|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 15:04 | #11 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ETLİ TAZE SEBZELER (Fasulye, bezelye, barbunya, türlü) MALZEMELER: -1 kg sebze (türlü için 250'şer gr. fasulye, bamya, kabak, patlıcan) -250 gr. kuşbaşı et (koyun ve süt danası) -1,5 çorba kaşığı yağ -2 soğan -2 domates veya bir kaşık salça -1- 2 sivri biber -Tuz YAPILIŞI: 1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur. 2- Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır. 3- Su (2 -3 bardak) konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir. 4- Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5- 10 dakika kavrulur. 5- Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebzeler kendisi su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.) 6- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır. Not: Bamya pişirilirken sebzeyi et ile kavurmadan suyunu, limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz. ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER (Fasulye, kabak, yer elması, pırasa, bakla) MALZEMELER: -1 kg. sebze -Yarım su bardağı zeytinyağ -2 soğan -2 domates veya yarım kaşık salça -1- 2 çay kaşığı şeker -Tuz YAPILIŞI: 1- Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır. 2- İnce doğranmış soğan ile zeytinyağ hafif pembe kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça katılır. 3- Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 5- 10 dakika kavrulur. 4- Su konup orta ateşte pişirilir (1- 1,5 bardak su). Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve kararmaması için). Not: 1)Kabak pişirirken, sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz. 2)Pırasa ve yer elması pişirirken soğanla beraber 1- 2 doğranmış havucu kavurunuz. Sebzeyi ilave edince de yarım kahve fincanı yıkanmış pirinç koyunuz. 3)Bakla pişirirken, 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (Baklaya salça konmaz). 4)Düdüklü tencerede yemek pişirirken buharlaşma az olacağından daima daha az su konulmalıdır. | ||
|
30-01-2007, 15:04 | #12 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ETLİ KURU SEBZELER (Fasulye, nohut, barbunya, mercimek) MALZEMELER: -2 bardak kuru sebze (baklagiller) -500 gr. kuşbaşı et (koyun, süt danası) -2 soğan -2 kaşık yağ -2- 3 domates veya 1 kaşık salça -Tuz YAPILIŞI: 1- Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. 2- Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır. 3- İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur, soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır. 4- Su konup pişirilir (2 bardak). 5- Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir. 6- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır. PASTIRMALI KURU FASULYE PİŞİRMEK İÇİN: Yukardaki malzemelere et koymadan, soğanlı domatesli kuru fasulye pişirilir. Ateşten alınmadan önce fasulyelerin üzerine 100 gr (10 dilim) pastırma dilimleri dizilir. 10 dakika kadar hafif ateşte bıraktıktan sonra yemek bir kere karıştırılıp sofraya alınır. ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER (Fasulye, barbunya) MALZEMELER: -2 su bardağı kuru sebze -2 havuç -1 kereviz -2 soğan -1 baş sarımsak -Yarım kaşık salça -Yarım demet maydanoz -1 çay kaşığı şeker -2 çay kaşığı tuz YAPILIŞI: l-Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi gün ezilmeden yarı haşlanır. 2- Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır. 3- Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur. 4- Salça konur; birkaç kere karıştırılır. 5- Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker tuz ve su konur (1,5- 2 bardak). Yavaş yavaş pişirilir. 6- Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir. Not: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür. | ||
30-01-2007, 15:04 | #13 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| HÜNKAR BEĞENDİ MALZEMELER: PATLICAN PÜRESİ İÇİN: -6 patlıcan -1 kaşık un -1 kaşık yağ -2 kaşık kaşar peyniri rendesi -1 su bardağı süt -1 avuç maydanoz -Tuz, karabiber KEBAP İÇİN: -1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana) -2 soğan -2- 3 domates -2 kaşık yağ -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur. 2- Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır. 3- Su (2- 3 bardak) ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. 4- Etin suyu 1- 1,5 kepçe kadar olmalıdır. 5- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. 6- Kabukları soyulup incecik kıyılır. 7- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır. 8- Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir. İMAM BAYILDI (Patlıcan veya kabak) MALZEMELER: -8 küçük patlıcan veya kabak -4- 5 soğan -7- 8 diş sarımsak -1 demet maydanoz -1- 2 dal nane -2- 3 domates -2- 3 sivri biber -1 su bardağı zeytinyağ -1- 2 kahve kaşığı şeker -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. (Kabaklar kazınıp baş ve uç kısımlar kesilir.) 2- Zeytinyağda hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir. 3- Üzerleri boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir. 4- Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak, zeytinyağda kavrulur. Soyulup doğranmış domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir. 5- Kızartılan sebzenin içinde doldurulur. 6- Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir. KISA BİLGİ: Patlıcan, pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalbe sükunet verir. | ||
30-01-2007, 15:06 | #14 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PATLICAN KARNIYARIK MALZEMELER: -6 küçük patlıcan -250 gr. dana kıyma -2 soğan -2- 3 domates -2- 3 sivri biber -Yarım demet maydanoz -3- 4 kaşık yağ -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. 2- Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir. 3- İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir. 4- Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir. 5- Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir. Not: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse patlıcan oturma olur. EKŞİLİ PIRASA (Zeytinyağlı) MALZEMELER: -1 kg pırasa -3 soğan -3 diş sarımsak -Yarım bardak zeytinyağ -1 kaşık salça -Yarım demet maydanoz-dereotu -1 çay kaşığı toz şeker -limon -Tuz YAPILIŞI: 1- Pırasa ayıklanıp 5- 6 cm boyunda kesilip, yıkanır. 2- Parçalar boyunca ince ince doğranıp tepsiye konur. 3- Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez). 4- Soğan yarım halkalar halinde, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur. 5- Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir. 6- Ateşten alınmadan limon suyu gezdirilerek dökülür. KISA BİLGİ: Pırasa idrar çoğaltan bir sebzedir. Şalgam idrar yolu hastalıklarına iyi gelir. | ||
30-01-2007, 15:06 | #15 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ MALZEMELER: -1 kg kereviz -1 havuç -1 patates -Yarım bardak iç bezelye (konserve). -1- 2 avuç arpacık soğan -Yarım bardak zeytinyağı -Yarım demet maydanoz ve dereotu -1 çay kaşığı şeker -limon -Tuz YAPILIŞI: 1- Kereviz talaş kalmayacak şekilde soyulur. Ortadan ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır. Tepsiye, çukur yerleri üste gelecek şekilde konur. 2- Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytinyağda hafif kavrulur. 3- Bezelye, şeker tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır. 4- Bu harç kerevizlerin içine doldurulur. Artan kenarlara serpilir. 5- İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir. 6- Ateşten almadan 5 dakika evvel limon sıkılır. KISA BİLGİ: Kereviz, vitamin ve mineral madde yönünden çok zengin bir sebzedir. Kereviz için Bir eczaneye bedel denir. | ||
30-01-2007, 15:06 | #16 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR MALZEMELER: -Yarım kg. taze iç bakla -6 adet enginar -Yarım bardak zeytinyağ -1- 2 soğan -1 kahve kaşığı şeker -limon -Yarım demet dereotu -Tuz YAPILIŞI: 1- Enginarların taç yaprakları sıyrılarak koparılır. 2- Uç kısımları kesilip fazla derinleşmeden soyulur. 3- İçleri kaşıkla çıkarılıp tuzlu limonlu su içine bırakılır. 4- Saplar dibinden kesilir. Özü çıkana kadar soyulur, küçük doğranır. 5- İnce doğranmış soğan zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Enginarlar bütün, saplar doğranmış olarak konur, 23 bardak su ilavesi ile yarı pişirilir. 6- Kabuğu çıkarılmış iç bakla, tuz, şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir. 7- Soğuyunca baklalar enginarların çukur yerlerine doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir. Not: Bakla yerine iç bezelye ve havuç da kullanılabilir. | ||
30-01-2007, 15:06 | #17 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KABAK MÜCVERİ MALZEMELER: -3 kabak -5- 6 adet taze soğan (veya 1 kuru soğan) -2- 3 sivri biber -Yarım demet maydanoz ve dereotu -3 yumurta -3- 4 kaşık un -Tuz ve karabiber -Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı YAPILIŞI: 1- Kabak kazınıp ince rendelenir. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta, un konup karıştırılır. 2- Kızgın yağa kaşık kaşık döküp iki tarafı da kızartılır. 3- Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. Not: Mücveri, kabak yerine rendelenmiş patates ve ince doğranarak az haşlanmış pırasa ile de yapabilirsiniz. KISA BİLGİ: Bir su bardağı dolusu maydonoz yaprağındaki Cvitamini 10 portakaldaki C vitamini kadardır. ISPANAKLI KÖKÜ MÜCVERİ MALZEMELER: -1 kg. ıspanak kökü -2 soğan -2- 3 kaşık un -3 yumurta -Maydanoz ve dereotu -Tuz, karabiber -Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı YAPILIŞI: 1- Ispanak kökleri iyice yıkanır. Bir kahve fincanı su ile az haşlanır. Suyu sıkılıp, incecik kıyılır. 2- İnce doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta ve un konup karıştırılır. 3- Kızgın yağa kaşık kaşıp dökülüp kızartılır. 4- Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. Not: İstenirse bu karışıma 3- 4 kaşık kavrulmuş yağsız kıymada konur. KISA BİLGİ: Lahana ve ıspanak şeker hastaları için yararlıdır. Ispanak'ta K vitamini vardır. Bu vitamin kanın pıhtılaşmasına yarar kanamalarda önemlidir). | ||
30-01-2007, 15:09 | #18 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ISPANAK PÜRESİ MALZEMELER: -1 kg. ıspanak yaprağı -1 kaşık yağ -1 kaşık un -1 bardak süt -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır. 2- Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır. 3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur, kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılıp pişirilir. Tuz, karabiber atılır. Not: 1) Ispanak püresi et yemeklerinin yanına ve perhiz yemeği olarak kullanılır. 2) Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ konup değişik lezzette bir yemek yapılmış olur. 3) Ispanağın haşlanma suyunu çorbada değerlendiriniz. KISA BİLGİ: Rengi canlı olsun diye haşlarken ıspanağa soda atmak çok zararlıdır. TAZE SEBZE SOTELERİ (Garnitür ve pehriz yemeği olarak) MALZEMELER: -Yarım kg. sebze (Taze fasulye, kabak, iç bezelye, havuç, bürüksel lahanası) -Yarım çorba kaşığı yağ (Tereyağ tercih edilmeli.) -Bir tutam şeker -Tuz YAPILIŞI: 1- Sebze yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. (Brüksel lahanası doğranmaz.) 2- Az su ile ezilmeden haşlanır. 3- Süzülür. Erimiş yağda birkaç kere çevrilir. Şeker ve tuz atılır. 4- Sebze soteleri et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanıldığı gibi, perhiz yemeği olarak da yapılabilir. KISA BİLGİ: 1- Vitaminler buharla uçup gitmesin diye yemekler kapalı olarak, bilhassa düdüklü tencerede pişirilmelidir. 2- Sebzeleri az su ile haşlamalı, haşlama suları, çorba v.s. gibi yerlerde değerlendirilmelidir. 3- Sebzeleri pişirirken; ilk kaynamada 2- 3 dakika kapak kapatmayınız. Sebzelerin kararmasına sebep olan uçucu yağ asitleri bu süre içinde buharla çıkar. Yemeğiniz güzel bir sarı renk alır. | ||
30-01-2007, 15:10 | #19 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PATATES PÜRESİ Et yemeklerinin yanına garnitür ve perhiz yemeği olarak MALZEMELER: -6- 7 patates -1 kaşık yağ -1 bardak süt -Tuz YAPILIŞI: 1- Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir. 2- Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır. KISA BİLGİ: 1- Patates püresi en kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma süresi 5- 6 dakikadır. 2- Soyulmadan haşlanan patates, içindeki C vitamininin %94'ünü muhafaza eder. 3- Patates bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler. Kanın asitliğini giderir. Şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır. ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ MALZEMELER: -Yarım kg. havuç -Yarım su bardağı zeytinyağ -2 soğan -Yarım kg. yoğurt -2 diş sarımsak -1 avuç maydanoz yaprağı -Tuz YAPILIŞI: 1- Havuç kazınıp rendelenir. 2- Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır. 3- Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle pişirilir. 4- Soğuyunca sarımsaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir. Not: Havuç yerine kereviz kullanarak yemeğinizi zeytinyağlı kereviz ezmesi yapabilirsiniz. KISA BİLGİ: Havuç mide için çok faydalıdır. Mide konuşabilse hep havuç dermiş. Havuç, vücutta A vitaminine dönüşen Karoten yönünden zengindir. Havuç göz ve cilt sağlığı için faydalıdır. | ||
30-01-2007, 15:10 | #20 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| FAVA (Kutu iç bakladan) MALZEMELER: -2 bardak kuru bakla -3/4 bardak zeytinyağ (1 bardaktan az) -2 soğan -1 çay kaşığı şeker -limon -1 avuç maydanoz yaprağı -8- 10 zeytin -Tuz YAPILIŞI: 1- Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır. 2- İnce doğranmış soğan, zeytinyağda hafif kavrulur. 3- Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3- 4 bardak su konup pişirilir. 4- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır. 5- Üzerine zeytinyağ gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir. KISA BİLGİ: Çocuklara her gün 2- 3 bardak süt ve sütten yapılan yiyecekler verilmelidir. HUMUS MALZEMELER: -1- 5 bardak nohut -Yarım bardak tahin -Yarım bardak zeytinyağı -3 çay kaşığı kırmızı biber -4- 5 diş sarımsak -3 limon -Tuz -Üzeri için: zeytin, turşu; maydanoz YAPILIŞI: 1- Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. 2- İyice haşlanıp kabukları alınır. 3- Ceviz makinesinden geçirilir veya havanda dövülür. 4- Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur. 5- Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir. 6- Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir. KISA BİLGİ: Nohut, fasulye gibi besinlere, çabuk pişsin diye karbonat koymak çok zararlıdır. Vitaminleri yok eder. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |