![]() | |
| Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
| | #37 | ||
| Guest
| Halkevlerinin İşlevi: İdeoloji Taşıyıcılığı Görüldüğü gibi, tam bir --ideoloji taşıyıcı örgüt--tür Halkevleri. Bir yandan Türk Tarih Kurumu, tarih açısından yeni toplumun ideolojisini pekiştirecek araştırmalar yapacak, öte yandan bu çalışmalar, Halkevleri yoluyla topluma mal edilecektir. Aynı olay, dil için de söz konusudur. Spor, sanat, eğitim, yardım, tüm --ideoloji taşıyıcı mekanizmalar-- düşünülmüştür. Aslında, Halkevleri denemesinin bir ölçüde Sovyetler Birliği'ndeki uygulamaların da incelenmesiyle ortaya çıktığı anımsanırsa --ideoloji taşıyıcılığı-- konusundaki işlevinin başarılı olmasına şaşmamak gerekir (Çeçen, 1971). Halkevleri'nin birinci görevi hiç kuşkusuz, --ulusal bilinç--i pekiştirmek ve toplumun çağdaşlaşmasına hizmet etmektir. Recep Peker'in açılış nutkunda, Halkevleri'nden, --Memleketin kültür sahasında milli mahiyette teşkilatlanmasını temin edecek bir teşkilat-- diye söz etmesinin nedeni buydu (Peker, 1932). Aynı gün, Reşit Galip de, --Milli benliği terkip eden, milli ruhu şekillendiren ve kudretlendiren kültür unsurları içinde (diğerlerinin ehemmiyeti istihfaf edilmeksizin) dil, edebiyat ve tarih, şüphesiz ilk sıraya girer-- diyerek, --ulusal bilincin güçlendirilmesi--nde Halkevleri'ne verilen işlevi belirtiyordu (Reşit Galip, 1932) . Kültürde çağdaşlaşma ve çağdaş bir toplum yaratma işlevi ise şu sözlerde belirgin bir biçimde vurgulanmaktadır: --Musalla taşı ve teneşir tahtası sanatkarlarını yobaz kafalarından hortlamış telakkiler ve telkinlerle asırlardan beri öldürmeye, akrep kuyruklarıyla eşelenen mezarlara gömülerek safsata çamurlarıyla örtülmeye çalışılan Türk sanat ruhu ölmemiştir.-- (Reşit Galip, 1932) . Halk eğitimi, köycülük ve içtimai yardım gibi konuların, toplumun tüm kesimleriyle ilişki kurmayı, amaçladığı açıktır. Özellikle Reşit Galip'in açış konuşmasında neredeyse Turancılıya varan --ulusal bilinç-- ögeleri çağdaşlık ögeleri kadar, hatta onlardan da güçlü görünmektedir. | ||
|
| Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |