Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Dış Ticaret

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-02-2007, 16:30   #31
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Avrupa Birliği, enerji kaynakları üzerindeki hakimiyetini sadece ve sadece enerji temin politikaları yönetimi sayesinde yürütebilir. Bu da bazı kararların uygulanmasıyla mümkündür.

İlk olarak, Avrupa Birliği enerji temini güvenliğini arttırmak için stratejik ortaklarının yanında olmalı ve onlara karşılıklı çıkarlar doğrultusunda destek vermelidir. Bu ilk olarak Rusya Federasyonu ile enerji temini garantisi karşılığında yeni ihracat sahaları açma ve yeni teknolojilerini geliştirme gibi kararların alınmasıyla başlamıştır.

İkinci olarak, Avrupa Birliği uzak gelecekte belki de kullanılabilecek tek enerji kaynağı olacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirme çalışmalarını destekleyici finansal yatırımı yapmalıdır. Buna karşılık ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılık ve talep gelişmiş yönetim politikalarıyla minimuma indirilmelidir.

Sonuç olarak, ancak bu yollarla AB üye ülkeleri global enerji piyasalarındaki yerlerini koruyabilecek ve hatta sağlamlaştırabileceklerdir.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:30   #32
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

5000 saat çalışan fabrikalarda güç üretimindeki alternatif çözümlerin mali etkileri göz önüne alındığında açıkça görülmektedir ki ilk yatırım maliyeti düşük olan gaz çevrim türbinleri (tablo2) kullanışlı ve cazip bir seçenektir. Halen kömür rezervlerine sahip olan ve bunu kömür santrallerinde kullanan Almanya ve İtalya’nın bu avantajı, kömürden alınan düşük vergilerin arttırılması zorunluluğu yüzünden, etkisiz hale gelmektedir. Listede bulunan diğer tüm elektrik üretim santral çeşitleriyse elde bulunan rezervlere ve düşük vergilendirme değerlerine bakılmaksızın cazip olmayan seçenekler olarak görülmektedir.



14
2500 saat çalışan işletmelerde de yukarıda olduğu gibi gaz çevrim türbinleri büyük farkla ilk seçenek halini almıştır. Sonuç olarak bütün bu veriler gözden geçirildiğinde düşük çalışma düzeylerine sahip fabrikaların yakıt maliyetleri, toplam yakıt maliyetleri yanında önemsiz kalmaktadır ve düşük vergilendirme, sübvansiyon politikaları ise tüketici tercihlerine nazaran enerji piyasasını çok az etkilemektedir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:31   #33
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

elektrik üretimi için kullanılan yakıtlar üzerindeki vergi yükü, iyi bir iç girdi kaynağı olan vergi ödemedeki genel isteksizlik yüzünden oldukça düşüktür. Örneğin yetmişlerde patlak veren ve seksenlerin başına kadar devam eden petrol krizinde, üzerindeki düşük vergi külfeti yüzünden tercih edilen ve aslında güvensiz bir yakıt olan fueloil kullanımında talep patlaması yaşanmıştır. Günümüzde, yüksek vergi paylarına sahip yeni yakıt çeşitleriyle karşılaştırdığımızda fueloil yakan santrallerin dejavantajlı olması yüzünden santrallerde fueloil kullanımı hemen hemen sona ermiştir. Bu noktada görülmektedir ki geçmişte kullanılan yakıtlarda öncelikle düşük vergi payları önemliydi. Günümüzde ise bu anlayıştan vazgeçilmiş ve vergiler yakıt seçiminde gittikçe önemsiz bir etken halini almıştır ve bu da hükümetlerin vergi gelirlerinin giderek artmasını sağlamıştır.
Rekabetçi özelliğinden dolayı egemen elektrik üretim çeşidi halini almış gaz türbini kullanım seçeneği tüm AB üye ülkelerinin enerji piyasalarını etkilemiş ve hükümet adına elektrik enerjisi üreten kamu kuruluşlarının pazarlama konusundaki ilk tercihi durumuna gelmiştir. Doğalgaz kullanımı için yabancı ülkelere muhtaç olan ve doğalgaz ithal etme ihtiyacı giderek artan AB ülkelerinde önemli olan doğalgazın ağır vergi yükü altında ezilip ezilmeyeceğinin anlaşılmasıdır. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle rüzgar enerjisi, güç üretiminde giderek önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak bu enerji kaynaklarının kullanım teknolojileri fiyatlarının yüksek olması ve bu kaynaklara yeterli desteğin verilmemesi şu an için doğalgaz ithalinden başka bir çözüm yolu olmadığını göstermektedir.
Tüm veriler gözden geçirildiğinde, enerji sektöründeki şu anki vergi düzeylerinin, kullanılan yakıt çeşidine ve yakıt teknolojisine önemli bir etki yapmadığı anlaşılmaktadır. Önemli olan yakıtın, fiyatına ve vergi düzeyine göre verimli ve güvenilir olup olmadığıdır.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:31   #34
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3. ENDÜSTRİYEL KAZANLARDAN BUHAR ÜRETİMİ
Yakıt olarak kömür, fueloil, dizeloil ve doğalgaz kullanan 4 çeşit kazan bulunduğu ve bileşik ısı ve güç üretim santrallerinin de karakteristiklerine göre: kömür, fueloil, doğalgaz santralleri olmak üzere 3 çeşit olduğu daha önce vurgulanmıştı.


17
Doğalgaz türbini kullanılan güç üretim santrallerinin yüksek termik verimleri sayesinde elektrik üretimi için oldukça kullanışlı olmalarıyla birlikte ara kızdırma kazanlarına ek yakıt enjekte edilmesiyle, buhar kullanılan endüstriler için oldukça kullanışlı yüksek sıcaklıkta buhar elde edilebilmektedir. Isı ve güç üretim santrallerinde maliyet hesaplama metodu: buhar ve güç üretim bedellerinin hesaplanıp bundan üretilen elektrik enerjisi değerinin çıkarılması şeklindedir. Bu hesaplama yönteminin kWh başına minimum maliyet değerleri tablo 1 ve 3’te gösterilmiştir. Üretici, gücü hangi maliyette gücü üretirse üretsin satmak mecburiyetindedir. Burada açıklanmak istenen gücün ve endüstriyel ünitelerin ihraç edilmesiyle elde edilen gelirin ve üretilen elektrik enerjisinin kendi ihtiyacımızı karşılamak için kullanılmasının buhar üretim maliyetini düşürmesidir.
Yine, tablo 1, 2 ve 3’te olduğu gibi alternatif buhar üretim sistemlerinin çalışma maliyetleri 7000, 5000 ve 2500 saat değerleri için hesaplanmıştır. Buhar üretim maliyetlerinin vergili ve vergisiz karşılaştırma değerleri aşağıdaki tablolarda endüstriyel kazanlardan buhar üretim maliyetleri başlıklarıyla verilmiştir.







  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:32   #35
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Birleşik ısı ve güç üretim çeşitleri arasında, doğalgaz kullanılan gaz türbinleri ve santralleri, verimli olmaları ve doğalgazın düşük vergi oranına sahip olması bakımından avantajlıdır. Düşük ilk yatırım maliyetleri bakımından kıyasladığımızda ise doğalgaz türbinleri ve santralleri kömür santrallerine oranla daha avantajlıdır. Ancak büyük güçlere ve buhara ihtiyaç duyulduğunda kömür santrallerinin kullanılması, bazı ülkelerdeki (Danimarka, Almanya, İtalya, Portekiz) yüksek doğalgaz fiyatları ve vergileri yüzünden önemli bir avantaj halini almıştır. Ayrıca yüksek buhar ihtiyacı için, Danimarka, İtalya, İrlanda gibi endüstriyel kullanıcılar için gaz fiyatlarının diğer ülkelere nispeten daha fazla olduğu ülkelerde kömür yakılan buhar kazanlarının kullanılması bu ülkeler için önemli bir avantajdır. Bazı ülkelerde, yılda 2500 saat çalışan güç ve buhar üretim santrallerinde fueloil kazanlarının kullanılması, kömür yakılan kazanlara oranla daha avantajlı olabilmektedir.


4. KONUTLARDA ISITMA YÖNTEMLERİ

Vergi oranları da göz önüne alındığında, konutları ısıtmak için 3 ısıtma yöntemi ve bunların teknoloji çeşitleri ortaya çıkmaktadır. bunlardan birincisi: yakıt olarak gazyağı kullanılan merkezi ısıtma, ikincisi: yakıt olarak doğalgaz kullanılan merkezi ısıtma ve üçüncüsü ise elektrikle ısıtmadır. Burada her üç ısıtma çeşidi için de konutun 90 metrekare olduğu kabul edilmiş ve üye ülkelerdeki hava şartlarıyla ısı farklılıkları da göz önüne alınmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:32   #36
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yine yakıt olarak doğalgaz kullanılan merkezi ısıma AB üye ülkelerindeki konutlarda baskın seçenek halindedir. Bu durum çok önemli iki etken sayesinde değişiklik göstermektedir.
1) Konutlara ulaşan gaz dağıtım ağı uzunluğu ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Finlandiya, Yunanistan, Portekiz ve İsveç’te konutların doğalgazla ısıtılması konusundaki küçük ilerlemeler bu ülkelerde doğalgaz kullanımının küçük bir alternatif olduğunu göstermektedir. Danimarka ve İspanya’da ise farklı nedenlerden dolayı konutlarda doğalgaz kullanım oranı oldukça düşüktür. Ayrıca ikamete ayrılmış bazı bölgelerin uzak olması yüzünden boru ağı bağlantıları için çok yüksek maliyet oluşturması (doğalgaz kullanılması avantajlı ise de) bu yüksek ilk yatırım maliyetini haklı çıkartmamaktadır.
2) Daha önce belirtildiği gibi 2000 yılı, artan petrol, gazyağı ve buna bağlı olarak artan doğalgaz fiyatları yüzünden tipik bir yıl olmamıştır. Buda yakın gelecekte bu kaynaklardaki güç dengesinin değişebileceğini göstermektedir. Ayrıca tablodan sadece İrlanda ve İspanya’nın gazyağıyla ısıtmada doğalgaza oranla daha düşük fiyatlara sahip olduğu görülmektedir. Bunun nedeni de bu ülkelerde doğalgaz boru hatlarının istenilen seviyeye ulaşmaması bu yüzden de doğalgazın pahalı olmasıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 16:32   #37
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ayrıca Danimarka ve İtalya’da bu iki ana yakıttan alınan vergilerin diğer ülkelere oranla çok yüksek olduğu görülmektedir.
Bu çalışmadan, konutlarda elektrik enerjisi kullanım maliyetinin çok yüksek olduğu anlaşılmakta ve bu yüzden de iyi bir alternatif olarak ele alınmadığı belirtilmektedir.

5. KİŞİSEL ARAÇLAR (OTOMOBİLLER)

Bu analizde nakliye sektörü, çok büyük oranda petrol ürünlerine (benzin, mazot, LPG) bağımlı olan otomobil sektörüyle sınırlı tutulacaktır. Petrol ürünlerine bağımlı bu sektörde, petrol ithalat hacminin her geçen gün artması ve petrol kullanılmasının çevreye ve doğaya verdiği zararlar da ayrıca göz önüne alınmakta ve bu da petrol politikalarının giderek zorlaşan şartlar altında ezilmesini beraberinde getirmektedir.
Bu analizde, ebat ve sahip olduğu donanımlar bakımından bir averaj araba kabul edilmiş, ayrıca AB üyesi ülkelerde seyahat edilen mesafeler çok fazla farklılık göstermediğinden bir ortalama mesafe kabul edilmiştir. Yol kalitesi ise tüm ülkelerde standart kabul edilmiştir. Ancak farklı üye ülkelerdeki şehir içi ve şehir dışı trafik potansiyelleri ve müşterilerin talep ettiği araçların farklı güçlerde olması gibi anahtar faktörler için her hangi bir sınırlama yapılamamıştır.
Vergi analizi sadece yakıt vergileriyle sınırlandırılmamış, aynı zamanda yıllık yol vergileriyle araç alım satım ve kullanım vergisi dahil edilmiştir. Araç kullanım vergisinin dahil edilmesinin nedeni, AB üyesi ülkelerin bazılarında bu vergi oranının düşük bazılarında ise yüksek olmasıdır. Bir aracın en büyük mali giderlerinden biri de alınan yol vergisidir. Bu vergi, Hollanda, İrlanda, Büyük Britanya, Danimarka ve Almanya’da yüksek olmasına karşın İtalya ve Portekiz’de daha düşüktür. Bazı ülkelerde motor sigortasının zorunlu olması ve bazı şehirlerde de otoyol, köprü, tünel vb. bulunması

24
sonucu sürücülerden geçiş ücretleri alınması analizi daha karmaşık bir hale getirmektedir.
Analiz için 4 değişik yakıtla çalışan motor tipi ele alınmıştır. Bunlar: standart benzinli motor, dizel motor, bazı üye ülkelerde giderek yaygın bir servis ağına ulaşan LPG ( liquefied petroleum gas ) kullanılan motor ve çok küçük bir kullanım oranına sahip olan methanol ile çalışan motordur.
Methanol doğalgazdan kimyasal yollarla % 70 verimle elde edilebilmektedir. Ayrıca methanolden alınan vergi mali tarafsızlığı sağlamak için benzin ile aynı oranda tutulmaktadır. Dizel motorlu araçlar benzinli motorlara oranla daha verimli olmalarına rağmen daha ağır ve pahalıdırlar. LPG ve methanol kullanılan motorlar için yapılan dönüşüm de benzinli motorlara göre pahalıdır.
Analiz sonucu aşağıda oluşturulan iki tablo, AB üye ülkelerinde benzinli motorlar için standart kilometre yaşı olarak kabul edilen 18000 ve 13000 km değerleri için hazırlanmıştır.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 19:35   #38
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler...
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 06:15 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580