Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Gıda *

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-01-2007, 10:16   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Folik Asitin Etkileri
Oldukça önemli görevleri vardır. Bazı işlevler için bulunması şarttır.
Click the image to open in full size. B-12 Vitaminine benzer etki alanları olan THFA adlı enzimin ön maddesidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Amino asit, protein ve sinir sistemi iletisinde kullanılan bazı iletken maddelerin yapımında rol alır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücre için şart olan DNA ve RNA sentezinde görev alır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Akyuvar denilen kan hücrelerinin yapımında bulunur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için gereklidir.
Folik Asit Eksikliği
Eksikliği pek de nadir değildir. Belirtiler B-12 Vitamini eksikliğine oldukça benzer. Eksikliğin temelinde yatan sebepler başta taze sebze, meyveden yoksun yetersiz beslenme, sindirim sisteminden emilimin ameliyat, hastalık nedeniyle bozulması, alkol, ilaç kullanımı gibi metabolik sorunlar, stres, hastalık, gebelik gibi aşırı tüketim olmasıdır. Bunların sonucunda ;
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gebelik döneminde olursa ciddi sorunlara yol açar. Normale oranla gebelerde gereksinim iki katına çıkar. Bebek annenin karaciğerdeki depolarını kısa sürede boşaltır. Ortaya çıkmaya başlayan belirtiler de hamilelik ile ilgili durumlara bağlanır. Sonuçta gebelik toksemisi, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek ile bebekte spina bifida gibi beyin - omurilik anomali ve hasarları oluşabilir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Megalablastik anemi denilen bir tür kansızlık hastalığı meydana gelir. Sık görülen demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Folik asite bağlı olan genellikle demir vermek ile kansızlığın düzelmemesiyle anlaşılır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İştahsızlık, kilo kaybı, dilde şişme ve kızarma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sorunları ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Huzursuzluk, baş ağrısı, bitkinlik, unutkanlık gibi hafif belirtilerden sinirlilik, hırçınlık, düşmanca tavırlar, paranoya durumuna kadar uzanan ağır sinirsel sorunlar oluşabilir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enfeksiyonlara yatkınlık,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir.
Folik Asit Fazlalığı
Besinlerle fazlalığına yol açılmasa da vitamin ilacı şeklinde 2000 mikrogramın üstüne çıkıldığında sorunlar oluşur. Gebelerde bebeğe zarar verebilir. Diğer kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk, sindirim şikayetleri, ciltte döküntü ve kaşıntı yapar.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:17   #22
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Folik Asit Gereksinimi
Besinlerde değişik kimyasal bileşikler halinde bulunur ve bunlar vücutta değişime uğrar. Burada yazılan miktarlar vitamin olarak değerleri kapsamaktadır. Amerika'da yapılan araştırmalar halkın beslenme ile günde ortalama 220 mikro gram Folik Asit aldığını göstermiştir.
Yaş
mikrogram / gün
0 - 1
30 - 50
1 - 3
100
4 - 6
200
7 - 9
300
10 - 12
400
Erişkin
400
Gebelik
800
Emzirme
600

Folik Asit Doğal Kaynakları
Genel olarak yeşil sebzelerde bol miktarda vardır. Havuç, avokado, yumurta ve portakal da bulunur. Besinlerde serbest ve bağlı denilen iki ayrı formda bulunur. Besinlerdeki miktarlar serbest ve total (serbest + bağlı ) üzerinden hesaplanır.
100 gr.da
Serbest mg.
Total mg.
Karaciğer
----
140
Pişmiş karaciğer
----
40 - 80
Böbrek
60
80
Kırmızı et
4
7
Pişmiş et
0.2
0.6
Ispanak
170
200
Marul
20
20
Yumurta
10
20
Beyaz ekmek
8
30
Esmer ekmek
15
50
Pişmiş yumurta
2
5
Portakal
13
24
Muz
10
20

Folik Asitin Tedavide Kullanımı
Click the image to open in full size. Eksikliğine bağlı kan hastalıklarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gebelerde doğumsal anomalileri önlemek için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Vücut direncini arttırmada,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hastalıkların nekahet döneminde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alkol, doğum kontrol hapı kullanan ve sara hastalığı tedavisinde
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Stres altında olan ve bazı ruhsal şikayetleri bulunanlarda kullanılır

B12 VİTAMİNİ

Siyanokobalamin veya kobalamin adları ile bilinir. B-12 adı daha yaygındır. Barsaktan emilimi için mideden salınan özel bir protein (interensek =içsel faktör) gereklidir. Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmaz. Ancak hayvansal kaynaklı besinlerle alınabilir. Barsak bakterileri tarafından üretilebilir ama bu vücuda pek yarar sağlamaz zira bakteriler kalın barsakta bulunur ama bu vitamin ince barsaklardan emilebilir. Vejetaryen kişilerde yegane eksikliği oluşan vitamindir. Vücuda gerekli miktarları 3 - 4 mikrogram gibi çok az olmasına karşın önemli etkileri vardır. ( 1 gram = 1000 miligram, 1 miligram = 1000 mikrogram ) Yapısında kobalt, fosfor gibi mineraller de bulunur. Vücutta, karaciğerde depolanır. Ayrıca kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:17   #23
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-12 Vitaminin Etkileri
İnsan vücudu için hayati değere sahiptir.
Click the image to open in full size. Vücuttaki tüm hücrelere gereklidir. Hücreler ne denli hızla çoğalıyorlarsa o kadar fazla B-12 vitaminine gereksinim duyarlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. DNA sentezi için şarttır, fakat RNA için şart değil fakat yaralıdır. Bu işlevini folik asitle beraber yürütür.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yağ, karbonhidrat ve protein metabolizmalarına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Demirin vücutta kullanımına etkili olup, kolin, metionin yapılmasına yardımcı olur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir hücrelerinin myelin denen kılıfının yapılması ve korunması için gereklidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan hücrelerinin yapım ve değişiminde rol alır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Beynin belirli konulara odaklanması ve hafıza gücüne etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir.
B12 Vitaminin Eksikliği
Eksikliği normal diyetle pek ortaya çıkmaz. Vücut depoları uzun süre yetecek kadar B-12 bulundururlar. Fakat bu vitaminden yoksun diyete uzun zaman devam edenler, barsak sorunları olanlar ile mideden salınan İnterensek Faktör problemlerinde eksiklik meydana gelir. Hayvansal gıda alınmadığında eksiklik çok kolay oluşur. Özellikle tam vejetaryen anne çocuklarında doğumdan itibaren eksiklik arazları ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir sistemindeki liflerde hasar oluşur. Bu durum ciddi sorunlara yol açar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Pernisiyöz anemi denilen bir kansızlığa yol açar. ( Doğumsal olarak interensek faktör eksikliği olanlar, mide ameliyatı geçirmiş kişiler, bazı barsak parazitleri de B-12 vitamini yeterli alınmasına karşın eksikliği oluşabilir)
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Dilde hassasiyet, şişme, kızarma,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hayal görmeler, depresyon,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kuvvetsizlik, adalelerde kasılmalar, ayak taban derisi refleksinin bozulması,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur.
B-12 Vitaminin Fazlalığı
Zararlı etkileri olduğu düşünülmemektedir. İnsanlara deneysel olarak çok yüksek dozlarda verilmiş ama herhangi bir zararlı etkiye rastlanmamıştır.
B-12 Vitamini Gereksinimi
Depolanabildiği için günlük alımı şart değildir.

Yaş
mikrogram / gün
Yeni doğan
0.5 - 1.5
Süt çocuğu
2 - 3
Yetişkinler
3
Emziren anne
4

B-12 Vitaminin Doğal Kaynakları
Hayvansal kaynaklı besinlerle temin edilir. Sakatat denilen hayvan karaciğer, yürek ve böbreğinde bol olarak bulunur. Kırmızı et, tavuk ve balık eti ile yumurta bu vitamin yönünden zengindir. Pişirme işlemi pek zararlı değildir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:18   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-12 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Değişik nedenlere yönelik olarak oldukça yaygın kullanımı vardır. Bu kullanımlarının bir çoğunun etkisi tartışmalıdır.
Bazı ilaç ve alkol kullanımında destek olarak,
Click the image to open in full size. Eksikliği sonucu oluşan kansızlık tedavisinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir sistemi hastalıkları ve ruhsal hastalıkların tedavisine ek olarak,
Hızlı büyüme dönemlerinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.

C VİTAMİNİ

Askorbik Asit denilen maddedir. Üzerinde çok durulan, günümüzde herhalde en çok bilinen ve hakkında sürekli bir şeyler söylenilen vitamindir. Hatta C Vitamini üzerine internette siteler yapılmakta, çılgınlık derecesine varan bağımlıları bulunmaktadır. Bitkiler ve bir çok hayvan bu vitamini kendileri üretebilmektedir. Kimyasal yapısı aslen bir tür şekerdir. Dış ortam koşullarında ve pişirme esnasında, diğer maddelerle etkileşerek kolaylıkla bozulabilir. Taze sebzeler buharda pişirildiğinde C Vitamini de korunmuş olur.Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır ve 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Kullanıldığı organlarda bir miktar birikime uğrar.
C Vitaminin Etkileri
Üzerinde durulan bir çok etkileri vardır. Bazıları kesin olmakla birlikte bazı yönlerden de abartıldığı izlenimi oluşmaktadır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Güçlü bir indirgeyicidir. Canlılardaki önemli rolü bu özelliğinden kaynaklanır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Destek dokuları için kollajen proteinlerinin yapımında etkisi vardır. Bu kollajen dokular deride, adale ve eklem bağlarında, damar duvarında, kemik ve dişlerde bulunur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Tirozin maddesinin yıkılmasını ve vücuttan atılmasını sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Böbrek sütü bezlerinden salınan bir çok hormon için gereklidir. Bunlar genellikle stres ile ilgili hormonlar olup, stres anında C Vitamini tüketimi artmaktadır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Barsaklardan demirin emilimine etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Besinlerdeki folik asitin dayanıklı kalmasını sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Triptofandan beyin için gerekli olan serotonin elde edilmesine etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Suda eriyen güçlü bir antioksidandır. Yağda eriyen diğer bir güçlü antioksidan olan E vitamininin, ayrıca A ve B Vitaminlerinin de yapısının korunmasına ve etki gösterebilmesine katkı sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Nitrit gibi karsinojen maddelerin etkilerini önler.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kortizon, aspirin, insulin gibi ilaçlarla kurşun, civa, arsenik gibi ağır metallerin olumsuz etkilerini giderir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Vücudun savunma sistemini arttırıcı etkisi vardır. Bu etkisini nötrofil hücrelerini ve interferon denilen maddeyi arttırmak yoluyla gerçekleştirir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:19   #25
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

C Vitamini Eksikliği
Tarihte bu vitaminin eksikliği anlaşılana kadar bir çok insan ölmüş ve hastalıklar yaşanmıştır. Günümüzde ağır tablolar artık görülmemektedir. Ancak beslenme yanlışlıkları nedeniyle daha hafif sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Click the image to open in full size. Eksikliğinde oluşan en ağır durum skorbüt hastalığıdır. Eskiden özellikle uzun sürelerle gemilerde bulunup, taze sebze-meyve yiyemeyenlerde görülmekteydi.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Genel olarak dokuların sağlığı bozulur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Diş eti kanamaları ve çekilmeler.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enfeksiyonlara karşı dayanıksızlık ve zor iyileşme.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Deride küçük kanamalar, halsizlik, iştahsızlık.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Eksiklik artarsa burun kanamaları, ağız içinde yaralar, diş kayıpları, eklem şişmeleri, kemik ağrıları ve nefes darlığı.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Çocuklarda büyümenin yavaşlaması, yaşlılarda ciddi damar problemleri.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Ayrıca değişik enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, depresyon, yüksek tansiyon, eklem iltihabı, ülser, damar sorunları, allerji ve safra kesesi taşları bir çok sağlık sorununun C Vitamini ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
C Vitamini Fazlalığı
Bu sorun üzerinde çok spekülasyon yapılması nedeniyle fazla miktarda alımı sonucunda görülmektedir. İşin iyi tarafı vücutta depolanmadığı ve idrarla atıldığı için az sorun olmaktadır. Ciddi yan etkileri pek yoktur.
En sık görüleni ishaldir.
Karın ağrısı,
İdrarda yanma,
Deride hassasiyet,
Kan hücrelerinde yıkım,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Böbrek taşı oluşumu görülebilir.
C Vitaminin Tedavide Kullanımı
Bir çok konuda kullanıma sahiptir. Belki de içerdiği C Vitamininden dolayıdır ki limon da her şeyin içine konulmaktadır. Kullanıldığı her alan, çok geçerli gerekçelere dayanmamaktadır.
Yara iyileşmesini hızlandırmak için,
Soğuk algınlığı, nezle ve anjinde,
Enfeksiyona yakalanma riskini azaltmak için,
Damar sertliğinden korunmak amacıyla,
Kanser riskini azaltmak umuduyla,
İtiyadi düşükleri önlemek amacıyla,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Emziren annelerde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bazı ruhsal sorunlarda,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Spor performansını arttırmak amacıyla kullanılmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:19   #26
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

C Vitamini Gereksinimi
İnsan vücudunda 20 - 50 gün yetecek kadar 600 - 1500 mg. lık bir C Vitamini depolanmaktadır. Çocukların günlük gereksinimi 35 - 50 mg. kadardır.
0 - 1 Yaş
35 mg.
1 - 14
50 mg
14 yaş üzeri
60 mg
Gebe kadınlar
80 mg
Emziren anneler
100 mg

aldıkları takdirde herhangi bir eksiklik sorunu yaşamazlar. Bu miktarın biraz daha üzerinde almaları uygun olur. Herkes için günlük 100 - 150 mg. dozu yeterlidir. Stres altında yaşamak, sigara kullanmak, aspirin, kortizon, doğum kontrol hapları, östrojen, demir gibi ilaç alımları, taze sebze, meyve tüketiminin az olması gereksinmeleri arttırır.
C Vitamini Doğal Kaynakları
Taze meyve ve meyve suları ile sebzelerde bol miktarda bulunur. Besinlerin pişirilmesi sırasında C Vitamini önemli oranda yitirilir. Kaynamış, oksijeni uçmuş bir suda pişirilme ile soğuk suya koyarak pişirme bile kayıp miktarlar açısından farklıdır. Soğuk suda pişirmede kayıp fazladır, keza pişirme süresinin uzaması da olumsuz etki gösterir. Yağda kızartma, bakır kaplar, sebze, meyvelerin bekletilmesi ve kuralına uyulmadan dondurulması, kesilmiş sebzelerin hava ile teması, pişirilmiş yemeklerin bekletilmesi ve ısıtılması C Vitaminin yitirilmesine neden olur.
Kaynak
100 gr. da mg
Siyah üzüm
200
Narenciye
50
Çilek
60
Kavun, karpuz
20
Yeşil biber
100
Maydanoz
150
Brokoli, B.Lahanası Çiğ
100
Havuç
6
Soğan
10
Çiğ bezelye
25
Pişmiş bezelye
10
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:20   #27
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

BİOTİN - H VİTAMİNİ

H Vitamini de denmektedir. Aslında B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirmektedir. Deneyler sırasında çiğ yumurta akı ile beslenen farelerin zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiş ve Almanca deri anlamına gelen Haut kelimesinin baş harfi ile anılmaya başlanmıştır. Yumurta akında bulunan bu avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili olmasına karşın pişirildiğinde etkisiz hale gelmektedir. Beslenmelerinin %30 kadarında çiğ yumurta bulunduğu takdirde insanlarda da eksikliği oluşabilir. 1942 yılında gönüllü bir gruba deneysel olarak çiğ yumurta ağırlıklı (dietin %30'u) beslenme ve biotin dışında tüm vitaminler verilmiş. Bu kişilerde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöropati, kolestrol artışı, kansızlık ve deride pullanma görülmüş. Bu durum ancak Biotin verilmesi ile iyileştirebilmiştir.
Biotinin Etkisi
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Yağ metabolizmasına etkilidir. Yağ üretimi ve yağ asitlerinin yapılması için gereklidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. DNA ve RNA yapımına etkilidir. Amine asitlerin proteine dönüşümüne, nükleik asitlerin bir parçası olan pyrimidin sentezine katılır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bir çok enzimin yapısına girer. Bu enzimler gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlarlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan şekerini düşürür.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Cilt sağlığı için gereklidir.
Biotin Eksikliği
Doğada çok yaygın olarak bulunması yanında barsaklardaki bazı bakteriler tarafından da üretilebildiği düşünülmektedir. Beslenmesinde çiğ yumurta akı bulunmayanlarda ve çok antibiyotik alınmadığında görülmesi olanaklı değildir. Eksikliğinde olan belirtiler;
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adale incelmesi ve ağrıları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Depresyon tarzında ruhsal belirtiler,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kuru, pullu ve değmekle acıyan bir cilt,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan kolesterol seviyesinde artma, gözlerde kızarma,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kansızlık ve kalp sorunları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.
Biotin Fazlalığı
Böyle bir sorun görülmemiştir. Diyetle alınanlar emilmeden atılmaktadır. İlaç olarak alınan fazla miktarlar da idrar yoluyla uzaklaştırılır.
Biotinin Tedavide Kullanımı
Özellikle tek başına değil, daha ziyade diğer B vitaminleri ile birlikte kullanımı ön plandadır.
Dermatit, ekzema gibi cilt sorunlarında,
Kilo verme programlarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Saçların beyazlama ve dökülmesini önlemek amacıyla,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kan şekerini ve kolesterolu düşürmek için,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hatalı beslenme sorununu gidermek amacıyla kullanılır.
Biotin Gereksinmesi
Barsaklarda da üretilebildiği için dışarıdan az miktarda alınması yeterli olur.
Yaş
mikrogr / gün
0 - 1
50
1 - 7
50 - 100
7 - 10
120
11 yaş üstü
200
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:20   #28
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

BİOFLAVONOİDLER - P VİTAMİNİ

P Vitamini de denilmektedir. Doğada saf halde sarı renkte yaygın olarak bulunmaktadır. Suda çözünür ve C Vitaminine oldukça benzer özellikleri vardır. Genellikle ayni besinlerde bulunurlar. Hepsinin ortak özelliği flavan kökü üzerinde kurulu değişik kimyasal maddeler olmalarıdır. Sitrin, hesperidin, rutin, kateşin gibi bir çok çeşidi vardır. Meyvelerin suyundan ziyade posası olarak bilinen kısmında yer alır. Kılcal damar geçirgenliği üzerine olan etkisinden dolayı geçirgenliğin İngilizce karşılığı olan Permeability kelimesinin ilk harfini alarak P Vitamini olarak isimlendirilmiştir. Kılcal damarlar vücudumuzdaki dolaşım sisteminde atar damar (temiz kan) ve toplar damar (kirli kan) arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Hücrelere atar damar ile getirilen oksijen, besin dokularda kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksit ve diğer atık maddeler toplar damarlar ile uzaklaştırılır. Bu alışveriş ancak kılcal damarlar aracılığı ile yapılabilir. Bu da bu damarların dayanıklılığı ve geçirgenliği ile mümkün olmaktadır. İşte P Vitaminin etkisi de burada ortaya çıkar.
Emilimi de C Vitaminine benzer yöntemle ince barsaklardan olmakta, çok azı depolanabilmektedir. Fazlası idrar ve solunum ile atılmaktadır.

P Vitaminin Etkileri
Genellikle C Vitamini ile ortak çalışırlar. Benzer etkiler gösterirler.
Click the image to open in full size. C Vitamininin emilimini arttırır ve onu okside olmaktan korur. Dolayısı ile C Vitamininin etkili olduğu tüm konulara dolaylı yoldan katkı sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kollajen doku denen destek yapının (vücuttaki hücrelerin hem bir arada tutunmasını hem de hücrelerin kendi zarlarının sağlamlığını sağlayan) sağlığı ve dayanıklılığına etkilidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. En önemli etkisi kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunması üzerine olan yararıdır. Kılcal damarların yırtılmasını ve kanamasını önler. Ayrıca bunların dayanıklılığı enfeksiyonlara karşı anlamlı bir koruyuculuk sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alerjik olaylarda etkili histamin maddesinin salınışını azaltır.
P Vitamini Eksikliği
Belirtileri C Vitamini eksikliğine benzer. Ayrıca
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kılcal damar yırtılmaları ve kanamaları,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İnflamasyon denilen dokuların şişme ve kızararak ağrılı bir hal alması oluşur.
P Vitamini Fazlalığı
Vücutta anlamlı miktarda depolanmayıp fazlası atıldığı için herhangi bir zararlı etkisi gözlenmemiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:21   #29
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

P Vitaminin Tedavide Kullanımı
Yıldızı son yıllarda parlamaktadır. Gerçi ilk varlığı anlaşılmasından bu yana yaklaşık 65 sene geçmiştir ama günümüzde etkileri daha anlaşılır ve incelenebilir olmuştur. Aşağıdaki kullanım konularında etkinliğini bilimsel olarak ortaya koyacak yeterli çalışma olmamasına karşın yine de;
Click the image to open in full size. Soğuk algınlığı gibi C Vitamini etkisinin arzu edildiği durumlarda,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Diş eti kanamaları, ciltte kolaylıkla oluşan morluklar, kanamalı sindirim sistemi ülserleri gibi kılcal damar sorunlarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Rutin denilen cinsi özellikle hemoroid, varis kanaması, ani düşükler, fazla adet kanaması (menoraji), doğum sonrası kanamaları, burun kanamaları, şeker hastalarının kolay oluşan kanamaları ve gebelik durumlarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Alerji, astım, eklem şişme ve iltihapları, şeker hastalığına bağlı göz sorunları ile radyasyonun zararlı etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır.
P Vitaminin Gereksinimi
Günlük alınması gereken miktarlar için günümüzde kesin bir rakam yoktur. Ayrıca tek bir çeşit olmadıklarından hangisinin ne kadar gerekli olduğu da ayrı bir konudur. Rutin, hesperidin, quersetin gibi türleri daha faydalı görülmektedir. Her bir çeşidinden 50 şer mg veya hepsi bir arada olduğunda 125-250 mg. kadarı olumlu etkiler için yeterli görülmektedir.


KOLİN

Bir çeşit B vitaminidir. Yağların vücutta işlenmesini, yakılmasını böylelikle de karaciğerin yağlanmasını engelleyen bir faktördür. Yiyeceklerde bol miktarda olmasına karşın suya karşı dirençsizdir. Besinlerin pişirilmesi, işlenmesi ve saklanması esnasında kolaylıkla bozulur. Ayrıca bir çok ilaçlar onu etkisiz kılarlar. Barsaklardan kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilen yegane vitamindir. Bu özelliği ile beyindeki kimyasal olaylarda rol almaktadır. Kendisine hafıza vitamini de denilmektedir. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 10:22   #30
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kolin Eksikliği
Tek başın bunun eksikliğini görmek pratikte mümkün değildir. Genellikle protein eksikliğine eşlik eder. Bu belirtiler ya deneysel olarak ya da diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte oluşur.
Click the image to open in full size. Yağ metabolizması bozulur. Yağ vücutta özellikle karaciğerde birikmeye başlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücre zarlarının bütünlüğü ve sağlamlığı bozulur. Kolin eksikliğinden dolayı oluşan bu sorun özellikle sinir liflerindeki myelin kılıfında kendini gösterir.
Kolin Fazlalığı
Belirli bir araz tanımlanmamıştır. Besinlerle olmayıp, ilaç şeklinde yüksek dozlarda alındığında zeminde epilepsi (=Sara hastalığı) bulunan kişilerde bunu uyarabilmektedir.

Kolinin Tedavide Kullanımı
Diğer B Vitaminleri ile birlikte geniş kullanım alanı vardır. Bu gün her kullanıldığı alanda etkileri bilimsel olarak net değildir. Genellikle kullanıldığı konular,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Sinir ileti sorunlarında, hafıza problemlerinde, adale seyirmeleri, kalp çarpıntıları ve Alzheimer hastalığında, Huntington Koresinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hepatit, siroz gibi Karaciğer ve böbrek hastalıklarında,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Bazı ilaçların yan etkilerini gidermek için, örneğin Fenotiazin grubu ilaçların tardif diskinezi denilen yüz kaslarında kasılma ve spazmlar yapmasında ,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Ayrıca baş ağrısı, gerginlik, istahsızlık, kabızlık, glokom vb. göz sorunlarında, kulak çınlaması vb. kulak şikayetlerinde,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Kanda kolesterol yüksekliği ve damar sertliği, safra kesesi taşları, hipertansiyon ve kalp krizi riskini azaltmak için önerilmektedir.
Kolin Gereksinmesi ve Doğal Kaynakları
Belirlenmiş günlük gereksinim miktarları yoktur. Ortalama olarak günlük 500 mg. yeterli görülmektedir. Yiyeceklerle bu miktar alınabilmektedir. Gerektiğinde dışarıdan sağlanacak olursa inositol ile birlikte alınması daha uygun olmaktadır zira her ikisi birlikte daha etkili olmaktadır. Lesitin içersinde doğal olarak birlikte bulunurlar. 1000 mg. dan fazla alınması önerilmez, bunun başka yan etkileri olabilir.
Doğal olarak canlı her hücrede bulunduğu için her türlü sebze ve hayvan etinde vardır. İnsan vücudu kolini glisin isimli amino asitten elde edebilir. Soya fasülyesindeki lesitin de boldur. Yumurta, balık, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer kolin içeriğinden zengindir.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 07:28 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580