![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
![]() | #21 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Folik Asitin Etkileri Oldukça önemli görevleri vardır. Bazı işlevler için bulunması şarttır. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Folik Asit Eksikliği Eksikliği pek de nadir değildir. Belirtiler B-12 Vitamini eksikliğine oldukça benzer. Eksikliğin temelinde yatan sebepler başta taze sebze, meyveden yoksun yetersiz beslenme, sindirim sisteminden emilimin ameliyat, hastalık nedeniyle bozulması, alkol, ilaç kullanımı gibi metabolik sorunlar, stres, hastalık, gebelik gibi aşırı tüketim olmasıdır. Bunların sonucunda ; (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Folik Asit Fazlalığı Besinlerle fazlalığına yol açılmasa da vitamin ilacı şeklinde 2000 mikrogramın üstüne çıkıldığında sorunlar oluşur. Gebelerde bebeğe zarar verebilir. Diğer kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk, sindirim şikayetleri, ciltte döküntü ve kaşıntı yapar. | ||
![]() |
|
![]() | #22 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Folik Asit Gereksinimi Besinlerde değişik kimyasal bileşikler halinde bulunur ve bunlar vücutta değişime uğrar. Burada yazılan miktarlar vitamin olarak değerleri kapsamaktadır. Amerika'da yapılan araştırmalar halkın beslenme ile günde ortalama 220 mikro gram Folik Asit aldığını göstermiştir. Yaş mikrogram / gün 0 - 1 30 - 50 1 - 3 100 4 - 6 200 7 - 9 300 10 - 12 400 Erişkin 400 Gebelik 800 Emzirme 600 Folik Asit Doğal Kaynakları Genel olarak yeşil sebzelerde bol miktarda vardır. Havuç, avokado, yumurta ve portakal da bulunur. Besinlerde serbest ve bağlı denilen iki ayrı formda bulunur. Besinlerdeki miktarlar serbest ve total (serbest + bağlı ) üzerinden hesaplanır. 100 gr.da Serbest mg. Total mg. Karaciğer ---- 140 Pişmiş karaciğer ---- 40 - 80 Böbrek 60 80 Kırmızı et 4 7 Pişmiş et 0.2 0.6 Ispanak 170 200 Marul 20 20 Yumurta 10 20 Beyaz ekmek 8 30 Esmer ekmek 15 50 Pişmiş yumurta 2 5 Portakal 13 24 Muz 10 20 Folik Asitin Tedavide Kullanımı (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) B12 VİTAMİNİ Siyanokobalamin veya kobalamin adları ile bilinir. B-12 adı daha yaygındır. Barsaktan emilimi için mideden salınan özel bir protein (interensek =içsel faktör) gereklidir. Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaz. Ancak hayvansal kaynaklı besinlerle alınabilir. Barsak bakterileri tarafından üretilebilir ama bu vücuda pek yarar sağlamaz zira bakteriler kalın barsakta bulunur ama bu vitamin ince barsaklardan emilebilir. Vejetaryen kişilerde yegane eksikliği oluşan vitamindir. Vücuda gerekli miktarları 3 - 4 mikrogram gibi çok az olmasına karşın önemli etkileri vardır. ( 1 gram = 1000 miligram, 1 miligram = 1000 mikrogram ) Yapısında kobalt, fosfor gibi mineraller de bulunur. Vücutta, karaciğerde depolanır. Ayrıca kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunur. | ||
![]() |
![]() | #23 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-12 Vitaminin Etkileri İnsan vücudu için hayati değere sahiptir. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) B12 Vitaminin Eksikliği Eksikliği normal diyetle pek ortaya çıkmaz. Vücut depoları uzun süre yetecek kadar B-12 bulundururlar. Fakat bu vitaminden yoksun diyete uzun zaman devam edenler, barsak sorunları olanlar ile mideden salınan İnterensek Faktör problemlerinde eksiklik meydana gelir. Hayvansal gıda alınmadığında eksiklik çok kolay oluşur. Özellikle tam vejetaryen anne çocuklarında doğumdan itibaren eksiklik arazları ortaya çıkar. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) B-12 Vitaminin Fazlalığı Zararlı etkileri olduğu düşünülmemektedir. İnsanlara deneysel olarak çok yüksek dozlarda verilmiş ama herhangi bir zararlı etkiye rastlanmamıştır. B-12 Vitamini Gereksinimi Depolanabildiği için günlük alımı şart değildir. Yaş mikrogram / gün Yeni doğan 0.5 - 1.5 Süt çocuğu 2 - 3 Yetişkinler 3 Emziren anne 4 B-12 Vitaminin Doğal Kaynakları Hayvansal kaynaklı besinlerle temin edilir. Sakatat denilen hayvan karaciğer, yürek ve böbreğinde bol olarak bulunur. Kırmızı et, tavuk ve balık eti ile yumurta bu vitamin yönünden zengindir. Pişirme işlemi pek zararlı değildir. | ||
![]() |
![]() | #24 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| B-12 Vitaminin Tedavide Kullanımı Değişik nedenlere yönelik olarak oldukça yaygın kullanımı vardır. Bu kullanımlarının bir çoğunun etkisi tartışmalıdır. Bazı ilaç ve alkol kullanımında destek olarak, (Vitaminler) Hızlı büyüme dönemlerinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. C VİTAMİNİ Askorbik Asit denilen maddedir. Üzerinde çok durulan, günümüzde herhalde en çok bilinen ve hakkında sürekli bir şeyler söylenilen vitamindir. Hatta C Vitamini üzerine internette siteler yapılmakta, çılgınlık derecesine varan bağımlıları bulunmaktadır. Bitkiler ve bir çok hayvan bu vitamini kendileri üretebilmektedir. Kimyasal yapısı aslen bir tür şekerdir. Dış ortam koşullarında ve pişirme esnasında, diğer maddelerle etkileşerek kolaylıkla bozulabilir. Taze sebzeler buharda pişirildiğinde C Vitamini de korunmuş olur.Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır ve 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Kullanıldığı organlarda bir miktar birikime uğrar. C Vitaminin Etkileri Üzerinde durulan bir çok etkileri vardır. Bazıları kesin olmakla birlikte bazı yönlerden de abartıldığı izlenimi oluşmaktadır. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) | ||
![]() |
![]() | #25 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| C Vitamini Eksikliği Tarihte bu vitaminin eksikliği anlaşılana kadar bir çok insan ölmüş ve hastalıklar yaşanmıştır. Günümüzde ağır tablolar artık görülmemektedir. Ancak beslenme yanlışlıkları nedeniyle daha hafif sorunlar ortaya çıkmaktadır. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) C Vitamini Fazlalığı Bu sorun üzerinde çok spekülasyon yapılması nedeniyle fazla miktarda alımı sonucunda görülmektedir. İşin iyi tarafı vücutta depolanmadığı ve idrarla atıldığı için az sorun olmaktadır. Ciddi yan etkileri pek yoktur. En sık görüleni ishaldir. Karın ağrısı, İdrarda yanma, Deride hassasiyet, Kan hücrelerinde yıkım, (Vitaminler) C Vitaminin Tedavide Kullanımı Bir çok konuda kullanıma sahiptir. Belki de içerdiği C Vitamininden dolayıdır ki limon da her şeyin içine konulmaktadır. Kullanıldığı her alan, çok geçerli gerekçelere dayanmamaktadır. Yara iyileşmesini hızlandırmak için, Soğuk algınlığı, nezle ve anjinde, Enfeksiyona yakalanma riskini azaltmak için, Damar sertliğinden korunmak amacıyla, Kanser riskini azaltmak umuduyla, İtiyadi düşükleri önlemek amacıyla, (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) | ||
![]() |
![]() | #26 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| C Vitamini Gereksinimi İnsan vücudunda 20 - 50 gün yetecek kadar 600 - 1500 mg. lık bir C Vitamini depolanmaktadır. Çocukların günlük gereksinimi 35 - 50 mg. kadardır. 0 - 1 Yaş 35 mg. 1 - 14 50 mg 14 yaş üzeri 60 mg Gebe kadınlar 80 mg Emziren anneler 100 mg aldıkları takdirde herhangi bir eksiklik sorunu yaşamazlar. Bu miktarın biraz daha üzerinde almaları uygun olur. Herkes için günlük 100 - 150 mg. dozu yeterlidir. Stres altında yaşamak, sigara kullanmak, aspirin, kortizon, doğum kontrol hapları, östrojen, demir gibi ilaç alımları, taze sebze, meyve tüketiminin az olması gereksinmeleri arttırır. C Vitamini Doğal Kaynakları Taze meyve ve meyve suları ile sebzelerde bol miktarda bulunur. Besinlerin pişirilmesi sırasında C Vitamini önemli oranda yitirilir. Kaynamış, oksijeni uçmuş bir suda pişirilme ile soğuk suya koyarak pişirme bile kayıp miktarlar açısından farklıdır. Soğuk suda pişirmede kayıp fazladır, keza pişirme süresinin uzaması da olumsuz etki gösterir. Yağda kızartma, bakır kaplar, sebze, meyvelerin bekletilmesi ve kuralına uyulmadan dondurulması, kesilmiş sebzelerin hava ile teması, pişirilmiş yemeklerin bekletilmesi ve ısıtılması C Vitaminin yitirilmesine neden olur. Kaynak 100 gr. da mg Siyah üzüm 200 Narenciye 50 Çilek 60 Kavun, karpuz 20 Yeşil biber 100 Maydanoz 150 Brokoli, B.Lahanası Çiğ 100 Havuç 6 Soğan 10 Çiğ bezelye 25 Pişmiş bezelye 10 | ||
![]() |
![]() | #27 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BİOTİN - H VİTAMİNİ H Vitamini de denmektedir. Aslında B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirmektedir. Deneyler sırasında çiğ yumurta akı ile beslenen farelerin zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiş ve Almanca deri anlamına gelen Haut kelimesinin baş harfi ile anılmaya başlanmıştır. Yumurta akında bulunan bu avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili olmasına karşın pişirildiğinde etkisiz hale gelmektedir. Beslenmelerinin %30 kadarında çiğ yumurta bulunduğu takdirde insanlarda da eksikliği oluşabilir. 1942 yılında gönüllü bir gruba deneysel olarak çiğ yumurta ağırlıklı (dietin %30'u) beslenme ve biotin dışında tüm vitaminler verilmiş. Bu kişilerde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöropati, kolestrol artışı, kansızlık ve deride pullanma görülmüş. Bu durum ancak Biotin verilmesi ile iyileştirebilmiştir. Biotinin Etkisi (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Biotin Eksikliği Doğada çok yaygın olarak bulunması yanında barsaklardaki bazı bakteriler tarafından da üretilebildiği düşünülmektedir. Beslenmesinde çiğ yumurta akı bulunmayanlarda ve çok antibiyotik alınmadığında görülmesi olanaklı değildir. Eksikliğinde olan belirtiler; (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Biotin Fazlalığı Böyle bir sorun görülmemiştir. Diyetle alınanlar emilmeden atılmaktadır. İlaç olarak alınan fazla miktarlar da idrar yoluyla uzaklaştırılır. Biotinin Tedavide Kullanımı Özellikle tek başına değil, daha ziyade diğer B vitaminleri ile birlikte kullanımı ön plandadır. Dermatit, ekzema gibi cilt sorunlarında, Kilo verme programlarında, (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Biotin Gereksinmesi Barsaklarda da üretilebildiği için dışarıdan az miktarda alınması yeterli olur. Yaş mikrogr / gün 0 - 1 50 1 - 7 50 - 100 7 - 10 120 11 yaş üstü 200 | ||
![]() |
![]() | #28 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BİOFLAVONOİDLER - P VİTAMİNİ P Vitamini de denilmektedir. Doğada saf halde sarı renkte yaygın olarak bulunmaktadır. Suda çözünür ve C Vitaminine oldukça benzer özellikleri vardır. Genellikle ayni besinlerde bulunurlar. Hepsinin ortak özelliği flavan kökü üzerinde kurulu değişik kimyasal maddeler olmalarıdır. Sitrin, hesperidin, rutin, kateşin gibi bir çok çeşidi vardır. Meyvelerin suyundan ziyade posası olarak bilinen kısmında yer alır. Kılcal damar geçirgenliği üzerine olan etkisinden dolayı geçirgenliğin İngilizce karşılığı olan Permeability kelimesinin ilk harfini alarak P Vitamini olarak isimlendirilmiştir. Kılcal damarlar vücudumuzdaki dolaşım sisteminde atar damar (temiz kan) ve toplar damar (kirli kan) arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Hücrelere atar damar ile getirilen oksijen, besin dokularda kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksit ve diğer atık maddeler toplar damarlar ile uzaklaştırılır. Bu alışveriş ancak kılcal damarlar aracılığı ile yapılabilir. Bu da bu damarların dayanıklılığı ve geçirgenliği ile mümkün olmaktadır. İşte P Vitaminin etkisi de burada ortaya çıkar. Emilimi de C Vitaminine benzer yöntemle ince barsaklardan olmakta, çok azı depolanabilmektedir. Fazlası idrar ve solunum ile atılmaktadır. P Vitaminin Etkileri Genellikle C Vitamini ile ortak çalışırlar. Benzer etkiler gösterirler. (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) P Vitamini Eksikliği Belirtileri C Vitamini eksikliğine benzer. Ayrıca (Vitaminler) (Vitaminler) P Vitamini Fazlalığı Vücutta anlamlı miktarda depolanmayıp fazlası atıldığı için herhangi bir zararlı etkisi gözlenmemiştir. | ||
![]() |
![]() | #29 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| P Vitaminin Tedavide Kullanımı Yıldızı son yıllarda parlamaktadır. Gerçi ilk varlığı anlaşılmasından bu yana yaklaşık 65 sene geçmiştir ama günümüzde etkileri daha anlaşılır ve incelenebilir olmuştur. Aşağıdaki kullanım konularında etkinliğini bilimsel olarak ortaya koyacak yeterli çalışma olmamasına karşın yine de; (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) P Vitaminin Gereksinimi Günlük alınması gereken miktarlar için günümüzde kesin bir rakam yoktur. Ayrıca tek bir çeşit olmadıklarından hangisinin ne kadar gerekli olduğu da ayrı bir konudur. Rutin, hesperidin, quersetin gibi türleri daha faydalı görülmektedir. Her bir çeşidinden 50 şer mg veya hepsi bir arada olduğunda 125-250 mg. kadarı olumlu etkiler için yeterli görülmektedir. KOLİN Bir çeşit B vitaminidir. Yağların vücutta işlenmesini, yakılmasını böylelikle de karaciğerin yağlanmasını engelleyen bir faktördür. Yiyeceklerde bol miktarda olmasına karşın suya karşı dirençsizdir. Besinlerin pişirilmesi, işlenmesi ve saklanması esnasında kolaylıkla bozulur. Ayrıca bir çok ilaçlar onu etkisiz kılarlar. Barsaklardan kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilen yegane vitamindir. Bu özelliği ile beyindeki kimyasal olaylarda rol almaktadır. Kendisine hafıza vitamini de denilmektedir. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür. | ||
![]() |
![]() | #30 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Kolin Eksikliği Tek başın bunun eksikliğini görmek pratikte mümkün değildir. Genellikle protein eksikliğine eşlik eder. Bu belirtiler ya deneysel olarak ya da diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte oluşur. (Vitaminler) Kolin Fazlalığı Belirli bir araz tanımlanmamıştır. Besinlerle olmayıp, ilaç şeklinde yüksek dozlarda alındığında zeminde epilepsi (=Sara hastalığı) bulunan kişilerde bunu uyarabilmektedir. Kolinin Tedavide Kullanımı Diğer B Vitaminleri ile birlikte geniş kullanım alanı vardır. Bu gün her kullanıldığı alanda etkileri bilimsel olarak net değildir. Genellikle kullanıldığı konular, (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) (Vitaminler) Kolin Gereksinmesi ve Doğal Kaynakları Belirlenmiş günlük gereksinim miktarları yoktur. Ortalama olarak günlük 500 mg. yeterli görülmektedir. Yiyeceklerle bu miktar alınabilmektedir. Gerektiğinde dışarıdan sağlanacak olursa inositol ile birlikte alınması daha uygun olmaktadır zira her ikisi birlikte daha etkili olmaktadır. Lesitin içersinde doğal olarak birlikte bulunurlar. 1000 mg. dan fazla alınması önerilmez, bunun başka yan etkileri olabilir. Doğal olarak canlı her hücrede bulunduğu için her türlü sebze ve hayvan etinde vardır. İnsan vücudu kolini glisin isimli amino asitten elde edebilir. Soya fasülyesindeki lesitin de boldur. Yumurta, balık, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer kolin içeriğinden zengindir. | ||
![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |
![]() | ![]() |