Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Dış Ticaret

Cevapla
 
LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 02-02-2007, 14:46   #41
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1998-2001 dönemindeki enflasyon oranlan gözönüne alındığında yatırım hacmindeki artışı olumlu karşılamak mümkün değildir. Yatırım teş­vik belgesi kapsamındaki yatırımların istihdam hacminin ise her yıl azalması da bir yandan birim işgücü başına daha fazla yatırım tutarını yani modern teknolojinin kullanılmasını gösterdiğinden olumludur, an­cak işsizlik sorununun hafifletilmesinde yeterli derecede yardımcı olma­dığı için de olumsuzdur.[1]

Yatırımların Teşvikinde Uygulama ve Son Gelişmeler
Genel anlamda Türkiye'nin batısındaki iller normal yöre ve doğusunda­ki iller de kalkınmada öncelikli yöre sayılmaktadır, İstanbul ve Kocaeli illeri ile Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya Büyükşehir belediye sınırları içi de gelişmiş yöredir.
2001 yılı başında yatırımlarda devlet yardımları ile KOBİ yatırımların­da devlet yardımları hakkında iki kararname ve uygulama tebliğleri ya­yımlanarak, yatırım teşviki yeni esaslara bağlanmıştır.
· Destek unsurları olarak Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu istisna­sı, Yatırım indirimi, Katma Değer Vergisi istisnası, Vergi-Resim ve Harç istisnası ile Fon'dan Kredi Tahsisi sayılmıştır;
· İmalat sanayiine ek olarak eğitim, sağlık, turizm, bilgisayar yazılımı, ta­rımsal sanayi yatırımları da destekleme kapsamına alınmıştır.
· Yatırım indirim oranlarında farklılaşmaya gidilerek, konular ve yöreler itibarıyla, %40-%2000 arasında değişen oranlar belirlenmiştir;
· Ar-ge çevre koruma, teknoloji geliştirme gibi bazı sektörler ile organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerindeki yatırımlar için destek ar­tırılmıştır;
· KOBİ yatırımları için, seçilmiş bazı bankalar ve diğer bazı yatırımlar için sanayi odaları, yatırım teşvik belgesi verilmesinde görevlendirilmiştir;
· KOBİ yatırımları için garanti fonu amaçlı şirket kuruluşu hedeflenmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 02-02-2007, 14:46   #42
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

F) SONUÇ

Gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme konusunda iki temel seçenekleri vardır; ithal ikamesine dayalı sanayileşme ve ihracata dayalı sanayileşme, ihracata dayalı sanayileşme politikaları dış ticaretin evrensel düzeyde serbestleş­tirilmesi, ithal ikamesine dayalı sanayileşme politikaları ise, dış ticaretin korunması teorilerine dayanmaktadır. Tarih içerisinde her iki teoride tartışılmış, olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konmuştur.
Türkiye'nin dış ticarette liberasyon konusundaki en önemli adımı 24 Ocak 1980 tarihinde uygulanmaya başlanan ekonomik istikrar tedbirleridir. Sözkonusu tedbirlerle, 1980'li yıllardan itibaren döviz kazandırıcı faaliyet teşvik edilmiş, ithalat ve ihracat rejimlerinde yer alan bir çok sınırlamalar kaldırılmıştır. Bunun doğal sonucu olarak da dış ticarette korumacı önlemlerin azaltılması yönünde bir sürece girilmiştir. Türkiye'nin taraf olduğu GATT'dan ve Avrupa Birliği ile 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel'de imzalanan ve 1 Ocak 1973 tari­hinde yürürlüğe giren Katma Protokolden doğan yükümlülükleri bu sürece önemli ölçüde hız kazandırmaktadır. Liberasyon sürecinin en önemli halkası ise. 1995 yılında Avrupa Birliği ile sağlanan gümrük birliği olmuştur. 1996 yılından itibaren Avrupa Birliği ile Türkiye'nin arasında gümrük vergilerinin sınırlanması ve Türkiye'nin üçüncü ülkelere uyguladığı vergi oranlarını Avrupa Birliği ortak vergi oranları düzeyine indir­mesi bu sürecin en somut sonuçları olarak göze çarpmaktadır.
Türkiye'nin ithalatında 1990 ve 1993 yıllarında önemli oranlarda artışların olduğu dikkati çekmektedir. 1989 yılında % 46 düzeyinde bulunan koruma oranının 1990 yılından itibaren % 35 düzeyine inmesi 1990 yılındaki ithalat patlamasının en önemli nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. 1993 yılındaki ithalat artışının en önemli nedeni ise tek vergi yani sadece gümrük vergisi uygulamasına geçiş olmuştur. Zira bu tarihe kadar vergili ithalata % 25'in üzerinde yük getiren Damga Resmi, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu, Belediye Hissesi ve Ulaştırma Altyapıları Resmi kaldırılmıştır. Her ne kadar bundan doğan eksiklik Gümrük Vergisi ve özellikle Toplu .Konut Fonu oran­larına yapılan artışlarla karşılanmak istenmiş ise de, koruma oranlarındaki reel düşüşün önüne geçilememiştir. Dikkati çeken bir diğer nokta da Türkiye'nin Katım Protokol'den kaynaklanan ve sürekli ertelenen indirim ve uyum yükümlülüklerini 1988 yılından itibaren uygulanmaya başlamasıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 02-02-2007, 14:46   #43
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dış ticarette liberasyon gümrük tarifelerinin indirimi anlamına da geldiğinden bütçe gelirlerini de ilgilendirmekte­dir. Her ne kadar gümrüklerin temel fonksiyonu "dış ticareti düzenlemek" olmasa da, gelir getirici yönünü yadsımak imkân­sızdır. Diğer taraftan kaynaktan tahsil edilmesi, tahsilatın kolay ve masrafsız olması gibi özellikler gümrük vergilerinin avantajları olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla gümrük tarifelerinin indirilmesi bütçe açısından tahsili çok kolay kaynaktan vazgeçilmiş anlamına gelmektedir.
Türkiye'nin konsolide bütçe gelirlerinin % 13-14'ü dış ticaretten alınan vergilerle karşılanmaktadır. Hatta bu rakamlar zaman zaman % 17’ler düzeyine çıkabilmektedir, itha­latta alınan fonların (Toplu Konut Fonu ve 1993 yılına kadar Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) 2,5 - 3 Milyar dolar olduğu ve bu rakamın genel bütçe gelirlerinin % 8-10'ununa tekabül ettiği dikkate alındığında dış ticaretten alınan vergi ve fonların genel bütçe gelirlerimizin % 14-15'ini oluşturduğu ortaya çıkmaktadır.
Ancak, Türkiye'nin ithalatında 1988'den sonraki libe­rasyon politikaları nedeniyle meydana gelen artışın aynı oranda vergi gelirlerine yansımadığı görülmektedir. 1990 yılında vergi gelirlerinde % 41,5 oranında reel bir azalış meydana gelmiştir. Dolayısıyla 1990 yılında gümrük tarifelerinde indi­rime gidilmemiş olsaydı ithalatta tahsil edilen vergi ve resim­ler yaklaşık 1.812.825.000.TL daha fazla olacaktı. (Bu genel bütçe gelirlerinin % 3,2'sine tekabül etmektedir.)
  Alıntı ile Cevapla
Alt 02-02-2007, 14:46   #44
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkiye'nin 1989 yılı gümrük vergisi tahsilatı 741 Milyar TL. olarak gerçekleşmiştir. Ancak, Türkiye'nin Avrupa Birliği dışında kalan ülkelerden yaptığı ithalata ortak gümrük vergilerinin uygulanması durumunda tahsili gereken gümrük vergisi tutarı ise 1 Trilyon 331 Milyon TL. düzeylerinde ola­caktır. Dolayısıyla 1989 yılında gümrük birliği sağlanmış olsaydı Türkiye'nin gümrük vergisi tahsilatı azalmayacağı gibi bir ölçüde artış da gösterecekti.
Bu olumsuz durum 1993 yılında yürürlüğe giren ithalat rejimi kararlarıyla düzeltilmiş, üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergisi oranları OGT'deki vergi oranının üzerine çıkarılmıştır. Bu yapılırken Katma Protokolden kaynaklanan uyum yükümlülükleri gözönünde bulundurulmuş ve gümrük vergisi oranları ancak bunun imkan verdiği ölçüde arttırılabilmiştir.
Diğer taraftan Türkiye'nin ithalattan aldığı vergilerin önemli ağırlığını gümrük vergisi dışında vergi ve resimlerle (Damga Resmi, Belediye Hissesi, Ulaştırma Altyapıları Resmi) fonlar (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu ve Toplu Konut Fonu) oluşturmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 02-02-2007, 14:47   #45
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Öte yandan 01.01.1993 tarihinde ithalde Alınan Damga Resmi, Belediye Hissesi ve Ulaştırma Altyapıları Resmi kaldı­rılmış olup; sadece gümrük vergisi uygulamasına geçilmiş bulunmaktadır. Böylece ithalatta eş etkili vergiler olarak değerlendirilen bu mali yüklerin yürürlükten kalkması ile itha­latta Gümrük Vergisi ve İthalde Alınan Katma Değer Vergisinin dışında her hangi bir mali yük kalmamıştır. Vergi yükünde meydana gelen % 25 düzeyindeki azalma gümrük vergilerinde ve özellikle Toplu Konut Fonu oranlarında yapılan artışlarla karşılanmıştır. Bu aşamada ithalattaki vergi yükünün ağırlığı önemli ölçüde Toplu Konut Fonu üzerinde bulunmaktadır. Belir­tilen durumlar nedeniyle, ithalattan alınan global vergi ve fonlar her zaman ortak gümrük tarifesinin çok çok üzerinde olmuştur.
Bu çerçevede eş etkili vergi olarak değerlendirilen ve Gümrük Birliği ile bağdaşmayacağı öne sürülen Toplu Konut Fonu'nun kaldırılması konusundaki çalışmaların da Hazine Müsteşarlığı'nca sürdürülüyor olması gerekmektedir.
Avrupa Birliğinin Ortak Gümrük Tarifesi, Türkiye'nin gümrük tarifesi olmuştur. Böylece Türkiye, üçüncü ülkelere karşı genelde çok düşük (% 3,5-10 civarında) normal gümrük vergisi uygulayan bir ülke durumuna gelmiştir.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında kurulan Gümrük Birliğinden her iki taraf ekonomisi de etkilenmiş ancak ekonomisi nisbeten daha düşük ve hassas olan Türkiye'de bu etkilerin daha bir ağırlıklı hissedildiği kuşkusuzdur. Önlem alınmazsa, kamu gelir ve giderlerindeki olumsuzlukların daha da artması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü bazı kamu gelirleri azalırken bazı kamu giderleri artacaktır. Toplu Konut Fonu'nun Avrupa Birliğine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılmasından doğacak ve Ortak Gümrük Tarifesinin uygulanmasından doğabilecek gelir kayıpları, gümrük birliğine uyum için yapılacak ek harcamalar ve sanayiye verilmek zorunda kalınacak ek teşvikler dolayısıyla oluşacak ek gider artışları sözkonusu olabilecektir.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://besiktasforum.net/forum/dis-ticaret/21217-dis-ticarette-vergiler/
Mesaj Yazan For Type Tarih
Untitled document This thread Refback 21-03-2008 00:16

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 23:52 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580