-6 vitamini piridoksin, piridoksamin ve piridoksal olarak 3 şekilde bulunur. Bunlar vücutta birbirine dönüşebilir. Aktif şekli kısaca PLF (piridoksalfosfat) denilen şeklinde bulunur. Kadınlarda hormon ve su dengesine etkisi erkeklere oranla daha fazladır. Dayanıksızdır, alkali ortamda, güneş ışığı etkisiyle, işlenme esnasında, uygun olmayan saklama koşullarında, pişirme sırasında kolaylıkla harap olur. B-6 Vitaminin Etkileri : İnsan vücudunda hayati rol oynayan bir çok işlemde bulunur. Kısaca değinilecek olursak ; 60 kadar enzimin işlemesi için koenzimdir. (Vitaminler) Proteinin ana maddesi nükleik asit sentezine katılır, amino asitlerin barsaktan emilerek kana ve kandan hücrelere geçmesi için gereklidir. Ayrıca amino asitlerin yapım, yıkım ve birbirlerine dönüşümlerine yardımcı olur. (Vitaminler) Merkezi sinir sisteminde GABA denilen önemli bir maddenin yapımına destek verir. Ayrıca sinirsel ileti için şart olan norepinefrin ve asetilkolin maddelerinin metabolizmasına etkilidir. (Vitaminler) Triptofandan niasin ve araşidonik asitten prostoglandin E2 yapılması için gereklidir. Kolin, metionin, serin, sistin, triptofan ve nisain metabolizmalarına etkilidir. (Vitaminler) Enerji işlevinde karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında etkilidir, ayrıca karaciğer ve adalelerde depolanan yedek enerji kaynağı glikojenin salınmasını sağlar (Vitaminler) Vücut savunmasında antikor ve akyuvar (hemoglobin sentezi) oluşumunda rol alır, DNA ve RNA nın sentezi ve fonksiyonlarına etkilidir. (Vitaminler) Enfeksiyonlara karşı direnç oluşumuna etkilidir, (Vitaminler) Vücutta önemli görevleri olan serotonin maddesinin yapımına etkilidir, (Vitaminler) B-12 vitaminin emilimine, magnezyum, çinko ve selenyum elementlerinin vucüttaki işlevlerine katkı sağlar, (Vitaminler) Histamin yapımını azaltalarak allerjik reaksiyonların şiddetini düşürür, (Vitaminler) Vücuttaki Sodyum ve Potasyum dengelerine etkisiyle hem vücudun sıvı dengesini korumaya hem de sinir, kalp ve adale dokularının elektriksel aktivitesine yardımcı olur. Adale kasılmalarını ve krampları azaltır. (Vitaminler) Prolaktin (süt hormonu) hormonun salgılanmasını azaltır. Gebelik döneminde annenin hormon ve sıvı dengesini korur ve bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için gereklidir. | ||
30-01-2007, 10:16 | #19 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-6 Vitaminin Eksikliği : Eksiklik belirtileri diğer B Vitaminleri eksikliğinde görülenlere benzer. Çevresel sinirlerde iltihaplanma (Nevrit), EEG değişiklikleri, duyu kusurları, koordinasyon bozuklukları, dalgınlık, uykusuzluk, Bebeklerde erişkinlere oranla daha sık olarak konvülziyon (Havale), (Vitaminler) Kansızlık (Anemi), (Vitaminler) Huzursuzluk, sinirlilik, depresyon gibi ruhsal sorunlar ve adet öncesi sendromuna benzer arazlar, Migren tipi baş ağrısı, Ciltte kuruluk, kaşıntı, göz ve ağız çevresinde deri çatlamaları, görme problemleri, Özellikle gebelik döneminde vücutta su tutulması ile sabahları artan bulantı ve kusma gibi sindirim sitemi şikayetleri görülür. Gebeliğin ilerleyen aylarında tansiyon artışı, ödem ve reflekslerin şiddetlenmesinin B-6 Vitamini ile ilişkisi uzun yıllardır bilinen ve tartışılan bir konudur. (Vitaminler) Sık enfeksiyonlara yakalanma, (Vitaminler) Uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluşabilir. B-6 Vitaminin Fazlalığı : Toksik olmaması ve vücutta depolanmaması nedeniyle fazlalık arazları oluşmaz. Fakat yine de bir süre yüksek doz ( 2-10 gr.) düzenli alındığında sinir sistemi sorunlarına yol açabilir. B-6 Vitaminin Tedavide Kullanımı : İlaç firmalarının da teşviki ile oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bazı konularda etkinliği kesin ilen bazı konularda yararlı olup olmadığı net değildir. Kullanıldığı konular ; (Vitaminler) Gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı, (Vitaminler) Adet öncesi sendromu denilen göğüslerde hassasiyet, sıvı tutulumu ve ruhsal gerginlik durumunda, (Vitaminler) Bebeklikte proteinden zengin beslenmeye ek olarak kasılma ve havalelerin engellenmesi için, (Vitaminler) Bazı ilaçların (Tüberküloz, doğum kontrol gibi) yanında olumsuz etkileri önlemek için, (Vitaminler) Nevrit denilen sinir iltihaplarında, (Vitaminler) Bir çok ruhsal şikayetlerin tedavisinde, (Vitaminler) Kansızlık için, (Vitaminler) Kusmaları önlemek amacıyla, Hormonal hastalıklarda (galaktore-amenore), (Vitaminler) Şeker hastalarında, eklem ve kalp sorunlarında kullanılmaktadır. Yazılanlardan çok daha fazla nedene yönelik de kullanılmaktadır. B grubu vitaminlerin içersinde Folik Asitten sonra üzerinde en fazla önemle durulan vitamin olması nedeniyle bir çok soruna iyi gelebileceği düşünülmektedir. | ||
30-01-2007, 10:16 | #20 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-6 Vitamini Gereksinimi Besinlerle alınan protein miktarına paralel olarak B-6 Vitamin gereksinmesi de artmaktadır. 100 gr. Protein için 0.6 - 1.2 mg. alınması uygundur. Yaş mg / gün Süt Çocuğu 0.4 Çocukluk dönemi 0.6 - 2.0 Yetişkin 2.0 Gebelik ve emzirme 2.5 B-6 Vitaminin Doğal Kaynakları : Avokado, soya fasulyesi, patates, sebzeler, kuruyemiş, et, yumurta, karaciğer bu yönden zengindir. Kaynak 100 gr.da mikrogram olarak Karaciğer 840 Böbrek 360 Kırmızı et 150 - 300 Balık 200 - 400 Tavuk 300 - 600 Yumurta 110 Fıstık 400 Çiğ sebze 30 - 500 Peynir Beyaz/Kaşar 80 / 40 Süt 40 Beyaz ekmek 40 Esmer ekmek 180 B11 VİTAMİNİ - FOLİK ASİT Folik Asit ve vitamin BC gibi isimleri varsa da folik asit olarak bilinir. Vücuda girdikten sonra kimyasal yapısı değişir ve karaciğerde bir miktar depolanabilir. Depo edilen miktar 6 - 9 ay kadar eksiklik belirtilerinin çıkmasını engeller. Folik asitin içersinde barındırdığı moleküllerden PABA ve Glutamik Asit ayrı bir vitamin gibi etki gösterir, sanki vitamin içersinde vitamin gibidir. Barsak bakterileri tarafından da üretilmektedir. Dayanıksızdır, ışık, ısı, bekleme ve pişirilme esnasında tahrip olur. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |