|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 15:11 | #21 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| HİBEŞ (Antalya'dan) MALZEMELER: -1 su bardağı tahin -2 limon suyu -Yarım kahve fincanı zeytinyağ -2 kahve kaşığı kimyon -3 diş sarımsak -1 kahve kaşığı tuz -1 kahve kaşığı acı kırmızı biber YAPILIŞI: 1- Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır. 2- Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.) 3- Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir. KISA BİLGİ: Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanaması) ve gut hastalığı için faydalıdır. Yemeklere soğanla birlikte 2- 3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz. TARATOR MALZEMELER: -1 su bardağı ceviz içi -1 kahve fincanı tahin -2 diş sarımsak -2 limon suyu -Yarım demet maydanoz yaprağı -Tuz YAPILIŞI: 1- Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. 2- Limon suyu ilave edilip karıştırılır. 3- Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. 4- Salata tabağına alınıp turşu zeytin ve limon dilimleri ile süslenir. Not: 1) Tarator, baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir. 2) 100 gr ceviz 654 kalori verir. KISA BİLGİ: Süt her yaş ve durum için gerekli bir besindir. Sütün içindeki kalsiyum kemik, diş, kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında, korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynar. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam ve dinamik olması için günde 2 bardak süt ve sütten yapılan yiyeceklerle yeşil sebzeler bolca yemelidir. TARAMA MALZEMELER: -100 gr. balık yumurtası -2 dilim bayat ekmek içi -1 kahve fincanı süt -1 su bardağı zeytinyağı -2 çay kaşığı kırmızı biber -1- 2 limon suyu -Tuz YAPILIŞI: 1- Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır. 2- Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır. 3- Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır; küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır. 4- Kaşık kaşık zeytinyağı, limon suyu ilave edilir. 5- Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır. 6- Üzeri isteğe göre süslenir. KISA BİLGİ: Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri şişkinse o konserve bozuktur; satın almayınız. | ||
|
30-01-2007, 15:11 | #22 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI MALZEMELER: -6 adet orta büyüklükte patates -3 adet havuç -500 gr. yoğurt -Yarım su bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ -3- 4 diş sarımsak -Tuz-kırmızı biber (istenirse) -1 su bardağı maydanoz yaprağı YAPILIŞI: 1- Patatesler yıkanır, haşlanır, soyulur, rendelenir. 2- Havuçlar kazınır, doğranır, az su ile haşlanır, iyice ezilir. Patatese katılır. 3- Tuzla dövülmüş sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, kırmızı biber ilave edilir, hepsi karıştırılır. 4- Tabağa alınıp yıkanmış maydanoz yaprakları ile süslenir. KISA BİLGİ: Her gün şu besin gruplarından yeteri kadar yiyiniz: 1- Süt ve sütten yapılan yiyecekler 2- Et, yumurta ve baklagiller 3- Sebze ve meyveler 4- Ekmek, hububat, şeker ve yağ | ||
30-01-2007, 15:11 | #23 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PATLICAN SALATASI MALZEMELER: -6 patlıcan -3- 4 domates -3- 4 sivri biber -2 kahve fincanı zeytinyağ -1- 2limon -1 avuç maydanoz yaprağı -2- 3 diş sarımsak-tuz YAPILIŞI: 1- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. 2- Kabukları soyulup incecik kıyılır. 3- Küçük doğranmış sivri biber, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, limon suyu konup karıştırılır. 4- Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir. KISA BİLGİ: Buz dolabında da sebze ve meyveler vitamin kaybeder. Örneğin; yeşil fasulye buzdolabında 48 saat sonra C vitaminini yarı yarıya kaybeder, diğer vitaminler de buna yakın kayba uğrar. MAMZANA MALZEMELER: -6 patlıcan -3 domates -4- 5 sivri biber -1 demet maydanoz -750 gr. yoğurt -3 diş sarımsak -2 kaşık yağ -1 çay kaşığı kırmızı biber -Tuz YAPILIŞI: 1- Patlıcanlar ucundan başlanarak ocakta çevire çevire közlenir. 2- Kabuklar soyulup incecik kıyılır. 3- Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır. 4- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir. KISA BİLGİ: Çaydaki tanen, yiyeceklerdeki denir. birleşiklerinin kullanılmasını engelliyor. Onun için yemekten hemen sonra çay iç memelidir. Aksi halde anemiye kadar giden kansızlık olabilir. | ||
30-01-2007, 15:11 | #24 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| RUS SALATASI MALZEMELER: -2 yumurta sarısı -1,5 su bardağı zeytinyağı -1- 2 limon suyu -1 kahve kaşığı toz hardal -2- 3 patates (haşlanmış) -1- 2 havuç (haşlanmış) -Yarım bardak iç bezelye (konserve) -10- 12 küçük salatalık turşusu (kornişon) -3- 4 dilim macar salamı, tuz YAPILIŞI: 1- Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur. Zeytinyağ damla damla ilave edilip karıştırılır. 2- Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırılmaya devam edilir. Ara sıra limon damlatılır. 3- Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir. 4- Havuç, patates, turşu, salam küçük doğranır (tavla zarı büyüklüğünde). 5- Bunlara bezelye katılır. Tuz atılır. 6- Mayonezden 2- 3 kaşık ayrılır (üzerini süsleme için). Kalanına karışık sebzeler konup karıştırılır. 7- Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir. Not:Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir. 1) Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla damla zeytinyağ ile arada bozulan mayonez konarak karıştırılır. 2) 1 tatlı kaşığı nişasta, bir fincan su ile pişirilip pelte yapılır. Karıştırarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağ azar azar konur karıştırılır. | ||
30-01-2007, 15:12 | #25 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI MALZEMELER: -2 adet kereviz -limon -5- 6 kaşık mayonez -Üzeri için; zeytin, kırmızı turp, turşu, maydanoz yaprağı v.s. -Tuz YAPILIŞI: 1- Kerevizler talaş bırakmadan soyulur. 2- İnce rendelenir, tuz limon suyu katılır. 3- Mayonez ilave edilip karıştırılır. 4- Servis tabağına yerleştirilip üzeri isteğe göre süslenir. Not: Rendelenmiş kerevize mayonezle birlikte 1- 2 kaşık şekersiz krem şanti (çiğ süt kaymağı) katılırsa daha nefis olur. KISA BİLGİ Kereviz, kansızlığa ve gut hastalığına iyi gelir. ENGİNAR SALATASI MALZEMELER: -6 adet içli iri enginar -Yarım kaşık un -2 limon -3 patates -1 kahve fincanı zeytinyağ -Tuz YAPILIŞI: 1- Enginarın taç yaprakları sıyırılarak koparılır. 2- Saplar dibinden kesilir. 3- Fazla derinleşmeden soyulur. 4- İçleri kaşıkla çıkarılır. 5- Unlu ve tuzlu su ile haşlanır (kararmaması için). 6- Servis tabağına alınıp zeytinyağ ve limon gezdirilir. 7- Haşlanmış patates soyulup püre yapılır. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz karıştırılıp enginarların içine doldurulur. 8- Zevke göre süslenir (zeytin, maydanoz, havuç, bezelye, turşu v.s. ile). KISA BİLGİ: Enginar sindirimi kolay bir sebzedir. Ancak şeker hastaları yememelidir. | ||
30-01-2007, 15:12 | #26 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SEPET DOMATES SALATASI MALZEMELER: -8 adet orta boy kırmızı ve sert domates -1- 2 salatalık -3- 4 sivri biber -1 soğan -Yarım demet maydanoz -Yarım kahve fincanı zeytinyağ -limon -8 zeytin -Tuz YAPILIŞI: 1- Domatesler yıkanır. Ters çevrilip, ortada sepetin sapı olabilecek şekilde ince bir parça bırakılarak iki yarım daire çizilir ve kesilip kaşıkla domatesin içi alınarak, domatesten sepet yapılır. 2- Salatalık, biber, soğan maydanoz yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz katılıp karıştırılır. 3- Hazırlanan domateslerin içine doldurulup üzerlerine birer zeytin konur. Not: Sepet domatesin içine Rus salatası, patlıcan salatası da doldurabilirsiniz. KISA BİLGİ: Vitamin kaybını azaltmak için salataları yemek saatinden hemen önce hazırlamalıdır. Marul yaprakları bıçakla değil el ile koparılmalıdır. | ||
30-01-2007, 15:12 | #27 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KISIR MALZEMELER: -2 su bardağı ince bulgur. -1 kuru soğan -7- 8 adet yeşil soğan -3 domates -1 demet maydanoz-dereotu -4- 5 sivri biber -2limon -Yarım su bardağı zeytinyağ -2 çay kaşığı kırmızı biber veya 1 kaşık biber salçası -1 marul -Tuz YAPILIŞI: 1- Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır. 2- Üzerine 1- 2 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır. 3- Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır. 4- Bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz kırmızı biber konur, biraz yoğrulur. 5- Hazırlanan sebzeler katılır zeytinyağ ve limon suyu ilave edilip karıştırılır. 6- Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir. KISA BİLGİ: Acımış tereyağını, elma kabukları, 1- 2 çay kaşığı tane karabiber, dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzünüz. Kullanılır hale geldiğini göreceksiniz. ORDÖVR MALZEMELER: -4 katı pişmiş yumurta -4 yaprak jelatin -10 dilim Macar salamı -3- 4 küçük salatalık turşusu -2 su bardağı et suyu (yağsız) -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Ilık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır. 2- Yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp, karıştırılır. (Yumurta sarılarını dağıtmadan ve et suyunu bulandırmadan karıştırınız.) 3- Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3- 4 saat). 4- Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağı ters çevrilir. KISA BİLGİ: Vücudumuzdaki damarları uç uca eklemek kabil olsaydı 560000 km'yi bulurdu. | ||
30-01-2007, 15:12 | #28 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| LAHANA TURŞUSU MALZEMELER: -1 orta büyüklükte lahana -1 baş sarımsak -2- 3 adet acı kırmızı biber -1 tatlı kaşığı şeker -1 avuç nohut -1 kahve kaşığı bira mayası -Tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı) YAPILIŞI: 1- Lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir. Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur. 2- 5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası konup, eritilir. Lahananın üzerini geçecek şekilde doldurulur. 3- Her gün 1- 2 kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır. (Fena kokmaması ve suyun parlak olması için) 4- 15- 20 gün içinde turşu olur. KISA BİLGİ: Çayın, kan damarlarının çeperlerindeki esnekliği artırarak kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Ayrıca bağırsak bozukluklarında antibiyotik etkisi yapar. Mesane, safrakesesi ve böbrek taşlarının oluşumunu engeller. İÇİ DOLDURULMUŞ BİBER TURŞUSU MALZEMELER: -1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu) -1 küçük lahana -4- 5 adet salçalık kırmızı biber -1 baş sarımsak -1 demet maydanoz -10- 12 dal kereviz -2 bardak sirke -Tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı) YAPILIŞI: 1- Biber yıkanıp sapları ve tohumları çıkarılır. 2- Lahana, salçalık, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz ince ince kıyılıp karıştırılır. 3- Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir. 4- 4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza boşaltılır. 5- Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır. Not: Turşuların bozulmaması ve kütür kütür olması için soğuk yerde saklanmalıdır. | ||
30-01-2007, 15:13 | #29 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SALATALIK BİBER TURŞUSU (Çabuk) MALZEMELER: -Yarım kg. sivri biber -10- 15 adet küçük salatalık -1 baş sarımsak -2 bardak sirke -Yarım demet maydanoz -Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı) YAPILIŞI: 1- Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir. 2- 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır. 3- Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır. 4- Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir. 5- Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır. 6- Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur. KIRMIZI PANCAR TURŞUSU MALZEMELER: -1 kg. kırmızı pancar -1 su bardağı sirke -1 su bardağı su -1 baş sarımsak -Yarım çorba kaşığı tuz YAPILIŞI: 1- Pancarlar yıkanır. Çok yumuşak olmamak üzere haşlanır. 2- Soyularak yuvarlak dilimlenir. Kavanoza yerleştirilir. 3- Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su konup karıştırılır. 4- Pancarın üzerine dökülüp kavanoz sağa sola sallanır, kapak kapatılır. 5- Ertesi gün sofraya alınabilir. | ||
30-01-2007, 15:13 | #30 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ELMA SİRKESİ MALZEMELER: -Elma kabukları (yıkanmış) -Su, Tuz YAPILIŞI: 1- Elma kabukları bir kavanoza doldurulur. Üzerine biraz tuz ve su konup serin bir yerde bekletilir. 2- Sirke kokusu olunca süzülür. Şişelere doldurulur. 3- Salata ve turşularda kullanılır. KISA BİLGİ: Günde üç kere 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve üç kere çam balı yenirse romatizma ağrılarına çok faydalı olur. BÖLÜM 3 ETLER KURU KÖFTE MALZEMELER: -500 gr. dana kıyma -2- 3 dilim bayat ekmek içi -1- 2 soğan -Kimyon, karabiber (birer çay kaşığı) -1 yumurta -Yarım demet maydanoz -Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı YAPILIŞI: 1- Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur. 2- Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır. 3- Kızgın yağda kızartılır. Not: 1) Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir. 2) Kuru köfteye 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir. 3) Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir. 4) Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için bir çeşit olur. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |