![]() |
ADAÇAYLı TAVUK MALZEMELER 20 adet tavuk kanadı 1 çorba kaşığı adaçayı 1 çorba kaşığı tereyağı 4 adet haşlanmış orta boy patates HAZIRLANIŞI Tereyağında tavuk kanatları çevrilerek iyice kızartılır. Kıvama gelince tuz, karabiber ve az kekik atılır.1 kez çevrilir ve 1 çorba kaşığı adaçayı eklenir. 5-6 saniye tereyağında çevrilir ve patatesler atılarak hemen sıcak tabağa servis edilir. Yanına nohutlu pilav ve yeşil marul salatası tavsiye edilir. __________________ |
ANANASLı TAVUK MALZEMELER 1 adet orta boy tavuk 4 yemek kaşığı ayçiçek yağ 1 yemek kaşığı limon suyu 2 yemek kaşığı (konserve) ananas suyu 2 yemek kaşığı sarı üzüm 2 yemek kaşığı rom 2 adet domates 1 adet portakal 1 yemek kaşığı tereyağ kırmızı biber tuz HAZIRLANIŞI Tavuğu iri parçalara bölün, limon suyu, ananas suyu ve biraz tuz içerisinde 60 dakika kadar bekletin. Biraz yağ kızdırın ve tavuk parçalarını hafifçe kızartın. Üzüm, rom,doğranmış domatesler, tuz ve kırmızı biberi ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapalı tutarak, 15-20 dakika kadar hafif ateş üzerinde pişirin. Tavuk pişerken diğer tarafta küp küp doğradığınız ananas parçalarını galeta ununa batırıp tereyağında kızartın. Büyük bir tabağa safranlı pilav koyup, yayın. Üzerine pişmiş tavuk parçalarını dizip, sosu dökün. Ananas ve portakal dilimleri ile süsleyip servis yapın. |
BAHARATLı TAVUK MALZEMELER 5 kişilik 10 adet tavuk but 1 adet domates 1 diş sarmısak 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı köri 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı zerdeçal 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1/2 limonun suyu tuz 1 çay kaşığı muskat HAZIRLANIŞI Soğanı küçük küçük doğrayın. Domates ve sarımsağı rendeleyin. Domatesi zeytinyağı ve 1/2 limon suyuyla beraber bir tencereye alın. Salçayı da ekleyin ve ezin. Sarımsak, soğan ve baharatları ekleyin ve karıştırın. Tavuk butlarını tencereye koyun ve karışıma bulayın. Tencerenin üstünü örtün ve buzdolabında 3-4 saat beklemeye alın. Sonra butları tepsiye dizin ve orta ısılı fırında çıtır çıtır olana kadar pişirin. __________________ |
BAMYALı PILIÇ MALZEMELER 1 adet piliç yarım kg ayıklanmış bamya 4 tane domates, büyük doğranmış 3 çorba kaşığı margarin yarım su bardağı su 2 çorba kaşığı limon suyu tuz, karabiber 5 kişilik HAZIRLANIŞI Pilici temizledikten sonra küçük parçalara bölerek bir tencereye margarinle beraber yerlestirin. Domatesleri tavuğun üstüne yayın. Tuz ve biber ilave ederek 15-20 dakika orta sıcaklıkta pişmeye bırakın. Bamyaları da tavuğun üzerine yerleştirin. Yarım bardak su ekleyerek yumuşayıncaya kadar orta sıcaklıkta 20 dakika pişirin. Limon suyunu kattın ve 5 dakika daha kaynatıp, servis yapın. __________________ |
BANDıRMA MALZEMELER 1 Adet Tavuk 4 Adet Yufka 150 gr Tereyağ 100 gr Ceviz Tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Tavuk, suda tuz ve karabiber ile haşlanır. Soğuması için tavuk sudan çıkarılır. Bu arada yufkalar 20 cm şeritler halinde kesilerek yağsız teflon tavada ısıtılır ve rulo halinde dolanarak tavuk suyunda 30 sn pişirilir. Daha sonra eritilmiş tereyağına her iki tarafı bandırılıp bir kaba dizilir. Pişirilmiş yufkaların üstüne parçalanmış tavuk etleri ve ceviz serpilir |
BEŞAMELLI SOYA SOSLU TAVUK MALZEMELER 3-4 adet tavuk göğsü Yarım çay bardağı soya sosu Yarım çay bardağı sıvıyağ Karabiber Tuz Kekik Yarım litre süt 3 çay kaşığı un Yarım paket margarin 1 su bardağı su Kaşar Kırmızı pul biber HAZIRLANIŞI Terbiye için, soya sosu, tuz, sıvıyağ, karabiber ve kekik bir kapta karıştırılır. İçine kemiklerinden ayrılan ve ikiye bölünen tavuk göğüsleri atılır. Yarım saat kadar içinde bekletilir. Beşamel sos için, bir kapta un, margarin ile pembeleştirilir. Soğuk olarak sütün hepsi ilave edilir. Çırpma teliyle iyice çırpılır. Su, tuz ve karabiber eklenir. Terbiyeden çıkartılan tavuklar fırın tepsisine dizilir. Fırına verilir. çok fazla kızartılmadan çıkarılır. Üzerine beşamel sos dökülür. Tavukların üzerine rende veya dilim kaşar konur. Üzerlerine kırmızı toz biber serpilir. Kaşarlar eriyinceye kadar fırınlanır. |
Cınekop Pilaki MALZEMELER 8 adet orta boy çinekop 2 adet orta boy soğan 2 adet havuç 3 diş sarmısak 2 adet orta boy patates 1 adet kereviz 2 adet domates 6 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı tuz 2 su bardağı sıcak su HAZIRLANIŞI Çinekopları iyice temizleyip yıkadıktan sonra hafifçe yağlanmış bir tepsiye dizin. Sarmısakları ince ince kıyın* havuçları ve soğanları küp küp doğrayın. Sıvıyağı tavada ısıttıktan sonra soğan* havuç ve sarımsakları soteleyin. Patates* domates ve kervizleri de küp küp doğrayın ve ardından onları da tavaya ekleyip sotelemeye devam edin. Birkaç dakika sonra salçasını da ekleyin* tuzu ve sıcak suyu da kattıktan sonra 5 dakika pişirin. Bu karışımı tepsideki çinekopların üzerine dökün ve yayın. Önceden ısıttığınız 200° ısılı fırında yarım saat kadar pişirin. Servise hazırdır. |
Fırın Sütlaç Malzemeler 4 Su bardağı süt 3.5 Kahve fincanı tozşeker 4 Kahve fincanı sübye 1 Kahve fincanı pirinç Yarım çay kaşığı tuz Hazırlanışı Pirinci bol suda pişirin ve süzün. Ayrı bir kapta sütü kaynatıp* süzülmüş pirinç ve şekeri ilave edin. Kaynadıktan sonra sübyeyi de ekleyip* ateşten alın. Hazırladığınız karışımı ısıya dayanıklı keselere boşaltın. Fırın tepsisinin içine biraz su doldurun ve tepsiye kaseleri yerleştirin. 250 Dereceli fırında 35-40 dakika pişirin. Fırın sütlaç piştikten sonra buzdolabında soğutun ve servis yapın. NOT : Sübye yerine pirinç unu da kullanılabilir |
Oruk http://www.turkish-media.com/yemekta...es/yedek10.gif Gereçler:250gr.Yağlı Kıyma 1su bardağı ince bulgurtuz kurutulmuş nane kırmızı toz biber 1adet kuru soğanhttp://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek3.gif Yapılışı:bu malzemelerin hepsini yoğurma legenine koy ve karıştır.biraz su koy ve robotta yada varsa et makinasında 2defa çek.[et makinası tercihimdir]birazda elinizde yogurduktan sonra yuvarlak köfte şeklini ver.hafif yağlanmış tavada pişirilir. http://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek2.gif Servis Önerileri: maydanoz*sogan ve yeşil biberle salata yapılırhttp://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek7.gif Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar): bu tarif KİLİS ililmize aittir.ayrıca mangalda pişirilmesi yemege ayrı bir lezzet veri __________________ |
Bulgurlu Etli Kabak Dolması http://www.turkish-media.com/yemekta...es/yedek10.gif Gereçler:5 Adet orta boy kabak 10 Silme Çorba K.Pilavlık Bulgur 150-200 gr.Dana Kıyma 1 Baş soğan Yarım çay bardağı su Yarım çay bardağı sıvı yağ 1/4 Demet Maydonoz 2 Çorba K.Domates Salçası Tuz*Karabiber*Kimyon*Nane ve arzuya göre acı pul biberhttp://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek3.gif Yapılışı:Kabaklar yıkanıp herbiri silindir şeklinde 3'e bölünecek ve oyulacak.İnce kıyılmış soğan* maydonoz*salça*bulgur*kıyma*yağ ve baharatlar karıştırılır.Kabakların içleri doldurularak teflon tencereye dizilmek suretiyle yarım çay bardağı su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.dolmanız servise hazır.AFİYET OLSUN! http://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek2.gif Servis Önerileri: Bol kimyonlu ve acılı tavsiye edilir. |
beyaz soslu ıspanaklı rosto http://www.turkish-media.com/yemekta...es/yedek10.gif Gereçler:500 gr nuar 250 gr ince doğranmış börttürülmüş ıspanak 1 adet havuç2 kaşık yoğurt 2-3 kaşık un 3 diş sarmısaak bir tutam feslihen bir kaç maydonoz http://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek3.gif Yapılışı:nuarı temizleyerek yatay olarak ortasını delin deldiğiniz yerden havucu gecirin pişirmek üzere tencereye atın üzerini kapatacak şekilde su ilave edin diğer tarafta sos için bir tecereye yağ koyun biraz kızdırın ve unu ilave edin sararınca biraz soğuk su ile sosu açın içine yoğurdu atın karıştırarak yedirin sonra içine ince doğranmış ıspanakları atn ve bir iki taşım kaynatın pişmiş nuarın üzerindeki yağ ve sinirleri alın ve dikey olarak yarım santik kalınlığında büyük d*ilimler halinde kesin ve tepsiye dizin sosun üzerine fesliğeni atarak karıştırın sonra tepsiye dizdiğiniz etlerin üzeri kapanacak şekilde sos verin önce ocağın üzerine alın tepsiyi orda 10 dk kaynatın kontrollu bir şekilde daha sonra orta ateşli fırına alarak dinlendire dinlendire rostoların üzeri hafif kızarana kadar pişirin fırından alın maydonozla süsleyin ve sıcak sevis yapın http://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek2.gif Servis Önerileri: yanında patates kızartması veya patetes püreside verebilirsiniz doğrarken içindeki havucun dağılmamasına dikkat edilmeli http://www.turkish-media.com/yemekta...ges/yedek7.gif Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar): nuar sert etlerden biridir pişip pişmediğini içindeki havuçtan öğrenebilirsiniz |
Bitlis Köftesi Tarifi Malzemeler
Soğanı soy* yıka* ince ince doğra* yağın yarısı ile birlikte tencereye koy* kapağı kapat* kısık ateşte* ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Pirinci yıka* soğana ekle bir iki kez çevir* 3/4 su bardağı sıcak su ve 1/2 tatlı kaşığı tuz koy* karıştır. kaynayınca ateşi kıs* suyunu çekene değin 10-15 dakika pişir. ocağı kapat. Nar taneleri ve kara biberi ekle* karıştır. Bulguru geniş bir kaba koy* üzerine 1 su bardağı soğuk su serperek ıslat* 10 dakika üzeri kapalı olarak beklet. Kıyma* yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip elastik bir yapı kazanıncaya değin* yaklaşık 15-20 dakika yoğur. Üzerine kurumaması için nemli bir bez ört. Hamurdan eli ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar kopar* yuvarla. Eli hafif ıslatarak ortalarını çukurlaştır* kenarlarını baş ve işaret parmakları arasına al* döndürüp hafifçe bastırarak kalınlığı 2 milimetre olacak şekilde incelt. İçlerine hazırlanan pirinçli karışımdan koy* kaynat* üzerine süzgeci yerleştir* kapat. Köfteleri delikli süzgece al. Tencereye kalan suyu ve tuzu koy* kaynat* üzerine süzgeci yerleştir* kapağı kapat. Kaynayan suyun buharı ile köfteleri 25-30 dakika haşla. Servis tabağına al. Haşlama suyuna kalan yağ ve kırımızı biberi koy* kaynat ve köftelerin üzerine gezdir. Porsiyon adedi: 6 |
Cerkes Pİrzolari ÇERKES PİRZOLASI İçindekilerKoyun ya da Yapılışıdana pirzola: 750 Gr Patates: 2 BB Yumurta: 2 adet Margarin:3 YK Galeta unu: Yeteri kadar Tuz: Yeteri kadar Kara biber: 1 ÇK 1- Pirzolalar yassı bir kapta bir bardak suyla haşlanır. 2- Haşlanmış patatesler rendelenerek püre haline getirilir* tuz ve kara biber katılır. 3- Pirzolalar teker teker önce püreye* sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulanır. 4- Tavada kızdırılmış margarinde kızartılır* sıcak servis yapılır. |
Bursa Lokumu MALZEMELER 1 tatlı kaşığı bira mayası 1 yemek kaşığı toz şeker 1 yumurta sarısı 2 adet patates 2 kaşık tahin 1/2 lt süt çörek otu ceviz içi 1 kg un susam tarçın bahar tuz HAZIRLANIŞI Bira mayası* süt* toz şeker ve bir yemek kaşığı unu kanştırıp kabartın* 1 kg unun içine boşaltın. Haşlanınış ve ezilmiş iki orta boy patates* biraz tuz ve yarım lt sütle yoğrun ve mayalanmasını bekleyin. Mayası kıvama geldiğinde iri bir portakal büyüklüğünde bir parça koparın* yağlanmış tepsi üzerinde elle yassıltın ve üzerine dövülmüş ceviz* biraz toz şeker* tarçın ve bahar serpin. Bir-iki kaşık da tahin döküp* rulo haline getirin. Hamur bitceye kadar işleme devam edin. Hazırlanan rulolar ya olduğu gibi tepsiye konulup* öylece pişirilir sonradan kesilir* ya da pişmeden önce kesilip tepsiye öyle dizilir. Pişirmeden önce biraz kabarması için bekletin* üzerlerine yumurta sansı sürün* susam ve çörek otu serpin. Fırından çıktıktan sonra üzeılne ıslak bezle örtün ve böylece yumuşak olmasını sağlayın. |
Bayat ekmekle yapılan 30 çeşit yemek... 1. Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken* 1 çay bardağı soğuk su* üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir. 2. Papara Bayat ekmekler* çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan* tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür. 3. Tirit Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen* kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir. 4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi) Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da* bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir. 5. Ekmek oğması Bayat ekmeklerin içi -istenirse* kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir. 6. Yalancı paça Küçük küpler şeklinde doğranan soğan* tencerede* 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak* 1 limonun suyu* tuz* kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca* çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür. |
7. Kalacuş Bayat ekmek* küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan* tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su* yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra* oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir. 8. Ekmekli omlet 4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta* 2.5 su bardağı süt* tuz ve muskat karıştırılıp* iyice çırpılır. Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır. 9. Ekmek karıştırması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır. Ekmek karıştırması* cacık veya salata ile yenilebilir. 10. Yumurtalı ekmek aşı Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan* bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler* soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir. Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir. Tavanın kapağı kapatılarak* yumurtaların pişmesi beklenir. 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine* tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı* bozulmadan çıkarılır. |
1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ* yemeğin üzerine gezdirilir. 11. Ekmekli ezme 2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu süzülerek ufalanır. Ufalanmış ekmekler* 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak* 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı* yoğurt* limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır. Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir. Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir. 12. Bayat ekmek köftesi Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma* 1 baş soğan rendesi* kimyon* köfte baharı* tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir. 13. Peynirli bayat ekmek köftesi 1 adet bayat ekmek* üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz* köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler önce una* sonra çırpılmış yumurtaya* daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır. 14. Bayat ekmek pizzası Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır. 4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt* 1 paket kabartma tozu* yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir. Fırına verilmeden önce* üzerine dilimlenmiş sucuk* salam veya sosis yerleştirilir. Domates* biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir. 15. Dilim pizzası Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta* beyaz peynir veya çökelek* maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler* peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır. |
16. Ketçaplı dilim pizzası Bayat ekmek dilimleri* yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça* 1 çorba kaşığı ketçap* 2 yumurta* 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım* ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Dilimler* orta ısılı fırında* pembeleşene kadar kızartılıp* sıcak sıcak servise çıkarılır. 17. Dilim kayganası 2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır. 18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti) Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber* bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir. 19. Bayat ekmek kanepesi Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça* yarım çay bardağı sıvı yağ* 1 tatlı kaşığı kekik* yarım çay bardağı süt* 200 gr. ezilmiş beyaz peynir* 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu karışım* kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür. Dilimler* fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeler* kürdanlı olarak servis tabağına alıp* soğutmadan* kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır. |
20. Tutmaç 3 su bardağı toz şeker* aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır. Bayat ekmek küp küp doğranır. Zeytinyağı* tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler* çırpılmış yumurtaya bulanarak* kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır. Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken* öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince* servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın* susam* badem* ceviz* fındık* gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir. Tatlılar 21. Bayat ekmek tatlısı Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet* soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir. Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür. 22. Sütlü bayat ekmek tatlısı 1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır. Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür. Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin* 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır. Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm. kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa* bıçak ile birkaç yerinden delinir. Tatlı fırında pişerken* bir tencerede 1 su bardağı toz şeker* aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür. Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır. (Lezzet’den.) |
23. Ekmek helvası Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi* yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak* hafif bir esmerlik alana kadar kavrulur. Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir. Ilık süt şerbeti* ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva* servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir. 24. Vişneli ekmek tatlısı Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. 1 kg. toz şeker* 5 su bardağı su* bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne* şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu* soğumadan* kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak* içindeki şurup* koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak* ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca* tepsi ateşten alınıp soğutulur. Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir. 25. Üzümlü ekmek tatlısı 1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır. Yarım bayat ekmek* küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır. Hazırlanan karışım* yağlanmış kalıba dökülür. 1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker* 1 çimdik tuz* çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür. Kalıba dökülmüş tüm karışım* 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır. 26. İncir ve ballı ekmek turtası 1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır. 8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. 2 kaşık tereyağı tavada eritilir. 4 yumurta çırpılarak* eritilmiş 2 kaşık tereyağı* 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır. |
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. 18x20 cm. ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır. 27. Ekmekli puding Bir kapta 3 su bardağı süt* 3 yumurta* ¾ su bardağı bal* yarım limonun suyu* 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu* 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine* 4 su bardağı dolduracak kadar* iyice ufalanmış bayat ekmek* 1.5 su bardağı rendelenmiş elma* yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip karıştırılır. Tüm karışım* yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu ölçü* 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti* dondurma* elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir. (Tijen İnaltong’dan.) 28. Ekmekli krep 4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır. 4 yumurta* 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal* ufalanmış sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır. Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır. Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır. Krepin her iki tarafı da pişirilir. Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep* komposto ile birlikte iyi gider. |
29. Bademli ekmek dilimleri 1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da* kızdırılmış tereyağında kızartılır. Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir. 30. Çikolatalı ve ekmekli kek 3 su bardağı dolduracak kadar* ufalanmış ekmek içi* 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir. Yarım su bardağı badem iri iri doğranır. Yarım su bardağı kuru üzüm de* yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kıyılır. Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker* 3 çorba kaşığı kakao* 2 adet çırpılmış yumurta* doğranmış badem* kıyılmış çikolata ve sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır. 20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca* kareler halinde kesilerek servise çıkarılır __________________ |
Avunya Mantısı MALZEMELER 1/2 kg nohut 4 adet yufka 1/2 kg kuşbaşı et 1 adet büyük soğan 1 yemek kaşığı salça 1 su bardağı zeytinyağ HAZIRLANIŞI Akşamdan ıslattığınız nohudu* soğan* et* zeytinyağ ve salça ile pişirin. Diğer yanda 4 adet yufkayı rulo yapıp* 1-1.5 cm eninde kesin. Bir fırın tepsisini yağlayıp* dizin* üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ döküp* fırında kızartın. Daha sonra* pişirdiğiniz nohudu üzerine döküp* tekrar fırına verin* 10 dakika daha pişirin. Üzerine sarmısaklı veya sade yoğurt döküp* servis yapın. AFIYET OLSUN! Avcı Böreği MALZEMELER 1/2 kg süt 750 gr kıyma kırmızı biber 3 adet yumurta kabın aldığı kadar un 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 baş rendelenmiş soğan tuz* karabiber HAZIRLANIŞI Kıymayı soğanla kavurup* soğutun. Geri kalan malzemeyi karıştırıp* boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Teflon tavaya biraz yağ sürün* hazırladığınız hamuru* küçük bir kahve fincanı ile tavaya döküp* bir tarafı kızardıktan sonra alıp* parça parça kızartın. Bu parçaların her birinin içine kavurup soğuttuğunuz kıymadan bir miktar koyup* sigara böreği gibi sarın* yumurtanın beyazı ile yapışırın . Kızarttığınız tarafın içe gelmesine özen gösterin. Tüm hamuru bu şekilde hazırlandıktan sonra buzdolabına kaldırın. Daha sonra üç adet yumurtayı çırpıp hazırlayın* börekleri önce galeta ununa* sonra yumurtaya bulayıp* bol yağda kızartın* sıcak olarak servis yapın. AFIYET OLSUN! Acılı Börek MALZEMELER 4 kişilik 2 adet ince kıyılmış taze soğan 1 diş ince doğranmış sarmısak 3 yemek kaşığı acılı sos 1 yemek kaşığı un 400 gr domates 1 1/2 çay kaşığı tuz 1/2 su bardağı bira 1/4 çay kaşığı acı kırmızı biber sosu yoğurt 2 yumurta 4 adet sosis 500 gr bezelye 500 gr küçük küçük kesilmiş pişmiş patates 1/4 su bardağı rende kaşarpeyniri ayçiçek yağı kesilmiş yeşil biber dilimlenmiş turp 4 adet yufka HAZIRLANIŞI Taze soğanı* sarmısağı* yeşil biberleri 2 yemek kaşığı ayçiçek yağında soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Acılı sosu ve tuzu ekleyin. Yaklaşık 1 dakika daha bekleyin. Domatesleri* acılı kırmızı biber sosunu ve birayı da ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Yoğurt ile yumurtaları ayrı bir kapta karıştırın ve yavaş yavaş acılı sosun 1/3'ünü katın. Bunları büyük bir kaba boşaltın. Kısık ateşte pişirin ve tam kaynamak üzereyken alın. Sosisleri ufalayın ve geniş bir tavanın içinde 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ile altüst yapın ve yağını süzün. Sosisleri* patatesleri* bezelyeleri ve rende kaşar peynirinin 1/4'ünü* acılı sosun 1/2'sini orta boy bir kapta karıştırın. Her yufkayı ikiye bölün. Parçaların üzerine 1yemek kaşığı acılı sostan dökün ve yayın. Yufkanın tam ortasına bir miktar sosis koyup dikkatlice yuvarlayın ve ortasından bir tahta kürdan geçirin. fırın tepsisine 1 bardak acılı sos dökün ve yayın. Börekleri dizin sosun geri kalanını üstüne dökün. kalan rende kaşar peynirini de üzerlerine serpin ve fırında 30 dakika pişirin. Kürdanları çıkarın üzerini ince kıyılmış taze soğan ve turp ile süsleyin. http://www.afiyetolsun.net/images/spacer.gif |
CHIMICHANGA MALZEMELER 4 kişilik 400 gr tavuk 2 adet yufka 1/2 çorba kaşığı margarin 1 su bardağı domates suyu 1 tatlı kaşığı salça 1 kahve fincanı un 1/2 su bardağı su acı biber sosu 1/2 su bardağı krema kırmızı biber tuz karabiber 200 gr kaşar peyniri rendesi sıvı yağ HAZIRLANIŞI Tavuğu haşlayın ve soğuttuktan sonra didikleyin. Domates suyunu kaynatın. margarin, salça ve unu ekleyin. Karabiber, kırmızı biber, tuz ve suyuda ekleyip suyunu çekene kadar kaynatın. Tavuk parçalarını içine atın. Yufakaları bir tabak yardımıyla yuvarlak kesin. Kürdanla tutturarak yağda kızartın. Üzerini kaşar rendesiyle kaplayın ve fırına koyun. Kaşarlar eriyince fırından alın ve üzerlerine acı sos dökün. Birer çay kaşığı krema da koyun, kıvırcık salata ile doldurulmuş tabağa yerleştirin. Üzerine de tavuklu harçtan koyun. |
Garnitürlü Barbunya Balığı... Garnitürlü Barbunya Balığı Malzemeler: Mutfak Zorluk 2 Süre 40 dk. Kaç Kişilik 4 Yöntem 1 Kilo barbunya balığı 2 Adet kabak 2 Adet havuç 3 Adet domates 2 Adet soğan 1 Su bardağı su 5 Çorba kaşığı zeytinyağı 1 Tutam kırmızı safran 1 Diş sarımsak 5 Çorba kaşığı mayonez 4-5 Dal maydanoz 3-4 Adet taze soğan sapı Tuz, karabiber, kekik Hazırlanışı Balıkları temizleyip yıkayın. Süzgece alıp suyunun süzülmesi için bekletin. Havuç ve kabakları ince ince dilimleyip, soğanları halka halka doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Balıkları fırın kalıbına dizin. Hazırladığınız sebzeleri değişimli olarak balıkların üzerine yerleştirin. Soyulmuş sarımsak, kıyılmış maydanoz, kırmızı safran, kekik, tuz ve karabiber ilave edin. Zeytinyağı ve suyu ekleyip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Servis tabağına alıp mayonez eşliğinde üzerine kıyılmış taze soğan sapı serperek servis yapın. __________________ |
Teflon Tava Pizzası... Malzemeler: 2 Yufka 1 Çay Bardağı Süt 1 Yumurta 1 Orta Boy Sosis 100 gr Sucuk 100 gr Kaşar Peyniri Rendesi 1 Adet Domates 1 Çorba Kaşığı Kekik 1 Diş Sarmısak 1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ HAZIRLANIŞI : Süt ve yumurtayı çırpın. Yağladığınız teflon tavaya, kenarları dışarıya taşacak şekilde bir yufkayı parçalayarak yerleştirin. Yufkanın aralarına sütlü karışımı yayın. Diğer yufkanın yarısını da aynı şekilde tavaya yerleştirin. Sucuk ve sosisi ince ince dilimleyip yufkaların üzerine ekleyin. Domatesin kabuklarını soyup küp şeklinde kesin ve ezilmiş sarmısakla birlikte sosis ve sucukların üzerine dökün. Kekik ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Kalan yufkayı da sütlü karışımla birlikte tavaya yerleştirin. Tavanın dışına taşan yufkaları bohça şeklinde pizzanın üzerine kapatın. Tavanın üzerini bir kapakla kapatıp hafif ateşli ocakta altı kızarıncaya kadar pişirin. Kapak yardımıyle ters yüz ederek diğer tarafını da pişirin. Sıcak olarak servis yapın. afiyet olsun... |
Çikolatalı Çıtır tarifi... Malzemeler : 250 gr milföy hamuru (genellikle 5 yaprak) 150 gr bitter çikolata Bir avuc kadar fındık kırığı 2 çorba kaşığı toz şeker Yapılışı : Çikolatayı irice parçalar halinde kıyın. Kare şeklindeki milföy hamurlarının bir kenarına çikolata parcalarını koyarak rulo şeklinde sarın. Her bir ruloyu 1-1,5 santimlik halkalar oluşturacak tarzda kesin. Halkaları parmaklarınızla hafifçe yassılastırın. Derince bir kapta fındık ve şekeri karıştırın. Milfoy halkalarını bu karışıma güzelce bulayın. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp 200 derecede 15-20 dakika fırınlayın. __________________ |
Mantıcılara Malzemeler (4 kişilik): 2 su bardağı un 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz 1/2 (yarım) su bardağı ılık su İçi için: 300 gr az yağlı dana kıyma 1 orta boy kuru soğan 5 dal ince kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı : Unu tepsiye koyun, ortasını açın, yumurtayı kırın, tuzu serpin, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun. Elinize yapışmayacak şekilde hamur yapın, üstüne bir bez ile kapatın ve 20 dakika bekletin. İçi için kıymanın üstüne soğanı rendeleyin, maydanoz, tuz ve karabiberi ilave edin, yoğurun. Nohut büyüklüğünde yuvarlayın. Hamuru üçe bölün, masaya bir parça un serpin ve oklava ile 2 mm kalınlığında açın. http://www.alevanne.com/images/manti1.jpg 3 cm'lik kareler şeklinde kesin, nohut büyüklüğündeki kıymaları içine koyun. Üçgen, bohça ya da yüzük şeklinde kapatın ve kenarlarını yapıştırın. http://www.alevanne.com/images/manti2.jpg http://www.alevanne.com/images/manti4.jpg Hamur parçacılarından kelebekler yapıp bir kenara alın. Daha sonra bunları fritözde kızartıp servis yaparken ilave edebilirsiniz. http://www.alevanne.com/images/manti3.jpg [IMG]Tencereye 1 lt. su koyun, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip kaynatın. Hazırladığınız mantıları içine atın ve 10-15 dakika pişirin.[/IMG] http://www.alevanne.com/images/manti5.jpg Afiyet olsun http://www.yorumla.net/images/smilies/lol.gif |
Hamsi Köftesi... Malzemeler: 1kg Hamsi 2 adet Yumurta 60gr Mısır Unu 30gr Un 1/2 demet Maydanoz Kızartma için Sıvı Yağ Şekil vermek için Mısır Unu Tuz,Karabiber ,Kimyon HAZIRLANIŞI Balıklar ayıklanıp yıkanır. Mutfak robotunda irice çekilir. Maydanoz ince ince kıyılır. Daha sonra tüm malzeme karıştırılıp yoğurulur. Hazırlanan hamsili içe mısın unu yardımıyla ve elle oval şekil verilir. Kızgın yağda köfteler kızartılıp kağıt havlu üzerine çıkarılarak fazla yağı emdirilir ve hemen servis yapılır __________________ |
Şaraplı Dana Kzartması Malzemeler : 50 gr. margarin 1 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı un 4 dilim dana rosto 2 çorba kaşığı limon suyu 4 çorba kaşığı şarap 1 bardak koyu krema Karabiber Tuz -------------------------------------------------------------------------------- Hazırlanışı : Margarin ile zeytinyağını geniş bir tavada eritip içine un, tuz, biber katın, sonra dana rostoyu bu karışıma atın. Rostoyu bir kere çevirmek suretiyle ikişer ikişer kızartabilirsiniz. Kızarmış dana rostoyu tavadan çıkartın ve sıcak olarak saklayın. Tavanın içine limon suyunu ve şarabı koyarak kaynatın, sonra ağır ateşte 5 dakika süreyle tıkırdatın. İçine koyu kremayı katın ve kaynatmadan pişirin. Hazırladığınız sosu dana rostonun üstüne dökün ve hiç beklemeden sıcak sıcak servis yapın. __________________ |
Arab Aşı... Malzemeler: Temizlenmis bir bütün tavuk. 4 yemek kasigi bugday unu. Yeteri kadar misir unu. Nar yada erik sosu tuz Yapılışı: Tavuk bol suyla haslanir.Tencereden alinip didiklenir ve kemiklerinden ayrilmis tavuk etleri tekrar tencereye tavuk suyuna konur.Diger tarafta tavada bugday unu kisik ateste karistirarak kavrulur.Sonra iki kepce tavuk suyu eklenir corba haline gelince tavuk tenceresine ilave edilir.Ve tuzu eklenir.Arzu ettiginiz kadar nar sosu, yada erik sosu (3-4 yemek kasigi yeterli olur)eklenir.Hamurunun hazirlanisi ise; orta boy tencerenin yaridan fazlasi suyla doldurulur ve tuz atilir.Kaynadiktan sonra yavas yavas misir unu dökerken bir taraftan durmadan karistirilir ki bezelesip yapismasin.Kek hamuru kivamina gelinceye kadar un eklenir.Sonra 10-15 dak.pisirilir.Büyükce bir tepsiye pismir hamur dökülür ve üstü düzlenir.Biraz soguduktan sonra dilimlenip servis tabagina alinir.Üzerine arzu edildigi kadar arabasi dökülür, afiyet olsun.püf noktasi hamurun kivami ve nar yada erik sosunun konma ayari, afiyet olsun. |
Hollanda Bisküvisi Malzemeler: 1,5 su bardağı un 175 gram tereyağı 1 adet yumurta akı 1 paket vanilya 1/2 paket kabartma tozu 1 su bardağı pudra şekeri 1 su bardağı toz şeker Yapılışı: Unu eleyin ve ortasını çukur şeklinde açın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, pudra şekerini, yumurtanın akını, vanilyayı ve yarım paket kabartma tozunu ilave edin. iyice karıştırın. Hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üç eşit parçaya bölün. Bu parçaları uzun bir rulo şeklinde yuvarlayın. Toz şekeri dikdörtgen şeklindeki bir tepsiye yayın. Hamur rulolarını da şekerle yuvarlayın. Keskin bir bıçakla verevine 2 cm genişliğinde kesin. Hafif yağlanmış tepsiye dizin. Orta hararetli bir fırında 15 dakika kadar pişirin. Servis yapın. Afiyet Olsun... |
çilekli,üzümlü ve kivili kek http://img171.imageshack.us/img171/9...d9a6acm6qd.jpg malzemeler: 180 gram margarin 1 su bardağı pudra şekeri 3 adet yumurta 1/2 su bardağı kurutulmuş çilek 1/2 su bardağı kurutulmuş kivi 1 su bardağı kuru üzüm 1,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 100 ml süt HazırlanışıPudra şekeri ve oda sıcaklığındaki margarini pürüzsüz bir hâl alıncaya kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin. Küçük parçalara bölünmüş kivi, çilek ve üzümü ekleyin. Un, kabartmatozu ve sütü yavaş yavaş ekleyerek takta kaşıkla karıştırın. Yağlanmış kalıba döküp, önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. afiyet olsun |
Ağlayan kek MALZEMELER 4 yumurta 3 fincan şeker 3 fincan un 1,5 çorba kaşığı kakao 2 çorba kaşığı süt 1 paket kabartma tozu kreması : 1 su bardağı süt 1 paket krem şanti sosu: 1 su bardağı süt 1 çorba kaşığı un 1 su bardağı su 1 çorba kaşığı kakao HAZIRLANIŞI Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın. Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edin. Biraz çırptıktan sonra ununu koyup tekrar çırpın. En son kabartma tozunu koyup güzelce çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye bosaltıp 175 derece ısıtılmıs fırına koyun.30 dakika sonra alın ve sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek boşaltın. Sonra soğumaya bırakın. Kek soğuduktan sonra önceden hazırlanmış krem şantiyi üzerine sürün. Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kekin üstüne boşaltın. Buzdolabında biraz beklettikten sonra servise yapabilirsiniz. |
Alman Kurabiyesi Malzemeler: 350 gram tereyağı 5 bardak un 1 tatlı kaşığı maya 1 yemek kaşığı kremşanti 2 yumurta sarısı 100 gram toz şeker Yapılışı: Yağı unu ve parçalara ayırdığınız mayayı bir el mikseri ile iyice karıştırın. Daha sonra elinizin de yardımı ile yumuşak bir hamur oluşturun. Sıcak bir ortamda üstü kapalı bir biçimde 20 dakika bekletin. Hamuru unlanmış bir zeminde yarım santim kalınlığında acın. 6.5 cm çapında ortası 2.5 cm çapında kesilmiş kurabiyeler oluşturun. Halkaları tabanında yağlı kağıt bulunan bir tepsiye yerleştirin. Yumurta sarısı ile sıvayın ve şekerleri üzerine serpiştirin. 175 derece ısıda 12-15 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Servis yapın. Afiyet Olsun...http://www.yorumla.net/images/smilies/good.gif |
Patatesli Yaz Salatası: 4 orta boy taze patates 2 orta boy domates 2 sivri biber 4-5 taze soğan 1/4 demet maydanoz ve taze nane 6-7 yeşil zeytin Sosu için: 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı sirke yarım limonun suyu yarım çay kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı hardal 1 diş ezilmiş sarmısak yarım çay kaşığı pul biber, tuz. HAZIRLANIŞI: Patatesleri yıkayın, tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, süzüp üzerlerine soğuk su koyun. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini ayıklayın, küp şeklinde doğrayın. Sivribiberlerin saplarını kesin, çekirdeklerini boşaltın, halka şeklinde doğrayın. Taze soğanın kabuğunu soyun, püskülünü kesin, yuvarlak doğrayın. Maydanoz ve naneyi ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın. Patatesleri sudan çıkartıp soyun, ince yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Domates, sivri biber, taze soğan, maydanoz, nane ve yeşil zeytini katın, karıştırın. Bir kaseye zeytinyağı, sirke, limon suyu, toz şeker, hardal, sarmısak, pul biber ve tuzu koyun, çatalla iyice çırpın, salataya döküp karıştırın. Bu salataya isterseniz konserve veya salamura balık, haşlanmış et veya tavuk, küp seklinde kesilmiş peynir gibi yiyecekleri ile koyabilir, ayrıca turşu, turp ve marul da ilave edebilirs __________________ |
Danimarka Kurabiyesi Malzemeler: 2.5 su bardağı un 1 yemek kaşığı badem (ince çekilmiş) 6 yemek kaşığı margarin 1 yumurta sarısı yaklaşık 1 su bardağı şeker 2 yemek kaşığı minik parçalanmış badem tarçın Yapılışı: Un, çekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin. Unlanmış düz bir yerde 3mm kalınlığında açıp bir rulo yapın. Rulolardan yıldız şeklinde parçalar kesin. Üzerine yumurta sarısı sürüp tarçını ve kalın çekilmiş olan bademi serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 8 dakika pişirip servis yapın. Afiyet Olsun |
Browni malzemeler: 200 gram margarin 1/2 bardak kakao 2 bardak şeker 1 tatlı kaşığı vanilya 1 bardak un 2 yumurta 1/2 bardak ceviz Yapılışı: Margarin ve kakaoyu bir tencereye koyun. Kısık ateşte eritin. Şeker ve vanilyayı ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın. Unu tencereye eleyerek alın. Karıştırıp yumurtaları ekleyin ve çırpın. Dövülmüş cevizleri ekleyin. Dikdörtgen şeklinde, yüksek kenarlı bir fırın tepsisini yağlayın. Hamuru dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Kek kalıbından çıkarıp dilimleyerek servis yapın Afiyet Olsun... |
Kurdela Tatlisi malzemeler: 5 çay fincanı un 2 yumurta 1 çay fincanı süt 1 çay fincanı nişasta 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı sirke 100 gram çekilmiş antepfıstığı 2 su bardağı sıvıyağ 1 tutam tuz şerbeti için 2,5 su bardağı tozşeker 2 su bardağı su 2 damla limon suyu Yapılışı: Unun ortasını havuz gibi açın. Süt, yumurta, yağ, tuz ve sirkeyi ekleyip sert olmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra 5 parçaya bölün. Her parçayı hafifçe yassılatın ve üzerine nişasta serpin. Yufka inceliğinde açın. Hamura kare şekli vermek için etrafındaki fazlalıkları kesin. Kare şeklindeki hamuru büzün. Eşit aralıklarla, istediğiniz büyüklükte, fiyonk şekline gelecek biçimde ortalarından sıkın ve kesin. Fiyonk şeklindeki hamurları kızgın yağda kızartın. Peçete serdiğiniz bir tabağına alın. Diğer tarafta şeker ve su ile şerbeti kaynatın. Limon suyunu ilave edin. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kızaran hamurları şerbete batırın. Antepfıstığına bulayıp servis yapın. |
Alman Pastası Pandispanya Malzemeleri: 3 yumurta 3 kahve fincani toz seker 2 cay kasigi kaşığı limon kabuğu rendesi 4 kahve fincanı un 1 kahve fincanı su 1 çay kaşığı kabartma tozu Türk kahvesi fincanı kullanılacak. Muhallebi malzemeleri: 1,5 kahve fincanı un 1,5 kahve fincanı şeker 2,5 su bardağı süt 1 paket vanilya 1 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı Türk kahvesi fincanı kullanılacak. Yapılışı: 26-28 cm çapındaki kalıp yağlanır ve yağlı kağıt yerleştirilir. Yumurta ve şeker çırpılır. Diğer malzemeler ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Kalıba dökülür. 170 derecede ısıtılmış fırında pişirilir, üzeri kızarmıyor ve yaklaşık 30 -35 dakika yeterli oluyor. Pandispanyayı pişirirken muhallebiyi hazirlayin. Muhallebinin Yapılışı: Un, şeker, süt karıştırılır, homojen bir karışım elde edilir. Ocağın üzerinde karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca altı hafif ayara getirilir ve tereyağ ilave edilir. Tereyağı tamamen eridikten sonra ocaktan alınır. Vanilya katılır tekrar karıştırılır. Pandispanya piştikten sonra 2-3 dakika bekletin kalıptan ve yağlı kağıttan çıkarın. Servis yapacağınız tabağa aktarın ve pandispanyayı tam ortasından (alt-üst) ikiye ayırın. Muhallebi ılısın, kaşıkla karıştırarak topaklanmış ise açın. Pandispanyanın alt bölümüne yayın, heryere gelecek şekilde düzeltin. 1-2 dakika bekleyin muhallebi biraz yoğunlaşsın (aksi taktirde aradan akabiliyor), üst pandispanyayı muhallebinin üzerine yavasca koyun. Pastanızın üzerine tel süzgece koyacağınız pudra şekerini serpin, dilimleyerek servis yapın.. Hatırlatma: Pastanızı hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında , üzerini naylon streç folyo ile örterek (folyo gergin olmamali) ve pudra şekeri koymadan saklayın.Servis yapacağınız zaman pudra şekeri serpin. Pudra şekerini tüm pastanın üzerine serpebileceğiniz gibi, pastaya serpmeden herbir dilimin üzerine ayrı olarak da dökebilirsiniz. Afiyet olsun... |
| Türkiye`de Saat: 03:09 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2