![]() |
MAKARNA KıZARTMA MALZEMELER 300 gr haşlanmış makarna 2 yumurta 4-5 dilim domates 4-5 dilim dil peyniri HAZIRLANIŞI Bir kapta yumurtaları iyice çırpın. Daha sonra buna haşlanmış makarnaları ilave edin. Tavada yağı iyice kızdırım, makarnaları içine boşattın. Arada bir makamalann yapışmaması için tavayı hareket ettirerek, 10 dakika kadar harlı ateşte her iki tarafını da kızartın. Dilimlenmiş domates ve diI peyniri ile süsleyerek servis yapın. __________________ |
MAKARNA SALATASı MALZEMELER 1 paket minik boru makarna 2 orta boy havuç 2 orta boy salatalık 4 kaşık mayonez 3 kaşık yoğurt Tuz (istenildiği kadar) 3 diş sarmısak HAZIRLANIŞI Makarnalar haşlanır ve süzülür. Havuçlar ve salatalıklar rendelenir. Sarmısaklar dövülür. Mayonez, tuz, yoğurt, sarmısak karıştırılır ve makarnanın üstüne ilave edilir. Soğuk servis yapılır |
MAKARNA SALATASı MALZEMELER 1 paket burgu makarna 3-4 adet galata unlu şiş tavuk 1 kutu konserve mısır 1-2 adet havuç 4-5 yaprak kıvırcık salata yeterli miktarda mayonez HAZIRLANIŞI Makarnayı haşlayın, süzgeçte soğuması için bekletin. Bu arada şiş tavukları kızartın. Kızarmış tavukları küçük küçük doğrayın. Havuçları rendeleyin, kıvırcık salataları doğrayın ve mısırla beraber hepsini makarnaya karıştırın. En son mayonezi ilave edin. __________________ |
MAKARNA SALATASı ( kolay) MALZEMELER 1/2 paket küçük yüksük makarna salatalık turşusu garnitür bezelye 1 demet dereotu 6 adet sosis 6 kaşık mayonez. 2 kg. yoğurt 1 limon suyu sarımsak HAZIRLANIŞI Makarna ve sosisi haşlayın. Sosisleri küp şeklinde doğrayın. Dereotu hariç tüm malzemeleri karıştırın. Üzerini dereotu ile süsleyerek servis yapın. |
MAMALIKA MALZEMELER 1 litre su 200 mısır unu 200 gr margarin 250 gr beyaz peynir 1 çay kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Su ve tuzu kaynatın. İçine mısır unu ilave edip, karıştırarak katılaşana dek pişirin. Tepsiye döküp, üzerine rendelenmiş peynir serpin ve kızdınlmış biberli yağı gezdirin. Sıcak servis yapın. |
MANTAR RULO MALZEMELER 100 gr un 250 gr süt 6 adet yumurta 100 gr tereyağ 100 gr gravyer peyniri rendesi karabiber tuz İç malzemesi : 80 gr un 1/2 litre süt 1 paket mantar 100 gr tereyağ 80 gr margarin 1/2 demet maydanoz 150 gr gravyer peyniri rendesi HAZIRLANIŞI Tereyağ, süt ve unla bir beşamel hazırlayın. Koyu muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alın. İçine yumurta sarıları, tuz, karabiber ve gravyer peyniri ilave edin. Hamur soğuduğu zaman, daha önce çırparak kar haline getirdiğiiniz yumurta aklarını ilave edip, önceden yağlayıp unladığınız bir tepsiye yayın. Sıcak bir fırında üzeri kuruyup, altı sarımsı bir renk alıncaya dek pişirip, çıkarın. Unladığınız bir mutfak bezine alt üst edip, yuvarlayın, hamurun kolayca yuvarlanması için sert olmasına özen gösterin. Sıcaklığını muhafaza etmesi için ruloyu, içinde kaynar su bulunan bir tencerenin buharında bekletin. Mantarları yıkayın, az suda haşlayıp, ince dilimler halinde kesin. Margarin, un ve sütle bir beşamel yapıp, ince kıyılmış maydanoz ve 50 gr tereyağ ile birlikte mantarlara ilave edin. Rulo açıp, üstüne hazırladığınız bu içi yayın, tekrar yuvarlayıp, üzerine eritilmiş tereyağı ve rendelenmiş gravyeri serpin. Ruloyu, mantarlı salça ile servis yapın. Salçayı aynı iç gibi hazırlanır, ancak beşameli daha hafif olmalıdır, arzu ederseniz iki çorba kaşığı ekşi krema ilave edebilirsiniz, mantar yerine jambon veya kıyma içi de kullanablirsiniz |
MANTARLı BOĞÇA BÖREĞI MALZEMELER 200 gr mantar 250 gr dondurulmuş milföy hamuru 3 çorbakaşığı zeytinyağı 1 çaykaşığı kıyılmış maydanoz iri yapraklı frenk fesleğeni diş sarımsak tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Dondurulmuş hamuru açın ve bundan, kenarları 8-10 cm olacak şekilde dört adet kare kesin. Mantarları minik minik doğrayın, kıyılmış maydanoz ve kıyılmış sarımsakla birlikte zeytinyağında çevirin. Takribi 15-20 dakika kadar orta hararetteki ateşte karıştırmak suretiyle pişirerek suyunu çektirin. Elinizle ufaladığınız fesleğen yapraklarını, tuzu ve karabiberi ekledikten sonra 3 dakika daha pişirin. Altını kapatıp ılınmaya bırakın. Mantarları kare şeklindeki yufkalara paylaştırın. Her birinin dört köşesini de tepede birleştirip bohça şekline getirin. Fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık otuz dakika kadar pişirin. __________________ |
MANTARLı FıRıN MAKARNA MALZEMELER 1 paket kalın makarna 4 yumurta 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi Beşamel sosu için : 1 büyük soğan 3/4 fincan un 2 su bardağı süt 1/4 paket margarin veya tereyağı 1 çay kaşığı karabiber tuz Mantar sosu için: 250 gram mantar 3 orta boy domates 1 çay bardağı sıvı yağ HAZIRLANIŞI Makarnaları tencereye koyup haşlamaya bırakın, aynı anda başka bir tencerede ince doğradığınız veya rendelediğiniz soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup üzerine unu, tuzu ve karabiberi ilave edin. 3 dakika ateşte karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş sütü ilave edin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaynamaya basladıktan sonra yıkayıp kalın doğradığınız mantarları yağla suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine soyup, Çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ve domatesler eriyene kadar pişirin. Piştikten sonra süzgece aldığınız makarnaları, beşamel ve mantar soslarını, peynir rendesini büyükçe bir kapta harmanlayın, cam bir kasede iyice çırptığınız yumurtaları da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra yüksek kenarlı yağlanmış bir fırın tepsisi ya da borcama koyup önceden ısıtılmış fırına koyup 250 derecede 45 dakika pişirin. Kontrol için içine kuru bir bacak saplayıp çıkartın. Beşamel sosun yeterince katılaşıp katılaşmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz. Ancak beşamel sos bekledikçe de katılaşacaktır. __________________ |
MANTARLı JAMBONLU KIŞ MALZEMELER Hamur için : 125 gr margarin 1 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 3 yemek kaşığı su alabildiği kadar un tuz üzeri için : 150 gr jambon 200 gr mantar maydanoz dereotu 3 adet yumurta 4 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı mısır unu 1 kutu taze krema (200 ml) HAZIRLANIŞI Önce hamur için malzemeleri iyice yoğurup, biraz sert bir tart kıvamında hamur hazırlanır ve dinlenmeye bırakılır. İçi için tüm malzemeler iyice karıştırılıp, akışkan kıvamlı bir hamur yapılır. Daha sonra hazırlanan tart hamuru bir merdane yardımıyla açılarak tercihen kelepçeli bir kalıba yerleştirir. Üzerine çatal yardımıyla delikler açılır. Daha sonra hazırladığınız iç hamuru bu tart hamurunun üzerine boşaltılır. 180 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. __________________ |
MANTARLı MAKARNA MALZEMELER 1 paket makarna 1 paket krema. 1 demet maydanoz 2 kaşık tereyağı 1 kaşık zeytin yağı biraz tuz 1/2 kg mantar. HAZIRLANIŞI Zeytinyağı ve biraz tuz ilave ettiğiniz su kaynayınca makarnayı içine koyun ve haşlayın. Fazla su koyup da suyu dökmeyin ki besin değeri içinde kalsın. Ayrı bir kapta tereyağını eritin. İçine yıkayıp, ince ince doğradığınız mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu çekene kadar karıştırın. Ardından kremayı ilave edin ve ateşi kısın. Koyulaşmaya başladığında yıkayıp, ince doğradığınız maydanozları koyun. 1-2 kere karıştırıp ocağın altını kapayın. Mantar sosu ister süzdüğünüz makarnaya karıştırın, isterseniz servis yaparken makarnanızın üstüne koyun. |
MANTARLı TART MALZEMELER hazır tart hamuru 3 çorbakaşığı tereyağ (veya margarin) 1 çorbakaşığı kıyılmış maydanoz 25 gr rendelenmiş taze kaşar 2 adet yumurta çırpılmış 1 diş dövülmüş sarmısak 150 ml. çiğ krema 350 gr mantar 1 adet soğan Tuz ve karabiber 6 Kişilik HAZIRLANIŞI Derin bir tart kabına tart hamurunu yerleştlrln. 200 derecelik bir fırında 15 daki kadar pişirin. Bir sos kabında yağı eritin, kıyılmış soğanları içine katıp atıp 3 dakika çevirin. Sarımsağı, ikiye böİünmüş mantarları, maydanozu katıp tuz ve biberi de ekledikten ettikten sonra 4-5 dakika daha pişirin. Bu karışımı tart hamurunun üzerine bosaltın. Krema ve yumurtaları da iyice karıştırıp mantarlı karışımın üzerine döktün daha sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. 190 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz. __________________ |
MANTı MALZEMELER 500 gr. un 500 gr. az yağlı kıyma 2 adet yumurta sarısı 1 kilo yoğurt 5-6 diş sarmısak 2 çorba kaşığı margarin Yeterince kırmızıbiber, tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Genişçe bir kapta unun ortasını açın, bir tutam tuz serpin ve azar azar su ilave ederek katıca bir hamur yapın. Hamurun ne çok kaskatı ne de çok yumuşak olmalıdır. Hamurdan bezeler yaparak, bunları teker teker, hazır yufkadan daha kalınca olarak açın. Diğer tarafta içine az karabiber karıştırılıp hafifçe yoğurulmuş kıyma hazırlayın. Kıymadan kopardığınız fındık iriliğinde parçaları ikişer parmak arayla açtığınız yufkanın üzerine koyun. İkinci yufkayı bunun üstüne kapayıp, kareler halinde kesin. İsterseniz tek yufkanın kıymasına üçgen şeklinde de kapatabilirsiniz. Mantılar hazır olunca kaynayan suya atarak 15 dakika pişirip süzgeçle alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve biberli yağ koyarak servis edin. |
MAYALı BÖREK MALZEMELER 1 çorba kaşığı bira mayası 1/2 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı yoğurt 250 gr margarin 1 su bardağı su şeker tuz HAZIRLANIŞI Maya, yoğurt, sıvı yağ, tuz, su ve şekeri kabın aldığı kadar un ile karıştırın, yoğurup hamur haline getirin. Hamuru 4 eşit parçaya bölün, her parçayı çok ince açın. 250 gr margarini dörde bölüp eritin ve açtığınız hamurların üzerine sürün. Hamurları rulo halinde yuvarlayın, her parçayı ona bölüp, üstlerinden elinizle bastırarak yassılaştırın ve içlerine arzu ettiğiniz iç malzemesini koyup kapatın. Yumurta sarısı ve çörek otu ilave edip, pişirin. |
MAYONEZLI MAKARNA MALZEMELER Makarna tuz sıvıyağ mayonez kornişon turşu sosis HAZIRLANIŞI İçine tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilmiş kaynar suya makarna ilave ederek haşlayın. Haşlanmış makarnayı süzerek çukur bir kaba koyun.Yine çukur bir kaba mayonezi koyun, küçük küp şeklinde doğranmış kornişon ve sosisler ilave ederek karıştırın. Karışımı makarnanın üzerine dökerek servis yapın |
MERCIMEKLI BÖREK MALZEMELER 4 adet yufka 1/2 kg kıyma 1 adet soğan 3 adet yumurta 1 su bardağı süt 1 su baradğı yağ 1/2 kg yeşil mercimek 1 çorba kaşığı tereyağ(ya da margarin) HAZIRLANIŞI Mercimeği haşlayıp, tuz ve karabiberle beraber, kavurduğunuz kıymaya katın,soğumaya bırakın. Süt, yağ ve yumurtayı karıştırıp, yufkanın üzerine sürün. Bir ucunu kıvırdığınız, yufkanın içine uzunlamasına mercimekli harcı koyun, sonra diğer ucunu da kıvırıp rulo yapın. Rulo yaptığınız bütün yufkaları yağlanmış tepsiye dizin. Kalan sütlü kanşımı yufkaların üzerine sürüp, fırında üzerleri kızarıncaya dek pişirin. __________________ |
MEYVELI TART MALZEMELER tarçın 1 paket vanilya 2 adet yumurta 125 gr margarin 2 su baradağı un 2 çorba kaşığı süt 1 paket kabartma tozu 1 su bardağı toz şeker 1/2 kg vişne (ya da elma, kayısı, şeftali vs.) HAZIRLANIŞI Yumurta, şeker ve vanilyayı çırpın. Yağı eritip diğer malzemelerle karıştırın ve yağladığınız bir tart kalıbına dökün. Üzerine tarçın serpin ve meyveleri dilimleyip dizin. Soğuk fırına koyup, hafif ateşte pişirin. __________________ |
MUHALLEBILI POĞAÇA MALZEMELER 3,5 su bardağı un 3 çorba kaşığı yoğurt 1 paket kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz 250 gr yağ Kreması : 1,5 su bardağı süt 6 çorba kaşığı toz şeker 1 yumurta sarısı 2,5 çorba kaşığı un Vanilya HAZIRLANIŞI Krema malzemeleri pişirilerek kaşıkla alınabilecek kıvama getirilir. Diğer malzemeler eiritilir, yoğurulur hamur kıvamına getirilir. Bu hamurdan bir parça alınıp içine 1 kaşık krema konularak bohça şekli verilir. Malzemeler bitinceye kadar bu işlem tekrarlanır ve yaptığımız bohçalar 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkan bohçaların üzrine bol pudra şekeri dökülerek servis edilir. |
MUSKA BÖREĞI MALZEMELER 250 gr.yufka 5 kaşık yağ 3 yumurta 1 çay bardağı süt İçi için 250 gr. beyaz peynir ½ demet maydanoz HAZIRLANIŞI Porselen bir kaseye yumurtaları kırınız, üzerine sütü, erimiş yağı koyup iyice karıştırınız. Yufkaları geniş bir yere serip üzerine hazırladığınız yağlı karışımı bir fırça ile sürünüz. Diğer yufkayı da üzerine koyup tekrar karışımdan sürünüz. Böylece bütün yufkalar bitene kadar sürüp üst üste koyunuz Sonra yufkaları 10 cm. eninde, boyuna kesip tekrar her parçayı ortadan ikiye ayırınız. Her parçayı birer bire alıp içine rendelenmiş peynir ve maydanoz karışımını (arzuya göre kıymalı börek içide koyulabilir) yufkanın bir ucunu börek içini kapatacak şekilde kapatıp Muska gibi sararak bir üçgen meydana getiriniz. Hazırladığınız üçgenleri yağlanmış tepsiye koyup üzerlerine tekrar karışımdan sürüp altını üstünü orta hararetli bir ateşte pembeleşene kadar kızartınız. Soğutmadan servis yapınız. |
MÜRDÜM ERIKLI TART MALZEMELER 200 gr un 75 gr şeker 1 adet yumurta 125 gr margarin 1 paket vanilya 1/2 kg mürdüm eriği 1 avuç fındık, kırılmış 1/2 paket kabartma tozu HAZIRLANIŞI Margarini şekerle çırpın, yumurta ilave edip onbeş dakika daha çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip, yumuşak kıvamda bir hamur hazırlayın. Erikleri üzerine yerleştirin, fındık ve pudra şekeri serpip, pişirin. __________________ |
MUZLU CEVIZLI EKMEK MALZEMELER 1-1/4 su bardağı un 1 su bardağı Amerikan Pirinci kepeği 1 çay kaşığı kabartma tozu 1/4 çay kaşığı tuz 1 çay bardağı şeker 4 yemek kaşığı soya yağı 2 yumurta akı 3 adet büyük boy muz (püre haline getirilmiş) 1 çay kaşığı vanilya konsantresi (özü) HAZIRLANIŞI Un, pirinç kepeği, kabartma tozu ve tuzu küçük bir kaseye koyun iyice karıştırdıktan sonra bir kenara bırakın. Şeker ve yağı orta büyüklükte bir kaseye koyup elektrikli mikser ile yaklaşık 1 dk. süre ile iyice çırpın. Yumurta akını ilave edin ve 20 saniye daha kanştırın. Mikseri düşük hızda çalştırıp ayırdığınız un kanşımını ve sıra ile muz ve vanilyayı ilave edin. Her ilaveden sonra iyice kanştırın. Cevizi de ekleyip hazırladığınız sulu hamuru 20x10 cm ölçüsünde ekmek tepsisine (kalıbına) dökün. 250 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 50-60 dakika süre ile pişirin. (Ekmeğin iyice pişip pişmediğini anlamak için, batırdığınız tahta çubuk dışarıya çıkardığınız zaman temiz ise ekmek pişmiş demektir.) 125 cm kalınlığında 18 dilim ekmek yapılır. Her servis 128 kalori, 2 gr. Protein, 6 gr. Yağ, 19 gr. Karbonhidrat, 2 gr. Lif, 0 miligram kolesterol ve 85 miligram sodyum içerir. |
NARLı TURTA MALZEMELER 250 gr taze lor peyniri (veya labne peyniri) 1/2 paket tereyağı (veya margarin) 1 su bardağından biraz fazla un 2.5 çorbakaşığı mısır nişastası 6 çorbakaşığı tozşeker 1 adet çubuk vanilya 5 gram bira mayası 1 çorbakaşığı süt 250 gr çiğ krema 2 yumurta sarısı 1 adet limon 4 yumurta 2 adet nar tuz 6 Kişilik HAZIRLANIŞI Narları ayıklayıp tanelerini ayırın. Çubuk vanilyayı bir su bardağı suya atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra vanilyayı çıkarın, ılınan vanilyalı suda nişastayı çözün. Bir kaba soğuk sütü koyarak icinde bir tutam tuz ile 10 gr tozşekeri eritin. Tuzlu-şekerli karışımı, mayayı ve unu mikserden geçirin. Azar azar karıştırırken 2 yumurtayı bir kerede katıp orta hızda 15 dakika kadar daha karıştırmaya devam edin. Oda sıcaklığında yumuşamış parça tereyağı veya margarini ekleyip hızlıca karıştırın. Mısır nişastasını, kalan yumurtaları,peyniri, yumurta sarılarını, kalan tozşekeri, rendelenmiş limonkabuğunu, nar tanelerini ve bir tutam tuzu birlikte karıştırın. 60 gr eritilmiş tereyağı veya margarini ilave edip yeniden iyice karıstırın. Hamuru yayın. 20-22 cm. capında, 4-5 cm. derinliğinde bir kek kaİıbını yağlayıp, kalıbın etrafını ve dibini hazırladığınız karışımla sıvayın. Narlı karışımla doldurun ve önceden ısıttığınız 160 derecelik fırında 45-50 dakika kadar pişirdikten sontra çıkarın. __________________ |
NIŞASTA BÖREĞI MALZEMELER 1 kg süt 1/2 litre su 4 adet yumurta 8 çorba kaşığı ev nişastası 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Malzemenin tümünü derin bir kaba koyun. Kek kıvamında çırpın. Yağlanmış tepsiye döküp ocak üzerinde kısık ateşte ağır ağır pişirin. Altı piştikten sonra büyük tahta kevgirle çevirip, üstünü de pişirin. Bıçakla kesip servis yapın. Sade servis yapabileceğiniz gibi yanında bal veya reçel ile de servis yapabilirsiniz. __________________ |
NOHUTLU BAKLA KÖFTESI MALZEMELER 1/2 kilo bakla 1/2 kilo nohut 1 büyük baş soğan aldığı kadar un tuz karabiber 1 kg çiçek yağı HAZIRLANIŞI 1 gün önceden ıslatılmış nohut ve bakla robottan geçirin içine 1 büyük baş soğan da ilave edin ve robotta hepsi karıştırın. Karışıma aldığı kadar un tuz ve karabiber ile elde şekillenebilecek kıvamda hamur haline getirilerek köfteler halinde kızgın yağda kızartılır. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. __________________ |
PARÇALı BÖREK MALZEMELER 1 su bardağı yumurta sarısı 1 su bardağı zeytinyağ 2 su bardağı su margarin un tuz HAZIRLANIŞI Margarin hariç diğer malzemeleri bir tepsiye koyup, yumuşak bir hamur haline getirin. Hamuru dört eşit parçaya bölün, herbir parçayı açabildiğiniz kadar kadar ince açın. Dördüncü yufkayı hamur tahtasının üzerinde bırakın ve ısıttığınız margarinle üzerini yağlayın. Aynı şekilde diğer yufkalarıda bunun üzerine koyarak tek tek yağlayın. Dört katlı hamurun uçlarını içeri doğru katlayarak kare şekline sokun, sonra buzdolabına koyup 15-20 dakika dinlendirin. Kare şeklindeki hamuru, sağdan sola altı, yukarıdan aşağı altı eşit parçaya bölün. Herbir parçayı elde inceltip, açın. Diğer yanda hazırladığınız börek içine önceden ayırdığınız yumurta aklarını ilave edin. Kare şeklinde açılmış parça hamurlara börek içini koyup katlayın, kenarları bastırmadan yağladığınız tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, kızgın fırında pişirin. __________________ |
PASA BÖREĞI MALZEMELER Yufkası için : 1 yumurta 1/2 çay bardağı su biraz tuz aldığı kadar un içi için : 100 gr kıyma Yarım demet maydanoz 1 küçük baş soğan 1 çorba kaşığı margarin (veya tereyağı) biraz tuz biraz karabiber 500 gr yoğurt bir yemek kaşığı tereyağı biraz kırmızıbiber HAZIRLANIŞI Hamurun malzemesini karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. 4 eşit parçaya ayırın. Yufkaları yaklaşık 20-25 cm çapında fazla ince olmamak şartıyla açın. Ayçiçek yağında kızartın. İçinin hazırlanışı: Kıymayı ve soğanı iyice kavurun. İçine maydanoz, karabiber, tuz katın Hazırlanan yufkalar az miktarda haşlayın ve bir kat yufka bir kat iç olacak şekilde bir orta boy tepsiye koyun. Tepsinin içine çok az su koyarak hafif ateşte demlendirin. Üzerine bolca yoğurt döküp üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirin. __________________ |
PASKALYA MALZEMELER 3 adet yumurta 2.5 fincan ılık süt 1 su bardağı pudra şekeri 1/2 paket erıtılmiş margarin 2 kaşık marmelat 5-5.5 bardak un 1 küçük maya HAZIRLANIŞI Mayayı ılık sütte eritin, diğer malzemeleri de koyarak hamuru mayalanmaya bırakın.(hamur çok yumuşak olma ki -kulak memesinden daha yumuşak-nerdeyse ele yapışacak) hamur mayalanınca hamura saç örgüsü şekli vererek üzerine yumurta sarısı sürün. İsterseniz yumurtanın üstüne fındık veya ceviz kırığı koyabilirsiniz, orta hararetli fırında 20 dak. pişirin |
PASTıRMALı BÖREK MALZEMELER 2 adet yufka 100 gram pastırma 1 çay bardağı sıvı yağ 4 dilim çedar peyniri 2 adet domates Bir tutam kekik HAZIRLANIŞI Bir bütün yufka yağlanmış payreks bir kaba yayılır. (Kenarları dışa taşacak şekilde) İkinci yufka ufak ufak parçalanarak kabın içine yerleştirilir. Bir kaşık kadar yağ gezdirilir. Sonra sırasıyla yan yana gelecek şekilde pastırmalar dizilir. Üzerine kabuğu çıkarılmış ve daire şeklinde kesilmiş domatesler yerleştirilir. Domateslerin üzerine kekik serpilir. En üste de çedar peyniri dizilir ve yufkanın kenarları katlanarak kapatılır. Kalan yağ yufkanın üzerine gezdirilir ve 170 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirilir. |
PASTıRMALı PEYNIRLI POĞAÇA MALZEMELER 5 su bardağı un 1 çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 1 adet yumurta 1 su bardağı sızma yağ 1/2 paket margarin 1 su bardağı yoğurt pastırmalı iç için: 200 gr pastırma 1 demet maydanoz peynirli iç için : 200 gr beyaz peynir 1 demet maydanoz HAZIRLANIŞI Yumurtanın sarısını ayırın. Margarini eritin.Yumurtanın akını, un, tuz, kabartma tozu, sıvı yağ, margarin ve yoğurdu karıştırın.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.Dinlenmeye bırakın.Bu arada içleri hazırlayın. Pastırmaları küçük küçük doğrayın. Peyniri rendeleyin. İnce ince kıydığınız maydanozlarla pastırmaları harmanlayın. Aynı işlemi peynirle de yapın. Hamuru iki eşit parçaya bölün.Bir tanesini merdane yardımıyla dikdörtgen biçiminde açın. Ortasına pastırmalı içi koyun.Hamurun önce bir tarafını, sonra diğer tarafını kapatın.Aynı işlemi peynirli iç için de tekrarlayın.Her ikisini de geniş bir fırın tepsisine alın.Üzerine yumurtanın sarısını sürün.Dilerseniz susam çörek otu serpin. Orta ısılı fırında 30 dakika kadar pişirin. |
PATATES BÖREĞI MALZEMELER 600 gr patates 1 bardak süt 1.5 çorba kaşığı margarin hindistancevizi rendesi tuz,karabiber HAZIRLANIŞI Patatesleri tuzlu suda haşlayıp, sıcak sıcak kabuklarını soyun, püre yapın. Bu püreyi bir bardak ılık sütle yumuşatıp, karıştırın. Hindistancevizi rendesini, karabiberi ve tuzu ilave ettikten sonra yine karıştırın. Bu karışıma yağın yarısını ekleyin. Biraz koyulaşması için bir süre ateşte tutun. Püre koyulaşınca, ocaktan alıp, soğutun. Yağlanmış bir fırın kabına koyun. Üzerine kalan yağı parça parça yerleştirip, kızgın fırında patatesin üzeri kızarana dek pişirin. |
PATATES EKMEĞI MALZEMELER 2 adet yumurta 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 2.5 su bardağı un 4 adet orta boy patates 2 adet orta boy soğan 1 demet maydonoz 1 su bardağı peynir(isteğe bağlı) kabartma tozu tuz kekik nane kırmızı biber HAZIRLANIŞI Patatesleri fındık iriliğinde, soğanları da yemeklik doğrayalım. Bir kapta çırptığımız yumurtaların içine yağı ve yoğurdu ekleyelim. Daha sonra unu, kabartma tozunu, peyniri, patatesleri, soğanları, yeşilliği ve baharatları ekleyip karıştıralım. Yağlanmış tepsiye harcı dökelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp istenirse susam ve çörek otu serpelim. 180 derecede pişirelim. __________________ |
PATATESLI BÖREKÇIKLER MALZEMELER 3 çorba kaşığı margarin 2 çay bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 2,5 su bardağı un 3 adet haşlanmış patates 100 gr. beyaz peynir ½ demet kıyılmış maydanoz 1 adet yumurta sarısı tuz HAZIRLANIŞI Derin bir kaba margarin ve suyu alın. Karbonat ve tuz ile karıştırdığınız unu ekleyin. Elinizle yoğurup orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.15 dakika dinlendirin. Bu arada patatesleri haşlayın. Ezerek püre yapın. Peynir ve ince kıyılmış maydanozla birlikte karıştırın. Dinlenen hamuru yarım santim kalınlığında açın. Yarısına patatesli içi koyun. Öbür yarısının üzerine kapatın. Elinizle hamurun kenarlarını bastırın. Dilediğiniz kalıpla ya da bardakla kesin kenarlarını kapatın.Yağlanmış fırın tepsisine koyun.Üzerine çırpılmış yumurta sürün.Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirin. __________________ |
PATATESLI PUF BÖREĞI MALZEMELER 3 adet büyük patates 3 adet yufka 3 adet yumurta 1,5 su bardağı süt tuz karabiber HAZIRLANIŞI Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. İçine yumurtaları, karabiberi, tuzu ve sütü ilave ederek iyice karıştırın. Bir yufkanın üzerine bu bulamaçtan dökün ve yayın. Üzerine ikinci yufkayı da koyun ve aynı islemi tekrarlayın. Üçüncü yufkayı da koyun ancak bu kez bulamctan yarısına sürün. Bulamaç sürülmeyen taafı 3 kat katlayın 10 dakika hamuru bekletin. Pufböreği şeklinde kesin ve kızgınyağda kızartın. __________________ |
PATLıCANLı KARNıYARıK BÖREĞI MALZEMELER 3 adet yufka 1/2 çay bardağı su 1 çay bardağı sıvı yağ iç malzemesi : 1 çorba kaşığı margarin 1 adet küçük soğan 1/3 su bardağı süt 1/2 su bardağı su 3 adet patlıcan 1 adet yumurta karabiber tuz HAZIRLANIŞI Patlıcanları soyup, halka halka doğrayın ve ılık suda dinlendirin. Bir tencerede suyu bir tutam tuzla birlikte kaynatın buna patlıcanları ilave edip haşlayın. Daha sonra süzgece alıp, suyunu süzün. Diğer yanda soğanı yağda pembeleştirin ve patlıcanları ilave edip, kavurun. Yarım su baradağı su koyup, su çekilinceye dek pişirin. Ateşten aldıktan sonra süt, yumurta ve karabiber ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Yağ ile suyu karıştırın. Bu karışımı bütün olarak yufkaların arasına sürüp, üç yufkayı üst üste koyun. Yufkaları önce dörde bölün, daha sonra her parçayı üçe kesin. Parçaların geniş kenarlarına patlıcanlı içi koyup, çok sıkı olmayacak şekilde sarın. 1.5 -2 gün buzluk ya da dipfrizde bekletin, daha su dolu bir kaseye batırıp, tepsiye dizin. Hepsine yumurta sarısı sürüp, üzerlerini bir bıçak yardımıyla karnıyarık şeklinde kesin ve kızgın fırında pişirin. __________________ |
PATLıCANLı MAKARNA MALZEMELER 3 adet orta boy patlıcan 350 gram düdük makarna 1/3 su bardağı un 7 çorbakaşığı tereyağı (veya margarin) küçük boy mozzarella (veya dil peyniri) Rendelenmiş parmezan peyniri (veya eski kaşar) 1 su bardağından biraz fazla süt tuz, karabiber 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Patlıcanları soyun, yıkayıp boylamasına dilimleyin. Bir süzgece koyup tuzladıktan sonra yarım saat kadar patlıcan acı suyunu bırakana kadar bekleyin. Mozzarella (veya dil peynirini) zar şeklinde doğrayıp biraz süzgeçte bırakın. Daha sonra patlıcanları yıkayın, kağıt havluyla kurulayın ve grillde ya da iyice kızdırılmış bir tavada kızartın. İki çorbakaşığından biraz fazla tereyağı ya da margarin, süt ve unla beşamel sos hazırlayın. Tuz ve biber ekleyin. Tuzlu bol suda, diri kalacak kadar haşladığınız makarnayı süzün. Beşamel sosu makarnanın üzerinde gezdirin. Üstüne, mozzarella ya da dil peynirini ve kızartıp şeritler halinde doğradığınız birkaç patlıcan dilimini koyun. Yağlanmış bir fırın kalıbına, sırayla bir kat patlıcan dilimi, bir kat makarna döşeyin. Makarayı koyduktan sonra üzerine rendelenmiş parmezan peyniri veya eski kaşar serpip birkaç parça tereyağı ya da margarin koyun. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar bırakın. __________________ |
PATLıCANLı MAKARNA - I MALZEMELER 1 baş soğan 1 sap kereviz 3 adet patlıcan 1/2 kg olgun domates 1 çorba kaşığı kıyılmıŞ maydonoz 4 çorba kaşığı zeytinyağı 1 paket makarna 1 adet havuç tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Patlıcanların kabuklarını soyun, küp küp doğrayıp, tuzlayın. Birbuçuk saat kadar bu öylece beketin . Acı sularını sıkın. Bir tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve ince ince doğranmış soğanı koyun. Orta ısılı ateşe koyup, kapağını kapatın. Arda bir karıştırarak soğanı kavurun. Soğan pembeleşince kabuğu soyulmuş ve küçük parçalara doğranmış domatesi, karabiberi, tuzu, rendelenmiş havucu, kıyılmış maydanozla kereviz yaprağını katıp karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, ıçındekileri 55-60 dakika kadar hafif ateşte pişirin. Bir tavaya kalan zeytinyağını koyup orta ısılı ateşte yağı kızdırın. İçine sıkılarak suyu iyice alınmış patlıcanları koyun. Karıştırarak onbeş dakika kadar kızartın. Patlıcanlar kızarınca, domatesli sosun içine boşaltın. Hepsini yirmi dakika daha orta ısılı ateşte pişirin. Makarnayı haşlayıp, suyunu süzdükten sonra servis tabağına boşaltın. Üzerine sosunu döküp, servis yapın. |
PAZLAMA MALZEMELER alabildiği kadar un (yaklaşık 3 su bardağı) 250 gr yağ 750 gr süt 2 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz 250 gr beyaz peynir HAZIRLANIŞI Un, tuz ve su ile bir hamur yapıp, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Hamuru 25-30 cm çapında açın ve içine ufalanmış peynir koyup ikiye katlayın. Arzu edilirse peynir harcına maydanoz da doğranıp eklenebilir. Kızgın saç üzerinde her iki tarafını da iyice pişirin. Yağı sütün içinde eritip, sıcakken pazlamaların üzerine bu kanşımı gezdirin. |
PEYNIR SUFLESI MALZEMELER 4 kişilik 250 gr süt (1 kahve fincanı ve 1 çay fincanı) 1 çorba kaşığı ve 1 tatlı kaşığı tereyağı 2 kahve fincanı ve 1 çorba kaşığı un ½ su bardağı zar gibi küçük doğranmış gravyer peyniri bir tutam kırmızı biber az tuz az rende hindistancevizi 4 yumurta sarısı 4 yumurta akı HAZIRLANIŞI 8-9 cm çapında 4 adet 1 kişilik güvecin içini yağlayın. Elinizi değdirmeden içine gravyer peynirlerini serpin. Bir tencereye yağı ve unu koyup bir çırpma teli ile karıştırarak 3-4 dakika orta ateşte kavurup ateşten alın ve 5 dakika dinlendirin. Tuzu, hindistan cevizini, biberi ve kaynar sütü ilave ederek iyice karıştırın. Orta ateşte 3 dakika kaynatıp ateşten alın. İlk sıcaklığı geçince 4-5 dakika sonra karıştırarak önce sarı yumurtayı sonra peyniri yedirin. Çukur bir kapta yumurta aklarını da çırpma teli ile çırparak köpürtüp kar yapın. Çalkalamadan bir kevgirle karıştırarak sufle harcına yedirin. Güveçlerin içine etrafına bulaştırmadan bölün. Ortadan hızlı fırın ısısında güveçlerin 3 cm üstüne kadar kabarıp üzeri kızarıncaya kadar 15 dakika pişirip servis edin |
PEYNIRILI MAKARNA MALZEMELER 350 gr burgu makarna 1 mozzarella ya da dil peyniri 2 adet patlıcan 2 diş sarımsak 1 demet maydanoz 400 gr küp domates zeytinyağı rendelenmiş parmezan peyniri (veya eski kaşar) karabiber patlıcanları tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Patlıcanları soyup yıkadıktan sonra ince halkalar şeklinde dilimleyin. Bir süzgece koyup tuzlayın ve acı suyunu salıncaya kadar bir saat bekleyin. Bu arada 4 çorbakaşığı zeytinyağında sarımsağı kavurun. Sonra sarımsağı çıkarın ve aynı yağa, rendelenmiş domatesi koyun. Tuz ve karabiber ekledikten sonra on dakika kadar pişirin. Sonra da kıyılmış maydanozu ekleyin. Patlıcanları kurulayın ve iyice kızdırdığınız bolca zeytinyağında iki taraflı kızartın. Makarnayı tuzlu bol suda haşlayın. Süzdükten sonra domatesli sosu katın. Üstüne de rendelenmiş biraz parmezan peyniri (veya eski kaşar) serpin. Isıya dayanıklı bir fırın kabının dibine bir kat makarna koyun. Üstüne birkaç patlıcan dilimi, birkaç da mozzarella ya da dil peyniri yerleştirin. Tüm malzemeler tükenene kadar sırasıyla bir kat patlıcan, bir kat peynir yerleştirin. Yüzeyini rendelenmiş parmezan peyniri ya da eski kaşarla kaplayıp önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 15-18 dakika kadar bırakın. Sıcak ya da ılık olarak servis yapabilirsiniz. __________________ |
PEYNIRILI TART MALZEMELER Hamur malzemesi : 6.5 çorbakaşığı (margarin veya tereyağ) 1 çorbakaşığı tozşeker 1.5 su bardağı un 1/2 su bardağı su Püre malzemesi : 1 çorbakaşığı beyaz rom 1 adet yeşil limon 500 gr mango Garnitür malzemesi : 500 gr tuzsuz beyaz pernir (ya da lor peyniri) 6.5 çorbakaşığı esmer şeker 2 çorbakaşığı çiğ krema 2 çorbakaşığı un 2 paket vanilya 3 adet yumurta 1 adet limon frambuazn 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Hamur için gerken malzemeyi karıştırıp, yoğurun. Buzdolabında 60 dakika kadar dinlendirin. Peyniri bir süzgeçte yarım saat halledin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 22-24 cm. çapında tart kalıbını yağlayıp, hamuru kalınlığı yarım santim olacak şekilde döşeyin. 10 dakika pişirin. Limonu yıkayıp, kabuğunu rendeleyin ve yumurtaları ekleyip, çırpın. Şekeri, vanilyayı ve kremayı ilave ederk ekleyerek çırpmaya devam edin. Unu ve peyniri de katarak bir defa daha çırpın. Bu karışımı pişmiş hamurun üstüne döküp, 4o-45 dakika kadar tartın üstü iyice kızarana dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üstünü frambuazla süsleyin. 2 çorbakaşığı yeşil limon suyu, 1/2 kg mango ve romu mikserden geçirerip hazırladığınız püreyle beraber servis yapın. |
PEYNIRLI BÖREK MALZEMELER 3 adet yufka 175 gr. margarin 200 gr peynir arzuya göre maydanoz 1 adet yumura sarısı HAZIRLANIŞI Margarini yakmadan hafif ateşte eritin. Yufakalardan birini yayın, üzerine fırça yardımıyla eritilmiş yağdan sürün, diğer yufkayı bu yağlanmış yufkanın üzerine yerleştirin ve bu yufkanın üzerini de aynı şekilde yağlayın. Diğer yufakayı da ikinci yufkanın üzerine yerleştirin. Önce dörde bölün, dört parçadan her birini de tekrar ikiye bölün. Peynir ve maydanozdan yapılmış harçtan her bir parçaya yerleştirip sigara böreği şeklinde sarın. Bu sardığınız börekleri soğuk su dolu bir kabın içine koyup beş dakika dinlendirin. Elinizle sıkıp suyunu aldıktan sonra yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp orta hararetli fırında pişirin. __________________ |
| Türkiye`de Saat: 05:55 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2