|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 11:26 | #31 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Soğutma ünitesinde plakalı ısı değiştirgecinden 88 °C sıcaklıkta çıkan sıcak su da bira suyu tankında muhafaza edilir. Böylece fermantasyon sıcaklığına düşürelecek şıranın enerjisinden yararlanarak daha sonra kullanılacak olan sıcak su hazırlanmış olur. Ayrıca soğutma kulesi altındaki havuzun içine serpantin döşenmiş ve bu serpantinde likit karbondioksit dolaşmaktadır. Havuz suyunun soğutulması gerekmektedir. Bu soğutma işlemi serpantin içerisindeki karbondioksitin ısısını çekerek gerçekleşmektedir. Böylece hem havuz suyu ısınmış olur hem de karbondioksit ısısnı vererek buharlaşır. Yapılan bu uygulama ile de ek bir enerji harcamaktan ve masraftan kullanılarak ekonomiklik sağlanmış olur. Floatasyon havuzlarının kapasitesi de mayşelemede bir seferde elde edilen şıra hacminin %20’si kadar fazla yapılmıştır. Böylece köpüğün taşması engellenmiştir. Efes Pilsen’de alt fermantasyonu gerçekleştirmek için kullanılan mayalar, fermantasyon sonuna doğru topaklanarak dibe çabuk ve iyi otururlar. Böylece dibe çöken mayalar zaman kaybedilmeden bir sonraki üretimde kullanılmak üzere çekilir. Ayrıca fazla mayanın bir kısmı gıda sanayine de gönderilmektedir. Bütün bunlar sayesinde işletme giderleri minimize edilmektedir. Üretimde rol oynayan işçilerin sağlık sorunları da önemli bir faktördür. Örnek olarak fermantasyon mahseninin havalandırma koşullarının çok iyi olması gerekir. Çünkü açığa çıkan karbondioksit nedeniyle personel zehirlenebilir. Şişelemede de meydana gelen sağlık tehdit edici unsurlar mevcuttur. Pastör çıkışında konveyörlerde sıkışan şişeler sık sık patlamaktadır. Kırık şişe parçalarından sakınmak için işletme tarafından plastik gözlük dağıtılmıştır. Ayrıca bu bölümde ses insanı rahatsız edici düzeydedir. Bunu önlemek için de kulaklıklar vardır. Bütün bunlara ilaveten her bölümde işçilerin kullanması gereken eldivenler bulunur. Ancak bunları kullananların sayısı çok azdır. Ekonomik faktörler ise yapılan harcamalar ve kazançlar olarak değerlendirilebilir. Bira üretiminde kullanılan malt ve şerbetçiotu Efes Pilsen Biracılık Grubu’na ait fabrikalarda üretilmektedir. Erciyas, her ne kadar bu bu fabrikalar holdingine dahil olsa da bunları alırken belli bir miktar harcama yapar. İkinci harcama şişelerin alımında olur. Şişeler Paşabahçe ve Şişecam Sanayi’nden alınmaktadır. Depozitolu şişelerin geri toplanılması ile de büyük bir mali kazanç sağlanır. Efes Pilsen ihtiyacı olan suyu şehir şebekesinden kullanmaz. Gerekli olan suyu sahip olduğu artezyen kuyularından sağlar. Bu kuyular fabrika çevresinde olup 8 adettir. Ancak bu kuyulardaki suların zamanla tükenme ihtimaliyle karşı karşıya kalınabilir. Çeşitli şirketlere kasa üretip satarak mali açıdan bir kazanç sağlamaktadır. Orta Doğu ülkelerine de plastik kap yapıp satmaktadır. Birleşik Amerika ve İngiltere’ye de bira ihracatına başlamıştır. Bu da şirket için büyük bir kazançtır. Tez çalışması sırasında bir mühendisin görevinin, prosesi en iyi şekilde ve sıfır hatayla yapmanın yanı sıra en az enerji ve maliyet ile bu prosesi gerçekleştirmek olduğu öğrenilmiştir. İşletmede ikinci dikkat edilmesi gereken nokta üretim birimleri arasında ve bu bölümler arasında çalışan elemanlar arasındaki işbirliğidir. Fabrikada çeşitli çalışma grupları vardır. Bu gruplarda çalışan her kesimden insan bulunmaktadır. Şefinden işçisine kadar herkes bu grupta yer alır. Konular üzerinde grup halinde çalışma yapılır, sonuç yine grup halinde konferans şeklinde üst kademedeki yöneticilere sunulmaktadır. Bu şekilde işçi-yönetici bütünlüğü sağlanmaya çalışılmaktadır. Seçilen konuya çeşitli çözüm yolları aranmış, konuda bütünlük sağlanmış olunur. Bu işbirliği açısından çok büyük önem taşımaktadır. Üretilen mamül çok tüketilen bir ürün olup, işletmede durmaksızın süren bir üretim vardır. Üretim esnasında herhangi bir bölümde meydana gelecek bir aksaklık prosesin daha sonraki bölümlerini etkileyecektir. Dolayısıyla da bölümler arası koordinasyonun çok iyi ayarlanmış olması gerekmektedir. Sonuç olarak, Efes Pilsen sektördeki lider konumunu; titizlikle yürütülen çalışmalar sonucu hayata geçen ürünleri, çalışma ortamı, tesislerinde kullandığı son teknoloji ile hakettiğini ve bu liderliği çok daha uzun yıllar devam ettireceği görülmüştür. | ||
|
03-01-2010, 01:56 | #34 | ||
Dişi Kartal Üyelik tarihi: Dec 2009 Yaş: 35
Mesajlar: 334
Tecrübe Puanı: 16 | her nEFES te BEŞİKTAŞK =))
__________________ BEŞİKTAŞLI OLMANIN VERDİĞİ GURUR, KALBİMİZİN EN DERİN YERINDE DURUR. SADAKAT ÜZÜNTÜ MUTLULUK ONUR SİYAH BEYAZ HAYATIN GERCEĞİ BUDUR !! | ||
03-01-2010, 02:24 | #35 | ||
Beşiktaşım Hayat Sensin.! Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.875
Tecrübe Puanı: 18 | bırakın rakıyı makıyı bi beşiktaşım bide efeSim var yahu | ||
05-01-2010, 19:05 | #37 | ||
Üyelik tarihi: Jul 2009 Yaş: 38
Mesajlar: 177
Tecrübe Puanı: 15 | kutsal bir icecek arpa ve buğdaydan yapıldına gore sıvı ekmek. bir tur kendini arindirma gereci. ozellikle koyu renklileri ve yuzde 15'in uzerinde alkol bulundurani makbuldur. markasi corona, heineken falan olanlarindan sakininiz. bayiinizden israrla baltika isteyiniz. atalarimizin da dedii gibi ; asla bir birayi satin alamassin ... anca kiralarsin !
__________________ erkek adam renkli takım tutmaz... besiktaslı olmak ve onu yasamak yeter... | ||
05-01-2010, 19:12 | #38 | ||
Üyelik tarihi: Jul 2009 Yaş: 38
Mesajlar: 177
Tecrübe Puanı: 15 | göbek tanrisi altin içki. turk rakısına alışmış sağlam ayyaşlar amerikan gazozu derler bu merete..
__________________ erkek adam renkli takım tutmaz... besiktaslı olmak ve onu yasamak yeter... | ||
05-01-2010, 21:26 | #40 | ||
Üyelik tarihi: Jul 2009 Yaş: 38
Mesajlar: 177
Tecrübe Puanı: 15 | neyi kınıosun okadar göbek tanrısı ilan ettik hemen koş bi tane al tapınmaya başlaa
__________________ erkek adam renkli takım tutmaz... besiktaslı olmak ve onu yasamak yeter... | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |