Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08-02-2007, 15:19   #61
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SERİGRAFİDE YALDIZ KULLANIMI
Yaldız serigrafi mürekkeplerinde genelde sadece yaldız pigmentleri kullanılmaktadır. Bunlar altın ve gümüş efekti elde etmek amacına yöneliktir. Bununla birlikte yaldızlar diğer pigmentlerle birlikte işlenerek metalik tonlar elde edilebilir.
Normal altın yaldız pastaları bakır ve çinko alaşımından oluşmaktadır. Bu nedenle oksitlenmeye ve atmosferin asidik etkilerine karşı hassastır. Yaldız baskıların üzerine lak atılarak bu tehlike kısmen önlenebilir. Lak uygulamasında yeterli film kalınlığı sağlamak için 77-99’lık elek kullanılmalıdır.
Serigrafi yaldız mürekkeplerinin optik özellikleri yanında bir başka önemli fonksiyonu vardır. Bu mürekkepler, metal pigmentlerin iletkenlik özelliklerinden yararlanarak elektronik sanayide kullanılmaktadır. Bilindiği gibi serigrafi baskı met****un avantajı herhangi bir malzeme üzerine istenilen film kalınlığında uygulanabilmesidir. Yaldızlar katı metalik zerreciklerdir ve tipine göre değişik ölçülerde olabilirler. Serigrafide, mürekkebin ince örgülü dokumadan geçirildiği düşünülecek olursa, yaldız baskıda kullanılacak elek özelliklerinin yaldız tanecik boyutuna uygun olması gerekir. Genelde 62 ile 100’lük elekler tercih edilir. Yaldız serigrafi mürekkebi uygulamasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir:
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:19   #62
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

• Genelde yaldız mürekkeplerin sürtünme dayanıklılıkları zayıftır. Bu durumu engellemek için baskı üzerine lak tatbik edilebilir. Ancak bu durumda yaldız efektinin bin miktar azalacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
• Yaldız baskılar üzerine baskı yapıldığında bu baskının tutunmadığı gözlenebilir. Bunun nedeni mürekkepteki yaldız oranının yüksekliğidir.
• UV serigrafi yaldız mürekkepleri uygulamasında perdahlanmış elek kullanılmamalıdır. En uygun 120’lik polyester elek çeşididir.

SERİGRAFİDE YARDIMCI MADDELER
İnceltici, geciktirici ve hızlandırıcı tinerler, köpük kırıcılar, inceltici ve matlaştırıcı pastalar serigrafide yardımcı madde olarak kullanılır. Bu maddeler yardımıyla mürekkep baskı şartlarına göre ayarlanabilir.
İncelticiler(normal tiner) :
İnceltici solventler mürekkebin bağlayıcı yapısını çözebilecek özelliklerdedir. İncelticiler, kullanılan şablon tipine ve basılacak karakter özelliklerine göre %10 ile %25 arasında ilave edilirler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:19   #63
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Geciktiriciler :
Baskı esnasında mürekkebin hızlı kuruması sonucu elek gözenekleri tıkanacağı gibi raglenin hareketi de zorlaşacaktır. Geciktirici ilavesi, hem şablon üzerinde hem de hem de baskıdan sonra mürekkebin kurumasını yavaşlatır. Geciktiriciler buharlaşma noktası yüksek solventler içerir. Geciktirici, mutlaka kullanılan mürekkebin yapısına uygun olmalı ve bu nedenle daima üretici firmanın tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Aksi taktirde yüzey düzgünsüzlüğü gibi problemler yaşanabilir. Ayrıca geciktiriciler tek başına değil bir miktar inceltici solventle birlikte kullanılmalıdır. Tek başına kullanılması halinde mürekkebin bünyesinden çok zor uzaklaşacağı ve baskı materyaline nüfuz edeceği için kuruma çok gecikebilir. Geciktirici ilavesiyle mürekkebin viskozitesinin düşmemesi isteniyorsa geciktirici pasta kullanılabilir.
Hızlandırıcılar :
Baskı yapılan ortamın nemli ve serin olduğu durumlarda kuruma gecikecektir. Geciktiricilerin aksine hızlandırıcılar buharlaşma noktası düşük solventlerden meydana gelir. Mürekkebe %10-20 oranında karıştırılarak solventin ortamdan hızlı uzaklaşması ve kurumanın hızlanmasını sağlar.
İnceltici Pastalar(Maxi-Jel) :
Mürekkebin vücut kaybetmeden yumuşamasının istendiği durumlarda, özellikle tramlı baskılarda tram keskinliğinin daha da artmasının istendiği durumlarda mürekkebe % 2-5 oranında karıştırılır. Mürekkebin kalıpta çalışmasını kolaylaştırır. Fazla kullanımı mürekkebin kurumasını yavaşlatacağı için önerilen miktarda kullanılmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:20   #64
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Köpük kırıcılar :
Baskı yüzeyinin düzgün olmaması mürekkepte köpürmeye neden olabilir veya basılmış yüzeyde açılmalar görülür. Bunu engellemek amacıyla baskı yüzeyi mutlaka temiz olmalı ve maksimum %1 oranında köpük kırıcı kullanılmalıdır.
Mat pastalar :
Parlak mürekkebi matlaştırmak amacıyla kullanılır. Fazla kullanımı mürekkebin fiziksel ve kimyasal dayanıklılık özelliklerini negatif etkileyebilir.
Burada bahsedilen yardımcı maddeler dışında, daha iyi baskı elde edilebilmesi amacıyla uygulanan yardımcı işlemler de vardır. Örneğin polietilen veya polipropilen gibi problemli baskı materyallerine yeterli yapışkanlık ve çizilme mukavemeti sağlamak amacıyla bir ön yalazlama veya korona işlemi yapılır bu işlem sonucunda materyal yüzeyinde en az 42 dyn/cm’lik bir yüzey gerilimi sağlanır. Buna benzer bir etki yüzeye primer bir yapıştırıcı sürülerek de elde edilebilir. Poliarsetal veya polioksimetilenler diğer bir sorunlu materyallerdir. Bunlarda iyi yapışkanlık sağlamak amacıyla baskı sonrası materyal, 350 °C ‘de 5 sn süreyle kurutulur ve böylece mürekkebin yüzeye daha iyi nüfuz etmesi sağlanır.
Bütün bu incelemelerden sonra mürekkep seçilip baskı şartlarına hazırlanabilir. Ancak bir baskı testi yapmadan üretime başlamak yanlış olacaktır. Bu nedenle baskı kalitesinden emin olabilmek için ilk baskılar bir kontrole tabi tutulmalıdır. Çoğu zaman bir tek test metodu ile bu kararı vermek mümkündür. Örneğin yapışma ve çizilme dayanımına tırnak testi ile bakılabilir. Bloklaşma testi için baskılı materyaller iki cam levha arasına sıkıştırılır ve yaklaşık 40 °C’de, basınç altında 1-2 saat bekletilir ve yapışma olup olmadığı kontrol edilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:20   #65
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

DYOİNKS SERİGRAFİ MÜREKKEP SERİLERİ
VE
YARDIMCI MADDELERİ
1- MAXIMA(MX SERİ)
Maxima transparan ve örtücü olarak hazırlanmış geniş renk paleti ile, mükemmel baskı ve kuruma özelliklerine sahip, bloklaşma riski düşük serigrafik mürekkep serisidir. Maxima serisi mürekkepler sistemdeki solventlerin buharlaşmasıyla kurur. Maxima sert plastikler, PVC, suni deri, pleksiglas, asetat, polistiren, kendinden yapışkanlı PVC kağıtları, emaye, melamin, karton, polikarbonat, oroglas, perspex ve diğer akrilikler ABS, CAB, selüloz asetat ve polyesterler üzerine uygulanabilmektedir.
İnceltme ve Temizleme: 120 numara ipek ve baskı seviyesine getirmek için yaklaşık %10-20 oranında inceltici kullanılır. Normal şartlarda Normal Tiner ”MX-7935” kullanılmalıdır. Sıcak havalarda Yavaşlatıcı Tiner “MX-7945” gerekebilir. Çok hızlı otomatik makinelerde veya soğuk ortamlarda kurumayı hızlandırmak için Hızlandırıcı Tiner ”MX-7925” kullanılabilir. Mürekkep pistole ile uygulanacaksa Pistole Tineri “MX-7955” ile inceltilmelidir. Baskı sonrası elek temizliği için Elek Temizleme Solventi “MX-7909” kullanılmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:20   #66
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Baskı : 120 numara ipek ile yaklaşık 60 m²/kg zemin basılabilir. Baskıya ara verilip tekrar baskıya başlanacağı zaman ıskarta kağıda bir-iki baskı alınmasıyla elek tekrar açılacaktır.
Kuruma: normal oda sıcaklığında (25 °C) kuruma süresi 5-10 dakikadır. Sıcak hava üflemeli kurutucular için bu süre 55-60 °C’de 10-30 sn’dir. Eğer baskılar istiflenecekse bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Kuruma süresi istif ve baskı şartlarına, ayrıca materyal cinsine göre değişebilir.
Baskı Yüzeyi : yumuşak PVC yüzeyine yapılan uygulamalarda, PVC içindeki plastikleştiricinin zamanla yüzeye göç etmesi sonucu bloklaşma problemi oluşabilir. Bu nedenle yüksek tirajlı işlerde prova baskıları alınıp bloklaşma testine tabi tutulmalıdır. Plastikler yapı itibariyle çok çeşitlilik gösterir. Üreticisine göre aynı tür plastikler bile farklı özellikler gösterebilir. Plastik yüzeyi, kalıp nedeniyle ince bir yağ tabakası ile kaplı olabilir ki bu durum mürekkebin yüzeye iyi tutunmasını engeller. Bu problemi ortadan kaldırmak için yağlı plastik yüzeyleri ispirto veya white spirit ile silinmelidir.
Teknik Özellikleri:
• Mükemmel parlaklık(istenen durumlarda mat olarak üretilebilir)
• Çok düşük bloklaşma riski
• Az koku
• Hızlı kuruma
• Yüksek sürtünme direnci ve kayganlık
• Mükemmel tram keskinliği ve kalıp çalışması
• Mükemmel elek stabilitesi ve kendi kendini eritme özelliği
• Işığa ve dış etkenlere karşı maksimum dayanıklılık
• Akü asidine, petrol ve alkole dayanıklılık.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:20   #67
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2- SE SERİ :
SE Seri üstün yapışma özelliklerine sahip, sistemdeki solventlerin buharlaşmasıyla kuruyan serigrafi mürekkep serisidir. SE Seri mürekkepler aşırı kimyasal direnç istenmeyen işlerde sert plastikler, PVC, suni deri, pleksiglas, asetat, polistiren, kendinden yapışkanlı PVC kağıtları, emaye, melamin, karton, polikarbonat, oroglas, perspex ve diğer akrilikler ABS, CAB, selüloz asetat ve polyesterler üzerine uygulanabilmektedir.
Suni deri olarak tanımlanan yumuşak PVC’nin bünyesinde bulunan “Plastikleştirici”nin zamanla yüzeye göçme eğilimi bulunmaktadır ve bu durum bloklaşmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle yumuşak PVC üzerinde uygulamalarda, yüksek tirajlı işlerde prova baskıların alınıp bloklaşma testine tabi tutulması gerekir. Bu gibi durumlarda bloklaşma riski daha düşük olan Maxima serisi tercih edilmelidir.
Teknik Özellikleri:
• Mükemmel parlaklık(istenen durumlarda mat olarak üretilebilir)
• Az koku
• Hızlı kuruma
• Yüksek sürtünme direnci ve kayganlık
• Mükemmel tram keskinliği ve kalıp çalışması
• Mükemmel elek stabilitesi ve kendi kendini eritme özelliği
• Işığa ve dış etkenlere karşı maksimum dayanıklılık
• Akü asidine, petrol ve alkole dayanıklılık.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:20   #68
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3- SF SERİ :
SF Seri serigrafi mürekkepleri en üstün yapışma ve direnç gerektiren işler için geliştirilmiştir. Çift bileşikli olan bu sistem HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen), PP (polipropilen), metal cam gibi yüzeylerde çok parlak ve dayanıklı baskı elde etmek için kullanılır. Mürekkep kimyasal reaksiyon (polimerizasyon) yoluyla kurumaktadır. Yüzeysel kuruma baskıdan 20-30 dakika sonra oluşmasına rağmen mürekkep filminin sertleşmesi ancak 12 saat sonra gerçekleşir. Kimyasal direnç baskıdan 24 saat sonra çok iyi olur, birkaç gün sonra ise en üst düzeye ulaşır.
Karışım Oranı: Ağırlıkça 2 birim mürekkep/ 1 birim sertleştirici (SF0421) karıştırılır. Kimyasal direncin artması istendiği taktirde sertleştirici oranı artırılarak 1/1 oranına kadar çıkarılabilir. Ancak bu durumda elastikiyetin de aynı oranda azalacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Karışımın eleğe göre viskozitesi SF990 tineri ile ayarlanmalı, sistemde başka bir solvent kullanılmamalıdır.
Teknik Özellikleri:
• Mükemmel parlaklık(istenen durumlarda mat olarak üretilebilir)
• Az koku
• Hızlı kuruma
• Yüksek sürtünme direnci ve kayganlık
• Mükemmel tram keskinliği ve kalıp çalışması
• Mükemmel elek stabilitesi
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:21   #69
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

• Alkol, tiner ve benzeri kimyasallara maksimum dayanıklılık.
Dikkat Edilecek Hususlar:
• Cam ve metal yüzeylere yapılan baskılarda maksimum sertlik ve adezyon elde edebilmek için 140 °C’de 5 dakika fırınlamak gereklidir.
• Mürekkep takım olarak saklanmalı, kullanmadan hemen önce tavsiye edilen ölçülerde karıştırılmalıdır.
• Karışım yaklaşık 8-10 saat sonra bir daha kullanılamayacak şekilde sertleşeceğinden iş için gerekli miktarlarda karışım hazırlanması gereklidir.
• Polietilen yüzeyleri alev ile dağlanması ihmal edilmemelidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 15:21   #70
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Plastik nedir?
Plastik maddeler organik makro moleküllerden oluşan, doğada mevcut yüksek moleküler maddelerin kimyasal sentezidir. Plastik maddelerin fiziksel özellikleri içerdikleri polimer türüne göre farklılıklar gösterir. Plastik maddeler termoplast veya duroplast olabilir. Termoplastlar uzun zincirli, dallanmış makro moleküllerden oluşmaktadırlar. Bu nedenle termoplastlar prensipte çözülebilir ve eritilebilir. Bütün termoplastları tekrar eritip kullanmak mümkündür. Duroplastlar, yapıcı moleküllerin kafes örgü içinde bulunduğu plastik maddelerdir. Bu tür plastikleri tekrar eritip şekillendirmek mümkün değildir.

Plastik maddelerin ön işlemleri :
Bir plastik materyale mürekkebin tutunabilmesi için yüzeyin bir ön işleme tabi tutulması gereklidir. Bütün poliolefinlerde yüzey gerilimini değiştirmek için yalazlama, korona veya yüksek frekans işlemleri uygulanır. Yalazlama, bir gaz-hava karışımının brülörde yakılarak plastik madde yüzeyinin üzerinden geçirilmesiyle yapılır. Değişik malzemelerde önemli olan faktör brülörün yapısıdır. Örneğin polipropilen için yüksek alev yoğunluğu olan bir cihaz gereklidir. Gaz-hava karışımının oranı ve plastik malzeme yüzeyine tesir eden alev konisi kusursuz bir ön işlem için önemlidir.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:13 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580