|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
31-01-2007, 09:00 | #131 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| FINDIKLI FONDAN MALZEMELER: -2,5 su bardağı şeker -2 su bardağı çekilmiş fındık -1 kahve kaşığı limon suyu (fazla koymayınız) YAPILIŞI: 1- Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır. 2- Koyulaşınca ateşten alınır. (Kıvamın olduğu şöyle anlaşılır: Bir fincan soğuk suya 2- 3 damla damlatılır; damlalar lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konur. 3- Ilıyınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır. 4- Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır. Not: Şeker, aynı miktar süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur. Şeker ile sütü kaynatılırken devamlı karıştırmak gerekir. FISTIKLI ÇİKOLATA MALZEMELER: -100 gr. kakao -Yarım su bardağı pudra şeker -100 gr. fındık -50 gr. iç yeşil fıstık -1 yumurta -2- 3 çorba kaşığı meyve likörü YAPILIŞI: 1- Porselen bir kaseye kakao, pudra şeker, yumurta, likör konur. Su buharında karıştırılır. 2- Kıyılmış fındık ilave edilip yoğrulur. Küçük toplar yapılıp yeşil fıstıkla kaplanır. TAVUK GÖĞSÜ MALZEMELER: -1 litre süt -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -2,5 kahve fincanı un -2,5 kahve fincanı şeker YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencerede yağ ile un çok açık pembe kavrulur, 1 litre süt ve şeker konup karıştırarak pişirilir. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. 2- Mikserle 15- 20 dakika çarparak sakızlaştırılır. Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki cam tabak veya tepsiye boşaltılıp buzdolabında soğutulur. Dilimlenip servis yapılır. | ||
|
31-01-2007, 09:01 | #132 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| NUGA MALZEMELER: -1 su bardağı fındık veya badem -1 su bardağı pudra şeker -10- 15 damla limon suyu YAPILIŞI: 1- Pudra şeker bakır bir tencere içinde orta hararetli ateşe konur. 10- 15 damla limon sıkılır. 2- Şeker eriyince kavrulmuş ve çekilmiş fındık veya badem konur. Hızlı karıştırılır. 3- Zeytinyağ ile hafif yağlanmış mermer üzerine alınır. Yağlanmış merdane ile yarım santimetre kalınlığında açılır. Soğumadan istenen biçimde kesilir. (Avuç içinde küçük toplar da yapılabilir.) AYVA ŞEKERLEME jöle MALZEMELER: -1 kg. Ayva -6 bardak su -limon -Şeker (elde edilen meyve suyu kadar) -3- 4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi. YAPILIŞI: 1- Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır. 2- Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır. 3- Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar şeker konup kaynatılır. 4- Kıvamını anlamak için şu deney yapılır: Kaşık batırılıp çıkarıldığında kaşık, peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır. 5- Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5- 6 saat beklenir. 6- Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır. Not: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçirilip şeker ve limon suyu ilavesiyle marmelat yapılabilir. KOLAY BONBON MALZEMELER: -250 gr. bisküvi -1 su bardağı pudra şeker -1 büyük paket margarin (250 gr.) -2- 3 çorba kaşığı kakao (veya daha az) -2- 3 çorba kaşığı çekilmiş fındık -3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi YAPILIŞI: 1- Yağ ile şeker porselen bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir. 2- Dövülüp elenmiş bisküvi, kakao, fındık konup yoğrulur. 3- Küçük toplar yapılıp hindistan cevizi rendesi ile kaplanır. 4- Buzdolabında soğutulur. MOZAİK PASTA YAPMAK İÇİN: 250 gr. bisküviyi elinizle kırınız. 250 gr. margarin, 1 su bardağı pudra şeker, 2- 3 kaşık kakao ve 1 yumurtayı iyice çırpınız. 2- 3 kaşık süt katınız. Kırılmış bisküvileri ilave edip karıştırınız. Parşömen veya alüminyum kağıda rulo halinde sıkıca sarınız. Buzlukta dondurduktan sonra kağıdı çıkarıp dilimleyiniz. KISA BİLGİ: İyi ve akıllı bir beslenme ile sağlık her yaşta yeniden elde edilir. | ||
31-01-2007, 09:01 | #133 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PÜR LEZZET MALZEMELER: -6 patlıcan -300 gr. kıyma -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -2 soğan -3- 4 sivri biber -2- 3 domates -Yarım demet maydanoz, dereotu -2 kahve kaşığı tuz -1 kahve kaşığı karabiber YAPILIŞI: 1- Patlıcanlar uç kısmından başlayarak ocakta közlenir. 2- Soyulup ince ince kıyılır. Yağlanmış küçük bir tepsiye yerleştirilir. 3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağda kavrulur. 4- Soyulup doğranmış domates, tuz, karabiber konup karıştırılır. Ateşten alınınca ince doğranmış maydanoz dereotu ilave edilir. 5- Bu harç, tepsiye yerleştirilmiş patlıcanların üzerine yayılıp kapak kapatılır. Hafif ateşte bir kaç dakika pişirilir. KARA KIZ KÖFTESİ MALZEMELER: -2 su bardağı ince bulgur -2 çorba kaşığı un -1 çorba kaşığı nişasta -1 yumurta akı -2 çay kaşığı tuz -1 çorba kaşığı kuru nane SOSU İÇİN: -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -3- 4 diş sarımsak -1 çorba kaşığı biber salçası -1 tatlı kaşığı kırmızı biber -1 demet maydanoz -1 kahve kaşığı kimyon YAPILIŞI: 1- Bulgur bir tencereye konur. Üzerine 1,5 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır. 2- Bulgur kabarınca, un, nişasta, yumurta akı, kuru nane, tuz konup iyice yoğrulur. (Gerekirse ara sıra su serpilir.) 3- Küçük toplar yapılıp ortaları parmak batırılarak çukurlaştırılır. Kaynar tuzlu suda 5- 6 dakika haşlanır. 4- Sudan alınıp servis tabağına konur. 5- Sarımsak ayıklanıp dövülür. Kızgın zeytinyağa ilave edilip karıştırılır. Biber salçası, kırmızı biber, kimyon, tuz atılıp köftelerin üzerine dökülür ve karıştırılır. 6- İnce doğranmış maydanoz yaprakları ile süslenir. | ||
31-01-2007, 09:01 | #134 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ORUK MALZEMELER: -750 gr. yağlı kıyma (Kıyma çekilirken 2- 3 yumurta kadar kuyruk yağı ilave edilmelidir.) -2 su bardağı ince bulgur -1 soğan -1 avuç kuru nane yaprağı -1 kahve kaşığı tuz -1 yumurta YAPILIŞI: 1- Kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, nane ve yumurta iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.) 2- Uzun köfteler yapılır. Yağlanmış şişelere geçirilir. 3- Kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. EKŞİLİ MALZEMELER: -4 çorba kaşığı sumak (dövülmemiş) -4 su bardağı su -1 çorba kaşığı un -250 gr. kıyma -Yarım küçük paket margarin (65 gr.) -1 kuru soğan -1 çorba kaşığı biber salçası -2- 3 sivri biber -Tuz, karabiber -1 su bardağı ince bulgur -1 demet maydanoz -3- 4 taze soğan YAPILIŞI: 1- 4 çorba kaşığı sumak, 4 bardak su ile iyice kaynatılır. 2- Bir kaşık un, yarım bardak su ile ezilip kaynamakta olan sumaklı suya katılır. Ateşten alınıp durulmaya bırakılır. 3- İnce doğranmış soğan, biber ve kıyma yağ ile kavrulur. Biber salçası, tuz, karabiber konur. 4- Bu harca, durulmuş sumak suyu süzülerek ilave edilir. Kaynayınca l bardak ince bulgur katılıp orta ateşte pişirilir. 5- Sulu olarak ateşten alınıp karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz serpilir. TENCERE BÖREĞİ MALZEMELER: -4 yufka -4 yumurta -1 büyük paket margarin (250 gr.) -250 gr. beyaz peynir (Bir büyük paket margarin kadar.) -250 gr. kaşar peyniri -1 su bardağı süt -Yarım demet maydanoz, dereotu -1 kahve kaşığı karabiber -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: 1- Dibi yuvarlak 30- 35 cm. çapında bir tencere yağlanır. Yufkanın bir tanesi kenarlarından eşit sarkacak şekilde yerleştirilir. 2- Kalan 3 yufka iyice didiklenir. 3- Beyaz peynir, kaşar peynir rendelenir. Kırmızı ve karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu karıştırılır. 4- Yufka ve peynir karışımı kat kat tencereye yerleştirilir. 5- Yumurta, erimiş yağ ve süt çarpılır. Yufkanın üzerine gezdirerek dökülür. (1 fincan kadar üzeri için ayrılır.) 6- Sarkan yufkalar tencerenin içine toplanır. Ayrılan karışım sürülüp orta hararetli fırında pişirilir. (İçinin iyi pişmesi için uzun süre pişirmeye dikkat etmelidir.) 7- Servis tabağına ters çevrilip, dilimlenir. | ||
31-01-2007, 09:01 | #135 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| AKITMA MALZEMELER: -1 su bardağı süt -1 su bardağı su -1 tatlı kaşığı şeker -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -1 tatlı kaşığı tuz -1- 2 yumurta (toprak sacı yağlamak için) -1 küçük paket tereyağ ve margarin (125 gr.) -Aldığı kadar un YAPILIŞ: 1- Yaş maya, 1 tatlı kaşığı şeker 1 bardak süt ile ezilir. Sonra 1 bardak su ilave edilir. 2- Elenmiş un ve tuz konarak sulu bir hamur yapılır. (Hamurun üzeri örtülür. Ilık bir yerde mayalandırılır.) 3- Toprak saç ısıtılır. Üzerine 1 yumurta kırılıp pişirilir. Yumurta akı ayrılır; sarısı saça sürülerek yağlanır. 4- Mayalanan hamur 1 veya 2 fincanlık cezve ile alınıp toprak saçın ortasına dökülür. Cezvenin tersi ile 1012 cm çapında yayılır. 5- Her iki taraf pişince saçtan alınıp yağlanır. Yumuşak kalması için üzeri örtülür. Not: Akıtmayı pişirirken, her sefer sacı daha önce pişirdiğiniz yumurta sarısı sürerek yağlayınız. HAVUÇLU KEK MALZEMELER: -4 yumurta -1 su bardağı erimiş yağ -2,5 su bardağı şeker -3 su bardağı un -3 su bardağı ince rendelenmiş havuç -1 su bardağı dövülmüş ceviz -1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi -1 paket vanilya -2 tatlı kaşığı tarçın -1 tatlı kaşığı kabartma tozu -1 fiske tuz YAPILIŞI: 1- Ortası delik yuvarlak kalıp yağlanır, unlanır. 2- Havuçlar kazınıp ince rendelenir, ceviz dövülür, fırın ısıtılır. 3- Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker iyice çarpılır. 4- Erimiş yağ, rendelenmiş havuç, dövülmüş ceviz, tarçın, kabartma tozu, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuz konur. 5- Elenmiş un ilave edilir karıştırılır. 6- Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 40- 45 dakika pişirilir. 7- Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis tabağına alınır. KISA BİLGİ: Yumurtaları kırınca kabukları parmak ile sıyırınız. Sıyırmazsanız 10 yumurtadan birini atıyorsunuz demektir. | ||
31-01-2007, 09:02 | #136 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ANADOLU ÇÖREĞİ MALZEMELER: -1 su bardağı yoğurt -1 su bardağı su -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -2 yumurta (1 yumurta hamura, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek) -Yarım su bardağı tahin -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -1 su bardağı ince dövülmüş ceviz -1 kahve kaşığı yenibahar -2 kahve kaşığı şeker -3 kahve kaşığı tuz -Aldığı kadar un (Yumuşak bir hamur yoğrulacak.) YAPILIŞI: 1- Bira mayası, yoğurtla ezilir. 1 bardak su, 2 kahve kaşığı şeker, 1 yumurta tuz konup karıştırılır. 2- Aldığı kadar elenmiş un ile yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır. (Hamur iki misli kabarmalıdır.) 3- Hamur ikiye ayrılır. Bir tanesi unlanmış yere alınıp elle bastırarak inceltilir. Üzerine zeytinyağ tahin karışımı sürülüp bohça gibi katlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. 4- Hamur tekrar elle açılabildiği kadar açılıp bu sefer üzerine ceviz, tahin, zeytinyağ, yenibahar karışımı sürülür, bir uçtan başlayarak iki parmak genişliğinde sarılır. 5- Sarılan bu hamurun sol ucu içe, sağ ucu ise dışa döndürülerek burulur. 6- Sonra uçtan başlayarak kendi etrafında sarılır ve yuvarlak bir çörek yapılır. (Son uç, alta gizlenir.) 7- Yağlanmış tepsiye alınıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir. Not: İstenirse üzerine yumurta sürüldükten sonra susam ve çörek otu serpilir. BİSKÜVİLİ PELTE (Limonlu-Portakallı) MALZEMELER: -250 gr. hazır bisküvi -3/4 su bardağı limon suyu (1 bardaktan az) -1 su bardağı şeker -2 çorba kaşığı nişasta -2 bardak su -2 yumurta -1 küçük paket margarin (125 gr.) YAPILIŞI: 1- Rendelenmiş limon kabuğu ile şeker kaşıkla ezilir, limon suyu ve 2 bardak su konup karıştırılır, süzülür. 2- 2 yumurta ile nişasta biraz limonata ile ezilir. Sonra limonatanın hepsi katılıp karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca 1 paket yağ katılır (125 gr.). 3- 25 cm çapında bir tepsi veya kalıp ıslatılır. Bu pelteden 3- 4 kaşık konup yayılır. 4- Kalan sıcak pelteye küçük küçük kırılmış bisküvi katılıp karıştırılır. Kalıba boşaltılıp kaşıkla bastırarak düzeltilir. 5- Buzdolabında 5- 6 saat veya bir gece bekletilip tabağa ters çevrilir. Not: İsterseniz pelte yerine kakaolu krema da yapabilirsiniz. 2 yumurta, 2 kaşık kakao, 1 bardak şeker, 2 kaşık nişastayı karıştırıp yarım litre süt katarak pişirin. Ateşten alınca 1 küçük paket margarin (125 gr.) katıp karıştırın. Sıcak olarak kullanın. | ||
31-01-2007, 09:02 | #137 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| YOĞURTLU JÖLE MALZEMELER: -1 su bardağı yoğurt (taze ve fazla suyu süzülmüş) -100 gr. hazır bisküvi (dövülmüş) -Yarım su bardağı fındık (dövülmüş) -1 paket jöle -4 şeftali (mevsime göre istenen her meyve kullanılır.) YAPILIŞI: 1- Jöle 2 su bardağı sıcak su ile eritilir. Sonra 1 bardak soğuk su konur. Elde edilen sıvı-üç kısma ayrılır. 2- Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki tepsiye jölenin 1/3'ü konur. Soyulup dilimlenmiş şeftaliler yerleştirilir. Jöle donuncaya kadar buzdolabında bekletilir. 3- 1 bardak yoğurt ile jölenin diğer 1/3'ü iyice karıştırılır. Meyveli jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur. 4- Dövülmüş bisküvi ile fındık, jölenin son kalan 1/3'ü ile karıştırılır. Katı olursa 1- 2 kaşık su ilave edilir. Yoğurtlu jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur. 5- Kalıp birkaç kere ılık suya batırılır. Servis tabağına ters çevrilir. KURABİYE MUTİ MALZEMELER: -2 yumurta -1 su bardağı yoğurt -1 su bardağı erimiş margarin -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı -1,5 su bardağı şeker -2 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık -1 limon kabuğu rendesi -2 çay kaşığı kabartma tozu -Aldığı kadar un YAPILIŞI: 1- Derince bir kapta malzemeler el ile iyice karıştırılır. 2- Aldığı kadar un ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 3- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır, hafifçe bastırılıp tepsiye dizilir. 4- Orta hararetli fırında açık pembe pişirilir. ASLAN SÜTÜ MALZEMELER: -1 litre süt -1 su bardağı toz şeker -3 çorba kaşığı tel şehriye (silme) -1 çorba kaşığı nişasta -2 çorba kaşığı iç yeşil fıstık -1 çorba kaşığı badem -1 çorba kaşığı iç fındık -1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Badem ve yeşil fıstık bir taşım kaynatılıp kabukları soyulur. 2- Badem, fıstık ve fındık ince ince kıyılır veya havanda dövülür. 3- Tel şehriye ateşte pembe olarak kavrulur. 4- Süt ile şeker kaynatılır. Kavrulmuş şehriye ilave edilir. 5- Nişasta yarım bardak su ile ezilir. Kaynamakta olan süte katılıp devamlı karıştırılır. 6- Son olarak, badem, fıstık, fındık ve hindistan cevizi ile vanilya ilave edilir. 7- Kaselere boşaltılır. | ||
31-01-2007, 09:02 | #138 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| MAYALI ELMALI TORTE MALZEMELER: -4,5 su bardağı un -Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya -1,5 kahve fincanı şeker -4 kahve fincanı süt (ılık) -1/3 paket margarin (yaklaşık 90 gr.) -Yarım çay kaşığı tuz -Limon kabuğu rendesi MEYVESİ: -1- 1,5 kg. mayhoş elma -Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm -1 kahve fincanı galeta unu -2 kahve fincanı toz şeker -2 tatlı kaşığı tarçın ÜZERİ İÇİN: -2,5 su bardağı un -3/4 paket margarin (190 gr.) -Yarım su bardağı dövülmüş fındık MAYALI HAMURUN YAPILIŞI: 1- Ilık süt içinde şeker ve maya eritilir. Margarin limon kabuğu rendesi, tuz ve elenmiş un konup yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek iki misli oluncaya kadar mayalandırılır. 2- Mayalı hamur yağlanmış fırın tepsisine kenarları biraz yüksek olarak el ile yayılır. 3- İnce elma dilimleri sırt sırta yerleştirilip üzüm konur. Üzerine önce galeta unu sonra tarçınlı şeker serpilir. 4- 2,5 bardak un ile margarin (190 gr.) bir tutam tuz ilavesi ile yoğrulup buzlukta dondurulur. Elmaların üzerine rendelenir. 5- İri dövülmüş fındık serpilip orta ısılı fırında pişirilir. KARADENİZ KEKİ MALZEMELER: -5 yumurta -2,5 kahve fincanı şeker -1,5 su bardağı iç fındık (200 gr.) -1 limon kabuğu rendesi -1 kahve fincanı galeta unu YAPILIŞI: 1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın ısıtılır. Fındık çok ince olarak makinede çekilir. 2- Bakır bir tencerede yumurtalar, şeker ve limon kabuğu çarpılıp iyice koyulaştırılır. 3- Çekilmiş fındık ve galeta unu konup kaşıkla karıştırılır. 4- Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. ÜZERİNE: Bir kasede 1 su bardağı pudra şekere 2- 3 çorba kaşığı sıcak su azar azar konarak karıştırılır ve ezilmiş yoğurt kıvamına getirilir. Kalıptan çıkarılan kekin üzerine yarısından çoğu dökülüp bıçakla yayılır. Kasede kalana 1- 2 tatlı kaşığı kakao elenir. Karıştırılıp kekin üzerine istenen şekle göre dökülür. İki renk birbirine kaynaştırılır. Donması beklenir. | ||
31-01-2007, 09:02 | #139 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ALMAN KEKİ MALZEMELER: -4 yumurta -3 kahve fincanı şeker -1,5 su bardağı un -1 su bardağı patates nişastası -2 limon kabuğu rendesi -1 çorba kaşığı limon suyu (varsa 1- 2 damla limon esansı) -2 çay kaşığı kabartma tozu -1 paket vanilya -1 büyük paket margarin (250 gram, yumuşak) YAPILIŞI: 1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın ısıtılır. 2- Cam kasede yağ ile şeker krem haline getirilir. Yumurta sarıları, limon kabuğu rendesi ve limon suyu konur. 3- Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir; şekerli yağa katılır. 4- Un, patates nişastası, kabartma tozu, vanilya karıştırılıp elenerek ilave edilir. 5- Kaşıkla karıştırılıp kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. ÜZERİNE: Bir kasede 1 su bardağı pudra şeker 2- 3 çorba kaşığı sıcak su azar azar konup karıştırılır. Ezilmiş yoğurt kıvamına gelince, kalıptan çıkarılmış soğuk kekin üzerine dökülüp bıçakla yayılır. DONDURMALI YANARDAĞ PASTASI MALZEMELER: -5 yumurta -1 su bardağı şeker -1,5 su bardağı un, yarım su bardağı patates nişastası -1 limon kabuğu rendesi ve bir kaşık limon suyu -1 çay kaşığı vanilya ve 1 çay kaşığı kabartma tozu -Pastayı nemlendirmek için 1 kahve fincanı likörlü su DONDURMA İÇİN: -Kaymaklı veya vanilya dondurma (sayfa 277- 278) ÜZERİ İÇİN -4 yumurta -3 kahve fincanı şeker -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- 25 cm. çapında kalıp yağlanır, unlanır, fırın yakılır. 2- Yumurtalar, şeker ve limon kabuğu rendesi iyice koyulaşıncaya kadar çarpılır. Elenmiş nişasta-un vanilya, kabartma tozu karışımı konup karıştırılır. Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır. 3- Enine iki parçaya kesilir. Parçalar soğuk likörlü şekerli su ile ıslatılır. Arasına dondurma konur. Buzlukta soğuk olarak saklanır. 4- 3 kahve fincanı şeker, 2 fincan su ile kaynatılıp çok koyu bir şurup yapılır. Yumurta akları çarpılır, katı kar haline getirilir. Kaynar şurup dökülüp karıştırılır. Vanilya konur. 5- Soğuyunca altta biriken şurubu almadan krema torbasına doldurulur. Pastanın üzerine dağ biçiminde sıkılır. 6- Sofraya getirilirken pastanın tepesine saf alkole batırmış bir kesme şeker konur ve yakılır. Şeker karamelize olarak yanıp aşağı doğru akar. Not: Pastanın etrafı mevsim meyveleri ile süslenir. | ||
31-01-2007, 09:03 | #140 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ISPANAKLI HAZIR YUFKA BÖREĞİ MALZEMELER: -1 kg. ıspanağın yaprağı (kök ve sapları yemek yapınız.) -4 kaşık sıvı yağ (ıspanağı kavurmak için) -2 soğan, 2 sivri biber -Tuz-karabiber -4 yufka -Yarım su bardağı erimiş yağ -1 yumurta -çörek otu YAPILIŞI: 1- Ispanak yaprakları yıkanıp kıyılır. 2- İnce doğranmış soğanla biber yağda pembeleştirilir. Ispanaklar konup karıştırarak kavrulur. Tuz, karabiber atılır. 3- Yarım bardak erimiş yağın üzerine ılık su konup karıştırılır. 4- Her yufka ayrı ayrı sulu yağ karışımı ile yağlanıp bohça gibi dörde katlanır. (Aralar da yağlanır.) 5- Her yufka dört kare parçaya kesilip ortasına ıspanak kavurması konur. 6- Dört ucu ortaya getirilip, tepsiye ters çevrilir. (Hepisi 16 adet börek) 7- Üzerine yumurta sarısı sürülüp istenirse çörek otu serpilir. Fırında pişirilir. 8- Sıcak servis yapılır. Not: İstenirse böreklere, ıspanakla beraber 1 dilim sucuk ve 1 dilim taze kaşar da konabilir. MANİSA KEBABI MALZEMELER: KEBAP İÇİN: -750 gr. süt danası kuşbaşı et (küçük doğranmış) -3 kaşık sıvı yağ -2 soğan, 2 biber, 2 domates (veya yarım kaşık salça) -1 paket yemeklik mantar (200 gr.) -Tuz-karabiber KREP HAMURU İÇİN: -3 yumurta -1 su bardağı + 1 çorba kaşığı ilave un -2 su bardağı süt -1 kahve kaşığı tuz -1 çorba kaşığı erimiş yağ YAPILIŞI: 1- Düdüklü tencereye et, ince doğranmış soğan, biber, domates, tuz, karabiber, yıkanıp 2- 3 parçaya bölünmüş mantar konup karıştırılır. 2- Kapak kapatılıp ocağa konur. Buhar çıktıktan sonra hesap edilmek üzere 20 dakika pişirilir. (Et, yağına kalmalıdır.) 3- KREP YAPILIŞI: Bir kapta yumurtalar, tuz, erimiş yağ ve un, azar azar süt konup ezilir. Sütün tamamı konup sulu bir hamur yapılır. 4- Küçük bir tava yağlanır. Bu hamurdan küçük bir kepçe konup yayılır, pişirince ters çevrilir. 5- Pişen krepler tavadan alınıp yarısına 1 kaşık mantarlı kebap konur. İkiye katlanır. Servis tabağına sırt sırta yerleştirilir. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
| |