![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
![]() | #1 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
|
TAVUKÇULUK 1.GİRİŞ; Bugün gerek dünyada, gerekse ülkemizde artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesinin, kısa zamanda, en ucuz ve bol üretimle karşılaması ulaşılmak istenen hedeflerdendir. Bu açıdan bakıldığında diğer hayvancılık dallarına oranla yüksek üreme gücü ile hızlı ve ekonomik hayvansal protein üretimine olanak tanıyan tarımda geniş arazi gerektirmeyen kurak ve verimsiz toprakların değerlendirilmesine olanak tanıyan, tavukçuluk üretim dalının bir alt sektörü durumunda olan yumurta tavukçuluğu büyük bir önem kazanmaktadır. Türkiye, yumurta tavukçuluğunda özellikle 1980’li yıllarda hızlı bir gelişme görülmesine ihtiyaca yönelme şeklindeki olumlu tabloya karşılık, değişik konularda karşılaşılan sorunlar ve dağ boğazlar, hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz yönde etkilemiş ve sektörün zaman zaman bunalıma düşmesine neden olmuştur. İşbu bu çalışmada temel amaç Türkiye’de yumurta tavukçuluğunu ekonomik yönleriyle ortaya koymak, karşılaştığı sorunları belirlemek ve bu sorunların çözümüne ilişkin bazı öneriler getirmektir. Çalışma 1981-1990 dönemi itibarıyla ele alınmıştır. Konu ile ilgili veriler DPT DİE,Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve diğer ve diğer kamu kuruluşların yayınladığı kaynaklardan sağlanmıştır. Ayrıca bu konuda daha önce yapılan çalışmalardan da yararlanılmıştır. 2. Türkiye’de Yumurta Tavukçuluğunun Ekonomik Yönden İncelenmesi 2.1 Tavuk Varlığı :Ülkemizde DİE tavuk ve horoz sayısını birlikte vermek tedir. 1981 yılında yaklaşık 57 milyon olan tavuk ve horoz varlığı 1990 yılına gelindiğinde %70 artmış ve yaklaşık 97 milyona ulaştırmıştır (Tablo.1) 1990 yılındaki 97 milyon olan tavuk ve horoz varlığının 44 milyonunun et tavuğu, 53 milyonunun ise yumurta tavuğu olduğu bildirilmektedir (DİE. 1992.S.15) 2.2 Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Durumu :Türkiye’de Yumurta tavukçuluğu ile ilgili işletmeleri; a) Damızlık ve Yumurta ve civciv üretimiyle ilgili işletmeler b) Yemeklik yumurta üretimiyle ilgili işletmeler, olmak üzere iki grupta toplamak mümkündür. (DPT,1991,S.158) 1987 yılı verilerine göre Türkiye’de 68 tane damızlık yumurta ve civciv ü retiminde bulunan işletme vardır. Bunun 59 tanesi kamu kuruluşu,9 tanesi ise özel kuruluşa ait işletmelerdir. Kamu kuruluşlarının sayısı çok olmakla birlik te kapasiteleri 0-10.000 tavuk civarındadır. Özel sektörde ise 10.000 den az tavuk kapasiteli işletmeler yanında 25.000- 50.000 kapasiteli işletmeler yanın da, 25.000-50.000 kapa siteli işletmelerin bulunduğu dikkati çekmektedir. (Tablo.2) | ||
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |