Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07-02-2007, 13:11   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İlan ve reklam gazetenin ve derginin besin kaynağıdır. İlan ve reklam alımına dikkat edilmediği takdirde yayın yöneticilerinin başı derde girebilir.
Gazete ve dergilerde, haber ve reklamın da birbirinden net çizgilerle ayrılması, haber formunda hazırlanmış ilan ve reklamların bir köşesinde ”Bu bir ilandır” notunun konulması basın ahlâkına uygun olacaktır.




II. BÖLÜM

DERGİ TASARIM

Tasarım; günümüzde oldukça sık kullanılan, etkileyici bir sözcüktür. Tasarım; bir model, kalıp ya da süsleme yapmak değildir. Bir tasarım kendi içinde bir yapıya ve bu yapı arkasında bir planlamaya sahip olmalıdır. Bütün sanatların temelinde bir tasarım olgusu bulunmaktadır. Tasarım eylemi, oluşturulacak yapının organizasyonu ile ilgili her türlü faaliyeti içine almaktadır.[1]
1.1. Kapak Tasarımı
Tasarım ilkelerinin en önemlilerinden bir tanesi bütünlüktür. Dergi kapağı tasarımlarında da bütünlük çok önemlidir. Kapakta kullandığımız görsel elemanlar birbirini tamamlayan, birbirleriyle örtüşen ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak nitelikte değillerse bütünlük yok demektir. Böyle bir durumda derginin hedef kitle tarafından beğeni kazanması büyük ölçüde zorlaşacaktır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:11   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tasarımda bütünlük oluşturmak için farklı yöntemlerde düşünebiliriz.
Bordür: Tasarımın etrafını saran bordürle bütünlük oluşturmada önemli rol oynar. Tasarımın dört tarafını çevreleyen bordürler arasındaki renk, ölçü, stil gibi benzerlikler bir tasarımı bütünlük ilkesine ulaştırabilir. Hedef kitle bordürle diğer elemanlar arasında kafasında bir bağlantı oluşturarak bütünlük ilişkisini kurar.
Aralıklar: Bir tasarımda, gerekli yerlerde gözü rahatlatıcı aralıklar bırakarak bütünlük sağlanabilir. Kenar bölgelere yakın bölgelerde kullanılan boşluklar bordü7rlerle benzer nitelik taşır, ancak bordürler gibi ölçü ve kalıplaşmış biçimler değillerdir.
Düz Çizgi: Tasarımdaki görsel elemanların dağınık görünmesini engellemek için genellikle düz çizgi kullanılır. Bu çizgiler bazen görünür biçimde, bazen de gizli kullanılır. Resimlerle yazı düzenini aynı hizaya kaplamak için de çizgilerden yararlanılır.
Üç Nokta Yöntemi: Tasarımcı, kompozisyon üzerinde belirleyeceği üç odak noktasını tasarımın bağımsız birimlerini birleştiren unsurlar olarak kullanabilir. Tek sayılardan oluşan gruplar arasında, çift sayılara göre daha iyi orantılar kurulabilmektedir.[1]
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:11   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dergi kapağı tasarımı için vurgulamada çok önemli bir unsurdur. Tasarımı yapmadan, öncelikle vurgulayıcı unsurun ne olacağına karar vermek gerekmektedir. Belirleyeceğimiz unsur konunun içeriğine, alıcının tutumuna ve hitap ettiğimiz hedef kitlenin özelliklerine göre değişebilir. Vurgulama konusunda çok önemli bir unsur vardır.
Tasarım üzerinde vurgulamak istediğimiz nokta konusunda kararsız kalıp birkaç noktayı birden vurgulamak istersek vurgulama diye bir olay kalmayacaktır. Bunun sonucunda tasarımın etkileyici özelliği de büyük ölçüde azalacaktır. Bu tasarımlama kalıplaşmış ilkeler dışında kendi duygumuzu, kişisel özelliklerimizi de katarak farklı bir tarz yaratmalıyız. Böylelikle yaratıcılık taşıyan tasarımlar ortaya çıkarabiliriz.
1.1. Dergilerde Tipografi
Tipografi terimi ilk kez Johann Gutenberg’in metal harflerini tanımlamakta kullanıldı. En yaygın ve vazgeçilmez grafik iletişim unsurlarından biri olan tipografinin birincil işlevi “okumak”tır grafik tasarımcı tipografi dilini iyi tanımak ve kullanmak durumundadır. Bir tasarımda kullanılan tipografik karakterlerin seçimindeki en önemli şarkı bu malzemeyi en son kullanacak olan okuyucunun, yani hedef kitlenin gereksinimleridir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:11   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dergilerde tipografik düzenleme yapılırken öncelikle kullanılacak fonta karar verilir. Seçilen font konunun içeriğine uygun olmalıdır. Metinlerde genel olarak düz, sade fontlar tercih edilir. Örneğin; Time News Roman BT, Arial BT. Metinlerde yazı büyüklüğü 8-9 punto arasında değişebilir. Ancak başlıklar vurgulayıcı olması açısından daha büyük kullanılır, 12-13 punto gibi. Metinlere giriş yapmadan önce konuyla ilgili yapılan kısa açıklamalarda italik ve metindeki yazılara göre 1 yada 2 punto daha büyük kullanılır. Bu kısımlarda farklı renkte kullanılabilir. Tipografik düzenleme ile fotoğraflar arasında uyumlu bir bloklama yapılmalıdır.
1.1. Dergilerde Fotoğraf ve İllüstrasyonlar
Fotoğraf ve illüstrasyonlar bir derginin görsel unsurlarıdır. Dergiler çoğunlukla renkli yayımlardır. Ancak konuya göre siyah-beyaz fotoğraflar da kullanılabilir. Bu fotoğraflar çok iyi seçilmelidir ki, bakıldığında konunun özünü yansıtabilsin.
Fotoğraflar yerine göre çok büyük yada küçük olarak kullanılabilir. Fotoğraf ve illüstrasyonun birincil işlevi, metinde sözü edilen bir olguyu görselleştirmesidir. Fotoğraf ve illüstrasyonun boyut, biçim, tarz açısından yanlış seçilmesi yanlış kullanılmış bir cümleye benzetilebilir; anlaşılması çok zordur. İyi seçilmiş bir görsel unsur da hedef kitlenin dikkatini çeker, kültür ve beğeni düzeyini yükseltir ve akılda kalıcı olur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:12   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dergilerde kullanılan illüstrasyonlar illüstrasyon türlerinden yayın illüstrasyonlarına girer. Yayın illüstrasyonları gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Bu illüstrasyonu çizecek olan kişi metin hakkında geniş bilgiye sahip olmalıdır. Çünkü bu metnin özünü, resim diline yansıtmak durumundadır. Örneğin dergide turizmle ilgili bir metin için yapılacak illüstrasyona, o yerin doğal güzellikleri ve tarihi özellikleri koyulmalı ki konu anlaşılabilsin.
1.1. Dergilerde Sayfa Düzenlemesi
Sayfa düzeninde öncelikle okunabilirliğe dikkat etmeliyiz. Yazılar düzenli bloklar halinde yerleştirilmelidir ve bu bloklar arasında bütünlük oluşturmalıdır. Dergi kolay, rahat, akıcı ve hatasız biçimde okunabilmelidir.
Grafik tasarımcı sayfada fotoğraf, illüstrasyon, alt ve ana başlık, resimlerin alt yazılarını yerleştirirken okuma sürecinin hem entelektüel hem de optik yönlerini dikkate almalıdır.
Dergi satılma amaçlı yapılan bir yayımdır. Bu nedenle ilk görüşte hedef kitlenin ilgi odağı olmalı ki, amacına ulaşsın. Bunda kapak tasarımının yanı sıra iç sayfalardaki düzenin de büyük ölçüde etkisi vardır. Sayfanın düzeni ne kadar iyi olursa, okuyucu o kadar okumaya yönelir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:12   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dergi elimize aldığımızda iki tarafa düz olarak açılabilmelidir. Sayfalarda bulunan tüm basılı kısımlar belirli bir bakış açısından izlenebilmelidir.
Sayfa üzerindeki yazı alanı ve kenar boşlukları (marjlar) önceden belirlenmiş olmalıdır. Teknolojinin son derece gelişmiş olduğu günümüzde, kapak ve sayfa tasarımları önceden elde hazırlanmış olan taslaklara bağlı kalarak bilgisayarlarda yapılabilmektedir.[1]
Günümüzde gazete ve dergilerde yazı oranı giderek azalırken, fotoğraf ve çizimlerin oranı gittikçe artıyor. Bilgisayarlı dizgi sistemleri, yazıyı bile çok çeşitli renk ve karakterdeki hurufat aracılığı ile görselleştirmiş durumdadır.
Sayfalardaki grafik tasarım öğeleri, derginin içeriğini gölgeleyecek nitelikte vurgulanmamalıdır.


  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:12   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ÜNİVERSİTEMİZ TARAFINDAN DÜZENLENEN AYLIK BÜLTEN

Üniversitemizi tanıtmak için ve haber amaçlı çıkartılan bir dergidir. Süreli bir yayındır, aylık olarak yayımlanır.
1.1. Bülten Nedir?
Bülteni öncelikle genel anlamda açıklayalım. Kurumun çalışmalarından ilgili kişi ve grupları bilgilendirmek amacıyla,belirli zamanlarda yayınlanan çok sayfalı mektuplar, bülten olarak adlandırılır. Bültenler daha çok iç halkla ilişkiler çalışmalarında kullanılmaktadır. İç halkla ilişkiler çalışmalarında, çoğaltılarak duyuru panolarına asılan bültenler, işgörenlerin kendileri ve kurumlarıyla ilgili haberleri ve yapılan çalışmaları, alınan kararları öğrenmelerine yardımcı olurlar. Bir kitap düzeninde hazırlanan bültenlerde çekici, renkli bir kapak, içindekiler gösteren bir bölüm ve kuruma ilişkin haber, resim, fotoğraf ve yazılar bulunur.[1]
Üniversitemiz bünyesinde çıkartılan bülten ise biraz daha farklıdır. Üniversitemizin halkla ilişkiler faaliyetinin bir parçası olarak yayınlanıyor. Bülten, üniversitemizin halkla ilişkiler mesajlarının hedef kitleye ulaştırılmasında bir araç olarak kullanılıyor.
1.2. Kapak Tasarımı
Kapak tasarımı, genel tasarım ilkeleri çerçevesinde yapılmaktadır. Görsel unsur olarak çoğunlukla fotoğraf kullanılır. Fotoğraflar derginin içinde yer alan en çarpıcı haberler seçilir ve bunlar gözü rahatsız etmeyecek şekilde kolay yapılır.
Tipografik unsurları kullanarak kapak tasarımları yapılmaya çalışılmış ancak fotoğraf kadar etkili olmadığı için kullanılmamıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:12   #18
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

En uygunu kapak tasarımı; fotoğraf ve tipografinin birlikte kullanılmasıdır. Kapaklarda vurgulama çok önemlidir. Hangi haberi vurgulamak istiyorsak, o haberin başlığını diğerlerine göre daha büyük ve farklı renk kullanarak dikkat çekmesini sağlayabiliriz.
Üniversitemizin son aylarda çıkan bültenlerinde daha çok grafiksel görüntüler, çizgisel çözümlemeler ve çarpıcı bir tipografik düzen kullanılmıştır.
1.1. İçeriği
Genel olarak haber içeriklidir. Üniversitemizde oluşan gelişmeler, aynı zamanda ilde oluşan kültürel ve sosyal gelişmelere de yer verilir.
Düzenlenen konferanslar, seminerler, sempozyumlar, sergiler, çeşitli eğlence programları bültenin içeriğinde bulunur. Çeşitli kültürel etkinlikler (tiyatro, konser, parti, festival vb) de bülten de yer alabilir.
Fakültelerin kendi içinde düzenledikleri etkinlikler, üniversitemizin diğer üniversitelerle olan ilişkisi, fakülte yöneticilere ilişkin haberlere de yer verilir. Bültenimizde üniversiteye ilişkin haberler, fotoğraflar ve yazılar bulunuyor.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:13   #19
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1.1. Sayfa Düzenlemesi
Sayfa düzenlemesine ilk olarak zemin hazırlamadan başlanır. Hazırlanan zemin, sayfada gizli yada görülebilir şekilde kullanılan eksenlerle desteklenir.
Yazılar, fotoğraflar ve illüstrasyonlar uygun biçimde bloklanmalıdır. Bir sayfada örneğin fotoğraflar sağa dayalı, yazılarda bunu takip eden şekilde yerleştirilir. Yazılar yada resimler sayfa kenarlarına tamamen dayanmalıdır. Eğer kenara dayalı yapılırsa basım ve kesim aşamasında problemler yaşanması muhtemeldir.
Dergi sayfaları arasında bütünlük mutlaka sağlanmalıdır. Dergi açıldığında karşılıklı iki sayfa birbirini takip etmelidir.
Sayfalarda açıklık ve rahatlatıcı unsurlar çok önemlidir. Hedef kitle sayfaya baktığında, boğulup gitmemeli; rahat bir şekilde anlayabilmelidir.
Dergi sayfaları katlanıp, kesildiklerinde doğru bir sıra izlemelidir. Bu nedenle bütün sayfalar, baskı yapılacak kağıt tabakası üzerine belirli bir metotla yerleştirilir. Kağıt tabakaları genellikle 4, 8, 16 yada 32 sayfadan oluşan birimlere bölünmektedir. Bu birimlere ülkemizde “forma” adı veriliyor.
1.2. Tipoğrafik Düzen
Metin düzenlemelerinde beş temel yaklaşım bulunmaktadır:
a) İki taraflı bloklama
b) Soldan bloklama
c) Sağdan bloklama
d) Ortadan bloklama
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:13   #20
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Asimetrik bloklama

Üniversitemizin çıkarttığı bültende ise, genel olarak iki taraflı blok lama yapılmaktadır. Yazı karakteri olarak düz ve okunaklı fontlar seçilmelidir ki kolay rahat akıcı ve hatasız olarak okunabilsin. Sayfa üzerindeki yazı alanı ve kenar boşlukları önceden kararlaştırılmış olmalıdır.
Bütün tasarımcıların ortak amacı kusursuzluğa ulaşmaktır.Bunun için ilk yapılacak şey, derginin içeriğine en uygun yazı karakterinin belirlenmesidir ve yazı büyüklüğüne çok dikkat edilmelidir. Ne çok büyük olmalı ne de çok küçük olmalıdır.Ortalama olarak dokuz on punto arsında değişim gösterebilir.Sayfadaki resimler ile yazılar arasında bütünlük sağlayacak biçimde blok yapılmalıdır. Tasarımda göz rahatlatıcı boşluklar bırakılmalıdır
1.1. Çıkış Aşamaları
Üniversitemiz bünyesinde çıkartılan bültenin oluşumunda teknik eleman olarak iki adet G3 ve G4 macintosh bilgisayar bir adet profesyonel masa üstü scanner bir adet lazer yazıcı (ön çıktıları almak için), profesyonel fotoğraf makinesi, dijital fotoğraf makinesi cd writter, harici hart disk bulunmaktadır.
Oluşum aşaması için ilk olarak, muhabirler haberleri toplayıp fotoğrafları çektikçe grafikerlerin kullandığı tasarım bilgisayarlarına aktarılıyor. Burada fotoğraflar taranıp zeminler ve görsel malzemeler TİF formatında üç yüz dpi CMYK olarak hazırlanıp kullanılıyor. Sayfa mizampajları için ise quark ekspres programında çalışılıyor, dokümanlar burada birleştiriliyor. Çıkartılan tasarım üst yönetim tarafından onaylanıyor daha sonra film aşamasına gelindiğinde, film çıkış merkezine yani reprodüksiyon merkezine harici diskle gönderiliyor. Matbaa için renk ayırımı yapılıyor ve matbaaya sevk ediliyor.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 19:31 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580