![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
![]() | #24 | ||
Guest
| Ülke Grupları ile İhracat 2002 yılı Ocak ayında ülke grupları itibariyle ihracat incelendiğinde, ABD’ye (% 3,4 oranında) ve toplam ihracat içinde nispeten küçük paya sahip EFTA’ya (% 14,7 oranında) yönelik ihracatın düştüğü, AB’ye yönelik ihracatın ise bir önceki yılın aynı dönemindeki düzeyini koruduğu görülmektedir. 2002 yılı Ocak ayında en büyük ihracatın artışının BDT ülkelerine yönelik ihracatta gerçekleştiği görülmüş, bu bölgeye Ocak ayında % 72,6 oranında bir artışla 182 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Bu dönemde Türk Cumhuriyetlerine yönelik ihracat % 34,1 oranında artışla 52 milyon dolara ulaşmıştır. Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracat, Ocak ayında artışını sürdürmüş ve % 22,8 oranında artışla 280 milyon dolara ulaşmıştır. c. İthalat Üzerinde Meydana Gelen Değişmeler İthalat Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre % 23 oranında azalmıştır. Söz konusu gelişmede, bu dönemde tüm önemli fasılların ithalatında yüksek oranlı düşüşler yaşanmış olması etkili olmuştur. Bununla birlikte Ocak ayı ithalatı, tüketim malları ithalatında gerileme olmamasına karşın, ara ve yatırım malları ithalatındaki azalma nedeniyle, umulandan daha düşük seviyede açıklanmıştır. Bu nedenle DİE’nin önümüzdeki günlerde Ocak ayı ithalatını birkaç yüz milyon dolarlık bir artış şeklinde revize etmesi beklenebilir. 2002 Ocak ayında tüketim malları ve ham petrol dışındaki mal grupları ithalatı önemli miktarda düşüş göstermiştir. Özellikle ara malları ithalatındaki yüksek oranlı düşüş, bu dönemde toplam ithalatın gerilemesinde belirleyici rol oynamıştır. Ocak ayında yatırım malları ithalatı % 44 oranında gerileyerek 391 milyon dolar seviyesine gerilerken, ara malları ithalatı % 18 oranında düşüşle 2,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. | ||
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |